Ухвала
від 31.10.2019 по справі 758/13906/19
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Подільський районний суд міста Києва

Провадження № 1-кс/758/5270/19

Справа № 758/13906/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

31 жовтня 2019 року слідчий суддя Подільського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Київській області ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором у кримінальному провадженні- прокурором другого відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях прокуратури Київської області ОСОБА_4 ,, про відібрання зразків для експертизи (в порядку тимчасового доступу до речей і документів), -

В С Т А Н О В И В :

Слідчий відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Київській області ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором у кримінальному провадженні- прокурором другого відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях прокуратури Київської області ОСОБА_4 , звернувся до слідчого судді Подільського районного суду м. Києва з клопотанням про надання тимчасового доступу до речей і документів.

У клопотанні слідчий зазначає, що прокуратурою Київської області 17.12.2018 внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань про кримінальне правопорушення № 42018110000000455 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

У ході досудового розслідування встановлено, що посадові особи ІНФОРМАЦІЯ_1 з метою освоєння коштів виділених з державного та місцевого бюджетів, в грудні 2018 року проводили оплату за будівництво, ремонт та експлуатаційне утримання доріг державного значення Київської області, на підставі документів які містять завідомо неправдиві відомості оскільки роботи фактично не проведені або проведені не в повному обсязі.

Так встановлено, що 11.10.2018 службові особи ІНФОРМАЦІЯ_1 уклали Договір № 412Д-18 на послуги з поточного середнього ремонту автомобільної дороги Т-10-01 Ворзель-Забуччя-/Київ-Чоп/ км 0+000 км 12+400 (окремими ділянками) з ВАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » код ЄДРПОУ НОМЕР_1 на суму 86 999 999 грн.

На даний час у органу досудового розслідування виникла необхідність у перевірці достовірності відомостей внесених до проектно-кошторисної та фінансово-звітної документації по зазначеному договору підряду, з метою підтвердження фактично виконаних обсягів будівельних робіт складеним документам та сумам витрачених коштів.

Відповідно до п. 6 ч. 2 ст. 242 КПК України слідчий зобов`язаний звернутися до експерта для проведення експертизи щодо визначення розміру матеріальних збитків, шкоди немайнового характеру, шкоди довкіллю, заподіяної кримінальним правопорушенням.

На цій підставі слідчим для встановлення відповідності відомостей щодо фактично виконаних обсягів виконаних будівельних робіт по вказаними договорами підряду та їх якості, отримано ухвалу слідчого судді Подільського районного суду м. Києва щодо проведення комплексної будівельно-технічної та економічної експертизи, проведення якої доручено ІНФОРМАЦІЯ_3 судова будівельно-технічна експертиза. У зв`язку з чим, судовим експертом було направлено клопотання щодо відібрання зразків асфальтобетонної суміші та проведення лабораторного дослідження зразків улаштованого асфальту за вищезазначеними договором підряду.

З метою проведення зазначеної експертизи необхідно залучити дорожніх спеціалістів з відповідним обладнанням та інструментом для вирубки та замірів товщини шару дорожнього покриття та улаштування основ доріг відповідних об`єктів дослідження з подальшими лабораторними дослідженнями фізико-механічних властивостей кернів асфальтобетонних сумішей, відібраних з дорожнього полотна об`єкта дослідження у відповідності до вимог п. 21.8.18 ДБН В.2.3-4:2007 «Автомобільні дороги», на рахунок використаного для його влаштування типу та марки асфальтобетону, коефіцієнту його ущільнення (в одиницях виміру кг/м3), інших шарів влаштованого дорожнього полотна тощо (лабораторні дослідження повинні бути виконані сертифікованою лабораторією).

Так, відповідно до вимог ДБН В.2.3-4:2007 «Автомобільні дороги» фізико-механічні властивості улаштованих асфальтобетонних сумішей контролюються за показниками випробування трьох кернів на кожні 9000 м2 покриття.

ІНФОРМАЦІЯ_1 має в своєму підпорядкування дорожніх спеціалістів з відповідним обладнанням та інструментом для вирубки (відбору кернів) та замірів товщини шару дорожнього покриття та улаштування основ доріг.

На підставі вищезазначеного, на теперішній час органу досудового розслідування для повного, всебічного та об`єктивного дослідження всіх обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, та з метою проведення комплексної судової будівельно-технічної та економічної експертизи щодо перевірки обсягів та якості фактично виконаних будівельних робіт за договором підряду № 412Д-18 від 11.10.2018 на послуги з поточного середнього ремонту автомобільної дороги Т-10-01 Ворзель-Забуччя-/Київ-Чоп/ км 0+000 км 12+400 (окремими ділянками), необхідно відібрання зразків (кернів) улаштованої асфальтобетонної суміші у кількості необхідної для подальшого проведення лабораторних досліджень фізико-механічних властивостей і надання результатів випробувань судовому експерту.

Так, відповідно до ч. 2 ст. 245 КПК України, порядок відібрання зразків з речей і документів встановлюється згідно з положеннями про тимчасовий доступ до речей і документів.

Тимчасовий доступ до речей і документів, відповідно до ч. 2 ст. 159 КПК України, здійснюється на підставі ухвали слідчого судді.

Зразки улаштованого асфальтобетону, за договорами підряду укладеними ІНФОРМАЦІЯ_1 з ВАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) № 412Д-18 від 11.10.2018 на послуги з поточного середнього ремонту автомобільної дороги Т-10-01 Ворзель-Забуччя-/Київ-Чоп/ км 0+000 км 12+400 (окремими ділянками), у кількості необхідній для проведення лабораторного дослідження мають доказове значення у вказаному кримінальному провадженні та без їх вилучення в порядку тимчасового доступу до речей та документів неможливо провести судову будівельно-технічну експертизу, а також встановити вид і розмір шкоди, завданої вчиненим кримінальним правопорушенням.

Речі та документи, які зазначені в даному клопотанні, не становлять собою та не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Враховуючи наведене, слідчий просить задовольнити клопотання та надати дозвіл на відібрання у порядку тимчасового доступу до речей, а саме зразків асфальтобенного покриття та основ проїжджої частини автомобільної дороги Т-10-01 Ворзель-Забуччя-/Київ-Чоп/ км 0+000 км 12+400 (окремими ділянками), улаштованого за договором підряду укладеним ІНФОРМАЦІЯ_1 з ВАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) № 412Д-18 від 11.10.2018, у кількості, необхідній для проведення лабораторного дослідження, з метою проведення судової комплексної будівельно-технічної та економічної експертизи.

Дозвіл на відібрання у порядку тимчасового доступу до речей, слідчий просить надати з використанням спеціального обладнання для відібрання кернів та доручити спеціалістам ІНФОРМАЦІЯ_1 , або іншій організації, яка має відповідне обладнання та сертифікацію.

Враховуючи викладене, слідчий просить клопотання задовольнити.

Слідчий, прокурор в судове засідання не з`явився, слідчий звернувся до суду із заявою, в якій просить розглянути клопотання у його відсутність, клопотання підтримує.

Слідчий суддя ухвалив розглядати клопотання у відсутність слідчого.

Представник особи, у володінні якої знаходяться речі та документи, у судове засідання не викликався на підставі ч. 2 ст. 163 КПК України.

Вивчивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов висновку про задоволення клопотання з таких підстав.

Частиною 1 ст. 159 КПК України передбачено, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити таємницю вчинення нотаріальних дій.

Частиною 5 ст. 163 КПК України передбачено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ч. 7 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Слідчим суддею встановлено, що прокуратурою Київської області 17.12.2018 внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань про кримінальне правопорушення № 42018110000000455 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Враховуючи те, що зразки асфальтобенного покриття та основ проїжджої частини автомобільної дороги Т-10-01 Ворзель-Забуччя-/Київ-Чоп/ км 0+000 км 12+400 (окремими ділянками), улаштованого за договором підряду укладеним ІНФОРМАЦІЯ_1 з ВАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) № 412Д-18 від 11.10.2018, у кількості, необхідній для проведення лабораторного дослідження, самостійно і в сукупності з іншими фактичними даними мають значення для встановлення істини, і можуть бути використані як доказ у кримінальному провадженні; зазначені зразки можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 159-166 КПК України, -

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Київській області ОСОБА_3 задовольнити.

Надати слідчому СУ ГУНП в Київській області полковнику поліції ОСОБА_3 дозвіл на відібрання у порядку тимчасового доступу до речей, а саме зразків асфальтобенного покриття та основ проїжджої частини автомобільної дороги Т-10-01 Ворзель-Забуччя-/Київ-Чоп/ км 0+000 км 12+400 (окремими ділянками), улаштованого за договором підряду укладеним ІНФОРМАЦІЯ_1 з ВАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) № 412Д-18 від 11.10.2018, у кількості, необхідній для проведення лабораторного дослідження, з метою проведення судової комплексної будівельно-технічної та економічної експертизи.

Строк дії ухвали становить один місяць з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положенням цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження у суді.

Ухвала виготовлена у двох примірниках, один з яких знаходиться в матеріалах справи.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення31.10.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу85381517
СудочинствоКримінальне
Сутьвідібрання зразків для експертизи (в порядку тимчасового доступу до речей і документів

Судовий реєстр по справі —758/13906/19

Ухвала від 31.10.2019

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Корнілова Ж. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні