Рішення
від 04.11.2019 по справі 182/7087/18
НІКОПОЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 182/7087/18

Провадження № 2/0182/988/2019

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

04.11.2019 року м. Нікополь

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді - Багрової А.Г.

розглянув в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Споживчого товариства "Ринок-Інвест" про визнання неправомірною бездіяльності та зобов`язання вчинити певні дії.

Заяви по суті справи:

Позивач звернувся з позовом до відповідача про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням, посилаючись на те, що 23.03.2017 р. він звернувся до Споживчого товариства РИНОК-ІНВЕСТ із зверненням у формі заяви від 20.03.2017 р., в якій просив прийняти його в члени вищезазначеного споживчого товариства та направити на його поштову адресу банківські реквізити та суму для оплати вступного та членською внесків. До заяви було додано завірену копію паспорта та РНОКПП.

05.05.2017 року відповідачем було надіслано позивачу відповідь за № 11, згідно якої відповідач повідомляє про те, що рішення голови споживчого товариства за результатами розгляду заяви подано на затвердження загальним зборам членів споживчого товариства про рішення якого його буде повідомлення після його проведення.

Однак, на момент подачі позовної заяви позивач так і не отримав письмової відповіді на свою заяву, що є порушенням Закону України Про звернення громадян .

Просить суд визнати неправомірною бездіяльність Споживчого товариства РИНОК-ІНВЕСТ в частині порушень законодавства про звернення громадян та зобов`язати останнього вчинити дії щодо розгляду його заяви від 20.03.2017 р. та надати обґрунтовану відповідь про прийняте рішення невідкладно, але не пізніше п`ятнадцяти днів від дня набрання чинності рішення суду по даній справі.

Не погодившись із позовними вимогами, відповідач подав відзив (а.с.17-19). Посилається на те, що заяву позивача від 20.03.2017 р. про вступ в члени споживчого товариства РИНОК-ІНВЕСТ споживче товариство розглядає в порядку, визначеному його статутом. Згідно до п.3.4 Статуту споживчого товариства вступ фізичних і юридичних осіб до споживчого товариства здійснюється на підставі їх письмової заяви за рішенням голови споживчого товариства, яке повинно бути прийняте у 30-денний строк з дня подання заяви, з подальшим затвердженням такого рішення загальними зборами членів споживчого товариства, або за рішенням загальних зборів членів споживчого товариства. Положеннями статуту споживчого товариства, які регулюють питання членства, не передбачено строку, в межах якого загальні збори членів споживчого товариства повинні розглянути питання про затвердження рішення голови споживчого товариства про прийняття чи відмову у прийнятті в члени споживчого товариства. Проведення загальних зборів членів споживчого товариства з включенням до порядку денного вищевказаного питання призначено рішенням голови споживчого товариства на 30.11.2018 р. Позивачу листом від 05.05.2017 р. № 11 було повідомлено, що в порядку, передбаченому статутом споживчого товариства, рішення голови товариства за результатами розгляду заяви позивача від 20.03.2017 р. було подано на затвердження загальними зборами членів споживчого товариства, про рішення якого позивача буде повідомлено додатково. Таким чином, вимоги позивача є безпідставними та такими, що не ґрунтуються на нормах Законів України Про кооперацію та Про споживчу кооперацію . Просить відмовити в задоволенні позову.

Не погодившись із відзивом, відповідач подав відповідь на відзив (а.с.42-43). Посилається на те, що не надання своєчасно рішення по суті поданої заяви від 20.03.2017 року порушує його право на оскарження цього рішення. Згідно статуту Відповідача рішення голови споживчого товариства повинно бути прийнятим у 30-дений строк. Це означає, що рішення може бути прийнятим і на другий день після отримання заяви, але не пізніше ніж 30 днів. Вважаю, що його заява від 20.03.2017 р. про прийняття в члени Відповідача до теперішнього часу не розглянута головою споживчого товариства Ринок-Інвест , що є порушенням закону України Про звернення громадян та не виконання п. 3.4 статуту споживчого товариства.

Інших заяв та клопотань учасниками справи не подавалось.

Процесуальні дії у справі.

Ухвалою судді Тихомирова І.В. 20.09.2018 року відкрито провадження, постановлено розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження.

На підставі протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями Нікопольського міськрайонного суду від 15.08.2019 року справу передано судді Багровій А.Г.

Ухвалою від 27.08.2019 року прийнято до провадження та продовжено розгляд за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

Судом встановлено.

23.03.2017 р. позивач ОСОБА_1 звернувся до Споживчого товариства РИНОК-ІНВЕСТ із зверненням у формі заяви від 20.03.2017 р., в якій просив прийняти його в члени вищезазначеного споживчого товариства та направити на його поштову адресу банківські реквізити та суму для оплати вступного та членською внесків. До заяви було додано завірену копію паспорта та РНОКПП (а.с. 5,6).

05.05.2017 року відповідачем було надіслано позивачу відповідь за № 11, згідно якої відповідач повідомляє про те, що рішення голови споживчого товариства за результатами розгляду заяви подано на затвердження загальним зборам членів споживчого товариства про рішення якого його буде повідомлення після його проведення (а.с.7).

Відповідно до ч.2 ст.5 Закону України Про споживчу кооперацію основним документом, що регулює діяльність споживчого товариства, є статут, в ньому визначаються умови та порядок вступу до споживчого товариства.

Згідно до ст.11 Закону України Про кооперацію , вступ до кооперативу (споживчого товариства) здійснюється на підставі письмової заяви. Рішення правління чи голови кооперативу про прийняття до кооперативу підлягає затвердженню загальними зборами його членів. Порядок прийняття такого рішення та його затвердження визначається статутом кооперативу.

Згідно до п.3.4 Статуту споживчого товариства вступ фізичних і юридичних осіб до споживчого товариства здійснюється на підставі їх письмової заяви за рішенням голови споживчого товариства, яке повинно бути прийняте у 30-денний строк з дня подання заяви, з подальшим затвердженням такого рішення загальними зборами членів споживчого товариства, або за рішенням загальних зборів членів споживчого товариства. Положеннями статуту споживчого товариства, які регулюють питання членства, не передбачено строку, в межах якого загальні збори членів споживчого товариства повинні розглянути питання про затвердження рішення голови споживчого товариства про прийняття чи відмову у прийнятті в члени споживчого товариства (а.с.23-39).

Згідно розпорядження № 3-р від 20.08.2018 року про скликання загальних зборів членів споживчого товариства проведення загальних зборів членів споживчого товариства з включенням до порядку денного вищевказаного питання призначено рішенням голови споживчого товариства на 30.11.2018 р.(а.с.20).

Оскільки листом від 05.05.2017 р. № 11 позивачу було повідомлено, що в порядку, передбаченому статутом споживчого товариства, рішення голови товариства за результатами розгляду заяви позивача від 20.03.2017 р. було подано на затвердження загальними зборами членів споживчого товариства та про рішення якого позивача буде повідомлено додатково, тому вимоги позивача є безпідставними та такими, що не ґрунтуються на нормах Законів України Про кооперацію та Про споживчу кооперацію , а тому задоволенню не підлягають.

Керуючись ст. ст.5 Закону України Про споживчу кооперацію , ст.11 Закону України Про кооперацію , ст. ст. 12, 13, 258, 264-265, 267-268 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

В задоволенні позову ОСОБА_1 відмовити повністю.

На рішення може бути подана апеляція до Дніпровського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його складення.

Повне рішення складено 04.11.2019 року.

Дані про учасників справи .

позивач - ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ).

відповідач - Споживче товариство Ринок-Інвест (ЄДРПОУ - 39022063, адреса: м.Нікополь, вул. Електрометалургів, 6-А).

Суддя: А. Г. Багрова

СудНікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення04.11.2019
Оприлюднено05.11.2019
Номер документу85366957
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —182/7087/18

Рішення від 04.11.2019

Цивільне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Багрова А. Г.

Ухвала від 27.08.2019

Цивільне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Багрова А. Г.

Ухвала від 20.09.2018

Цивільне

Нікопольський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Тихомиров І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні