Рішення
від 17.10.2019 по справі 548/1106/19
ХОРОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 548/1106/19

Провадження №2/548/482/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17.10.2019 року м. Хорол

Хорольський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді- Миркушіної Н.С.,

за участю секретаря судового засідання - Калініченко А.В.,

розглянувши у судовому засіданні в залі суду м. Хорол в порядку спрощеного провадження з повідомленням (викликом) сторін цивільну справу за позовомВишняківського будинку-інтернату для громадян похилого віку та інвалідів в інтересах підопічного ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 за участю третіх осіб Деснянського РВ ДВС міста Київ ГТУЮ у місті Києві, Вишгородського РВ ДВС ГТУЮ Київської області, Оболонського РВ ДВС міста Київ ГТУЮ у місті Києві про збільшення розміру аліментів на утримання непрацездатної особи,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до Хорольського районного суду з вищевказаним позовом.

У своїй заяві зазначив, що згідно рішення Апеляційного суду Полтавської області від 30.01.2013 р. по справі № 1619/1271/12, з відповідачів стягуються аліменти на користь Вишняківського будинку-інтернату для громадян похилого віку та інвалідів на утримання батька - ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 в розмірі 1/20 частини всіх видів їх заробітку (доходу), по життєво.

Але як вказує позивач, на даний час аліменти, які сплачують на утримання батька відповідачі є недостатніми та такими, що підлягають збільшенню до 1/4 частини всіх видів їх доходів.

Ухвалою судді від 03.06.2019 року було відкрито провадження у справі та призначено до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Ухвалою суду від 10.07.2019 року перейдено від розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін по цивільній справі за позовом Вишняківського будинку-інтернату для громадян похилого віку та інвалідів в інтересах підопічного ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 за участю третіх осіб Деснянського РВ ДВС міста Київ ГТУЮ у місті Києві, Вишгородського РВ ДВС ГТУЮ Київської області, Оболонського РВ ДВС міста Київ ГТУЮ у місті Києві про збільшення розміру аліментів на утримання непрацездатної особи.

В судове засідання представник позивача Вишняківського будинку-інтернату для громадян похилого віку та інвалідів не з`явився.

В судовому засіданні відповідачі ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 та представник відповідача ОСОБА_3 - адвокат Маліннікова Д.К. позов визнали частково та прохали стягувати аліменти в твердій грошовій сумі з урахуванням їх матеріального, сімейного стану та стану здоров`я.

Представники третіх осіб Деснянського РВ ДВС міста Київ ГТУЮ у місті Києві, Вишгородського РВ ДВС ГТУЮ Київської області, Оболонського РВ ДВС міста Київ ГТУЮ у місті Києві в судове засідання не з"явилися, з невідомих суду причин, хоча належним чином був повідомлений про місце, дату та час розгляду справи.

Суд, заслухавши відповідачів та представника відповідача ОСОБА_3 , дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, дійшов до висновку, що позовна заява підлягає частковому задоволенню з таких підстав.

Відповідно до ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Одним із принципів цивільного судочинства є диспозитивність, який полягає у тому, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявленою нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим кодексом випадках. Учасник справи, розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд (ст.13 ЦПК України).

Ст. 12 ЦПК України передбачено, що учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом та кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідно до положень Конвенції ООН про права дітей від 20 листопада 1989 року (ратифікована Україною Постановою Верховної Ради України від 27 лютого 1991 р. № 789-X11) дитина, з огляду на його фізичну й розумову незрілість вимагає спеціального захисту й турботи, включаючи належний правовий захист, як до, так і після народження.

Згідно з ч. 1 ст. 13 Цивільно-процесуального кодексу України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до ч. 1 ст. 76 Цивільно-процесуального кодексу України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 Цивільно-процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

Рішенням Апеляційного суду Полтавської області від 30.01.2013 р. по справі № 1619/1271/12, з відповідачів стягуються аліменти на користь Вишняківського будинку-інтернату для громадян похилого віку та інвалідів на утримання батька - ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 в розмірі 1/20 частини всіх видів їх заробітку (доходу), по життєво.

На даний час непрацездатний батько відповідачів має незадовільний стан здоров`я витрати на його утримання збільшилися.

Стаття 192 Сімейного кодексу України передбачає, що розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров`я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Згідно п. 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 15 травня 2006 року № 3 Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів , відповідно до ст.192 СК України розмір аліментів, визначений судовим рішенням або за домовленістю між батьками, суд може змінити за позовом платника або одержувача аліментів у зв`язку зі зміною матеріального чи сімейного стану, погіршення чи поліпшення здоров`я когось із них. У новому розмірі аліменти сплачуються з дня набрання рішенням законної сили.

Відповідно до ч.1 ст.202 СК України, повнолітні дочка, син зобов`язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги.

Відповідно до ч.1 ст.205 СК України, суд визначає розмір аліментів на батьків у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку (доходу) з урахуванням матеріального та сімейного стану сторін.

Згідно ч.3 ст.47 Закону України Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні у випадках, коли батьки похилого віку знаходяться на державному утриманні в будинках-інтернатах, пансіонатах або в інших установах, аліментні виплати на їх догляд сплачуються цим установам.

Суд при розгляді вимог позивача про збільшення розміру аліментів враховує те, що після ухвалення попереднього рішення суду про стягнення аліментів змінилося матеріальне становище непрацездатного батька відповідачів, а тому з вказаних підстав аліменти підлягають збільшенню.

Суд вважає, що матеріальне становище платників аліментів, з урахуванням сплати аліментів дозволяє їм сплачувати аліменти на користь позивача в збільшеному розмірі.

В той же час суд враховує матеріальний та сімейний стан сторін, а також стан їхнього здоров`я та вважає можливим змінити розмір стягнення аліментів на утримання ОСОБА_1 з 1/20 частини всіх видів заробітку (доходу) відповідачів дотвердої грошової суми - 250, 00 грн., для ОСОБА_2 оскільки отримує заробітну плату в розмірі 3 488, 39 грн., має на утриманні двох неповнолітніх дітей та незадовільний стан здоров`я, та твердої грошової суми - 550, 00 грн. для ОСОБА_3 , оскільки отримує заробітну плату в середньому розмірі 10 000, 00 грн., має на утриманні повнолітнього сина, який продовжує навчання та незадовільний стан здоров`я та ОСОБА_4 ,оскільки отримує заробітну плату в середньому розмірі 10 000, 00 грн., має на утриманні малолітню та неповнолітню дочок та незадовільний стан здоров`я, що є необхідним і достатнім розміром аліментів для забезпечення матеріальної допомоги.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України, з відповідача слід стягнути на користь держави судовий збір в сумі 768, 40 грн.

На підставі наведеного, керуючись ст. ст.192, 202, 205 СК України, ст.ст. 1-18, 76-81, 141, 209-241, 259, 263-265, 268, 354, 355 ЦПК України, суд-

УХВАЛИВ:

Позов Вишняківського будинку-інтернату для громадян похилого віку та інвалідів в інтересах підопічного ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 за участю третіх осіб Деснянського РВ ДВС міста Київ ГТУЮ у місті Києві, Вишгородського РВ ДВС ГТУЮ Київської області, Оболонського РВ ДВС міста Київ ГТУЮ у місті Києві про збільшення розміру аліментів на утримання непрацездатної особи,- задовольнити частково .

Змінити розмір аліментів стягуваних за виконавчим листом виданим 06.03.2013 року Машівським районним судом Полтавської області у справі №1619/1271/12 та стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , проживає за адресою АДРЕСА_1 аліменти на утримання на утримання непрацездатного батька - підопічного ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 , у твердій грошовій сумі - 250, 00 грн., щомісячно, починаючи з дня набрання рішенням законної силидо зміни матеріального та сімейного стану сторін.

Змінити розмір аліментів стягуваних за виконавчим листом виданим 06.03.2013 року Машівським районним судом Полтавської області у справі №1619/1271/12 та стягнути з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 , проживає за адресою АДРЕСА_2 , аліменти на утримання на утримання непрацездатного батька - підопічного ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 , у твердій грошовій сумі - 550, 00 грн., щомісячно, починаючи з дня набрання рішенням законної силидо зміни матеріального та сімейного стану сторін.

Змінити розмір аліментів стягуваних за виконавчим листом виданим 06.03.2013 року Машівським районним судом Полтавської області у справі №1619/1271/12 та стягнути з ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ідентифікаційний номер НОМЕР_3 , проживає за адресою АДРЕСА_3 аліменти на утримання на утримання непрацездатного батька - підопічного ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 , у твердій грошовій сумі - 550, 00 грн., щомісячно, починаючи з дня набрання рішенням законної силидо зміни матеріального та сімейного стану сторін.

В іншій частині позовних вимог відмовити за безпідставністю.

Виконавчі листи № 2/1619/327/12, видані Машівським районним судом 06.03.2013 року про стягнення з ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , з кожної, на користь ОСОБА_1 аліменти в розмірі 1/20 частини всіх видів їх заробітку /доходу/, починаючи з 03.10.2012 року пожиттєво, - відкликати.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь держави судовий збір у розмірі 200, 00 гривень

Стягнути з ОСОБА_3 на користь держави судовий збір у розмірі 284, 20 гривень.

Стягнути з ОСОБА_4 на користь держави судовий збір у розмірі 284, 20 гривень.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Полтавського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Відповідно до пп.15.5 п.15розділу ХІІІ Перехідні положення ЦПК України,до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи через Хорольський районний суд Полтавської області.

Сторони справи:

Позивач Вишняківський будинок-інтернат для громадян похилого віку та інвалідів в інтересах підопічного ОСОБА_1 , що знаходиться за адресою АДРЕСА_4 , код ЄДРПОУ 03189162,

Відповідач ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , проживає за адресою АДРЕСА_1 ,

Відповідач ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 , проживає за адресою АДРЕСА_2 ,

Відповідач ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ідентифікаційний номер НОМЕР_3 , проживає за адресою АДРЕСА_3

Представник відповідача ОСОБА_3 - адвокат Маліннікова Дар`я Костянтинівна, юридична адреса АДРЕСА_5.

Третя особа Деснянський РВ ДВС міста Київ ГТУЮ у місті Києві, що знаходиться за адресою м.Київ, вул.Оноре де Бальзака, 64, 2-й поверх,

Третя особа Вишгородський РВ ДВС ГТУЮ Київської області, що знаходиться за адресою м.Вишгород Київської області, вул.Шолуденко, 6,

Третя особа Оболонський РВ ДВС міста Київ ГТУЮ у місті Києві, що знаходиться за адресою м.Київ, вул.Маршала Тимошенка, 2-Д, 1-й під`їзд, 4 -й поверх

Повний текст судового рішення складений 25.10.2019 року.

Суддя : Н.С. Миркушіна

Дата ухвалення рішення17.10.2019
Оприлюднено05.11.2019
Номер документу85374273
СудочинствоЦивільне
Сутьзбільшення розміру аліментів на утримання непрацездатної особи

Судовий реєстр по справі —548/1106/19

Ухвала від 09.01.2020

Цивільне

Хорольський районний суд Полтавської області

Миркушіна Н. С.

Рішення від 17.10.2019

Цивільне

Хорольський районний суд Полтавської області

Миркушіна Н. С.

Рішення від 17.10.2019

Цивільне

Хорольський районний суд Полтавської області

Миркушіна Н. С.

Ухвала від 10.07.2019

Цивільне

Хорольський районний суд Полтавської області

Миркушіна Н. С.

Ухвала від 03.06.2019

Цивільне

Хорольський районний суд Полтавської області

Миркушіна Н. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні