Ухвала
від 25.10.2019 по справі 405/7860/19
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 405/7860/19

провадження № 1-кс/405/4466/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25.10.2019 м. Кропивницький

Слідчий суддяЛенінського районногосуду м.Кіровограда ОСОБА_1 ,при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Кіровоградській області ОСОБА_3 у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 30.07.2019 за № 42019120000000074 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, про надання дозволу на проведення обшуку житла,

встановив:

слідчий за погодженням з прокурором звернувся до суду з клопотанням, в якому просить надати дозвіл на проведення обшуку приміщень будівлі за адресою: АДРЕСА_1 , яка відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна № 185231361 від 18.10.2019 належить на праві приватної власності ОСОБА_4 , з метою виявлення та вилучення документів фінансово-господарської діяльності ТОВ «Агрозбутінвест».

Клопотання слідчого мотивовано тим, що слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Кіровоградській області здійснюється досудове розслідування по кримінальному провадженню №42019120000000074 від 30.07.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ТОВ «АГРОЗБУТІНВЕСТ» (код ЄДРПОУ 42530377), а саме директор підприємства ОСОБА_5 , головний бухгалтер ОСОБА_6 , будучи підконтрольними службовим особам ТОВ "АГРОАКТИВ" (код ЄДРПОУ 37297544) а саме: директору підприємства ОСОБА_7 , головному бухгалтеру ОСОБА_8 , засновникам ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_4 , ОСОБА_11 , використовуючи основні засоби ТОВ "АГРОАКТИВ" по переробці насіння соняшника, виготовлення олії соняшникової та шроту, діючи умисно, шляхом невідображення в бухгалтерському обліку та в податковій звітності господарських операцій із закупівлі за готівкові кошти у фізичних осіб за період 2018-2019 р.р. насіння соняшника і реалізації за готівкові кошти зацікавленим суб`єктам господарювання, виготовленої з нього продукції (олії соняшникової та шроту з насіння соняшника), умисно ухилились від сплати податку на додану вартість на загальну суму 4 955 265,89 грн. що призвело до фактичного ненадходження в державний бюджет грошових коштів в особливо великих розмірах.

Відповідно до матеріалів виконання доручення встановлено, що документи речі та предмети, які можуть мати значення у кримінальному провадженні, в тому числі документи, що стосуються придбання соняшнику за готівку та його переробки, чорнові записи, грошові кошти отримані від реалізації виготовленої олії соняшникової не відображеної в податковій звітності знаходяться за адресою проживання засновника ТОВ «Агроактив» та власника ТОВ "Агрозбутінвест" ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 АДРЕСА_1 . В зазначеній адресі знаходяться бухгалтерські документи, печатки підконтрольних підприємств, грошові кошти здобуті злочинним шляхом, комп`ютерна техніка з якою здійснюється управління системою «клієнт банк» та відправка податкової звітності, чорнові записи та інші документи, що стосуються незаконної діяльності.

Всі вище перелічені документи та речі мають важливе доказове значення у кримінальному провадженні та містять важливу доказову інформацію про факти та обставини проведення фінансово-господарських операцій та їх наслідки, в тому числі для цілей оподаткування, необхідні для повного, всебічного та об`єктивного дослідження всіх обставин досудового розслідування, встановлення номенклатури, обсягів, вартості реалізованого ТОВ «Агрозбутінвест» товару (послуг), встановлення фактичного місця завантаження ТМЦ, перевірки товарності операцій, проведення за цими даними порівняльного аналізу, встановлення обсягів фактично реалізованих ТМЦ перевірки в зв`язку із цим підстав та достовірності задекларованих ТОВ «Агрозбутінвест» обсягів об`єкту оподаткування, встановлення винних осіб, отримання додаткових доказів вчинення злочину, для проведення відповідних судово-почеркознавчих та економічних експертиз.

В судовому засіданні слідчий підтримав клопотання та просив його задовольнити, зважаючи на підстави, викладені в ньому. Крім того, в судовому засіданні слідчим надано для огляду протокол № 1380ст про результати проведення НСРД - зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж: контроль за телефонними розмовами.

Вислухавши пояснення слідчого, дослідивши надані стороною кримінального провадження матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Встановлено, що слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Кіровоградській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за № 42019120000000074 від 30.07.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України (витяг з ЄРДР від 22.10.2019 а.п. 3).

Слідчим суддею відзначається, що слідчим доведено наявність обґрунтованої підозри вчинення кримінального правопорушення, ч. 3 ст. 212 КК України, що підтверджується матеріалами вищевказаного кримінального провадження, долученими слідчим до даного клопотання.

Згідно з ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

З поданого слідчим клопотання видно, що досудове слідство здійснюється у зв`язку із тим, що службові особи ТОВ «АГРОЗБУТІНВЕСТ» (код ЄДРПОУ 42530377), а саме директор підприємства ОСОБА_5 , головний бухгалтер ОСОБА_6 , будучи підконтрольними службовим особам ТОВ "АГРОАКТИВ" (код ЄДРПОУ 37297544) а саме: директору підприємства ОСОБА_7 , головному бухгалтеру ОСОБА_8 , засновникам ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_4 , ОСОБА_11 , використовуючи основні засоби ТОВ "АГРОАКТИВ" по переробці насіння соняшника, виготовлення олії соняшникової та шроту, діючи умисно, шляхом невідображення в бухгалтерському обліку та в податковій звітності господарських операцій із закупівлі за готівкові кошти у фізичних осіб за період 2018-2019 р.р. насіння соняшника і реалізації за готівкові кошти зацікавленим суб`єктам господарювання, виготовленої з нього продукції (олії соняшникової та шроту з насіння соняшника), умисно ухилились від сплати податку на додану вартість на загальну суму 4 955 265,89 грн. що призвело до фактичного ненадходження в державний бюджет грошових коштів в особливо великих розмірах.

Надаючи оцінкуоглянутому всудовому засіданніпротоколу №1380стпро результатипроведення НСРД-зняття інформаціїз транспортнихтелекомунікаційних мереж,слідчим суддеювідзначається,що змістзафіксованих телефоннихрозмов доводитьобґрунтованість підозриу причетності ОСОБА_4 до господарської діяльності ТОВ "АГРОАКТИВ".

Слідчим стверджується, що в приміщеннях будівлі, які він просить піддати обушку, можуть знаходитись речі, документи, грошові кошти, які зазначені в клопотанні, обґрунтовуючи це тим, що під час досудового слідства допитано свідка з числа оперативних співробітників ГУ ДФС у Кіровоградській області, який вказав про знаходження відшукуваних речей, документів, грошових коштів в приміщеннях будівлі, розташованої за адресою: Дніпропетровська обл., Криворізький р-н., с. Вільне, вул. Українська, буд.14 (а.п. протокол допиту свідка від 18.10.2019 а.п. 12-15).

При цьому, слідчий суддя критично ставиться до показів свідка працівника правоохоронного органу, заявника у цьому кримінальному провадженні, що свідчить про можливу його небезсторонність та заінтересованість в результатах кримінального провадження.

В підтвердження обґрунтування того, що в приміщеннях будівлі, які він просить піддати обушку, можуть знаходитись речі, документи, грошові кошти, які зазначені в клопотанні слідчий також посилається на покази свідка допитаного 30.08.2019, який повідомив, що ОСОБА_12 по телефону з якимись людьми розмовляв про виробництво олії, про насіння соняшнику, про якісь об`єми, ціни на насіння соняшнику та олії, про якісь контракти. При цьому, в ході таких розмов ОСОБА_12 часто користувався документами, своїм записником, які свідок бачив як останній заносив до будинку по вул. Українська в с. Вільне Криворізького району (а.п. 52-55).

Однак, слідчим суддею відзначається, що покази вищевказаного свідка не містить в собі посилання на те, до якого саме будинку (номеру будинку) чоловік на ім`я ОСОБА_12 заносив документи, що позбавляє можливості ідентифікувати будинок на який вказує свідок, як будинок в якому слідчий просить провести обшук.

Згідно з п. 4 ч. 5 ст. 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що відшукуванні речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Враховуючи викладене, слідчий суддя вважає, що слідчим не наведено достатніх підстав вважати, що відшукуванні речі, документи, грошові кошти знаходяться в приміщеннях будівлі, розташованої за адресою: АДРЕСА_1 , що свідчить про відсутність законних підстав для задоволення клопотання слідчого на проведення обшуку житла.

Керуючись ст.ст. 234-235, 369-372 КПК України,

постановив:

у задоволенніклопотання старшогослідчого зОВС слідчогоуправління фінансовихрозслідувань Головногоуправління ДФСу Кіровоградськійобласті ОСОБА_3 у кримінальномупровадженні,внесеному доЄдиного реєструдосудових розслідувань30.07.2019за №42019120000000074за ознакамивчинення кримінальногоправопорушення,передбаченого ч.3ст.212КК України,про наданнядозволу напроведення обшукужитла - відмовити.

Ухвала набирає законної сили після її проголошення та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_13

Дата ухвалення рішення25.10.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу85356453
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку житла

Судовий реєстр по справі —405/7860/19

Ухвала від 25.10.2019

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Майданніков О. І.

Ухвала від 25.10.2019

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Майданніков О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні