Ухвала
від 04.11.2019 по справі 295/16507/19
БОГУНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа №295/16507/19

1-кс/295/8452/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04.11.2019 року м. Житомир

Слідчий суддя Богунського районного суду м. Житомира ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС СУ ФР ГУ ДФС у Житомирській області підполковник податкової міліції ОСОБА_3 , погоджене процесуальним керівником у справіпрокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду у кримінальному провадженні прокуратури Житомирської області молодший радник юстиції ОСОБА_4 , про надання тимчасового доступу до речей і документів, -

встановив:

Слідчий з ОВС СУ ФР ГУ ДФС у Житомирській області підполковник податкової міліції ОСОБА_3 , погоджене процесуальним керівником у справіпрокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду у кримінальному провадженні прокуратури Житомирської області молодший радник юстиції ОСОБА_4 , подано клопотання про надання тимчасового доступу до речей і документів.

В обґрунтування клопотання слідчий вказує, що слідчим управлінням ФР ГУ ДФС у Житомирській області здійснюється досудове розслідування по кримінальному провадженню №32018060000000023 від 29.05.2018 за фактом ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДР НОМЕР_1 ), за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Проведеним розслідуванням встановлено, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДР НОМЕР_1 ), здійснюючи будівництво житлового комплексу « ІНФОРМАЦІЯ_2 » за адресою АДРЕСА_1 та реалізуючи квартири громадянам, у період з 01.01.2017 по теперішній час, шляхом заниження вартості об`єкту оподаткування ухилились від сплати податків в особливо великих розмірах.

В ході проведення допиту директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_5 було встановлено, що менеджери, які працюють на ФОП ОСОБА_6 (і.п.н. НОМЕР_2 , АДРЕСА_2 ), надавали консультації покупцям квартир ЖК « ІНФОРМАЦІЯ_2 » у місті Житомирі, стосовно узгодження істотних умов договорів купівлі-продажу майнових прав на квартири, укладання договорів купівлі продажу деривативу; перерахування грошових коштів за купівлю квартир та надавали консультації з приводу сплати коштів за вказані договори.

Враховуючи вищевикладене, виникла необхідність у вилученні інформації по банківським рахункам ФОП ОСОБА_6 (і.п.н. НОМЕР_2 , АДРЕСА_2 ), з метою встановлення причетності службових осіб вказаного підприємства до незаконної діяльності направленої на ухилення від сплати податків.

Так встановлено, що у ФОП ОСОБА_6 (і.п.н. НОМЕР_2 ) відкрито у АТ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " (МФО НОМЕР_3 ) банківський рахунок № НОМЕР_4 , у Житомирському РУ АТ КБ " ІНФОРМАЦІЯ_4 " м. ЖИТОМИР (МФО НОМЕР_5 ) відкрито банківський рахунок № НОМЕР_6 , № НОМЕР_7 .

У АТ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " (МФО НОМЕР_3 ), Житомирському РУ АТ КБ " ІНФОРМАЦІЯ_4 " м. ЖИТОМИР (МФО НОМЕР_5 ) зберігаються наступні документи: рух грошових коштів, картки із зразками підписів та відбитком печатки, встановленого зразка, заяви на відкриття рахунків, договори на розрахунково-касове обслуговування клієнта, фотокопії паспортів уповноважених осіб, оригінали доручень на право вчинення юридичних дій від імені ФОП ОСОБА_6 , оригінали доручення на ім`я особи, яка має право на відкриття та розпорядження рахунками, засвідчені нотаріально, заяви клієнта про встановлення системи клієнт-банк, договори на обслуговування системи клієнт-банк, акти про введення системи клієнт-банк в експлуатацію, документи, які засвідчують встановлення системи клієнт-банк, документи, які підтверджують факт видачі даних електронних ключів, грошових чеків на отримання готівки з рахунку.

Дані документи перебувають у володінні та зберігаються лише в банківських установах АТ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " (МФО НОМЕР_3 ), Житомирському РУ АТ КБ " ІНФОРМАЦІЯ_4 " м. ЖИТОМИР (МФО НОМЕР_5 ), де відкрито та обслуговується рахунок клієнта, та містять відомості, що є предметом доказування у кримінальному провадженні, а саме щодо осіб, які відкривали рахунок, які мають право першого та другого підписів в документах, відомості з комп`ютерної системи банку про рух грошових коштів за вищевказаним рахунком з переліком контрагентів та призначенням платежів, зняття готівкових коштів з рахунку, встановлення клієнт-банку, тобто містять відомості, що впливають на визначення розміру завданих державному бюджету збитків у вигляді несплати податків та кваліфікацію дій ФОП ОСОБА_6 та містять відомості щодо підтвердження або спростування факту надання товарів (робіт, послуг), тобто мають значення для встановлення обставин у кримінальному провадженню та являються джерелом доказів, а тому виклик в судове засідання службових осіб АТ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " (МФО НОМЕР_3 ), Житомирському РУ АТ КБ " ІНФОРМАЦІЯ_4 " м. ЖИТОМИР (МФО НОМЕР_5 ), призведе до передчасного розголошення відомостей, які безпосередньо стосуються суті кримінального провадження та процесуальних дій, які заплановано провести з метою збирання доказів, у зв`язку з чим існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів.

Тобто довести вищевказані обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, іншим способом не передбачається можливим.

Вилучення оригіналів зазначених у клопотанні документів, необхідне для використання при проведенні слідчих дій в ході досудового розслідування по кримінальному провадженню, а також для ідентифікації осіб, діями яких державному бюджету завдано збитків.

У судове засідання слідчий не з`явився, надав заяву про розгляд справи у його відсутність, клопотання підтримує та просить його задовольнити.

На підставі ч.2ст. 163 КПК Українивважаю за необхідне здійснити розгляд клопотання без виклику осіб, у володінні яких знаходяться документи.

Дослідивши клопотання, копії матеріалів, якими слідчий, обґрунтовує доводи клопотання, слідчий суддя дійшов до висновку, що клопотання слідчого є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню частково, виходячи з наступного.

За даним фактом 29.05.2018 внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та зареєстровано кримінальне провадження №32018060000000023 з правовою кваліфікацією ч.3 ст. 212 КК України.

Згідно положень п.2,3 ч.5ст. 163 КПК Українислідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Частиною 6ст. 163 КПК Українивизначено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Зважаючи на те, що інформація, яка перебуває у володінні операторів мобільного зв`язку, доступ до якої просить надати слідчий, має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, причому містить охоронювану законом таємницю, але оскільки неможливо іншими способами довести обставини, які передбачається довести за її допомогою, тому клопотання слідчого є обґрунтованим та підлягає частковому задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.132,159,160,163-165,166,309,369-372,532 КПК України, слідчий суддя, -

постановив:

Клопотання - задовольнити частково.

Надати прокурорувідділу наглядуза додержаннямзаконів органамифіскальної службиуправління наглядуу кримінальномупровадженні прокуратуриЖитомирської областімолодшому радникуюстиції ОСОБА_4 ,старшому слідчомуз ОВСв ВРКПСУ ФРГУ ДФСу Житомирськійобласті майоруподаткової міліції ОСОБА_3 ,тимчасовий доступдо речейі документів,які містятьохоронювану закономтаємницю якізнаходяться услужбових осібАТ " ІНФОРМАЦІЯ_3 "(МФО НОМЕР_3 )по рахункe№ НОМЕР_4 (980),в ЖитомирськомуРУ АТКБ " ІНФОРМАЦІЯ_4 "м.Житомир (МФО НОМЕР_5 )по рахункам№ НОМЕР_6 ,№ НОМЕР_7 ,які відкритіФОП ОСОБА_6 (і.п.н. НОМЕР_2 ),а саме: інформації, як на паперових так і електронних носіях, за період з 01.01.2017 року (або дати відкриття рахунків) по 29.05.2018 року (в форматі EXEL), про рух грошових коштів по рахунках із розшифровкою контрагентів (назва, код ЄДР, МФО банківських установ, номерів рахунків) призначенням платежу, датою платежу, часом проведення платежу, номером платіжного документа, сумою платежу, а також з вказівкою вхідного і вихідного залишків коштів на рахунку на початок і кінець кожного дня, референт кожного платіжного документа (номер або інші символи, які використовуються для ідентифікації трансакції), без вилучення, з можливістю виготовлення копій.

В решті вимог-відмовити.

Строк дії ухвали встановити один місяць з дня її постановлення.

Роз`яснити, що відповідно дост. 166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цьогоКодексуз метою відшукання та вилучення зазначених документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.11.2019
Оприлюднено21.02.2023

Судовий реєстр по справі —295/16507/19

Ухвала від 04.11.2019

Кримінальне

Богунський районний суд м. Житомира

Перекупка І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні