Ухвала
від 31.10.2019 по справі 202/7357/19
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/7357/19

Провадження № 1-кс/202/11582/2019

ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

УХВАЛА

31 жовтня 2019 року м. Дніпро

слідчий суддя Індустріального районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора Дніпропетровської місцевої прокуратури №1 Дніпропетровській області ОСОБА_3 ,

розглянувши клопотання прокурора Дніпропетровської місцевої прокуратури №1 Дніпропетровській області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку,-

ВСТАНОВИВ:

У провадженні СВ Індустріального ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області знаходиться кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42019042630000148 від 04.06.2019 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст.358,ч. 3 ст. 190 КК України.

31 жовтня 2019 року до Індустріального районного суду м. Дніпропетровська надійшло клопотання прокурора Дніпропетровської місцевої прокуратури №1 Дніпропетровській області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку.

Дане клопотання, згідно з протоколом автоматичного визначення слідчого судді, було передано слідчому судді 31 жовтня 2019 року.

Згідно з матеріалами клопотання, невстановлені особи, котрі, діючи за попередньою змовою, використовуючи завідомо підроблений документ паспорт виданий на ім`я гр. ОСОБА_4 , здійснили реєстрацію наступних юридичних осіб: ТОВ «ЕкстрімТелеком» (код 32486531), ТОВ «Синтез» (код 32433762), ТОВ «Царська Тропа» (код 33338398), ПП «Еласт» (код 33382981), ТОВ «Алген» (код 34214952), ПП «Буд-Владлена» (код 34705140), ТОВ «Станколідер» (код 35341554), ТОВ «Інкор Сервіс» (код 36482593), ТОВ «На Дом-Сервіс» (код 37106539), ТОВ ТД «Агрокомінвест 3000» (код 38895753), ТОВ «Ель Лібро» (код 38114823).

Так, допитаний в ході досудового розслідування гр. ОСОБА_4 повідомив, що свій паспорт серія та номер НОМЕР_1 , виданий Новомосковським РВ УМВС України в Дніпропетровській області від 13.02.2017 року, він втратив в червні місяці 2013 року, а на представленій в ході допиту копії вказаного документа вклеєна фотокартка іншої особи, котра йому невідома. Також, ОСОБА_4 пояснив, що він ніколи не являвся директором та/або засновником ПП «Еласт» (код 33382981), ТОВ «ЕкстрімТелеком» (код 32486531), ТОВ «Синтез» (код 32433762), ТОВ «Царська Тропа» (код 33338398), ТОВ «Алген» (код 34214952), ПП «Буд-Владлена» (код 34705140), ТОВ «Станколідер» (код 35341554), ТОВ «Інкор Сервіс» (код 36482593), ТОВ «На Дом-Сервіс» (код 37106539), ТОВ ТД «Агрокомінвест 3000» (код 38895753), ТОВ «Ель Лібро» (код 38114823), ніяких документів як директор чи засновник він не підписував, довіреностей не видавав. Також ОСОБА_4 пояснив, що на початку 2019 року до нього звертались службові особи АТ КБ «ПриватБанк», котрі повідомили, що останній нібито брав у них позику впродовж 2017-2018 років на суму більш ніж 40000 грн., та на теперішній час останні вимагають в нього повернути вказані грошові кошти.

Разом з цим, встановлено, що в черні 2016 року невстановлені особи призначили директором ПП «Еласт» (код 33382981), засновником якого начебто є гр. ОСОБА_4 , громадянина ОСОБА_5 , що свідчить про повторне використання завідомо підробленого документа паспорта гр. ОСОБА_4 , оскільки згідно з чинним законодавством України, директор приватного підприємства назначається та звільняється з посади лише на підставі загальних зборів учасників, в котрих приймає участь і засновник суб`єкта господарювання. Таким чином, невстановлені особи, використовуючи підроблений паспорт гр. ОСОБА_4 призначили директором ПП «Еласт» (код 33382981) гр. ОСОБА_5 . В подальшому, в жовтні 2018 року ОСОБА_5 відкрив розрахункові рахунки вказаного підприємства в АТ «Укргазбанк» та використовує документи і реквізити підприємства в злочинній діяльності направленій на виготовлення підроблених документів, які використовуються під час шахрайських дій та подальшого переведення у готівку отриманого неправомірного прибутку.

Використовуючи документи та реквізити вказаних та інших підприємств невстановлені особи створюють уяву існуючого підприємства, винаймають офісне приміщення, розміщують рекламу та представляючись менеджерами, директорами, бухгалтерами, домовляються з підприємствами покупцям на постачання товарів, робіт, послуг, підписують договори та вимагають здійснити попередню плату. Після отримання передплати заволодівають грошовими коштами та зникають не виконавши умов укладених договорів. Отримані на розрахункові рахунки безготівкові грошові кошти, зловмисники скеровують на рахунки інших «фіктивних» підприємств та переводять у готівку.

Згідно з інформацією співробітників ОУ ГУ ДФС у Дніпропетровській області, на території Дніпропетровської області діє злочинне угрупування, яке виготовляє та продовжує виготовляти підроблені документи, які передаються третім особам для використання в шахрайських діях, привласнення майна, легалізації грошових коштів та іншого майна, здобутого злочинним шляхом, а також надають послуги по переведенню безготівкових коштів у готівку.

З цією метою учасниками злочинної групи було створено, та продовжують створюватися підконтрольні підприємства, у тому числі ті, які мають явні ознаки фіктивності, зареєстровані за підробленими документами або на осіб, які не мають наміру здійснювати підприємницьку діяльність. Одразу після реєстрації посадові особи таких підприємств передають електронні ключі доступу та паролі особам злочинної групи. Використовуючи створенні фіктивні підприємства та транзитні підприємства, відкриваючи для забезпечення злочинної діяльності та в подальшому використовуючи банківські рахунки в ПАТ «ВТБ Банк», ПАТ "АКБ "Конкорд", АТ "ОТП Банк", ПАТ"Укргазбанк", АТ "Укрсиббанк", ПАТ КБ «Приват Банк» та інших банках. Для прикриття незаконної діяльності формуються та реєструються видаткові та податкові накладні, по відображенню фіктивних оборудок, тобто до офіційних документів вносяться завідомо неправдиві данні про нібито проведенні фінансово-господарські операції. Тим самим створюються документи «прикриття». Діяльність злочинної групи направлена не лише на вищезазначену сферу діяльності, а має досить різноманітний характер, але насамперед була і є пов`язаною з шахрайством та тіньовим сектором економіки.

Згідно з оперативною інформацією до складу злочинного угрупування входить на ряду з іншими особами, зазначеними в рапорті оперативного співробітника ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець м. Дніпропетровська, зареєстрований: АДРЕСА_1 , і.п.н. НОМЕР_2 , котрий зустрічається з спільниками та клієнтами, зокрема для обговорення злочинних намірів і планів у публічно доступних та публічно недоступних місцях.

Оперативним шляхом встановлено, що для перевезення предметів і документів, які мають значення для розслідування кримінального провадження ОСОБА_5 використовую транспортний засіб Хундай І30, державний номер НОМЕР_3 , який знаходиться у його фактичному користуванні. У вказаному транспортному засобі ОСОБА_5 зберігає печатки, штампи, факсімільє, електронні носії інформації, оригінали та копії реєстраційних та первинних бухгалтерській документів вказаних суб`єктів господарювання, ключі доступу до системи «Клієнт банк» необхідні для керування рахунками вказаних підприємств та інші предмети та документи, які можуть мати значення для розслідування кримінального провадження.

В обґрунтування клопотання прокурор зазначив, що під час досудового розслідування здобуто дані, які свідчать про те, що в результаті проведення обшуку транспортного засобу марки Хундай І30, державний номер НОМЕР_3 , можливо отримати відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення, в ньому можуть перебувати речі і документи, які матимуть доказове значення для кримінального провадження та можуть бути знищенні, змінені або спотворені останніми для приховання фактів вчинення злочину та уникнення відповідальності.

Наведене зумовило прокурора звернутись до слідчого судді з відповідним клопотанням.

На підставі викладеного, прокурор з урахуванням обставин, які містяться в матеріалах даного кримінального провадження, зазначаючи про те, що інші заходи забезпечення кримінального провадження можуть негативно вплинути на досягнення дієвості даного провадження, просить надати дозвіл на проведення обшуку транспортного засобу марки Хундай І30, державний номер НОМЕР_3 .

Прокурор у судовому засіданні клопотання підтримав та просив задовольнити. Слідчому судді надав пояснення аналогічні тим, що викладені в клопотанні.

Заслухавши думку прокурора, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

Згідно з ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно з ч. 5 ст. 236 КПК України обшук на підставі ухвали слідчого судді повинен проводитися в обсязі, необхідному для досягнення мети обшуку.

На підставі вищевикладеного, слідчий суддя вважає, що на слідчого покладається обов`язок доведення наявності достатніх підстав для проведення обшуку, однак із доданих слідчим до клопотання матеріалів не вбачається наявності достатніх, належних, допустимих та переконливих доказів в обґрунтування клопотання, а також підтвердження того, що потреби кримінального провадження пропорційні рівню процесуального примусу, а обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, у зв`язку із чим клопотання не підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 233-235, 309 КПК України, слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні клопотання прокурора Дніпропетровської місцевої прокуратури №1 Дніпропетровській області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку відмовити.

Ухвала є остаточною та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення31.10.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу85345167
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —202/7357/19

Ухвала від 31.10.2019

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Ісаєва Д. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні