Рішення
від 16.10.2019 по справі 548/1180/19
ХОРОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 548/1180/19

Провадження №2/548/494/19

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16.10.2019 року м. Хорол

Хорольський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого - судді Коновод О.В.

за участю : секретаря судового засідання - Вовк М.І.

розглянувши у відкритому судовому засідання у залі суду м. Хорол у порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом Акціонерного товариства Полтаваобленерго в особі Хорольської філії до ОСОБА_1 про відшкодування збитків у вигляді вартості електроенергії, не облікованої внаслідок порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії,-

ВСТАНОВИВ:

Акціонерне товариство Полтаваобленерго в особі Хорольської філії звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1 про відшкодування збитків у вигляді вартості електроенергії, не облікованої внаслідок порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії.

Позовні вимоги мотивовані тим, що 30 січня 2019 року групою технічного аудиту Хорольської філії ПАТ ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО у складі контролерів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , на території Трубайцівської сільської ради Хорольського району Полтавської області проводилась перевірка дотримання громадянами - споживачами електричної енергії Правил роздрібного ринку електричної енергії (далі по тексту - ПРРЕЕ), які затверджені постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг №312 від 14.03.2018 року.

В ході перевірки домоволодіння, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 (особовий рахунок № НОМЕР_1 на споживача ОСОБА_1 ), вказаними працівниками Хорольської філії ПАТ ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО виявлено факт порушення ПРРЕЕ у присутності гр. ОСОБА_1 , який повідомив, що проживає у вказаному будинку, що підтверджується листом Трубайцівської сільської ради Хорольського району Полтавської області від 15.04.2019 року №259/02-48.

Дане порушення ПРРЕЕ полягало в самовільному підключенні електропроводки до електричної мережі, що не є власністю ПАТ ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО , відкритою електропроводкою (без порушення схеми обліку) поза електролічильником та улаштуванням відгалуження на окрему розетку, про що складено акт про порушення від 30.01.2019 року № 00005832 (п.п. 20, п.5.5.5., п. 8.2.4. ПРРЕЕ) у двох примірниках з додатками.

Відповідач у поясненнях, які є додатком до акту №00005832 від 30.01.2019р., визнав, що підключив розетку поза приладом обліку - з метою підігріву помешкання.

Даний акт про порушення складено у присутності ОСОБА_1 та вручено останньому під розпис копію даного акту з додатками.

Позивач просить стягнути вказану суму збитків та судові витрати.

Позивач не забезпечив явку уповноваженого представника в судове засідання. Представником позивача подано суду клопотання про розгляд справи за його відсутності. Щодо винесення заочного рішення не заперечує.

Відповідно до ч.3 ст.211 Цивільного процесуального кодексу України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Відповідач в у судове засідання не з`явився, причини неявки суду не повідомив, не скористався своїм правом на подання відзиву на позовну заяву. Про дату, час та місце розгляду справи відповідача було повідомлено належним чином.

Відповідно до ч.4 ст.223 Цивільного процесуального кодексу України, у разі повторної неявки в судове засідання відповідача, повідомленого належним чином, суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних чи доказів (постановляє заочне рішення).

Відповідно до ч.2 ст.247 Цивільного процесуального кодексу України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно доч.1ст.280Цивільного процесуального кодексу України,суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов: 1)відповідач належним чином повідомлений про дату,час і місце судового засідання; 2)відповідач не з"явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин; 3)відповідач не подав відзив; 4) позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Враховуючи викладене, дійшов висновку про можливість вирішення справи на підставі наявних у ній даних, доказів та постановити заочне рішення.

Суд, всебічно та об`єктивно дослідивши наявні у матеріалах справи докази, дійшов наступних висновків.

На засідання комісії Хорольської філії ПАТ ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО з розгляду Акту №00005832 від 30.01.2019 року, яке відбулось 26.02.2019 року ОСОБА_1 не з`явився, хоча був належним чином повідомлений про місце, час і дату засідання.

26.02.2019 року комісією Хорольської філії з розгляду актів про порушення ПРРЕЕ, керуючись п. 8.2.6 ПРРЕЕ та п.3.1.6. Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами Правил користування електричною енергією , затвердженою постановою НКРЕ України від 04.05.2006 р. №562, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 04.07.2006 р. за № 782/12656, яка поширюється на всіх споживачів електричної енергії, в т. ч. фізичних осіб, які використовують електричну енергію для власних потреб, нараховано 7473,35 гривень завданих збитків оператору системи розподілу.

Зважаючи на те, що ОСОБА_1 на засідання комісії не з`явився, на виконання положень абз. 10 п. 8.2.6. ПРРЕЕ на поштову адресу ОСОБА_1 рекомендованим листом з повідомленням надіслано протокол засідання комісії, розрахунок обсягу та вартості електричної енергії в наслідок порушення споживачем ПРРЕЕ.

На виконання п.4 Постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг №312 від 14.03.2018 року, Хорольською філією ПАТ ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО Відповідачу направлена заява-приєднання до договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії, але з невідомих причин Відповідач не повернув її на адресу Хорольської філії ПАТ ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО . Також повідомляємо, що Відповідач не звертався із запереченнями щодо укладення договору в цілому або щодо окремих його умов.

Відповідно до п.2 Постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг №312 від 14.03.2018 року, укладення договорів між споживачами та іншими учасниками роздрібного ринку електричної енергії відповідно до вимог Правил здійснюється до 01 грудня 2018 року шляхом приєднання споживачів до публічних договорів приєднання (договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії, відповідних договорів про постачання електричної енергії) на умовах чинних договорів про постачання електричної енергії та про користування електричною енергією, укладених з відповідними постачальниками електричної енергії за регульованим тарифом, шляхом подання заяви-приєднання за формою, наведеною у додатку до цієї постанови.

Згідно ст.1 Закону України Про житлово-комунальні послуги , споживачем є фізична чи юридична особа, яка отримує або має намір отримати житлово-комунальну послугу.

Згідно з п.4 ч.2 ст. 77 Закону України "Про ринок електричної енергії" правопорушенням на ринку електричної енергії є крадіжка електричної енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики, споживання електричної енергії без приладів обліку. Відповідно до пп.4 п. 5.5.5. ПРРЕЕ споживач електричної енергії зобов`язаний здійснювати оплату рахунків, виставлених на підставі актів про порушення цих Правил та умов договору. Згідно пп. 20 п. 5.5.5. ПРРЕЕ, споживач електричної енергії зобов`язаний не допускати безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача, а також відшкодовувати збитки, завдані оператору системи та/або споживачу (основному споживачу), у разі виявлення безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача.

Згідно ч.1 ст.15 ЦК України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповідно до ч.1 ст.16 ЦК України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Відповідно до п.8 ч.2 ст.16 ЦК України, способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди.

Згідно ст. 22 Цивільного кодексу України, особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування. Збитками є: доходи, які особа могла б реально одержати за звичайних обставин, якби її право не було порушене. Збитки відшкодовуються у повному обсязі, якщо договором або законом не передбачено відшкодування у меншому або більшому розмірі.

В силу ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог ЦК України, інших актів цивільного законодавства.

Пунктом 42 Правил користування електричною енергією для населення передбачений обов`язок споживача дотримуватися вимог нормативно-технічних документів та договору, а також узгоджувати з енергопостачальником нові підключення та переобладнання внутрішньої електропроводки, здійснювані з метою збільшення споживання електричної потужності.

В силу п.48, 53 Правил користування електричною енергією для населення споживач несе відповідальність згідно з законодавством за порушення Правил користування електричною енергією, у разі виявлення представником енергопостачальника порушення споживачем правил користування електричною енергією, у тому числі фактів розкрадання електричної енергії, складається акт, який підписується представником енергопостачальника та споживачем. На підставі акту енергопостачальник має право відключити споживача від електропостачання та визначити величину збитків, завданих йому протиправними діями споживача. Споживач має право внести до акта свої зауваження. Акт вважається дійсним, якщо його підписали три представника енергопостачальника. На підставі акту енергопостачальник має право визначити величину збитків, завданих йому протиправними діями споживача.

Згідно ст. 1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними діями особистим немайновим правам юридичної особи, а також шкода, завдана майну юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Відповідно до п. 8.2.4. Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018 року №312, у разі виявлення представниками оператора системи пошкоджень чи зриву пломб та/або індикаторів, установлених у місцях, указаних в акті про пломбування, або пошкоджень відбитків тавр на цих пломбах, пошкодження розрахункових засобів вимірювальної техніки, явних ознак втручання в параметри розрахункових засобів вимірювальної техніки з метою зміни їх показів, самовільних підключень до електричних мереж розрахунок обсягу електричної енергії, який підлягає оплаті, здійснюється відповідно до порядку, визначеного главою 8.4 цього розділу.

Відповідно до п.8.2.5. вказаних Правил, у разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником оператора системи, від якого споживач одержує електричну енергію, порушень цих Правил, у тому числі фактів безоблікового споживання електричної енергії, на місці виявлення порушення у присутності споживача (представника споживача) або іншої особи, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки (за умови посвідчення цієї особи), оформлюється акт про порушення згідно з формою, наведеною в додатку 8 до цих Правил.

Відповідно до абзаців 1, 10 п.8.2.6. вказаних Правил, на підставі акта про порушення уповноваженими представниками оператора системи під час засідань комісії з розгляду актів про порушення визначаються обсяг необлікованої електричної енергії та сума завданих споживачем збитків. У разі причетності споживача до порушення цих Правил у протоколі зазначаються відомості щодо обсягу та вартості необлікованої електричної енергії. В такому разі разом з протоколом споживачу надаються розрахунок обсягу та вартості необлікованої електричної енергії з посиланням на відповідні пункти глави 8.4 цього розділу та розрахункові документи для оплати необлікованої електричної енергії та/або збитків.

За результатами судового розгляду, суд дійшов переконливого висновку, що відповідачем допущено порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії, а саме в самовільне підключення електропроводки до електричної мережі, що не є власністю ПАТ ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО , відкритою електропроводкою (без порушення схеми обліку) поза електролічильником та улаштуванням відгалуження на окрему розетку і доказів протилежного відповідачем суду не надано, а за таких умов позов Акціонерного товариства Полтаваобленерго в особі Хорольської філії до ОСОБА_1 відшкодування збитків у вигляді вартості електроенергії, не облікованої внаслідок порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії є обґрунтованим та підлягає до задоволення у повному обсязі.

Відповідно до ч.1 ст.141 Цивільного процесуального кодексу України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Позивачем при поданні позовної заяви сплачено 1921 грн. судового збору. Таким чином, витрати по сплаті судового збору у вказаній сумі підлягають стягненню з відповідача на користь позивача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 142, 176, 211, 258, 259, 263-265, 268, 273, 352, 354 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Позов Акціонерного товариства Полтаваобленерго в особі Хорольської філії до ОСОБА_1 про відшкодування збитків у вигляді вартості електроенергії, не облікованої внаслідок порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії,- задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканця АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер: НОМЕР_2 на користь АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО 7473,35 грн. завданих збитків на розрахунковий рахунок № НОМЕР_3 у філії Полтавського обласного управлінні ПАТ Державний ощадний банк України м. Полтава МФО 331467, код ЄДРПОУ 25717259.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканця АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер: НОМЕР_2 на користь АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО судові витрати в розмірі 1921 гривень на розрахунковий рахунок № НОМЕР_4 в АТ ТАСКОМБАНК , МФО 339500, код ЄДРПОУ 00131819 .

Заочне рішення може бути переглянуте судом,що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Полтавського апеляційного суду через Хорольський районний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 /тридцяти/ днів з дня його проголошення.

У зв`язку із неявкою всіх учасників справи у судове засідання, яким завершився розгляд справи, суд підписує рішення без його проголошення. Датою ухвалення рішення є дата складення повного судового рішення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом зазначених строків не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Дата складення повного заочного судового рішення 16.10.2019 року .

Учасники справи:

ПОЗИВАЧ: АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО , адреса 36022, м. Полтава, вул. Старий Поділ, 5 в особі Хорольської філії , адреса 37800, Полтавська обл., м. Хорол,

вул. Лагодинська, 90/2.

Представник позивача: Крупнов Григорій Петрович, адреса 37800, Полтавська обл., м. Хорол,

вул. Лагодинська, 90/2.

ВІДПОВІДАЧ : ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,ідентифікаційний код НОМЕР_2 , адреса : АДРЕСА_1 .

Суддя : О.В. Коновод

Дата ухвалення рішення16.10.2019
Оприлюднено06.11.2019
Номер документу85403825
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —548/1180/19

Ухвала від 11.09.2019

Цивільне

Хорольський районний суд Полтавської області

Коновод О. В.

Рішення від 16.10.2019

Цивільне

Хорольський районний суд Полтавської області

Коновод О. В.

Ухвала від 11.06.2019

Цивільне

Хорольський районний суд Полтавської області

Коновод О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні