Ухвала
від 28.10.2019 по справі 915/543/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

УХВАЛА

про видачу дубліката наказу та поновлення строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання

28 жовтня 2019 року Справа № 915/543/14

м.Миколаїв

Господарський суд Миколаївської області,

головуючий суддя Коваль С.М.,

за участі секретаря судового засідання Сьянової О.С.

без участі представників сторін;

розглянувши матеріали заяви Державного підприємства „Адміністрація морських портів України» в особі філії „Дельта-лоцман» державного підприємства „Адміністрація морських портів України»

про видачу дубліката наказу Господарського суду Миколаївської області та поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання

у справі № 915/543/14

За позовом: Державного підприємства „Адміністрація морських портів України» , 01135, м.Київ, проспект Перемоги, 14,

в особі філії „Дельта-лоцман» державного підприємства „Адміністрація морських портів України » , 54017, м. Миколаїв, вул. Лягіна, 27,

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю „ Інфлот-Універсал » , Лейпцизька, буд. 2/37, кв. 79, м. Миколаїв, 01100,

про: розірвання додаткової угоди та стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

Державне підприємство "Адміністрація морських портів України" в особі філії "Дельта-лоцман" Державного підприємства "Адміністрація морських портів України" звернулося в Господарський суд Миколаївської області з заявою від 26.09.2019 № 2226 про видачу дубліката наказу 04.07.2014, виданого Господарським судом Миколаївської області на виконання рішення суду від 18.06.2014 у даній справі, котрим вирішено стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю „Інфлот-Універсал» на користь державного підприємства „Адміністрація морських портів України» в особі філії „Дельта-лоцман» державного підприємства „Адміністрація морських портів України» суму основного боргу 131 957 дол. 24 центи США, 1245 дол. 54 центи США та 89 грн. 06 коп. пені та витрат по сплаті судового збору у розмірі 34388 грн. 51 коп.

Заявник також просить суд про поновлення пропущеного строку для пред`явлення зазначеного наказу до виконання.

Ухвалою суду від 16.10.2019 призначено заяву до розгляду.

Розглянувши заяву Державного підприємства "Адміністрація морських портів України" в особі філії "Дельта-лоцман" Державного підприємства "Адміністрація морських портів України" та дослідивши наявні у матеріалах справи докази, суд дійшов висновку про наступне.

Відповідно до статті 326 Господарського процесуального кодексу України судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами. Невиконання судового рішення є підставою для відповідальності, встановленої законом.

Згідно з частиною 1 статті 327 Господарського процесуального кодексу України виконання судового рішення здійснюється на підставі наказу, виданого судом, який розглядав справу як суд першої інстанції.

У відповідності до статті 22 Закону України Про виконавче провадження , чинного на дату видачі наказу Господарського суду Миколаївської області у справі № 915/543/14, строк пред`явлення наказу суду до виконання становив один рік. Строки, зазначені у частині першій цієї статті, встановлюються для виконання судових рішень - з наступного дня після набрання рішенням законної сили чи закінчення строку, встановленого у разі відстрочки чи розстрочки виконання рішення, а в разі якщо судове рішення підлягає негайному виконанню, - з наступного дня після його постановлення.

Згідно зі ст. 18 Закону України Про виконавче провадження , чинного на дату видачі наказу Господарського суду Миколаївської області у справі № 915/543/14, у виконавчому документі зазначається, зокрема, строк пред`явлення виконавчого документа до виконання.

Так, виданий 04.07.2014 року наказ Господарського суду Миколаївської області у справі № 915/543/14 був дійсний до пред`явлення до виконання до 04.07.2015, про що зазначено судом у названому виконавчому документі.

Разом з тим, суд зазначає, що з 05.10.2016 набрав чинності Закон України "Про виконавче провадження" №1404-VIII.

За змістом частин 1, 2, 4, 5 статті 12 Закону України "Про виконавче провадження" №1404-VIII. виконавчі документи можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох років, крім посвідчень комісій по трудових спорах та виконавчих документів, за якими стягувачем є держава або державний орган, які можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох місяців. Строки, зазначені в частині першій цієї статті, встановлюються для виконання рішення з наступного дня після набрання ним законної сили чи закінчення строку, встановленого в разі відстрочки чи розстрочки виконання рішення, а якщо рішення підлягає негайному виконанню - з наступного дня після його прийняття.

Строки пред`явлення виконавчого документа до виконання перериваються у разі:

1) пред`явлення виконавчого документа до виконання;

2) надання судом, який розглядав справу як суд першої інстанції, відстрочки або розстрочки виконання рішення.

У разі повернення виконавчого документа стягувачу у зв`язку з неможливістю в повному обсязі або частково виконати рішення строк пред`явлення такого документа до виконання після переривання встановлюється з дня його повернення, а в разі повернення виконавчого документа у зв`язку із встановленою законом забороною щодо звернення стягнення на майно чи кошти боржника, а також проведення інших виконавчих дій стосовно боржника - з дня закінчення строку дії відповідної заборони.

Як випливає з матеріалів справи наказ суду від 04.07.2014 не пред`являвся до виконання до 05.07.2015, оскільки боржник був зареєстрований на час прийняття рішення у м.Керч (Автономна Республіка Крим), яка з 20.02.2014 року є окупованою територією, а в подальшому місцезнаходження перереєстровано з тимчасової окупованої території Автономної республіки Крим на м.Київ, вул. Лейпцизька, буд. 2/37, кв. 79, що відноситься до територіальної юрисдикції Печерського районного відділу державної виконачої служби міста Київа Головного територіального управління юстиції у місті Київі.

Відповідно до п. 5 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про виконавче провадження" виконавчі документи, видані до набрання чинності цим Законом, пред`являються до виконання у строки, встановлені цим Законом.

Таким чином, з урахуванням положень п. 5 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про виконавче провадження" та ст. 12 вказаного Закону, строком пред`явлення наказу Господарського суду Миколаївської області від 04.07.2014 у справі № 915/543/14 є період протягом трьох років, що обчислюється з наступного дня після набрання рішенням суду законної сили.

Суд також визнає, що рішення Господарського суду Миколаївської області в даній справі, яке, у відповідності до ст. 326 ГПК України, є обов`язковим до виконання на всій території України, дотепер не виконано.

Господарським процесуальним законодавством передбачено, що у разі втрати виконавчого документа суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ, може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець, приватний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання; у разі пропуску строку для пред`явлення наказу до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено (ст. 329 ГПК України, п. 19.4 ч. 1 перехідних положень до ГПК України).

Ураховуючи викладене, суд вважає, що заявником строк пред`явлення наказу суду в даній справі для пред`явлення органу виконавчої служби для примусового його виконання пропущено з поважних причин, а тому його належить відновити.

Отже, заяву стягувача Державного підприємства "Адміністрація морських портів України" в особі філії "Дельта-лоцман" Державного підприємства "Адміністрація морських портів України" належить задовольнити повністю.

Керуючись ст.ст. 234, 329 ГПК України, п. 19.4 ч. 1 перехідних положень до ГПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

1. Задовольнити заяву Державного підприємства "Адміністрація морських портів України" в особі філії "Дельта-лоцман" Державного підприємства "Адміністрація морських портів України".

2. Видати Державному підприємству "Адміністрація морських портів України" в особі філії "Дельта-лоцман" Державного підприємства "Адміністрація морських портів України" дублікат наказу Господарського суду Миколаївської області від 04.07.2014 у справі № 915/543/14.

3. Поновити Державному підприємству "Адміністрація морських портів України" в особі філії "Дельта-лоцман" Державного підприємства "Адміністрація морських портів України" строк для пред`явлення до виконання наказу Господарського суду Миколаївської області від 04.07.2014 у справі № 915/543/14.

Ухвалу може бути оскаржено до Південно-Західного апеляційного господарського суду через Господарський суд Миколаївської області протягом десяти днів з дня її проголошення.

Суддя С.М. Коваль.

Дата ухвалення рішення28.10.2019
Оприлюднено06.11.2019
Номер документу85392949
СудочинствоГосподарське
Суть: розірвання додаткової угоди та стягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —915/543/14

Судовий наказ від 04.07.2014

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль С.М.

Ухвала від 28.10.2019

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль С.М.

Ухвала від 16.10.2019

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль С.М.

Ухвала від 29.09.2014

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль С.М.

Рішення від 18.06.2014

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль С.М.

Ухвала від 23.04.2014

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль С.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні