Рішення
від 04.11.2019 по справі 910/8222/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

04.11.2019Справа № 910/8222/19

Господарський суд міста Києва у складі головуючого судді: Літвінової М.Є.

розглянувши у спрощеному позовному провадженні матеріали справи

За позовом Фізичної особи - підприємця Коляди Олександра Васильовича

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Форен ЛТД"

про стягнення 43 140, 40 грн.

Без повідомлення (виклику) представників учасників справи.

ВСТАНОВИВ:

Фізична особа - підприємець Коляда Олександр Васильович (далі - позивач) звернувся до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Форен ЛТД" (далі - відповідач) про стягнення 43 140, 40 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідачем порушено умови Договору № 26/02-2019 про перевезення вантажу від 26.02.2019 в частині повної та своєчасної оплати за надані послуги. У зв`язку з цим, позивач вирішив звернутись до суду з даним позовом за захистом своїх прав та законних інтересів.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 01.07.2019 у справі № 910/8222/19 позовну заяву Фізичної особи - підприємця Коляди Олександра Васильовича залишено без руху; встановлено позивачу строки та спосіб усунення недоліків позовної заяви.

У встановлений судом строк позивачем були усунуті недоліки, вказані в ухвалі Господарського суду міста Києва від 01.07.2019 у справі № 910/8222/19.

Згідно з пунктом 1 частини 5 статті 12 Господарського процесуального кодексу України справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб є малозначними справами.

Частиною 1 статті 247 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що малозначні справи розглядаються у порядку спрощеного позовного провадження.

Відповідно до частини 1 статті 250 Господарського процесуального кодексу України питання про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 16.07.2019 відкрито провадження у справі та призначено розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження без виклику представників сторін. При цьому, суд зобов`язав відповідача подати відзив на позовну заяву з доданням доказів, що підтверджують викладені в ньому обставини протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження.

З метою повідомлення відповідача про розгляд справи судом та про його право подати відзив на позовну заяву, на виконання приписів Господарського процесуального кодексу України, ухвала суду про відкриття провадження у справі від 16.07.2019 була направлена судом рекомендованим листом з повідомленням про вручення на адресу місцезнаходження відповідача, зазначену в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а саме: 04080, м. Київ, вул. Новокостянтинівська, буд. 13/10, кімн.201, яка згідно інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань є місцезнаходженням відповідача.

Відповідач ухвалу Господарського суду міста Києва від 16.07.2019 про відкриття провадження у справі отримав 22.07.2019 року, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення, долученим до матеріалів справи.

Відповідно до ч. 4 ст. 13 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Відповідно до ч. 5 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше.

Станом на 04.11.2019 від відповідача не надійшло відзиву на позовну заяву.

Згідно з ч. 2 ст. 178 Господарського процесуального кодексу України, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Приймаючи до уваги, що відповідач у строк, встановлений частиною 1 статті 251 Господарського процесуального кодексу України, не подав до суду відзив на позов, а відтак не скористався наданими йому процесуальними правами, за висновками суду, у матеріалах справи достатньо документів, які мають значення для правильного вирішення спору, внаслідок чого справа може бути розглянута за наявними у ній документами відповідно до частини 2 статті 178 Господарського процесуального кодексу України.

Згідно з частиною 4 статті 240 Господарського процесуального кодексу України, у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, суд підписує рішення без його проголошення.

Розглянувши подані сторонами документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, що мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

26.02.2019 між позивачем (далі - перевізник) та відповідачем (далі - замовник) укладений договір перевезення вантажу 26/02-2019, відповідно до умов якого перевізник виділяє технічно-справні автомобілі - самоскиди для перевезення вантажів замовника в кількості 1000+ /- 10% тонн, а замовник зобов`язується прийняти та оплатити послуги по перевезеню вантажу у відповідності до умов даного Договору (пункт 1.1. Договору).

Згідно з даним Договором перевізник: здійснює перевезення власним автотранспортом (1.2.); залучення інших перевізників здійснюється у разі, коли перевізник не має можливості здійснити перевезення власним автотранспортом. Перевізник самостійно укладає договори з такими перевізниками оплачує їх послуги грошовими коштами, які надійшли від замовника.

Відповідно до пункту 1.3. Договору перевізник зобов`язується доставити довірений йому замовником вантаж до пункту призначення та видати його особі, яка має право на одержання вантажу (Одержувачу), а замовник зобов`язується сплати за перевезення вантажу плату, вказану в рахунку на оплату та акті прийому - передачі виконаних робіт.

Згідно з пунктом 1.4. Договору Вартість послуг по перевезенню вантажу є вільною та звичайною і визначається по взаємній згоді сторін виходячи з офіційно затверджених Перевізником цін, вказаних в заявці на перевезення, рахунку та акті прийому - передачі виконаних робіт, що є невід`ємною частиною даного договору.

Перевізник зобов`язується: забезпечити своєчасну подачу під навантаження необхідного технічно - справного автотранспорту усною (письмовою) заявою замовника (пункт 2.1.); Несе відповідальність за збереження прийнятого до перевезення вантажу з моменту його отримання, моменту передачі Одержувачеві в пункті призначення (пункт 2.2. Договору); Своєчасно доставити прийнятий до перевезення вантаж (пункт 2.3. Договору);

Пунктом 2.4. передбачено, що перевізник несе відповідальність за дотримання водіями правил дорожнього руху та правил техніки безпеки.

Замовник зобов`язується: Забезпечити своєчасне та повне оформлення документів на перевезення вантажу (пункт 3.1. Договору); Утримувати під`їздні шляхи до вантажних пунктів, вантажні майданчики, рампи тощо у стані, що відповідає вимогам законодавства з питань охорони праці, техніки безпеки та безпеки руху (пункт 3.2. Договору); забезпечити щоденну безперебійну 8 - ми годинну роботу автотранспорту (вантажних автомобілі перевізника). У разі виникнення простою автомобілів сплачувати штраф за простій автомобіля у розмірі 520 грн. один день або 130,0 грн. за 1 годину робочого дня (пункт 3.4. Договору). Забезпечити, за власні кошти, своїми силами та засобами своєчасне навантаження та розвантаження наданого перевізником автотранспорту (пункт 3.5. Договору); Своєчасно надавати в установленому законодавством порядку товарно-транспортні накладні на вантаж: що перевозиться (пункт 3.6. Договору); За власний рахунок проводити зважування транспортних засобів перевізника до та після навантаження (пункт 3.7. Договору); 3абезпечити дотримання Правил техніки безпеки та Правил охорони праці при навантаженні і розвантаженні автотранспорту (пункт 3.8.Договору).

Як встановлено пунктом 3.9. Договору замовник зобов`язується проводити оплату за надані послуги по перевезенню вантажу протягом 1 - го банківського дня з дати отримання замовником рахунку та проведення вивантаження автотранспорту.

Згідно з пунктом 4.1. Договору перевізник та замовник при неналежному виконанні даного Договору несуть відповідальність у відповідності з Статутом автомобільного транспорту України та діючим законодавством.

Пунктом 4.5. Договору сторони встановили, що при несвоєчасній оплаті послуг по перевезенню вантажу замовник сплачує пеню в розмірі 0,05 %, але не більше подвійної облікової ставки НБУ, від суми боргу за кожен день затримки платежу. Сплата пені не звільняє замовника від виконання обов`язків, передбачених Договором.

Договір набирає чинності з моменту його підписання Сторонами і діє до моменту повного виконання Сторонами зобов`язань за цим Договором (пункт 6.1. Договору).

Пунктом 7.2. Договору сторони передбачили, що за фактом виконання перевезення сторони складають та підписують акт наданих послуг. Дата складання акту виконаних робіт є датою проведення вивантаження автотранспорту. Якщо відправлений перевізником акт наданих послуг замовником не підписаний і письмово не заперечений протягом 5 (п`яти) днів з момент отримання, він вважається прийня тий ним без змін та підлягає оплаті в повному обсязі.

На виконання умов Договору № 26/02-2019 від 26.02.2019 між Фізичною особою - підприємцем Колядою Олександром Васильовичем (перевізник) та Товариством з обмеженою відповідальністю Форен ЛТД (замовник) було укладено :

- заявку №1 від 26.02.2019 на перевезення з 26.02.2019 до 28.02.2019; вантаж для перевезення - жито; пункт відправлення: Чернігівська область, смт. Седнів, пункт призначення: м. Київ, вул. Межигірська, 81; кількість - 35 тонн +/- 20 % (згідно товарно - транспортної накладної); упаковка вантажу - насипом; вартість перевезення 1-ї тони вантажу за маршрутом становить - 260, 00 грн. ;

- заявку № 2 від 26.02.2019 на перевезення з 26.02.2019 до 04.03.2019; вантаж для перевезення - жито; пункт відправлення : Чернігівська область, с. Анисів, пункт призначення: м. Київ, вул. Межигірська, 81; кількість - 300 тонн +/- 20 % (згідно товарно - транспортної накладної); упаковка вантажу - насипом; вартість перевезення 1-ї тони вантажу за маршрутом становить - 240, 00 грн. ;

26.02.2019 та 27.02.2019 між сторонами було підписано акт прийому - передачі виконаних робіт (послуг) № 26022 на суму 9 084, 40 грн., акт прийому - передачі виконаних робіт (послуг) № 26023 на суму 16 934, 40 грн., акт прийому - передачі виконаних робіт (послуг) № 27022 на суму 17 121, 60 грн.

В обґрунтування заявлених вимог позивач посилається на те, що ним були виконані послуги з перевезення вантажу, проте відповідач не розрахувався за надані послуги у розмірі 43 140, 40 грн.

В матеріалах справи № 910/8222/19 наявний лист № 1204-1 від 12.04.2019 Товариства з обмеженою відповідальністю Форент ЛТД в якому відповідач зазначив, що ТОВ Форент ЛТД визнає заборгованість перед ФОП Коляда Олександром Васильовичем у розмірі 43 140, 40 грн. та зобов`язується сплати існуючу заборгованість протягом найближчого часу.

В подальшому, 05.06.2019 позивач звернувся до відповідача з претензією про здійснення оплати у розмірі 43 140, 40 грн., яку направив на адресу: 04080, м. Київ, вул. Новокостянтинівська, буд. 13/10, кімн. 201.

Вказана претензія була залишена відповідачем без відповіді.

Позивач посилається на те, що відповідач всупереч взятим на себе зобов`язанням за договором, оплати наданих позивачем послуг з перевезення не здійснив, у зв`язку із чим, у позивача виникла заборгованість у сумі 43 140, 40 грн.

Дослідивши наявні матеріали справи, оцінюючи надані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному розгляді всіх обставин справи в їх сукупності, суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог, з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 509 Цивільного кодексу України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу.

Згідно зі ст. 11 ЦК України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки; підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Згідно із ст. 6 Цивільного кодексу України сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості (ст. 627 ЦК України).

Частиною 1 статті 626 ЦК України визначено, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Згідно зі ст. 628 ЦК України зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

У відповідності до ч. 1 ст. 929 ЦК України, за договором транспортного експедирування одна сторона (експедитор) зобов`язується за плату і за рахунок другої сторони (клієнта) виконати або організувати виконання визначених договором послуг, пов`язаних з перевезенням вантажу.

Договором транспортного експедирування може бути встановлено обов`язок експедитора організувати перевезення вантажу транспортом і за маршрутом, вибраним експедитором або клієнтом, зобов`язання експедитора укласти від свого імені або від імені клієнта договір перевезення вантажу, забезпечити відправку і одержання вантажу, а також інші зобов`язання, пов`язані з перевезенням.

Як підтверджено матеріалами справи між сторонами узгоджено заявки № 1 від 26.02.2019 та заявку № 2 від 26.02.2019 до Договору № 26/02-2019

Надання позивачем послуг з перевезення вантажу, здійсненого на виконання умов Договору № 26/02-2019 від 26.02.2019 та заявок № 1, № 2 від 26.02.2019 підтверджується також товарно-транспортними накладними № 15 від 26.02.2019, № 323349 від 27.02.2019, № 323348 від 27.02.2019, № 323344 від 26.02.2019

Як встановлено пунктом 3.9. Договору замовник зобов`язується проводити оплату за надані послуги по перевезенню вантажу протягом 1-го банківського дня з дати отримання замовником рахунку та проведення вивантаження автотранспорту.

Договір, відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України, є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ч. 1 ст. 530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно із ст. 525 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 526 Цивільного кодексу України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Аналогічна правова норма передбачена частиною 1 статті 193 Господарського кодексу України.

Відповідно до ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Матеріалами справи підтверджується невиконане зобов`язання за договором у сумі 43 140, 40 грн., доказів оплати вказаної суми заборгованості відповідачем не надано.

У відповідності до ч. 1 ст. 74 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Приписами ст. ст. 76, 77 Господарського процесуального кодексу України визначено, що належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Згідно із ст. ст. 78, 79 Господарського процесуального кодексу України, достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи. Достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування.

Статтею 86 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Враховуючи вищевикладене, повно і всебічно з`ясувавши обставини справи, суд задовольняє позовні вимоги Фізичної особи - підприємця Коляди Олександра Васильовича в повному обсязі.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судовий збір покладається у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Судові витрати, у які позивачем включено витрати по оплаті судового збору, відповідно до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 123, 126, 129, 232, 233, 236, 237, 238, 240 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва , -

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги Фізичної особи - підприємця Коляди Олександра Васильовича

задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Форен ЛТД" (04080, м. Київ, вул. Новокостянтинівська, буд. 13/10, кімн. 201; код ЄДРПОУ 40408827) на користь Фізичної особи - підприємця Коляди Олександра Васильовича ( АДРЕСА_1 ; ідентифікаційний код НОМЕР_1 ) 43 140 (сорок три тисячі сто сорок) грн. 40 коп. та судовий збір у розмірі 1 921 (одна тисяча дев`ятсот двадцять одну) грн. 00 коп.

3. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

4. Відповідно до статті 241 Господарського процесуального кодексу України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

5. Відповідно до частини 1 статті 256 Господарського процесуального кодексу України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

6. Згідно з підпунктом 17.5. пункту 17 розділу ХІ "Перехідні положення" Господарського процесуального кодексу України в редакції Закону України від 03.10.2017 № 2147-VІІІ до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга на рішення суду подається до Північного апеляційного господарського суду через господарський суд міста Києва за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Повне рішення складено 04.11.2019 року.

Суддя М.Є. Літвінова

Дата ухвалення рішення04.11.2019
Оприлюднено05.11.2019
Номер документу85392678
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 43 140, 40 грн. Без повідомлення (виклику) представників учасників справи

Судовий реєстр по справі —910/8222/19

Рішення від 04.11.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Літвінова М.Є.

Ухвала від 16.07.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Літвінова М.Є.

Ухвала від 01.07.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Літвінова М.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні