Ухвала
від 05.11.2019 по справі 240/11379/19
ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про відкриття загального позовного провадження в адміністративній справі

05 листопада 2019 року м. Житомир справа № 240/11379/19

категорія 11000000

Суддя Житомирського окружного адміністративного суду Черноліхов С.В., розглянувши позовну заяву заступника прокурора Житомирської області в інтересах держави до Державної комісії України по запасах корисних копалин, Житомирської обласної ради, Державної служби геології та надр України про визнання протиправними та скасування протоколу, рішення і спеціального дозволу,

встановив:

До Житомирського окружного адміністративного суду звернулася заступник прокурора Житомирської області в інтересах держави із вказаним позовом та просить визнати протиправними і скасувати:

- протокол № 4637 від 21 грудня 2018 року засідання колегії Державної комісії України по запасах корисних копалин;

- рішення двадцять п`ятої сесії Житомирської обласної ради VII скликання № 1531 від 01 серпня 2019 року Про розгляд звернення Державної служби геології та надр України від 26 липня 2019 року № 13702/03/12-19 щодо погодження надання спеціального дозволу на користування надрами ТОВ Керам Груп ;

- спеціальний дозвіл на користування надрами № 6379, виданий 07 жовтня 2019 року Державною службою геології та надр України ТОВ Керам Груп .

Підставами звернення до суду із цим позовом є неправомірність, на думку позивача, протоколу № 4637 від 21 грудня 2018 року засідання колегії Державної комісії України по запасах корисних копалин, рішення п`ятої сесії Житомирської обласної ради VII скликання № 1531 від 01 серпня 2019 року та спеціального дозволу на користування надрами № 6379, виданого 07 жовтня 2019 року, внаслідок недотримання відповідачами приписів Кодексу України про надра та Положення про порядок проведення державної експертизи та оцінки запасів корисних копалин № 865 від 22 грудня 1994 року.

Разом із позовною заявою прокурор подала заяву про поновлення строку звернення до суду щодо вимог про визнання протиправними та скасування протоколу № 4637 від 21 грудня 2018 року засідання колегії Державної комісії України по запасах корисних копалин. В обґрунтування заяви вказано, що органи прокуратури дізналися про спірні документи після ознайомлення з ними 05 вересня 2019 року за запитом прокуратури Житомирської області від 07 серпня 2019 року, тому причини пропуску звернення до суду є поважними.

Вирішуючи питання про поновлення строку звернення до суду, зазначаю наступне.

Відповідно до частини 2 статті 122 Кодексу адміністративного судочинства України, для звернення до адміністративного суду суб`єкта владних повноважень встановлюється тримісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня виникнення підстав, що дають суб`єкту владних повноважень право на пред`явлення визначених законом вимог. Цим Кодексом та іншими законами можуть також встановлюватися інші строки для звернення до адміністративного суду суб`єкта владних повноважень.

Згідно з частиною 1 статті 121 Кодексу адміністративного судочинства України, суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

07 серпня 2019 року прокуратурою Житомирської області сформовано запит, адресований Житомирській обласній раді, щодо необхідності ознайомлення з матеріалами, які стали підставою для прийняття оскаржуваного рішення від 01 серпня 2019 року для встановлення необхідності вжиття заходів представницького характеру.

З доданого до позовної заяви листа Житомирської обласної ради № р-5-22/1132 від 05 вересня 2019 року вбачається, що строк ознайомлення позивачем із документами, які стали підставою для прийняття рішення Житомирською обласною радою від 01 серпня 2019 року щодо погодження надання спеціального дозволу на користування надрами Товариству з обмеженою відповідальністю "Керам Груп", розпочався щонайменше з 05 вересня 2019 року.

Таким чином, позивач дізнався про порушення законодавства в сфері надрокористування після ознайомлення із документами, наданими Житомирською обласною радою у вересні 2019 року.

Враховуючи викладене та надані прокурором докази, доходжу до висновку про поважність причин пропуску строку звернення до суду на оскарження протоколу № 4637 від 21 грудня 2018 року засідання колегії Державної комісії України по запасах корисних копалин.

Крім того, згідно з частиною 2 статті 49 Кодексу адміністративного судочинства України, якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Враховуючи, що при вирішенні питання про відкриття провадження у справі судом встановлено, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки особи, яка не є стороною у справі, а саме: Товариства з обмеженою відповідальністю "Керам Груп" (код ЄДРПОУ 42312930), як юридичної особи, якій надано погодження спірним рішенням № 1531 від 01 серпня 2019 року та спеціальний дозвіл № 6379 від 07 жовтня 2019 року, вказане товариство необхідно залучити до участі в справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідачів.

Зазначений спір, згідно зі статтею 19 Кодексу адміністративного судочинства України, належить до юрисдикції адміністративних судів і підлягає розгляду у порядку адміністративного судочинства.

Позовна заява подана у порядку, передбаченому статтею 168 Кодексу адміністративного судочинства України, та відповідає вимогам статей 160, 161, 172 Кодексу адміністративного судочинства України.

Підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених Кодексом адміністративного судочинства України немає.

Керуючись статтями 19, 20, 160, 161, 171, 243, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ухвалив:

Поновити пропущений строк звернення до суду із позовом в частині позовних вимог про визнання протиправним та скасування протоколу № 4637 від 21 грудня 2018 року засідання колегії Державної комісії України по запасах корисних копалин.

Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження в адміністративній справі за позовом заступника прокурора Житомирської області в інтересах держави до Державної комісії України по запасах корисних копалин, Житомирської обласної ради, Державної служба геології та надр України про визнання протиправними та скасування протоколу, рішення і спеціального дозволу.

Залучити до участі у справі Товариство з обмеженою відповідальністю "Керам Груп" (код ЄДРПОУ 42312930) як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні відповідачів.

Розгляд справи здійснювати за правилами загального позовного провадження.

Призначити підготовче засідання у справі на 14 листопада 2019 року о 11:30 із повідомленням учасників справи про його проведення у Житомирському окружному адміністративному суді за адресою: місто Житомир, вулиця Мала Бердичівська, 23, зал № 4.

Повідомити Житомирську обласну раду про необхідність отримання безпосередньо в суді матеріалів справи.

Встановити відповідачам строк для подання відзиву на позов з доказами, які підтверджують обставини, на яких він грунтується, протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

Копія відзиву та доданих до нього документів повинна бути надіслана (надана) іншим учасникам справи одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду та наданням до суду відповідного доказу надіслання (надання) відзиву учасникам справи.

Встановити третій особі - Товариству з обмеженою відповідальністю "Керам Груп" строк для подання пояснення з доказами, які підтверджують обставини, на яких воно ґрунтується, щодо позову, протягом десяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

Копія пояснення та додані до нього документи повинні бути надіслані (надані) іншим учасникам справи одночасно з надісланням (наданням) пояснення до суду, з наданням до суду відповідного доказу надіслання (надання) пояснення учасникам справи.

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається, в мережі Інтернет за адресою: http://court.gov.ua/fair/sud0670.

Копію ухвали та інформацію про права та обов`язки невідкладно направити сторонам, третій особі.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена з підстав порушення правил підсудності до Сьомого апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення через суд першої інстанції за правилами, встановленими статтями 295-296 КАС України.

Суддя С.В. Черноліхов

Дата ухвалення рішення05.11.2019
Оприлюднено06.11.2019
Номер документу85394659
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —240/11379/19

Ухвала від 07.09.2020

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Черноліхов Сергій Вікторович

Ухвала від 12.12.2019

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Черноліхов Сергій Вікторович

Ухвала від 12.12.2019

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Черноліхов Сергій Вікторович

Ухвала від 05.11.2019

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Черноліхов Сергій Вікторович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні