Ухвала
від 25.10.2019 по справі 758/13691/19
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Подільський районний суд міста Києва

Справа № 758/13691/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 жовтня 2019 року м. Київ

Подільський районний суд м. Києва у складі слідчого судді ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури № 7 ОСОБА_3 , в рамках кримінального провадження №42019101070000159, відомості щодо якого внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 02.05.2019 р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України, про тимчасовий доступ до речей та документів, -

В С Т А Н О В И В:

Прокурор Київської місцевої прокуратури № 7 ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів.

Клопотання обґрунтовано тим, що в провадженні СВ Подільського УП ГУ НП у м.Києві знаходиться кримінальне провадження №42019101070000159 від 02.05.2019 за фактом вчинення злочину, передбаченого ч. 4 ст.190 КК України.

Відомості щодо вказаного кримінального провадження внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань на підставі заяви ОСОБА_4 .

Досудовим розслідуванням встановлено, що у СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) на праві оренди та суборенди знаходились земельні ділянки, які на підставі державних актів на право приватної власності перебувають у володінні власників земельних ділянок (орендодавців).

Враховуючи наявність у СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » права оренди на земельні ділянки, ОСОБА_4 , у період з грудня 2017 по лютий 2018 років, за результатами перемовин із беніфіціаром вказаних сільськогосподарських товариств ОСОБА_5 , представником ОСОБА_6 та директором вказаних товариств ОСОБА_7 , дійшли згоди щодо купівлі ОСОБА_4 права оренди та суборенди на земельні ділянки, які перебували у користуванні СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », а також перереєстрації права на ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

За домовленістю, ОСОБА_4 у період лютий-травень 2018 року передав ОСОБА_5 та ОСОБА_6 грошові кошти у готівковому вигляді на загальну суму 201000 доларів США та 310800 гривень, як гарантію виконання своїх обов`язків.

Як наслідок, домовленість не виконано, права оренди та суборенди земельних ділянок на ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » не переоформлено та грошові кошти не повернено. Право оренди та суборенди на земельні ділянки, які перебували у володінні СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », переоформлено на ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), а не на ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

Одночасно з тим, встановлено, що з метою перереєстрації вказаних прав невідомі особи здійснили підробку документів, які надавали право на розірвання діючих договорів оренди та суборенди від СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », зокрема, було підроблено підписи директора вказаних товариств ОСОБА_7 та печаток товариств.

На підставі вказаних підроблених документів, згідно яких уповноваженою СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » особою є ОСОБА_8 , укладено угоди та додаткові угоди про дострокове розірвання договорів оренди та договорів суборенди земельних ділянок, які перебували у СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », про що до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно внесено відповідні відомості.

Як наслідок, між власниками земельних ділянок (орендодавцями) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (орендар) й ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (орендар) укладено нові договори оренди земельних ділянок.

Під час досудового розслідування встановлено, що договори оренди та суборенди земельних ділянок розірвано поза волею СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », що підтверджується показаннями свідків та потерпілого.

Одночасно з тим, було встановлено конкретні земельні ділянки, по яким розірвані договори оренди та суборенди без відома СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Відповідно до відомостей Державного реєстру речових прав на нерухоме майно земельні ділянки, по яким на підставі підроблених документів зареєстровано припинення права оренди на земельні ділянки, на даний час перебувають в оренді ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), що відповідно до встановлених під час досудового розслідування обставин є протиправним користуванням.

Таким чином, під час досудового розслідування встановлено, що дострокове розірвання договорів оренди здійснено Комунальним підприємством « ІНФОРМАЦІЯ_6 » Садківської сільської ради на підставі поданих заяв нібито уповноваженою від СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » особою - ОСОБА_8 , однак, згідно показань останнього дії щодо подачі таких заяв він не робив та згідно показань директора СТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » - ОСОБА_7 ним, як директором не підписувались будь-які документи, які б уповноважували осіб на розірвання діючих договорів оренди та суборенди земельних ділянок.

Враховуючи викладене, встановлено, що дострокове розірвання договорів оренди перерахованих вище земельних ділянок здійснено незаконно, за допомогою використання підроблених документів.

Виходячи із зазначеним, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) неправомірно використовує земельні ділянки, які набуті кримінально-протиправним шляхом та отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Одночасно з тим, під час досудового розслідування проведено тимчасовий доступ до документів, що містяться у реєстраційних справах Комунального підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_6 » Садківської сільської ради, на підставі яких реєстратором прийнято рішення про державну реєстрацію припинення прав на оренду та суборенду вказаних вище земельних ділянок.

Відповідно до заяви ОСОБА_4 реєстраційні дії фактично вчинено у Подільському районі м.Києва.

Беручи до уваги вищевикладене, у сторони обвинувачення виникла необхідність у встановленні місця вчинення кримінального правопорушення та осіб, які причетні до нього.

Таким чином, враховуючи, що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що інформація щодо ІР-адрес, з яких здійснено внесення відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно щодо реєстрації припинення іншого речового права стосовно вказаних земельних ділянок, а також відомостей щодо власників ключів, за допомогою яких внесено відомості до вказаного реєстру щодо реєстрації припинення іншого речового права стосовно вказаних вище земельних ділянок, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, тому необхідно отримати тимчасовий доступ до речей і документів з можливістю здійснення їх копій в електронному вигляді та на паперових носіях, які перебувають у володінні державного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (місцезнаходження: АДРЕСА_1 ).

Відповідно до п.1 Наказу Міністерства юстиції України № 1059/5 від 25.06.2015 р. «Деякі питання щодо визначення адміністратора Єдиних та Державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції України», державне підприємство « ІНФОРМАЦІЯ_7 » визначено адміністратором Єдиних та Державних реєстрів, створення та забезпечення функціонування яких належить до компетенції Міністерства юстиції України.

Таким чином, у зазначеного підприємства, знаходяться вищезазначена інформація, яка буде використана під час досудового розслідування як доказ вчинення кримінального правопорушення або його спростування, іншими способами неможливо довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей та документів.

Враховуючи, що іншим способом отримати відомості про вчиненекримінальне правопорушення та довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, неможливо, виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до речей та документів, які перебувають у володінні державного підприємства« ІНФОРМАЦІЯ_7 » з можливістю здійснення їх копій в електронному вигляді та на паперових носіях, з метою подальшого аналізу та встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, у зв`язку з чим прокурор звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів.

До суду надійшла заява прокурора Київської місцевої прокуратури № 7 ОСОБА_3 про розгляд клопотання без його участі, у якій прокурор підтримав клопотання та просив його задовольнити.

Суд вважає за можливе розглядати клопотання у відсутність особи у володінні якої знаходяться речі і документи відповідно до ч. 4 ст. 163 КПК України.

Вивчивши матеріали клопотання, суд приходить до висновку про задоволення клопотання, у зв`язку з наступним.

Відповідно до ч. 1 ст. 160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Клопотання прокурора, яке надійшло до суду відповідає вимогам КПК України.

З урахуванням вищезазначених положень КПК України, суд приходить до висновку про наявність правових підстав для задоволення клопотання, оскільки в судовому засіданні доведено наявність у досудового слідства підстав вважати, що речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні державного підприємства« ІНФОРМАЦІЯ_7 » самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, суд приходить до висновку про обґрунтованість та законність клопотання, у зв`язку з чим, воно підлягає задоволенню.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст. ст. 159 - 166, 246 265, 309 КПК України, суд,

У Х В А Л И В:

Клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури № 7 ОСОБА_3 , в рамках кримінального провадження № 42019101070000159 від 02.05.2019р., за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України, про тимчасовий доступ до речей та документів задовольнити;

Надати прокурору Київської місцевої прокуратури №7 ОСОБА_3 дозвіл на тимчасовий доступ до речей та документів, з можливістю здійснення їх копій в електронному вигляді та на паперових носіях, які перебувають у володінні державного підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_7 », а саме до інформації про: ІР-адреси з яких здійснено внесення відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно щодо реєстрації припинення іншого речового права стосовно земельних ділянок з наступними кадастровими номерами: 1821482700:09:000:0233 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 636440418214, власник ОСОБА_9 ), 1821482700:09:000:0273, (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 653829318214, власник ОСОБА_10 ), 1821482700:09:000:0299, (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 630993318214, власник - ОСОБА_11 ), 1821482700:09:000:0289, (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 656086818214, власник ОСОБА_12 ), 1821482700:09:000:0261 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1783153118214, власник ОСОБА_13 ), 1821482700:09:000:0384, (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 653763318214, власник ОСОБА_14 ), 1821482700:09:000:0216, (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1373575118214, власник ОСОБА_15 ), 1821482700:09:000:0257, (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 564112218214, власник ОСОБА_16 ), 1821482700:09:000:0328, (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 564178218214, власник ОСОБА_16 ), 1821482700:09:000:0301, (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 656502118214, власник ОСОБА_17 ), 1821482700:09:000:0346, (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 631458418214, власник ОСОБА_18 ), 1821482700:09:000:0349, (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 631369618214, власник ОСОБА_19 ), 1821482700:09:000:0272 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1783131818214, власник ОСОБА_20 ), 1821482700:09:000:0355 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1310814418214, власник ОСОБА_21 ), 1821482700:09:000:0254, (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 655435418214, власник ОСОБА_22 ), 1821482700:08:000:0516, (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 699375118214, власник ОСОБА_23 ), 1821482700:09:000:0234, (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 639526918214, власник ОСОБА_24 ), 1821482700:09:000:0229, (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 640666118214, власник ОСОБА_25 ), 1821482700:06:000:0210, (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1782988818214, власник ОСОБА_26 ), 1821482700:09:000:0207, (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 655447018214, власник ОСОБА_27 ), 1821482700:09:000:0263 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 654453518214, власник ОСОБА_28 ), 1821482700:09:000:0329, (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 631635818214, власник ОСОБА_29 ), 1821482700:09:000:0265, (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 636431618214, власник ОСОБА_30 ), 1821482700:09:000:0255, (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 636449418214, власник ОСОБА_31 ), 1821482700:09:000:0325, (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 64101281821, власник ОСОБА_31 ), 1821482700:09:000:0352, (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 631744718214, власник ОСОБА_32 ), 1821482700:09:000:0365, (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 639411418214, власник ОСОБА_33 ), 1821482700:09:000:0340, (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 641511418214, власник ОСОБА_34 ), 1821482700:09:000:0342, (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 656046418214, власник ОСОБА_35 ), 1821482700:09:000:0291 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 656497218214, власник ОСОБА_36 ), 1821482700:09:000:0262 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 655452918214, власник ОСОБА_37 ), 1821482700:09:000:0334 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 640799718214, власник ОСОБА_38 ), 1821482700:05:000:0071 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1783022818214, власник ОСОБА_39 ), 1821482700:08:000:0059 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1720352218214, власник ОСОБА_40 ), 1821482700:09:000:0209 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 639744618214, власник ОСОБА_41 ), 1821482700:09:000:0358 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 638704018214, власник ОСОБА_42 ), 1821482700:09:000:0333 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 631607218214, власник ОСОБА_43 ), 1821482700:09:000:0332 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 631549518214, власник ОСОБА_44 ), 1821482700:09:000:0241 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 640793118214, власник ОСОБА_45 ), 1821482700:09:000:0296 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 649304518214, власник ОСОБА_45 ), 1821482700:09:000:0367 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1367362818214, власник ОСОБА_46 ), 1821482700:09:000:0369 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 636426018214, власник ОСОБА_47 ), 1821482700:09:000:0376 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 639745318214, власник ОСОБА_48 ), 1821482700:09:000:0348 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 631503918214, власник ОСОБА_49 ), 1821482700:08:000:0217 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1702831718214, власник ОСОБА_50 ), 1821482700:09:000:0338 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 630938818214, власник ОСОБА_51 ), 1821482700:09:000:0371 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 656472718214, власник ОСОБА_52 ), 1821482700:09:000:0253 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 656482818214, власник ОСОБА_53 ), 1821482700:09:000:0206 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 699356818214, власник ОСОБА_54 ), 1821482700:09:000:0205 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 699326618214, власник ОСОБА_55 ), 1821482700:09:000:0270 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 699068618214, власник ОСОБА_56 ), 1821482700:09:000:0306 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 631546318214, власник ОСОБА_57 ), 1821482700:09:000:0326 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 631201218214, власник ОСОБА_58 ), 1821482700:09:000:0378 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 654444718214, власник ОСОБА_59 ), 1821482700:09:000:0347 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 631511918214, власник ОСОБА_60 ), 1821482700:09:000:0285, (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 699367018214, власник ОСОБА_61 ), 1821482700:08:000:0517 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 699166618214, власник ОСОБА_62 ), 1821482700:09:000:0370 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 654461318214, власник ОСОБА_63 ), 1821482700:09:000:0286 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1783122118214, власник ОСОБА_64 ), 1821482700:09:000:0353 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 631143118214, власник ОСОБА_65 ), 1821482700:09:000:0361 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1790530418214, власник ОСОБА_65 ), 1825888200:06:000:0204 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1783944318214, власник ОСОБА_66 ), 1821482700:09:000:0359 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 639746818214, власник ОСОБА_67 ), 1821482700:09:000:0358, (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 638704018214, власник ОСОБА_42 ), 1821482700:09:000:0339 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 656019518214, власник ОСОБА_68 ), а також відомостей щодо власників ключів, за допомогою яких внесено відомості до вказаного реєстру щодо реєстрації припинення іншого речового права, стосовно вказаних вище земельних ділянок;

Строк дії ухвали становить один місяць з дня її ухвалення;

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку, з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів, відповідно до положень ст. 166 КПК України;

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудПодільський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення25.10.2019
Оприлюднено22.02.2023
Номер документу85441453
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —758/13691/19

Ухвала від 25.10.2019

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Гребенюк В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні