Ухвала
від 31.10.2019 по справі 296/10448/19
КОРОЛЬОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа № 296/10448/19

1-кс/296/5557/19

УХВАЛА

Іменем України

31 жовтня 2019 року м.Житомир

Слідчий суддя Корольовського районного суду м. Житомира ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого СУ ГУ Національної поліції в Житомирській області ОСОБА_3 , погодженого прокурором прокуратури Житомирської області ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів,

ВСТАНОВИВ:

29.10.2019 слідчий звернувся до слідчого судді з вказаним клопотанням, в обґрунтування якого зазначає, що у провадженні СУ ГУНП в Житомирській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019060000000026 від 12.07.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України.

Досудовим розслідування встановлено, що між ІНФОРМАЦІЯ_1 та ПП « ОСОБА_5 » укладено договір №50 п/з на виконання робіт з капітального ремонту автомобільної дороги загального користування місцевого значення С061839 Радомишль-Чайківка через Борщів км 0+000 - км 6+000, Житомирська область/ІІ черга (км 4+330 - км 6+000) на суму 12 900,0 тис. грн. зі строком надання послуг до 01.09.2019. Крім того, 28.12.2018 між ІНФОРМАЦІЯ_1 та ПП « ОСОБА_5 » укладено договір №230 на виконання робіт з капітального ремонту автомобільної дороги загального користування місцевого значення С061839 Радомишль-Чайківка через Борщів км 0+000 - км 6+000, Житомирська область/ІІ черга (км 4+330 - км 6+000) на суму 751,8 тис. грн. зі строком надання послуг до 01.09.2019. У період з 22.10.2018 по теперішній час на рахунок ПП « ОСОБА_5 » за вищевказаними договорами в цілому перераховано 8 641,12 тис. грн.

У ході проведення оперативно-розшукових заходів встановлено, що службові особи ПП « ОСОБА_5 » при оформлені актів приймання виконаних будівельних робіт форми КБ-2в завищують витрати шляхом відображення недостовірних відомостей щодо використання будівельних машин і механізмів, а саме: відображають роботу котків дорожніх, які не використовують або завищують обсяги їх роботи в машино-годинах. Вказані факти в подальшому впливають на якість виконання робіт та на експлуатаційні властивості дорожнього покриття.

З метою привласнення бюджетних коштів службові особи ПП « ОСОБА_5 » створили схему обернення безготівкових коштів в готівкові шляхом документального оформлення, начебто проведених витрат на закупівлю товарів, робіт та послуг від СПД з ознаками фіктивності, а саме:

- ПП « ОСОБА_6 » (код НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 , керівник - ОСОБА_7 ) в період з жовтня 2018 по теперішній час постачає ПП « ОСОБА_8 дорожнє будівництво" бордюри парк СТ 100.20.8 сірі, борти дорожні 100.30.15 сірі та надає послуги по роботі маніпулятора на загальну суму 457,1 тис. грн. (без ПДВ);

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 , АДРЕСА_2 , керівник - ОСОБА_9 ) в період з жовтня 2018 по теперішній час надає ПП « ОСОБА_5 » послуги по оренді техніки на загальну суму 481,4 тис. грн. (без ПДВ);

- ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_3 , АДРЕСА_3 , керівник - ОСОБА_10 ) з жовтня 2018 по теперішній час надає ПП « ОСОБА_5 » з оренди екскаватора на суму 315,4 тис. грн. (без ПДВ).

Крім того, в ході проведеного аналізу додатків № 5 до декларації з ПДВ ПП « ОСОБА_5 » за 2018-2019 роки встановлено, що до актів приймання виконаних будівельних робіт форми КБ-2в «Капітальний ремонт автомобільної дороги загального користування місцевого значення С061839 Радомишль - Чайківка через Борщів» включено витрати на придбання будівельних матеріалів, які фактично не закуповувались, а саме: камінь бутовий М400-600, камені бортові БР 300.30.18.

Таким чином, посадовими особами ІНФОРМАЦІЯ_1 за попередньою змовою зі службовими особами ПП « ОСОБА_5 » протягом 2018-2019 років внесено завідомо неправдиві відомості до офіційних документів, а саме актів приймання виконаних будівельних робіт (за формою КБ-2в), з метою привласнення бюджетних коштів на суму, що встановлюється.

У ході досудового розслідування установлено, що ПП « ОСОБА_5 » 28.08.2015 взято на облік у ІНФОРМАЦІЯ_4 , де зберігається юридична (обліково-реєстраційна) справа та податкова звітність товариства, акти планових та позапланових перевірок платника податків, а тому отримання тимчасового доступу до речей і документів даного суб`єкта господарювання являється єдиним способом перевірити, яким чином у податковій звітності ПП « ОСОБА_5 » відображено факт отримання коштів від ІНФОРМАЦІЯ_5 , їх використання, реалізація, а також придбання товарів, робіт (послуг) у інших суб`єктів господарювання, зокрема: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ПП « ОСОБА_6 », оприбуткування одержаних доходів, що дасть змогу перевірити законність фінансово-господарської діяльності службових осіб даного підприємства.

Вказані дані можуть бути використані як докази, а без вилучення, огляду і оцінки цих документів неможливо отримати інформацію про наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження і підлягають встановленню.

Слідчий подав заяву, у якій підтримав вимоги клопотання та просить їх задовольнити.

Особа, у володінні якої знаходяться документи, не викликалась в порядку ч.2 ст.163 КПК України.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Відповідно до ст.3 КПК України до повноважень слідчого судді належить здійснення у порядку, передбаченому цим Кодексом, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч.1 ст.131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Згідно ч.1 ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 КПК України. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Згідно положень ч.5,6,7 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів. Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом. Доступ до речей і документів, що містять відомості, які становлять державну таємницю, не може надаватися особі, що не має до неї допуску відповідно до вимог закону.

Слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Оскільки наявні достатні підстави вважати, що зазначені у клопотанні документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної юридичної особи, самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, слідчий суддя дійшов до висновку про наявність підстав для часткового задоволення клопотання про тимчасовий доступ до документів та надання дозволу на вилучення їх копій, оскільки слідчий всупереч вимогам ч.7 ст.163 КПК України не довів необхідність вилучення оригіналів документів.

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що документи мають суттєве значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, керуючись ст.ст.160-164, 309 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Надати старшому слідчому в ОВС СУ ГУНП в Житомирській області майору поліції ОСОБА_3 або за його дорученням оперуповноваженому УЗЕ в Житомирській області майору поліції ОСОБА_11 тимчасовий доступ до оригіналів документів з можливістю ознайомитись та отримати належним чином засвідчені копії документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_4 , за адресою: АДРЕСА_4 , за місцем їх фактичного надання слідчому або оперативному працівнику, а саме: актів планових та позапланових перевірок платника податків за 2018-2019 роки, документів юридичної (обліково-реєстраційної) справи та податкової звітності, за період із 01.01.2018 по 28.10.2019, ПП « ОСОБА_5 », код ЄДРПОУ НОМЕР_4 , юридична адреса: АДРЕСА_5 .

У задоволенні решти клопотання відмовити.

ІНФОРМАЦІЯ_4 як володілець документів зобов`язана надати тимчасовий доступ до зазначених в ухвалі документів.

Згідно ст.166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження у суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення31.10.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу85357098
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —296/10448/19

Ухвала від 31.10.2019

Кримінальне

Корольовський районний суд м. Житомира

Анциборенко Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні