Ухвала
від 05.11.2019 по справі 320/5875/19
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про повернення позовної заяви

05 листопада 2019 року м. Київ № 320/5875/19

Суддя Київського окружного адміністративного суду Брагіна О.Є., розглянувши позовну заяву товариства з обмеженою відповідальністю "Платан Сістем Трейд Україна" до Головного управління Державної фіскальної служби України в Київській області про скасування податкових повідомлень-рішень,

в с т а н о в и в:

ТОВ "Платан Сістем Трейд Україна" звернулось до суду з вимогою про скасування ППР від 29.07.2019 р. №№0009781304, 0009791304, 0021991402 , 0021998402 , винесених ГУ ДФС у Київській області.

Відповідно до частини 1 статті 171 КАСУ, суддя після одержання позовної заяви з`ясовує, зокрема, чи: подана позовна заява особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність; має представник належні повноваження (якщо позовну заяву подано представником); позов подано у строк, установлений законом (якщо позов подано з пропущенням встановленого законом строку звернення до суду, то чи достатньо підстав для визнання причин пропуску строку звернення до суду поважними); немає інших підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених цим Кодексом.

Дослідивши подану заяву на предмет додержання положень Конституції та процесуального законодавства, суд приходить до висновку про необхідність її повернення, ураховуючи таке:

як слідує із позовної заяви та приєднаних до неї документів, остання підписана та подана директором товариства Семененком С.І .

В той же час, приписами ч.2 ст.131-2 Конституції України встановлено, що виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді.

Частиною 3 цієї ж статті передбачено, що законом можуть бути визначені винятки щодо представництва в суді у трудових спорах, спорах щодо захисту соціальних прав, щодо виборів та референдумів, у малозначних спорах, а також стосовно представництва малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена.

Підпунктом 11 п.15 розділу XV "Перехідні положення " Закону України "Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)" передбачено, що "представництво відповідно до пункту 3 частини першої статті 131-1 та статті 131-2 цієї Конституції виключно прокурорами або адвокатами: у Верховному Суді та судах касаційної інстанції здійснюється з 1 січня 2017 року; у судах апеляційної інстанції - з 1 січня 2018 року; у судах першої інстанції - з 1 січня 2019 року.

Представництво- це правовідношення, відповідно до якого одна сторона (представник) на підставі набутих нею повноважень виступає і діє від імені іншої особи, яку представляє, створюючи, змінюючи чи припиняючи безпосередньо для неї цивільні права та обов`язки.

Повноваження на ведення справи в суді дає представникові право на вчинення від імені особи, яку він представляє, усіх процесуальних дій, які може вчинити ця особа. Розпорядження довірителя представникові, який бере участь в адміністративному процесі на основі договору, щодо ведення справи є обов`язковими для нього. Представник, який бере участь в адміністративному процесі на основі договору, має всі права позивача, включаючи право повністю або частково відмовитися від адміністративного позову, визнати адміністративний позов, змінити адміністративний позов, досягнути примирення, передати повноваження представника іншій особі (передоручення), оскаржити судове рішення, якщо право на вчинення кожної із цих дій спеціально обумовлене у виданій йому довіреності. Повноваження представника чинні протягом часу провадження у справі, якщо інший строк не зазначено у довіреності. Представник може відмовитися від наданих йому повноважень, про що повідомляє особу, яка його ними наділила, та суд. Підстави і порядок припинення представництва за довіреністю, скасування довіреності та відмови представника від наданих йому повноважень визначаються Цивільним кодексом України. Законний представник самостійно здійснює процесуальні права та обов`язки сторони чи третьої особи, яку він представляє, діючи в її інтересах.

При цьому, відповідно до Конституції України до соціальних прав належать свободи тобто можливості людини і громадянина із забезпечення належних соціальних умов життя, включаючи право на соціальний захист(ст.46); право на житло (ст.47); право на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім`ї (ст.48).

Предметом даного спору є оскарження податкових повідомлень-рішень.

Згідно Загального класифікатора спеціалізацій суддів та категорій справ - Коефіцієнтів складності справ за категоріями, коефіцієнтів складності окремих процесуальних питань, коефіцієнтів форми участі судді та коефіцієнтів адміністративних посад, затвердженого наказом ДСА України від 21.12.2018 № 622, справи з приводу адміністрування податків, зборів, платежів, а також контролю за дотриманням вимог податкового законодавства становлять один із найвищих показників складності порівняно із іншими справами - 28, в той час як найбільший коефіцієнт за визначеною ДСА України шкалою становить 33. Отже дана справа відноситься до категорії складних справ та підлягає розгляду за правилами загального позовного провадження.

Згідно ст.131-2 Конституції України, виключення із правила, встановленого частиною першою цієї статті, становлять справи, провадження в яких було розпочато до внесення змін до Конституції України в частині правосуддя.

Законом України "Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)" передбачено, що розгляд справ здійснюється за правилами, які діяли до набрання чинності змін до Конституції провадження у яких відкриті, - до ухвалення у відповідних справах остаточних судових рішень, які не підлягають оскарженню; справи в яких розпочато розгляд до ухвалення відповідних змін.

На підставі ч.1 ст. 5 КАСУ, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб`єкта владних повноважень порушені її права, свободи або законні інтереси, і просити суд про їх захист.

У підпункті 11 пункту 16-1 Розділу XV Перехідні положення Основного закону йдеться про наступне: представництво відповідно до пункту 3 частини першої статті 131-1 та статті 131-2 цієї Конституції здійснюється виключно прокурорами або адвокатами у Верховному Суді та судах касаційної інстанції здійснюється з 1 січня 2017 року; у судах апеляційної інстанції - з 1 січня 2018 року; у судах першої інстанції - з 1 січня 2019 року .

Отже, кожна особа може реалізувати своє право на звернення до суду в суді першої інстанції виключно через адвоката, який повинен здійснювати представництво її інтересів вже з 01.01.2019 р.

Дана справа не відноситься до категорії виключень.

Позивач звернувся до суду на захист своїх майнових прав 25.10.2019 р., в період дії імперативної норми Конституції України як закону прямої дії, яка передбачає представництво інтересів осіб в суді першої інстанції виключно через прокурора та/або адвоката, тому таке звернення повинно бути подано уповноваженою особою в порядку, визначеному Конституцією.

Положеннями ч.2 ст.19 Конституції на суди покладається обов`язок діяти в межах повноважень та у спосіб, який передбачений законом.

За приписами п.3 ч.4 ст. 169 КАСУ, позовна заява повертається, якщо позов подано особою, яка не має адміністративної процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано. Керуючись статтями 169, 171, 243, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

у х в а л и в:

1. Позовну заяву товариства з обмеженою відповідальністю "Платан Сістем Трейд Україна" (код 39157763, м. Бровари, бульвар Незалежності, 18) до Головного управління Державної фіскальної служби у Київській області (код позивачем не зазначено, м. Київ, вул. Народного Ополчення, 5а) про скасування податкових повідомлень-рішень, - повернути позивачеві.

2. Роз`яснити, що повернення позовної заяви не позбавляє права повторного звернення до адміністративного суду в порядку, встановленому законом.

3. Копію ухвали разом з матеріалами позовної заяви надіслати позивачеві.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена до Шостого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня проголошення (підписання) ухвали.

Суддя Брагіна О.Є.

Дата ухвалення рішення05.11.2019
Оприлюднено06.11.2019
Номер документу85421990
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —320/5875/19

Ухвала від 05.11.2019

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Брагіна О.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні