Рішення
від 04.11.2019 по справі 527/2267/19
ГЛОБИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 527/2267/19

провадження 2/527/855/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 листопада 2019 року м. Глобине

Глобинський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого - судді Левицької Т.В.,

за участю секретаря судового засідання - Папенко Л.І.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в м. Глобине цивільну справу № 527/2267/19 за позовом ОСОБА_1 до Троїцької сільської ради Глобинського району Полтавської області, треті особи без самостійних вимог щодо предмету спору: Глобинська державна нотаріальна контора Полтавської області про визнання права власності на житловий будинок та земельну ділянку в порядку спадкування за законом, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовом про визнання права власності на житловий будинок та земельну ділянку в порядку спадкування за законом.

Заявлені вимоги мотивував тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 . Після смерті останнього залишилося спадкове майно - житловий будинок з господарськими будівлями та земельна ділянка, однак в зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів, нотаріус відмовила позивачу у видачі свідоцтв про право на спадщину.

Посилаючись на викладене, позивач просив суд визнати за ним в порядку спадкування за законом право власності на житловий будинок з господарськими будівлями, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 та на земельну ділянку площею 0.50 га для будівництва і обслуговування житлового будинку та ведення особистого підсобного господарства, що розташована на території с. Фрунзівка Фрунзівської сільської ради.

У підготовче засідання позивач не з`явився, подав до суду заяву, в якій просив справу розглядати за його відсутності та вказав, що позовні вимоги підтримує.

Представник відповідача та третьої особи в підготовче засідання не з`явилися, подали до суду заяви в яких просили справу розглядати за його відсутності та вказав, що заперечень проти позову не має.

Згідно ч. 3 ст. 211 ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Відповідно до ч. 1 ст. 198 ЦПК України підготовче судове засідання проводиться за правилами, встановленими главою 6 цього розділу, з урахуванням особливостей підготовчого засідання, встановлених цим Кодексом.

Згідно ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. У відповідності до ч. 3 ст. 200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Відповідно до вимог ч.2 ст.247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, всебічно, повно, об`єктивно оцінивши надані докази та давши їм належну оцінку, суд встановив наступне.

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть, серія НОМЕР_1 , виданого виконавчим комітетом Фрунзівської сільської ради Глобинського району Полтавської області 02 червня 2014 року.

ОСОБА_1 (позивач) є рідним сином померлого ОСОБА_2 , що підтверджується копією Свідоцтва про народження, серії НОМЕР_2 , від 5 квітня 1971 року.

Згідно довідки №02-50/429 від 07 жовтня 2019 року, виданої виконкомом Троїцької сільської ради Глобинського району Полтавської області, вбачається, що згідно запису за № 0063-1 по погосподарській книзі №1 Фрунзівської сільської ради Глобинського району Полтавської області за 2011-2015 роки, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , до дня смерті був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , та на день смерті був записаний головою господарства. Житловий будинок побудований у 1982 році.

Відповідно довідки № 360 від 10.12.2014, виданої виконкомом Фрунзівської сільської ради Глобинського району Полтавської області, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , згідно записів у погосподарській книзі №1, Фрунзівської сільської ради Глобинського району Полтавської області за 2011-2015, особовий рахунок № НОМЕР_3 , до дня смерті був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , і мав склад сім`ї: дружина - ОСОБА_3 , 1948 р.н., син - ОСОБА_1 , 1971 р.н.

Як вбачається із довідки з Комунального підприємства Кременчуцьке міжміське бюро технічної інвентаризації Кременчуцької міської ради Полтавської області №61/4195 від 12.09.2019, станом на 28.12.2012, право власності на нерухоме майно, розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , житловий будинок не зареєстрований.

Відповідно до технічного паспорту на будинок садибного типу з господарськими будівлями та спорудами АДРЕСА_1 від 10 вересня 2019 року, виготовленого ФОП ОСОБА_4 , будівлі збудовані без істотних порушень діючих будівельних норм та правил.

Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно відомості про право власності на будинок за адресою: АДРЕСА_1 відсутні.

Відповідно до копії державного акту на право приватної власності на землю серії ІV-ПЛ №058934, власником земельної ділянки площею 0,50 га, що розташована на території с. Фрунзівка Фрунзівської сільської ради, передана для будівництва і обслуговування житлового будинку та ведення особистого підсобного господарства, є ОСОБА_2 .

Згідно повідомлення відділу у Глобинському районі Головного управління Держгеокадастру Полтавської області ОСОБА_2 отримував Державний акт на право приватної власності на землю серія ІV-ПЛ №058934 зареєстрований за № 61 від 20.11.2001 згідно рішення Фрунзівської сільської ради від 17.09.1993 площею 0,47 га, земельна ділянка розташована на території Троїцької сільської ради Глобинського району.

ОСОБА_1 (позивач) звернувся до Глобинської державної нотаріальної контори Полтавської області із заявою про видачу на його ім`я свідоцтва про право на спадщину за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 . 07 жовтня 2019 року державний нотаріус відмовила йому у видачі свідоцтва, оскільки ним не було надано правовстановлюючих документів, необхідних для вчинення нотаріальної дії.

Як вбачається з дослідженої в судовому засіданні копії спадкової справи № 189/2014, заведеної після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 в Глобинській державній нотаріальній конторі Полтавської області 07 липня 2014 року, заяву про прийняття спадщини подав син померлого - ОСОБА_1 . Дружина померлого - ОСОБА_3 та дочка померлого - ОСОБА_6 , відмовилися від прийняття спадщини. Інші спадкоємці за законом та за заповітом відсутні. Спадкоємців, які б мали право на обов`язкову частку в спадщині, немає. Спадщина відумерлою не визнана. Нотаріусом визначено коло спадкоємців та встановлено, що єдиним спадкоємцем за законом, який прийняв спадщину, є ОСОБА_1 .

Надаючи правову оцінку викладеним обставинам, суд зазначає наступне.

Відповідно до ст. ст. 15, 16 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства. Способами захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права.

Згідно ч. 4 ст. 25 ЦК України цивільна правоздатність фізичної особи припиняється у момент її смерті, тому позивач позбавлена можливості провести державну реєстрацію права власності на земельну ділянку за померлою.

У відповідності до ст. ст. 1217, 1218 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно ч. 1 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Відповідно до ст. 1225 ЦК України, право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах із збереженням її цільового призначення.

Відповідно до ч. 1 ст. 182 ЦК України, право власності та інші речові права на нерухомі речі, обтяження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації.

Судом встановлено, що спадкодавець ОСОБА_1 за життя на передбачених законом підставах набув право власності на житловий будинок з господарськими будівлями, розташований за адресою: АДРЕСА_1 та на земельну ділянку площею 0.50 га для будівництва і обслуговування житлового будинку та ведення особистого підсобного господарства, що розташована за адресою: АДРЕСА_2 .

Приймаючи до уваги, що позивач є особою, який прийняв спадщину за законом, позов не порушує прав чи інтересів інших осіб, є законним та обґрунтованим, а тому підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 15,16, 182, 1217, 1218, 1223,1268 ЦК України, ст.ст. ст.ст. 3-15, 76, 82, 206, 211, 247, 258, 259, 263, 265, 268, 273 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В :

Позов ОСОБА_7 - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженцем с. Фрунзівка (Троїцьке) Глобинського району Полтавської області, (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , паспорт серії НОМЕР_4 , рнокпп - НОМЕР_5 ), в порядку спадкування за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 право власності на житловий будинок літера "А" загальною площею 82,5 кв.м., житловою площею 55,8 кв.м., літню кухню літера "Б", гараж літера "В", погріб літера "Вп", сарай літера "Г", сарай літера "Д", вбиральню літера "Е", баню літера "Є", огорожу № 1, ворота з хвірткою №2, ворота №3, вигрібну яму №4, що розташовані за адресою: АДРЕСА_1 .

Визнати за ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженцем с. Фрунзівка (Троїцьке) Глобинського району Полтавської області, (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , паспорт серії НОМЕР_4 , рнокпп - НОМЕР_5 ), в порядку спадкування за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 право власності на земельну ділянку площею 0.50 га. для будівництва і обслуговування житлового будинку та ведення особистого підсобного господарства, що належала померлому на підставі Державного акту на право приватної власності на землю від 20 листопада 2001 року, серії ІV -ПЛ в„–058934 , що розташована на території Фрунзівської (Троїцької) сільської ради с. Фрунзівка (Троїцьке).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Полтавського апеляційного суду .

Повне найменування сторін та інших учасників справи:

Позивач: ОСОБА_1 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , паспорт серії НОМЕР_4 , рнокпп - НОМЕР_5 );

Відповідач: Троїцька сільська рада Глобинського району Полтавської області (місце знаходження: Полтавська область, Глобинський район, с. Троїцьке, вул. Дружби, 32, код ЄДРПОУ 22544054);

Третя особи: Глобинська державна нотаріальна контора (місце знаходження: Полтавська область, м. Глобине, вул. Центральна, 212, код 02899950).

Суддя Т. В. Левицька

СудГлобинський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення04.11.2019
Оприлюднено06.11.2019
Номер документу85403134
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —527/2267/19

Рішення від 04.11.2019

Цивільне

Глобинський районний суд Полтавської області

Левицька Т. В.

Ухвала від 18.10.2019

Цивільне

Глобинський районний суд Полтавської області

Левицька Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні