Ухвала
від 26.07.2019 по справі 757/38995/19-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/38995/19-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 липня 2019 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 за участю сторони кримінального провадження прокурора ОСОБА_3 розглянувши у судовому засіданні клопотання прокурора другого відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю, Департаменту нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення обшуку,-

ВСТАНОВИВ:

26.07.2019 в провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання прокурора другого відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю, Департаменту нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку.

У судовому засідання прокурор внесене клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Згідно норми ч. 1 ст. 107 КПК України здійснювалась фіксація за допомогою технічних засобів під час розгляду клопотання слідчим суддею.

Слідчий суддя заслухавши пояснення прокурора в обґрунтування клопотання, дослідивши матеріали провадження, приходить до наступного висновку.

Як вбачається з матеріалів клопотання, що Управлінням з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42017200000000074 від 13.02.2017 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 364, ч. 3 ст. 28 ст. 364, ч. 2 ст. 366, ч. 1 ст. 212, ч. 2 ст. 367, ч. 2 ст. 205, ч. 1 ст. 205, ч. 1 ст. 255 та ч. 3 ст. 212 КК України.

Невстановлені особи створили стійке ієрархічне об`єднання злочинну організацію, до складу якої увійшли службові особи органів ДФС України, а також наближені до них засновники та службові особи суб`єктів господарської діяльності.

Зокрема, з метою забезпечення роботи зазначеної злочинної організації та отримання готівкових коштів було створив ряд діючих товариств, які здійснюють господарську діяльність та отримують від неї прибуток. Керівники та посадові особи суб`єктів господарської діяльності використовуючи корупційні зв`язки в органах ДФС, забезпечують безперешкодну роботи протиправних схеми завдяки чому митне оформлення експортних операцій здійснюється формально, і діяльність таких господарюючих суб`єктів, незважаючи наявні порушення не перевіряється фіскальними органами.

На виконання доручення прокурора встановлено, що з метою ухилення від сплати обов`язкових податків та платежів та вчинення інших злочинів створено ТОВ «Рівнестандарт» (код ЄДРПОУ 38888641, м. Рівне, вул. Князя Володимира, 28Б, офіс 32) та ТОВ «ДП-Стандартметрологія ООВ» (код ЄДРПОУ 38100229, м. Рівне, вул. Князя Володимира, 28Б, оф. 2), ТОВ «Центр Авто» (код ЄДРПОУ 38683765), які здійснюють діяльність по сертифікації бувших у використанні транспортних засобів, ввезених на територію України. При цьому товариства мають ряд відокремлених лабораторій (філій) в різних регіонах України.

При проведенні сертифікації транспортних засобів ТОВ «Рівнестандарт» оплата від замовника приймається працівниками товариства готівковими коштами в розмірі 2 500 гривень за один автомобіль, ввезений з країн Європи, в розмірі до 4 000 доларів США за один автомобіль ввезений із США для звичайних громадян та в розмірі від 1 000 доларів США для постійних клієнтів, які завозять оптові партії з США. При цьому сертифікати видаються на автомобілі, які не відповідають вимогам українського законодавства, зокрема відбувається видача сертифікатів на автомобілі із США без виправлення їх конструктивних особливостей (паски безпеки, світлові прилади та ін.) заборонених на території України. Окремо надається послуга по видачі сертифікатів на автомобілі екологічного стандарту Євро-4 із зазначенням неправдивих відомостей, що вони відповідають стандарту Євро-5. Оскільки ввезення транспортних засобів стандарту нижче Євро-5 на територію України заборонено.

Грошові кошти за послуги з сертифікації вносяться на особисті розрахункові рахунки в банківських установах, відкриті членами злочинної організації, а також їхніми родичами та знайомими.

В подальшому довірена особа з філіалу ТОВ «Рівнестандарт» в кінці кожного робочого дня забирає готівку та везе її до банківської установи де власноручно заповнює платіжні доручення про внесення готівки на розрахунковий рахунок ТОВ «Рівнестандарт» від імені кожного з клієнтів, який протягом дня проходив сертифікацію. Однак в даних платіжних дорученнях зазначається вартість послуги в розмірі 100-150 гривень за один автомобіль, а різниця між фактично одержаними від замовників коштами та внесеними на розрахунковий рахунок переводиться у готівкову валюту і при накопиченні значної суми кур`єром доставляється в м. Київ де використовується членами та керівництвом злочинної організації на власний розсуд, в тому числі з метою фінансування злочинної організації. Тим самим посадові особи ТОВ «Рівнестандарт» приховують від оподаткування дохід в розмірі від 2 400 до 100 000 гривень за кожний виданий сертифікат. Згідно наявної інформації протягом 2017 року таким чином оформлено близько 60 000 сертифікатів.

Враховуючи суму доходу приховану від оподаткування є підстави вважати, що службові особи ТОВ «Рівнестандарт» ухилились від сплати податків на суму близько 100 млн гривень лише протягом 2017 року, при цьому така діяльність товариства продовжується і на даний час.

Під час досудового розслідування кримінального провадження встановлено, що Національним агентством з акредитації України, 18.04.2017 видано атестат про акредитацію органу із сертифікації ТОВ «Рівнестандарт», дійсний до 30 червня 2019 року.

У зв`язку з наявними порушення вимог податкового законодавства, про встановлені факти видачі ТОВ «Рівнестандарт» документа про відповідність об`єкту оцінювання, який не відповідає цим вимогам, порушення вимог стандартів до ресурсів персоналу органу сертифікації, а також факти надання ТОВ «Рівнестандарт» недостовірної інформації органу акредитації, Генеральною прокуратурою України проінформовано Національне агентство з акредитації України листами № 21/3-5931-17 від 26.06.2019 та 05.07.2019.

Відповідно до п. 3.1 Методики «Тимчасове зупинення або скасування дії атестата про акредитацію ООВ або тимчасове зупинення частини його сфери акредитації», затвердженого наказом НААУ № 261-я від 22.02.2019 однією із підстав винесення Рішення про тимчасове зупинення дії атестату про акредитацію ООВ або частини його сфери акредитації є підтвердження фактів вчинення систематичних порушень ООВ, викладених у листах правоохоронних органів.

Незважаючи на наявні системні порушення в діях ООВ ТОВ «Рівнестандарт», 10.07.2019 НААУ проінформовано Генеральну прокуратуру України про прийняте рішення з видачі ТОВ «Рівнестандарт» атестата про акредитацію № 1О271, терміном дії від 01.07.2019 по 30.06.2024.

При цьому, 08.07.2019 Генеральній прокуратурі України надійшов лист із НААУ з проханням надати працівникам Агентства можливість ознайомитись із матеріалами кримінального провадження, що підтверджують викладені порушення ТОВ «Рівнестандарт», на що Агентству 09.07.2019 направлено лист в якому задоволено прохання установи.

З метою з`ясування обставин, що підлягають доказуванню, 22.07.2019 НААУ скеровано лист із вимогою забезпечити законні вимоги прокурора у кримінальному провадженні та забезпечити явку посадових осіб Агентства на 24.07.2019, однак, вказаний лист Генеральної прокуратури України залишився без виконання.

Таким чином, сторона обвинувачення вважає, що посадові особи Національного агентства з акредитації України, діючи в інтересах ТОВ «Рівнестандарт», умисно вчиняють дії\бездіяльність, з метою приховування вчинення останніми протиправних дій, а тому за місцем знаходження НААУ за адресою: м. Київ, вул. Генерала Алмазова, 18/7 знаходяться відомості щодо обставин, способу вчинення кримінальних правопорушень ТОВ «Рівнестандарт», а також ймовірно посадових осіб Агентства.

Відповідно до ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь - якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Враховуючи обставини вчинення ймовірного кримінального правопорушення, так як вони викладені в клопотанні сторони обвинувачення, його правове обґрунтування, приходжу до висновку, що є достатні підстави вважати, що у вказаному майні, можуть знаходитись відшукувані речі, предмети та документи, які мають значення для досудового розслідування, а також те, що відомості, які містяться у відшукуваних речах, предметах та документах, можуть бути доказами під час судового розгляду.

Разом з цим, слідчим в судовому засіданні доведено, що за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Наряду з вказаним, клопотання в частині надання дозволу на проведення обшуку з метою вилучення мобільні телефони, SIM картки та інші пристрої зв`язку, за допомогою яких обговорюються злочинні дії; комп`ютери та електронні носії інформації (планшети, флеш-карти, системні комп`ютерні диски, будь-які інші носії інформації та інші електронні цифрові пристрої призначені для створення, копіювання, зберігання та передачі інформації), на яких зафіксовані злочинні дії; інші документи, які мають значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні і можуть бути доказами під час судового розгляду, задоволенню не підлягає, оскільки клопотання в цій частині є належним чином необґрунтованим, оскільки вбачається, що воно є неконкретизованим, передчасним, недоведеним та як наслідок, у такому випадку сторону обвинувачення буде наділено широкими повноваженнями на власний розсуд вирішувати походження виявленого майна, що може призвести до їх незаконного вилучення, що є порушенням ст. 6 Конвенції з прав людини (рішення Європейського суду з прав людини від 7 липня 2007 року у справі «Смирнов проти Росії», рішення ЄСПЛ від 15 липня 2003 року у справі «Ернст та інші проти Бельгії»).

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 107, 167, 233 - 235, 309 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл слідчим слідчої групи та прокурорам групи прокурорів у кримінальному провадженні № 42017200000000074 від 13.02.2017, на проведення обшуку будівлі за адресою: м. Київ, вул. Генерала Алмазова, 18/7, за місцем функціонування Національного агентства з акредитації України, яке на праві власності належить державі, з метою відшукання і вилучення речей та документів, які підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди; надані з метою схилення до вчинення кримінального правопорушення, фінансування та (або) матеріального забезпечення кримінального правопорушення чи як винагорода за його вчинення; набуті в результаті вчинення кримінального правопорушення, доходи від них, або на які було спрямоване кримінальне правопорушення, а саме: чорнові записи, блокноти, нотатки та рукописні і печатні носії, на яких збереглись сліди вчинення злочинів; вхідна/вихідна кореспонденція, яка надійшла за період з 2015 по 26.07.2019 на адресу Національного агентства з акредитації України та стосується ТОВ «Рівнестандарт», ТОВ «ДП-Стандартметрологія ООВ» (код ЄДРПОУ 38100229), ТОВ «ДП-Стандартметрологія» (код ЄДРПОУ 39843858), ТОВ «Центр Авто» (код ЄДРПОУ 38683765); заяви ТОВ «Рівнестандарт», ТОВ «ДП-Стандартметрологія ООВ» (код ЄДРПОУ 38100229), ТОВ «ДП-Стандартметрологія» (код ЄДРПОУ 39843858), ТОВ «Центр Авто» (код ЄДРПОУ 38683765) про видачу атестатів про акредитацію із відповідними додатками, документи, що стали підставою для прийняття НААУ рішення про видачу атестатів про акредитації та матеріали Агентства, що стали цьому підставою; матеріалів справ, витягів з інформаційних баз даних та будь-яких наявних носіях інформації по ТОВ «Рівнестандарт» (код ЄДРПОУ 38888641), ТОВ «ДП-Стандартметрологія ООВ» (код ЄДРПОУ 38100229) та ТОВ «ДП-Стандартметрологія» (код ЄДРПОУ 39843858), ТОВ «Центр Авто» (код ЄДРПОУ 38683765); документація, яка може бути використана як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, а також майно, що було здобуто у результаті вчинення кримінального правопорушення.

В іншій частині клооптання -відмовити.

Визначити строк дії ухвали, який не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.07.2019
Оприлюднено22.02.2023
Номер документу85465370
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —757/38995/19-к

Ухвала від 26.07.2019

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Ільєва Т. Г.

Ухвала від 26.07.2019

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Ільєва Т. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні