Рішення
від 13.01.2010 по справі 3/341-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСП ОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛ АСТІ

01032, м. Київ, вул. Комі нтерну, 16 тел. 235-24-26

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Р І Ш Е Н Н Я

"13" січня 2010 р. Сп рава № 3/341-09

Господарський су д Київської області у складі судді Лопатіна А.В. розглянув ши у відкритому судовому зас іданні справу

за позовом Фізи чної особи - підприємця ОСО БА_1, с. Зазим'є, Броварський р айон, Київська область

до 1) Зазимської сіл ьської ради, с. Зазим'є, Бровар ський район, Київська област ь;

2) Комунального підприємст ва "Броварське міжміське бюр о технічної інвентаризації", м. Бровари, Київська область

про визнання пра ва власності та зобов'язання вчинення дій

за участю представни ків:

від позивача ОСО БА_2, за дов. від 12.01.2010р. №45;

від відповідача 1 не з'явився;

від відповідача 2 н е з'явився.

Обставини справи:

Фізичною особою - підпр иємцем ОСОБА_1 (далі позив ач) заявлено позов до Зазимсь кої сільської ради (далі відп овідач 1) та Комунального підп риємства "Броварське міжмісь ке бюро технічної інвентариз ації" (далі відповідач 2) про ви знання права власності та зо бов'язання вчинення дій.

Позовні вимоги обґр унтовані тим, що відповідач 1, рішенням сесії виконкому від 29.09.09р. №124 відмовив позивачу в оф ормленні права власності, а в ідповідач 2 відмовляється ре єструвати право власності на майно, яке належить позивачу .

Ухвалою господарсько го суду Київської області ві д 30.11.09р. було порушено провадже ння у даній справі, а її розгля д призначено на 13.01.2010р.

31.12.09р. на адресу господа рського суду Київської облас ті від Зазимської сільської ради надійшов лист датований 28.12.09р. за №834, відповідно до якого відповідач 1 позов підтримує , заперечень не має та просить суд розглядати дану справу б ез його представника.

Розглянувши матеріали сп рави та заслухавши пояснення присутніх у судовому засіда нні представників сторін суд ,

встановив:

Фізична особа-підприєме ць ОСОБА_1 є орендарем зем ельної ділянки площею 2000 кв. м., що знаходиться за адресою: Ки ївська область, Броварський район, село Зазим'є, вулиця Про летарська, згідно договору о ренди земельної ділянки від 01.06.09р., (який укладений між позив ачем та відповідачем 1 та посв ідчений приватним нотаріусо м Броварського районного нот аріального округу Бурлако ю О.В. 01 червня 2009 року та зареє строваного за №3666 строком на 49 років) та акту приймання-пере дачі від 01.06.2009 року.

Згідно п. 1 Договору від 01.06.09р. цільовим призначенням є роз міщення кафе-магазину.

Протоколом №73/08 засідання ар хітектурно-містобудівної ра ди при відділі містобудуванн я та архітектури Броварської райдержадміністрації від 17.03 .08р. було погоджено проект каф етерію-магазину з літнім май данчиком в частині архітекту рно-планувального рішення.

Позивачем було отримано ви сновок №03/02-34 від 24 січня 2008 року К иївської обласної санітарно -епідеміологічної станції пр о погодження проекту кафетер ію-магазину з літнім майданч иком.

29 лютого 2008 року за №06-12/12504 позив ачем отримано висновок держа вної екологічної експертизи по проекту "кафетерій-магази н з літнім майданчиком на пер етині вул. Пролетарської та В ишневої в с. Зазим'є Броварськ ого району Київської області ", відповідно до якого Державн е управління охорони навколи шнього природного середовищ а в Київській області погодж ує вищевказаний проект.

Відповідно до Експертного висновку Управління нормати вно-технічної роботи та ліце нзування ГУ МНС України в Киї вській області №9/6/7758 від 20 грудн я 2007 року у проектно-кошто рисній документації проекту "кафетерій-магазин з літнім м айданчиком на перетині вул. П ролетарської та Вишневої в с . Зазим'є Броварського району Київської області" порушень вимог пожежної безпеки не ви явлено.

На орендованій земельній д ілянці позивачем були побудо вані нежитлові приміщення, а саме: кафетерій-магазин, позн ачений на плані "А-1", загальною площею 218,00 кв. м., сарай, позначе ний на плані літерою "Б-1", загал ьною площею 9,2 кв. м., та огорожа "№".

У вересні 2009 року Броварськи м міжміським бюро технічної інвентаризації було проведе но технічну інвентарізацію т а виготовлено технічний пасп орт на будівлі об'єкту нерухо мості за адресою: Київська об ласть, Броварський район, сел о Зазим'є, вулиця Пролетарськ а, 94-а.

03.09.2009 року позивач звернувся до Зазимської сільської ради Броварського району Київськ ої області з проханням прийн яти рішення про видачу свідо цтва про право власності на н ерухоме майно, щодо вищевказ аних нежитлових будівель.

Рішенням сесії виконкому З азимської сільської ради Бро варського району Київської о бласті від 29.09.2009 року за №124 позив ачу відмовлено в задоволенні заяви щодо оформлення права власності.

Позивач звернувся до комун ального підприємства "Бровар ське міжміське бюро технічно ї інвентаризації" з прохання м зареєструвати за ним право власності на нерухоме майно : кафетерій-магазин, позначен ий на плані "А-1", загальною площ ею 218,00 кв. м., сарай, позначений н а плані літерою "Б-1", загальною площею 9,2 кв. м., та огорожа "№".

Листом від 19.11.09р. №962 Комунальн е підприємство "Броварське м іжміське бюро технічної інве нтаризації" відмовило позива чу у здійсненні реєстрації п рава власності. Вказаний лис т мотивований тим, що у позива ча відсутні правовстановлюю чі документи на підставі яки х здійснюється реєстрація.

Відповідно до ст. 41 Конститу ції України кожен має право в олодіти, користуватися та ро зпоряджатися своєю власніст ю. Право приватної власності набувається в порядку, визна ченому законом.

Власник на свій розсуд воло діє, користується і розпоряд жається належним йому майном . Власник має право вчиняти що до свого майна будь-які дії, що не суперечать закону. Він мож е використовувати майно для здійснення господарської та іншої, не забороненої законо м, діяльності, зокрема, переда вати його безоплатно або за п лату у володіння і користува ння іншим особам. Всім власни кам забезпечуються рівні умо ви здійснення своїх прав. Дер жава безпосередньо не втруча ється в господарську діяльні сть суб'єктів права власност і.

Власник може вимагати усун ення будь-яких порушень його права, хоч би ці порушення і н е були поєднані з позбавленн ям володіння, і відшкодуванн я завданих цим збитків. Захис т права власності здійснюєть ся судом, господарським судо м або третейським судом.

Відповідно до ч. 5 ст. 376 Цивіль ного кодексу України на вимо гу власника (користувача) зем ельної ділянки суд може визн ати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинн о збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб.

Відповідно до ч. 1 ст. 331 Цивіль ного кодексу України, право в ласності на нову річ (також не рухоме майно), яка виготовлен а особою, набувається нею. Осо ба, яка виготовила річ зі свої х матеріалів є власником ціє ї речі.

Згідно ч. 1 ст. 182 Цивільного ко дексу України право власност і та інші речові права на неру хомі речі, обмеження цих прав , їх виникнення, перехід і прип инення підлягають державні р еєстрації. В прикінцевих пол оженнях Закону України "Про д ержавну реєстрацію речових п рав на нерухоме майно та їх об межень" зазначено що, реєстра ція об'єктів нерухомості про водиться комунальними підпр иємствами бюро технічної інв ентаризації (п. 5. Розділу V "Прик інцеві положення").

Відповідно до частини 3 Реко мендацій Президії ВГС Україн и "Про деякі питання підвідом чості і підсудності справ го сподарським судам" від 27.06.07р. № 0 4-5/120 господарський спір підвід омчий господарському суду, з окрема, за таких умов: а) участ ь у спорі суб'єкта господарюв ання; б) наявність між сторона ми, по-перше, господарських ві дносин, врегульованих Цивіль ним кодексом України, Господ арським кодексом України, ін шими актами господарського і цивільного законодавства, і , по-друге, спору про право, що в иникає з відповідних відноси н; в) відсутність у законі норм и, що прямо передбачала б вирі шення такого спору судом інш ої юрисдикції. Таким чи ном, господарські суди на заг альних підставах вирішують у сі спори між суб'єктами госпо дарської діяльності, а також спори, пов'язані з: - утворення м суб'єктів господарювання, ї х реорганізацією і ліквідаці єю, включаючи спори про визна ння недійсними установчих до кументів, припинення діяльно сті юридичної особи та скасу вання її державної реєстраці ї, крім відповідних спорів за позовами суб'єктів владних п овноважень; - приватизацією д ержавного та комунального ма йна (крім спорів про приватиз ацію державного житлового фо нду), в тому числі спори про ви знання недійсними відповідн их актів органів місцевого с амоврядування та органів при ватизації; - захистом права вл асності, в тому числі з визнан ням цього права; - з використан ням у господарському обороті об'єктів інтелектуальної вл асності, включаючи спори за п озовами суб'єктів господарюв ання до органів державної вл ади про визнання недійсними актів про видачу документів, що посвідчують право інтеле ктуальної власності.

Відповідно до статті 33 Госп одарського процесуального к одексу України кожна сторона повинна довести ті обставин и, на які вона посилається як н а підстави своїх вимог і запе речень.

Позивачем дотримано вимог даної норми процесуального законодавства і подано всі д окази на підтвердження своїх позовних вимог, в той час як в ідповідачами не спростовано той факт, що позивач є власник ом об' єктів нерухомого майн а, а саме: кафетерій-магазин, п означений на плані "А-1", загаль ною площею 218,00 кв. м., сарай, позн ачений на плані літерою "Б-1", за гальною площею 9,2 кв. м., та огор ожа "№".

За таких обставин суд дійшо в висновку, що позовні вимоги Фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 є обґрунтованими, до кументально підтверджуютьс я і відповідно підлягають за доволенню.

Відповідно до ч. 2 ст. 49 ГПК Укр аїни, якщо спір виник внаслід ок неправильних дій сторони, господарський суд має право покласти на неї судові витра ти незалежно від результатів вирішення спору.

Оскільки, спір виник у зв' я зку з необхідністю визнання права власності на самочи нно споруджені позивачем об' єкти нерухомого майна, а о тже - в його виникненні част ково винен і сам позивач, суд в важає, що судові витрати, спла чені позивачем, не підлягают ь відшкодуванню за рахунок в ідповідачів.

Враховуючи вищезазначене, керуючись статтею 124 Конститу ції України, статтями 22, 44, 49, 82-84 Го сподарського процесуальног о кодексу України, господарс ький суд,

вирішив:

1. Позов задовольни ти повністю.

2. Визнати за Фізичною особою - підприємцем ОСОБ А_1 (АДРЕСА_1, ідентифікац ійний код НОМЕР_1) право вл асності на об'єкти нерухомог о майна, що знаходиться за адр есою: Київська область, Брова рський район, село Зазим'є, вул иця Пролетарська, 94-а та позна чені на плані БТІ, а саме:

Літера "А-1" - кафетерій-м агазин (площа 218,0 кв.м),

Літера "Б-1" - сарай (площ а 9,2 кв.м),

"№" - огорожа.

3. Зобов'язати Комуналь не підприємство "Броварське міжміське бюро технічної інв ентаризації" (07401, Київська обла сть, м. Бровари, вул. Шевченка, 8- А, код ЄДРПОУ 13728341) зареєструват и за Фізичною особою - підпр иємцем ОСОБА_1 (АДРЕСА_1 , ідентифікаційний код НОМ ЕР_1) право власності на об'єк ти нерухомого майна, що знахо диться за адресою: Київська о бласть, Броварський район, се ло Зазим'є, вулиця Пролетарсь ка, 94-а та позначені на плані Б ТІ, а саме:

Літера "А-1" - кафетерій-м агазин (площа 218,0 кв.м),

Літера "Б-1" - сарай (площ а 9,2 кв.м),

"№" - огорожа.

Суддя

Дата підписання: 10.02.10р.

Дата ухвалення рішення13.01.2010
Оприлюднено04.01.2011
Номер документу8545437
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання пра ва власності та зобов'язання вчинення дій

Судовий реєстр по справі —3/341-09

Рішення від 13.01.2010

Господарське

Господарський суд Київської області

Лопатін А.В.

Ухвала від 30.11.2009

Господарське

Господарський суд Київської області

Лопатін А.В.

Судовий наказ від 24.11.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков Станіслав Георгійович

Рішення від 28.10.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков Станіслав Георгійович

Ухвала від 22.09.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков С.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні