Рішення
від 06.11.2019 по справі 713/1831/19
ВИЖНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 713/1831/19

Провадження №2-о/713/97/19

РІШЕННЯ

іменем України

06.11.2019 м. Вижниця

Вижницький районний суд Чернівецької області в складі: головуючого судді Пилип`юка І.В., з участю секретаря судового засідання Паучек Є.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Вижниця цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , про встановлення факту постійного проживання із спадкодавцем однією сім`єю на час відкриття спадщини, заінтересована особа - Лукавецька сільська рада Вижницького району Чернівецької області,

УСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася в суд із заявою про встановлення факту постійного проживання із спадкодавцем однією сім`єю на час відкриття спадщини, заінтересована особа - Лукавецька сільська рада Вижницького району Чернівецької області.

У заяві вказувала, що з травня 1996 року почала проживати в АДРЕСА_2 однією сім`єю без реєстрації шлюбу та вести спільне господарство з ОСОБА_2

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 раптово помер. Після його смерті залишилася спадщина у вигляді права на земельну частку (пай) в колишньому колгоспі Дружба с. Лукавці Вижницького району Чернівецької області, посвідченого сертифікатом на право на земельну частку (пай) серія ЧВ в„–0055089 .

Зазначала, що у фактичних шлюбних відносинах прожили з померлим більше 25 років і вона здійснювала його поховання.

Спадкоємців попередніх черг немає.

Встановлення факту проживання однією сім`єю без реєстрації шлюбу з ОСОБА_2 необхідне для одержання свідоцтва про право на спадщину.

Просила встановити факт її проживання з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , однією сім`єю без реєстрації шлюбу понад п`ять років (з травня 1996 року) до часу відкриття спадщини - ІНФОРМАЦІЯ_1 .

У судове засідання заявник ОСОБА_1 не з`явилася, належним чином повідомлена про дату, час та місце розгляду справи. В адресованій суду заяві її представник адвокат Клим В.Г. просив справу розглядати за їх відсутності, заяву підтримує повністю.

Представник заінтересованої особи - Лукавецької сільської ради у судове засідання не з`явився, належним чином повідомлений про дату, час та місця розгляду справи, про що є відомості в матеріалах справи. Причини неявки суду не повідомив.

Суд, дослідивши матеріали цивільної справи, вважає, що заява обґрунтована та підлягає задоволенню з таких підстав.

Судом установлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серія НОМЕР_2 , виданого 18.04.2002 року Лукавецькою сільською радою Вижницького району Чернівецької області.

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина, до складу якої входить право на земельну частку (пай) у землі, яка перебуває у колективній власності колгоспу Дружба , посвідчене сертифікатом серії ЧВ в„–0055089 від 14.02.1997 року, розміром 2,29 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж частки в натурі (на місцевості), що підтверджується його копією.

ОСОБА_2 постійно проживав і перебував на реєстраційному обліку за місцем проживання у АДРЕСА_3 , даних про спадкоємців першої та третьої черг після його смерті у сільській раді немає, що підтверджується довідкою Лукавецької сільської ради Вижницького району Чернівецької області №468 від 10.10.2019 року.

Заявник ОСОБА_1 народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується копією її паспорта серія НОМЕР_4 , виданого 05.06.2000 року Вижницьким РВ УМВС України в Чернівецькій області.

Для оформлення спадщини ОСОБА_1 необхідно встановити факт проживання однією сім`єю із спадкодавцем ОСОБА_2 понад п`ять років на час відкриття спадщини.

Відповідно до ст.1264 ЦК України у четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини.

Відповідно до п.21 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику у справах про спадкування №7 від 30.05.2008 року при вирішенні спору про право на спадщину осіб, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини (четверта черга спадкоємців за законом), судам необхідно враховувати правила частини другої статті 3 СК про те, що сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки. Зазначений п`ятирічний строк повинен виповнитися на момент відкриття спадщини і його необхідно обчислювати з урахуванням часу спільного проживання зі спадкодавцем однією сім`єю до набрання чинності цим Кодексом.

До спадкоємців четвертої черги належать не лише жінка (чоловік), які проживали однією сім`єю зі спадкодавцем без шлюбу, таке право можуть мати також інші особи, якщо вони спільно проживали зі спадкодавцем, були пов`язані спільним побутом, мали взаємні права та обов`язки, зокрема, вітчим, мачуха, пасинки, падчерки, інші особи, які взяли до себе дитину як члена сім`ї, тощо.

Відповідно до п.5 ч.2 ст.293 ЦПК України справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення суд розглядає в порядку окремого провадження.

Відповідно до ч.2 ст.315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Довідкою Лукавецької сільської ради №468 від 10.10.2019 року та копією погосподарської книги Лукавецької сільської ради за 1983-1985 роки, особовий рахунок № НОМЕР_5 підтверджується той факт, що заявник ОСОБА_1 та ОСОБА_2 у зареєстрованому шлюбі не перебували, але з травня 1996 року до ІНФОРМАЦІЯ_1 року постійно проживали разом однією сім`єю, вели спільне господарство, обробляли земельну ділянку.

ОСОБА_1 здійснила поховання ОСОБА_2 та розпорядилася його майном після його смерті.

Тобто судом установлено, що ОСОБА_1 проживала однією сім`єю з ОСОБА_2 з травня 1996 року по день його смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 , тобто понад п`ять років до часу відкриття спадщини.

Таким чином, оцінюючи безпосередньо досліджені та надані заявником докази у їх сукупності, суд дійшов висновку, що заява ОСОБА_1 обґрунтована та підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.81, 82, 258, 263-265, 268, 293, 294, 315, 319 ЦПК України, Суд,

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 - задовольнити.

Встановити, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 постійно проживала однією сім`єю з ОСОБА_2 , померлим ІНФОРМАЦІЯ_1 понад п`ять років до часу відкриття спадщини, а саме з 1996 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення шляхом подання апеляційної скарги через Вижницький районний суд до Чернівецького апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Заявник - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстрована та жителька с. Лукавці Вижницького району Чернівецької області, РНОКПП: НОМЕР_6 .

Заінтересована особа - Лукавецька сільська рада Вижницького району Чернівецької області, юридична адреса: с. Лукавці, вул. Героїв Майдану, 164, Вижницького району Чернівецької області, код ЄДРПОУ 04418268.

Суддя І. В. Пилип`юк

Дата ухвалення рішення06.11.2019
Оприлюднено07.11.2019
Номер документу85440074
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту постійного проживання із спадкодавцем однією сім`єю на час відкриття спадщини, заінтересована особа - Лукавецька сільська рада Вижницького району Чернівецької області

Судовий реєстр по справі —713/1831/19

Рішення від 06.11.2019

Цивільне

Вижницький районний суд Чернівецької області

Пилип'юк І. В.

Рішення від 16.10.2019

Цивільне

Вижницький районний суд Чернівецької області

Пилип'юк І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні