Рішення
від 07.11.2019 по справі 924/756/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"07" листопада 2019 р. Справа № 924/756/19

Господарський суд Хмельницької області у складі судді Грамчука І.В., розглянувши матеріали

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "КНС-К" м. Київ

до Шарівської сільської ради с. Шарівка, Ярмолинецького району Хмельницької області

про стягнення 88411,65грн. заборгованості, з яких 74084,00 грн. основного боргу, 13225,52 грн. пені, 1102,13 грн. 3 % річних

за участю представників:

від позивача: не з`явився

від відповідача: не з`явився

встановив: товариство з обмеженою відповідальністю "КНС-К" звернулось до суду з позовом до Шарівської сільської ради, в якому просить стягнути 88411,65грн. заборгованості, з яких 74084,00 грн. основного боргу, 13225,52 грн. пені, 1102,13 грн. 3 % річних.

В обґрунтування позову вказує на порушення відповідачем встановленого договором надання послуг №59 від 11.07.2018 р. обов`язку сплати наданих послуг протягом визначеного договором строку, посилається на положення ст. ст. 525,526,625,853, ч.1 ст. 854 ЦК України, ч.7ст.193 ГК України.

Повноважний представник позивача у засідання не з`явився.

Повноважний представник відповідача в засідання не з`явився, відзив на позов не надав, усно у засіданні 10.10.2019р. проти позовних вимог не заперечує.

Розглядом матеріалів справи встановлено:

11.07.2018 р. між товариством з обмеженою відповідальністю "КНС-К" (Виконавець) та Шарівської сільської ради (Замовник) укладено договір про надання послуг №59, за умовами якого замовник доручає, а виконавець зобов`язується надати такі послуги: Гідродинамічне очищення фекальної каналізації на територій с.Шарівка Ярмолинецького району Хмельницької області. (п.1.1 договору).

У відповідності до п.1.2 договору замовник зобов`язується своєчасно прийняти і оплатити послуги, які визначені у п.1.1 цього договору.

Надані послуги за цим договором передаються виконавцем замовнику на підставі акту здачі-прийняття наданих послуг, який підписуються обома сторонами. У цьому договорі під актом сторони розуміють акти складені за типовою формою КБ-2в та довідки складені за типовою формою КБ-3. (п.1.3 договору).

Вартість послуг визначається відповідно до договірної ціни, що є невід`ємною частиною цього договору. Договірна ціна розраховується у відповідності з ДСТУ Б Д.1.1-1:2013 Правила визначення вартості будівництва з використанням державних та відомчих ресурсних елементних кошторисних норм. (п.1.4 договору).

Згідно п.1.5 договору розмір заробітної плати, кошторисного прибутку, загально виробничих та адміністративних витрат визначаються за фактичними показниками, що склалися у виконавця за попередній період, з урахуванням його потужностей та структури витрат, Але не більше рекомендованих Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України усереднених показників.

Загальна сума договору складає 74084,00 грн. без ПДВ. (п.2.1 договору).

Кінцева сума договору може змінюватись, виходячи з фактичного обсягу наданих послуг, що підтверджується актом (актами) здачі-прийняття наданих послуг. (п.2.2 договору).

Згідно п.п. 3.1, 3.2 договору за надані послуги згідно п. 1.1 договору замовник сплачує виконавцю суму , яка буде визначена актом (актами) здачі-прийняття наданих послуг.

Оплата здійснюється протягом 10 календарних днів після підписання замовником та виконавцем актів здачі-прийняття наданих послуг у безготівковій формі шляхом перерахування замовником грошових коштів на поточний рахунок виконавця.

У відповідності до п. 3.3 договору сторони погодились, що кінцевий термін оплати замовником наданих і прийнятих послуг з урахуванням п.3.2 здійснюється не пізніше 31 грудня 2018р.

В п. 6.4 передбачено, що при несвоєчасній оплаті замовником вартості наданих послуг, замовник сплачує виконавцю пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ за кожен день перевищення терміну сплати від суми не перерахованих коштів.

Договір вступає в силу з моменту його підписання обома сторонами і діє до 31 грудня 2018р., а в частині виконання взятих на себе зобов`язань - до повного їх виконання сторонами. (п.12.1 договору).

За липень 2018р. виконавець виконав взяті на себе зобов`язання по гідродинамічному очищенню фекальної каналізації на територій с.Шарівка Ярмолинецького району Хмельницької області на загальну суму 74084,00 грн. , що підтверджується актом приймання виконаних робіт №КБ-2в та довідкою про вартість робіт та витрат від 18.07.2018р.

Відповідачу була надіслана вимога №11 від 08.04.2019р. про сплату заборгованості.

З огляду на несплату відповідачем заборгованості в сумі 74084,00 грн. за надані послуги на підставі договору №59 від 11.07.2018р., позивач звернувся до суду з позовом про її стягнення та стягнення 13225,52 грн. пені та 1102,13 грн. 3% річних.

Аналізуючи подані докази, оцінюючи їх у сукупності, суд до уваги бере таке.

Згідно зі ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповідно до абз. 2 ч. 1 ст. 175 Господарського кодексу України майнові зобов`язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України.

Згідно зі ст. 11 Цивільного кодексу України та ст. 174 Господарського кодексу України господарські зобов`язання можуть виникати, зокрема, з господарського договору та інших угод (правочинів), передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

З положень ст. 509 ЦК України, ст. 173 ГК України вбачається, що господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Згідно з п. 1 ст. 193 Господарського кодексу України до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом.

Нормами ст. 627 ЦК України встановлено свободу договору, тобто відповідно до ст. 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Як убачається з матеріалів справи, між сторонами було укладено договір про надання послуг №59 від 11.07.2018р., за умовами якого відповідач доручає, а позивач зобов`язується надати такі послуги: Гідродинамічне очищення фекальної каналізації на територій с.Шарівка Ярмолинецького району Хмельницької області.

Відповідно до ст. 901 Цивільного кодексу України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором. Положення цієї глави можуть застосовуватися до всіх договорів про надання послуг, якщо це не суперечить суті зобов`язання.

В частині 1 ст. 903 Цивільного кодексу України зазначено, що якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Статтею 526 Цивільного кодексу України передбачено, що зобов`язання повинні виконуватись належним чином і в установлений строк. Відповідно до п. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Як убачається з матеріалів справи, позивач надав відповідачу послуги з гідродинамічного очищення фекальної каналізації на територій с. Шарівка Ярмолинецького району Хмельницької області за договором від 11.07.2018р. на суму 74084,00 грн., що підтверджується актом приймання виконаних робіт за липень 2018р., який підписаний представниками сторін, скріплені відтисками печаток без зауважень та застережень. Натомість відповідач не оплатив надані послуги в сумі 74084,00 грн., утворивши заборгованість в розмірі 74084,00 грн.

Статтею 610 ЦК України визначено, що порушення зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідно до вимог ст. 612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив зобов`язання, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Наявність заборгованості в сумі 74084,00 грн. за договором про надання послуг №59 від 11.07.2018р. відповідачем не спростована, доказів сплати заборгованості суду не подано.

Відповідно до ст. 193 ГК України та ст. 526 ЦК України зобов`язання мають виконуватись належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Одностороння відмова від виконання зобов`язання і одностороння зміна умов договору не допускається.

Невиконання зобов`язання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання) стаття 610 ЦК України визначає як порушення зобов`язання. Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом (ст. 612 ЦК України).

Враховуючи зазначені положення законодавства, умови договору та доповнення до нього, обставини справи, суд доходить висновку що позовна вимога про стягнення з відповідача 74084,00 грн. боргу заявлена обґрунтовано, а тому підлягає задоволенню. Доказів про сплату боргу суду не подано.

Позивачем також заявлено до стягнення з відповідача 13225,52 грн. пені.

Згідно з приписами ч. 1 ст. 230 ГК України, п. 3 ч. 1 ст. 611 ЦК України у разі порушення правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити штрафні санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня).

Відповідно до ч. ч. 1, 3 ст. 549 ЦК України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

Частиною другою ст. 551 ЦК України визначено, що якщо предметом неустойки є грошова сума, її розмір встановлюється договором або актом цивільного законодавства.

Сторони у п. 6.4 договору передбачили, що при несвоєчасній оплаті замовником вартості наданих послуг, замовник сплачує виконавцю пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ за кожен день перевищення терміну сплати від суми не перерахованих коштів.

Перевіривши правильність нарахування пені, заявленої позивачем до стягнення, та здійснивши власний розрахунок, правомірним є нарахування пені в розмірі 13018,48 грн. (за період з 01.01.2019р. по 25.04.2019р. (74084,00 грн. *36%/100/365*114 дн.=8329,88грн.; з 26.04.2019р. по 30.06.2019р. (74084,00 грн.*35%/100/365*66 дн. = 4688,60 грн.).

Враховуючи викладене, у стягненні пені в сумі 207,04 грн. необхідно відмовити.

Також до відповідача заявлено вимогу про стягнення 1102,13 грн. 3% річних за період з 01.01.2019 р. по 30.06.2019 р. включно.

Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом (ст. 625 ЦК України).

Перевіривши правильність здійсненого розрахунку 3% річних, суд доходить висновку, що вони є правомірними, здійсненні в межах можливих нарахувань, а тому позовні вимоги щодо стягнення 1102,13 грн. 3% річних підлягають задоволенню.

Враховуючи вищенаведене, положення ст. 74 ГПК України, в силу яких кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають частковому задоволенню.

Відповідно ст. 129 Господарського процесуального кодексу України витрати зі сплати судового збору покладаються на відповідача пропорційно задоволеним позовним вимогам.

Керуючись ст. ст. 2, 4, 74, 86, 129, 233, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов товариства з обмеженою відповідальністю "КНС-К" м. Київ до Шарівської сільської ради с. Шарівка, Ярмолинецького району Хмельницької області про стягнення 88411,65грн. заборгованості, з яких 74084,00 грн. основного боргу, 13225,52 грн. пені, 1102,13 грн. 3 % річних задовольнити частково.

Стягнути з Шарівської сільської ради (32132, с. Шарівка, Ярмолинецького району Хмельницької області, код 03308230) на користь товариства з обмеженою відповідальністю "КНС-К" (03035, м. Київ, пл. Солом`янська,2, оф.609/2, код 40694074) 74084,00 грн. (сімдесят чотири тисячі вісімдесят чотири гривні 00 коп.) заборгованості, 13018,48 грн. (тринадцять тисяч вісімнадцять гривень 48 коп.) пені, 1102,13 (одна тисяча сто дві гривні 13 коп. ) три проценти річних, 1323,07 грн. (одна тисяча триста двадцять три гривни 07 коп.) витрат зі сплати судового збору.

Видати наказ.

В решті позову відмовити.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду (ч. ч. 1, 2 ст. 241 ГПК України).

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення (ч. 1 ст. 256 ГПК України).

Апеляційна скарга подається в порядку, передбаченому ст. 257 ГПК, з урахуванням п. 17.5 Розділу ХІ "Перехідні положення" ГПК України.

Суддя І.В. Грамчук

Віддруковано 3 примірника: 1 - у справу, 2 - позивачу (03035, м. Київ, пл. Солом`янська, 2, офіс 609/2), 3 - відповідачу (32132, с. Шарівка, Ярмолинецького району Хмельницької області). Надіслати усім рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Дата ухвалення рішення07.11.2019
Оприлюднено08.11.2019
Номер документу85446318
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —924/756/19

Ухвала від 24.06.2021

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Грамчук І.В.

Ухвала від 18.06.2021

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Грамчук І.В.

Ухвала від 09.04.2021

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Грамчук І.В.

Ухвала від 22.03.2021

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Грамчук І.В.

Рішення від 07.11.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Грамчук І.В.

Ухвала від 10.10.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Грамчук І.В.

Ухвала від 12.09.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Грамчук І.В.

Ухвала від 22.07.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Грамчук І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні