Постанова
від 06.11.2019 по справі 947/27203/19
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ


Справа № 947/27203/19

Провадження № 1-кс/947/15125/19

УХВАЛА

06.11.2019 року слідчий суддя Київського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 ,, при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Одесі клопотання слідчого в особливо важливих справах СУ ГУНП в Одеській області капітан поліції ОСОБА_3 , внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 07.02.2017 за №42018160000000112, про дозвілна тимчасовийдоступ до речей і документів,

ВСТАНОВИВ:

До Київського районного суду м. Одеси звернувся слідчий вособливо важливихсправах СУГУНП вОдеській областітимчасовий доступ до речей і документів.

З 2015 року по теперішній час, перебуваючи на території Одеської області службові особи ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », зловживаючи своїм службовим становищем, діючи на користь третіх осіб, а саме ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », шляхом підписання низки документів, сприяли у розробленні проектної документації ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та проходження експертизи проекту ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » будівництва причалу № 10 у МТП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на земельній ділянці, що знаходиться у постійному користуванні ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », тобто діючи всупереч інтересам служби, що спричинило незаконне надання права будівництва та подальше заволодіння зазначеною земельною ділянкою.

З клопотання слідчого вбачається, що 20.03.2017 начальником ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_4 складено і видано містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки за адресою: АДРЕСА_1 на об`єкт будівництва «розміщення (будівництво) терміналів перевантаження для нафтопродуктів, зернових, генеральних вантажів і рослинних олій; будівлі та споруди морського транспорту на замовлення ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , зареєстровані за № 04/14.02.01 від 20.03.2017.

Відповідно до п. 2.2 Порядку надання містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки, їх склад та зміст, затвердженого Наказом ІНФОРМАЦІЯ_6 № 109 від 07.07.2011, для отримання містобудівних умов та обмежень до заяви замовником додаються, зокрема, засвідчена в установленому порядку копія документа про право власності (користування) земельною ділянкою, тощо.

Також, відповідно до п.п «г» п. 3.3. Розділ "Загальні дані" містобудівних умов та обмежень забудови земельної діяльності містить: документ, що підтверджує право власності або користування земельною ділянкою.

Крім того, відповідно до ч. 3 ст. 29 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» містобудівні умови та обмеження надаються відповідними уповноваженими органами містобудування та архітектури на підставі містобудівної документації на місцевому рівні на безоплатній основі за заявою замовника, до якої додаються:

1) копія документа, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, або копія договору суперфіцію;

2) копія документа, що посвідчує право власності на об`єкт нерухомого майна, розташований на земельній ділянці, або згода його власника, засвідчена в установленому законодавством порядку (у разі здійснення реконструкції або реставрації);

3) викопіювання з топографо-геодезичного плану М 1:2000;

4) витяг із Державного земельного кадастру.

Цей перелік документів для надання містобудівних умов та обмежень є вичерпним.

У свою чергу, відповідно до ст. 126 Земельного кодексу України, право власності на земельну ділянку посвідчується державним актом, крім випадків, визначених ч. 2 цієї Статті.

Право власності на земельну ділянку, набуту у власність із земель приватної власності без зміни її меж, цільового призначення, посвідчується:

а) цивільно-правовою угодою щодо відчуження земельної ділянки, укладеною в порядку, встановленому законом, у разі набуття права власності на земельну ділянку за такою угодою;

б) свідоцтвом про право на спадщину.

Право постійного користування земельною ділянкою посвідчується державним актом на право постійного користування земельною ділянкою.

Право оренди земельної ділянки посвідчується договором оренди землі, зареєстрованим відповідно до закону, або договором оренди землі та договором відчуження права оренди землі, зареєстрованими відповідно до закону.

Крім того, відповідно до Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, у період часу з 19.06.2013 по 20.03.2017 земельні ділянки з кадастровими номерами 5111700000:02:003:0013, 5122755400:01:002:0100, 5122780500:01:003:0250, 5122780500:01:003:0251, 5122780500:01:003:0267 на праві постійного користування належали ДП « ІНФОРМАЦІЯ_7 ».

Однак, у порушення вимог п. 2.2, п.п. «г» п. 3.3 Порядку надання, містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки, їх склад та зміст, затвердженого Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України № 109 від 07.07.2011, ч. 3 ст. 29 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», ст. 126 Земельного кодексу України, ОСОБА_4 вніс до п. 5 розділу «Загальні дані» «документ, що підтверджує право власності або користування земельною ділянкою» неправдиві відомості.

Відомості в зазначеній вище інформації можливо використати як доказ, оскільки вони містять фактичні данні, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлять наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

Вказана інформація перебуває у володінні ІНФОРМАЦІЯ_8 .

В судове засідання слідчий не з`явився, разом з тим слідчим до клопотання було долучено заяву, в якій він просив розгляд клопотання проводити за його відсутності.

Вказане клопотання сторона обвинувачення просить розглядати без виклику представників ІНФОРМАЦІЯ_8 , у володінні якої перебувають зазначені у клопотанні документи.

Вивчивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя приходить до наступного переконання.

Відповідно до ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до приписів ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Враховуючи викладене, зокрема ту обставину, що отримати зазначену у клопотанні інформацію без застосування заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді тимчасового доступу до інформації не можливо, оскільки остання становить охоронювану законом таємницю, разом з тим, документи, до яких слідчий просить надати доступ можуть містити інформацію важливу для кримінального провадження та для встановлення обставин, які підлягають доказуванню в рамках кримінального провадження, зокрема для підтвердження події кримінального правопорушення та можливої причетності до його вчинення конкретних осіб, слідчий суддя приходить до переконання, що шляхом надання дозволу на тимчасовий доступ до інформації може бути виконане завдання, для виконання якого сторона обвинувачення звертається з клопотанням, а потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи фізичних та юридичних осіб, про який йдеться в клопотанні.

На підставі вищевикладеного, враховуючи правове обґрунтування клопотання сторони обвинувачення, ту обставину, що інформація, з клопотанням про надання доступу до якої звертається сторона обвинувачення становить охоронювану законом таємницю, з метою досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування зазначеного кримінального провадження, отримання документів, які як самі по собі, так і в сукупності з іншими речами та документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення обставин, які підлягають доказуванню в рамках даного кримінального провадження, слідчий суддя приходить до переконання про необхідність задоволення клопотання сторони обвинувачення.

Беручи до уваги вищевикладене, слідчий суддя приходить до висновку що клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 159, 163-166 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого вособливо важливихсправах СУГУНП вОдеській областіпро дозвілна тимчасовийдоступ доінформації якамістить охоронюванузаконом таємницю задовольнити.

Надати тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_8 , а саме, які замовником ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » додавалися до заяви про надання містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки за адресою: АДРЕСА_1 до ІНФОРМАЦІЯ_8 протягом 2017-2019 років, з можливістю вилучення їх копій на паперовому носії.

Проведення тимчасового доступу доручити старшому слідчому в особливо важливих справах СУ ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 , старшому слідчому СУ ГУНП в Одеській області ОСОБА_5 , старшому оперуповноваженому на особливо важливих об`єктах УСБУ в Одеській області ОСОБА_6 , за дорученням слідчого/прокурора.

Визначити строк дії ухвали про тимчасовий доступ до інформації, яка містить охоронювану законом таємницю тридцять днів з дня постановлення ухвали.

Попередити посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_8 , що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених документів.

Ухвала оскарженню не підлягає,набираєзаконної сили після їїпостановлення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення06.11.2019
Оприлюднено21.02.2023

Судовий реєстр по справі —947/27203/19

Постанова від 06.11.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чванкін С. А.

Постанова від 06.11.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чванкін С. А.

Постанова від 04.11.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чванкін С. А.

Постанова від 04.11.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Чванкін С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні