Рішення
від 04.11.2019 по справі 306/1944/19
СВАЛЯВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

СВАЛЯВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 306/1944/19

Провадження № 2-о/306/80/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 листопада 2019 року м. Свалява

Свалявський районний суд Закарпатської області в особі:

головуючого-судді Ганчак Л.Ф.

з участю секретаря Пайда Л.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Свалява справу за заявою ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , ІПН НОМЕР_1 ), заінтересована особа: Голубинська сільська рада Свалявського району Закарпатської області (89320, с.Голубине, 365 Свалявського району Закарпатської області, ЄДРПОУ 04351498) про встановлення факту, що має юридичне значення,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою, зацікавлена особа: Голубинська сільська рада Свалявського району про встановлення факту постійного проживання ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою АДРЕСА_1. Заяву мотивує тим, що ОСОБА_2 був батьком заявника, ІНФОРМАЦІЯ_1 він помер в м.Ужгород Закарпатської області, де проходив лікування та мав тимчасову реєстрацію у цьому місті. Після його смерті відкрилась спадщина, яка складається із житлового будинку в с.Голубине, де заявник разом з померлим батьком проживали. Звернувшись до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини як спадкоємець першої черги, мені було відмовлено в цьому із-за відсутності документів, які необхідно для встановлення в нотаріальному порядку місця відкриття спадщини та роз`яснено право звернення до суду із заявою про встановлення юридичного факту. Голубинською сільською радою складено акт від 19.09.2019року, яким засвідчено факт постійного проживання покійного батька до дня його смерті без реєстрації в будинку АДРЕСА_1 . Враховуючи викладене, заявник просить задовольнити його вимоги.

В судове засідання заявник не з`явився, надав суду заяву про розгляд справи за його відсутності, заявлені вимоги підтримує повністю.

Представник Голубинської сільської ради Свалявського району в судове засідання не з"явився, до суду надійшла заява сільського голови с. Голубине Свалявського району про розгляд справи у відсутності представника сільської ради.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлено наступне.

Дані правовідносини регулюються нормами ст.315 ЦПК України.

Судом встановлено, що згідно свідоцтва про народження (повторно) серії НОМЕР_2 виданого 13.12.2011року ВДРАЦСу Свалявського РУЮ на ім`я - ОСОБА_1 , такий народився ІНФОРМАЦІЯ_2 , батьком якого є: ОСОБА_2 (а.с.6), який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що свідчить свідоцтво про смерть серії НОМЕР_3 виданого Ужгородським МВ ДРАЦСу ГТУЮ у Закарпатській області 11.09.2019року (а.с.7).

Згідно акту від 19.09.2019року, складеного комісією Голубинської сільської ради вбачається, що ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 ) не зареєстрований, але проживав в домогосподарстві АДРЕСА_1 до дня своєї смерті ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ) (а.с.8).

Відповідно до п.7 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення за N5 від 31.03.95 - в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо:

- згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян;

- чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення;

- заявник немає іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення;

- встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

За правилами до п.6 ч.1 ст.315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по-батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі не збігаються з ім`ям, по-батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Відповідно до ч.2 ст. 315 ЦПК України - у судовому порядку можуть бути встановлені також факти, від яких залежитиь виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

З врахуванням того, що заявник іншим способом не має можливості встановити фактичне місце проживання свого померлого батька, встановлення даного факту заявнику необхідно для встановлення в нотаріальному порядку місця відкриття спадщини після смерті батька ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , заява ОСОБА_1 підлягає до задоволення .

Керуючись ст. ст. 10, 263-265, 293, 315, 319, 354, 355 ЦПК України, п.15 п.п.15.5 Перехідних положень ЦПК України в редакції 2017р., суд,

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Встановити, що ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , постійно проживав за адресою: АДРЕСА_1 .

На рішення суду може бути подано апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня його винесення до Закарпатського апеляційного суду через Свалявський районний суд.

ГОЛОВУЮЧИЙ Л.Ф.Ганчак

Дата ухвалення рішення04.11.2019
Оприлюднено05.11.2019
Номер документу85376958
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення

Судовий реєстр по справі —306/1944/19

Рішення від 04.11.2019

Цивільне

Свалявський районний суд Закарпатської області

Ганчак Л. Ф.

Ухвала від 25.09.2019

Цивільне

Свалявський районний суд Закарпатської області

Ганчак Л. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні