Рішення
від 04.11.2019 по справі 608/1918/19
ЧОРТКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

копія

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"04" листопада 2019 р. Справа № 608/1918/19

Номер провадження2/608/768/2019

Чортківський районний суд Тернопільської області в складі:

головуючої судді Коломієць Н. З.

з участю секретаря Смаглій О. Р.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в місті Чорткові, в письмовому провадженні справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , яка діє як законний представник неповнолітньої ОСОБА_3 , третя особа на стороні відповідача: приватний нотаріус Чортківського районного нотаріального округу Усик Галина Ярославівна про визнання права власності на спадкове майно, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 звернувся в суд з позовом до відповідача ОСОБА_2 , яка діє як законний представник неповнолітньої ОСОБА_3 , третя особа на стороні відповідача: приватний нотаріус Чортківського районного нотаріального округу Усик Г.Я. про визнання права власності на спадкове майно. В позовній заяві вказав, що після смерті діда ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , відкрилася спадщина на нерухоме майно, зокрема, на 1/7 частину будинковолодіння АДРЕСА_1 та земельну ділянку, площею 1,6088 га, що розташована на території Полівецької сільської ради. Проте, позивачу оформити спадкові права за законом у нотаріуса виявилось неможливим, оскільки, первинна реєстрація права власності даного нерухомого майна не була проведена, тому йому запропоновано звернутися в суд для визначення належності цього майна попередньому власнику та наступного його власника (спадкоємця). Тому ОСОБА_1 звернувся в суд за захистом свого права.

Позивач ОСОБА_1 та його представник - адвокат Дядик Я. Б. в підготовче судове засідання не з`явилися. Подали письмову заяву, в якій просять розгляд справи проводити без їхньої участі, позовні вимоги підтримують, просять задоволити.

Відповідач ОСОБА_2 , яка діє як законний представник неповнолітньої ОСОБА_3 в підготовче судове засідання не з`явилася, подала письмову заяву про розгляд справи у її відсутності та визнання позову.

Приватний нотаріус Усик Г.Я. в судове засідання не з`явилася. Подала суду заяву, згідно якої просить справу розглянути у її відсутності, при вирішенні справи покладається на розсуд суду.

Оскільки, відповідач визнає позов, тому суд ухвалює рішення у підготовчому засіданні, що відповідає вимогам ч.3 ст.200 Цивільного процесуального кодексу України та без фіксування судового процесу технічними засобами, відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України.

Суд, дослідивши письмові докази по справі, приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

За положеннями ч.1 ст.15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

За положеннями ч.1 ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способом захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права (п.1 ч.2 ст.16 цього Кодексу).

За положеннями ч.1 ст.4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч. 1 ст. 263 Цивільного процесуального кодексу України, судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим.

Статтею 1218 Цивільного кодексу України встановлено, що до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Умовою для переходу в порядку спадкування права власності на об`єкти нерухомості, в тому числі житловий будинок, інші споруди, земельну ділянку є набуття спадкодавцем зазначеного права, у встановленому законодавством України порядку.

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер дід позивача ОСОБА_4 , що стверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим 24.04.2018 року Залісянською сільською радою Чортківського району Тернопільської області, актовий запис № 09.

Відповідно до даних нотаріальної контори до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 спадкова справа заводилася за №304/2018.

Згідно довідки, виданої 25.07.2018 року за № 503 Залісянською сільською радою спадкодавець ОСОБА_4 проживав та був зареєстрований в с. Залісся Чортківського району Тернопільської області разом із: дружиною ОСОБА_5 , дочкою ОСОБА_2 , сином ОСОБА_6 та онуками ОСОБА_1 , ОСОБА_3 .

Вищеперераховані особи подали нотаріусу заяви про відмову у прийнятті спадщини після смерті ОСОБА_4 21 квітня 2018 року. На момент смерті спадкодавця ОСОБА_3 була неповнолітньою.

З Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯА № 799112 від 31.05.2006 року вбачається, що спадкодавець ОСОБА_4 є власником земельної ділянки на території Полівецького сільської ради площею 1,61 га - кадастровий номер 6125586500:01:001:0030, цільове призначення якої - ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Крім того, при житті померлий мав на праві приватної власності 1/7 частину житлового будинку АДРЕСА_1 .

Однак, право власності не зареєстровано, що вказано у листі приватного нотаріуса №1132/02-14 від 19 серпня 2019 року. Разом з тим, така обставина не позбавляє спадкоємця, який прийняв спадщину на оформлення спадщини, оскільки, таке майно за життя належало спадкодавцю, але право власності, у визначеному законом порядку не було ним зареєстровано.

Відповідно до ст. 182 ЦК України право власності на нерухомі речі підлягають державній реєстрації. Згідно ст.328 цього Кодексу право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

Статтею 1218 ЦК України встановлено, що до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно з вимогами ч.1 ст.1297 ЦК України, спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якого є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Відповідно до ст.125 ЗК України (2001) право власності на земельну ділянку виникає з моменту державної реєстрації цих прав.

Згідно ст.ст. 368, 370, 372, 1226 Цивільного кодексу України у разі смерті співвласників частка кожного з них може бути визначена судом за позовом спадкоємців.

Відповідно до абзацу 3 ч. 2 ст. 331 ЦК України право власності на нерухоме майно виникає з моменту його державної реєстрації. Виходячи з ст. ст. 25, 30 ЦК України мати і набути цивільне право (право власності на нерухоме майно) може лише жива та дієздатна особа. Із змісту ст. ст. 391, 392 ЦК України вбачається, що у разі смерті власника нерухомого майна, первинна реєстрація права власності на яке не була проведена і правовстановлюючий документ відсутній, питання визначення належності цього майна попередньому власнику і наступного його власника (спадкоємця) повинно вирішуватись у судовому порядку.

Відповідно до п.11 ч.1 ст. 346 Цивільного кодексу України, однією із підстав припинення права власності є смерть власника.

Відповідно до п.4.15 глави 10 розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами Україна, якщо до складу спадкового майна входить нерухоме майно, що підлягає реєстрації, нотаріус вимагає документ, що посвідчує право власності на майно. За відсутності у спадкоємця необхідних для видачі свідоцтва про право на спадщину документів нотаріус роз`яснює процедуру вирішення питання у судовому порядку.

Відповідно до ч.1 ст. 142 Цивільного процесуального кодексу України, у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Оскільки, відповідачка позов визнала у підготовчому судовому засіданні, тому на виконання вимог закону, суд повертає позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого ним при поданні позову.

На підставі ст. 125 Земельного кодексу України, ст. ст. 25, 30, 346, 386, 392, 1222, 1223, 1268 Цивільного кодексу України та керуючись ст. ст. 4, 12, 76, 81, 89, 142, 200, 263, 264, 265 Цивільного процесуального кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 , жителя с. Залісся Чортківського району Тернопільської області, ідентифікаційний номер НОМЕР_3 до ОСОБА_2 , яка діє як законний представник неповнолітньої ОСОБА_3 , жителів с. Залісся Чортківського району Тернопільської області, третя особа на стороні відповідача: приватний нотаріус Чортківського районного нотаріального округу Усик Галина Ярославівна, місцезнаходження: м . Чортків, вул. Шевченка, 12 Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно - задоволити.

Визнати за ОСОБА_1 , жителем с. Залісся Чортківського району Тернопільської області ідентифікаційний номер НОМЕР_3 право власності на 1/7 частину житлового будинку з відповідною часткою господарських будівель та споруд, що знаходиться по АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визнати за ОСОБА_1 , жителем с. Залісся Чортківського району Тернопільської області ідентифікаційний номер НОМЕР_3 право власності на земельну ділянку площею 1,6088 га, кадастровий номер 6125586500:01:001:0030, призначену для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Полівецької сільської ради Чортківського району Тернопільської області, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Зобов`язати управління Державної казначейської служби України у Чортківському районі Тернопільської області, код ЄДРПОУ 37938481, що розташоване за адресою: поштовий індекс 48500, м. Чортків вул. С. Бандери, 20, повернути зі спеціального фонду Державного бюджету України позивачу ОСОБА_1 , жителю с. Залісся Чортківського району Тернопільської області ідентифікаційний номер НОМЕР_3 , 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позовної заяви, який було сплачено за квитанцією АТ Ощадбанк № 8423 від 26 вересня 2019 року - в сумі 768,40 гривень, що становить 384 (триста вісімдесят чотири) гривні 20 копійок.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо Тернопільському апеляційному суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя :

Копія вірна

Суддя:/підпис/

Оригінал рішення знаходиться в матеріалах справи № 608/1918/19

Рішення набрало законної сили року.

Суддя: Н. З. Коломієць

Копію рішення видано р.

Секретар:

СудЧортківський районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення04.11.2019
Оприлюднено05.11.2019
Номер документу85388012
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —608/1918/19

Рішення від 04.11.2019

Цивільне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Коломієць Н. З.

Ухвала від 11.10.2019

Цивільне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Коломієць Н. З.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні