Рішення
від 05.11.2019 по справі 127/20478/19
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 127/20478/19

Провадження № 2-о/127/552/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05.11.2019 Вінницький міський суд Вінницької області

в складі: головуючого судді Сичука М.М.,

за участю секретаря судового засідання Коровай А.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Вінниці цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , за участю заінтересованих осіб: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Флоринської сільської ради Бершадського району Вінницької області про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся в липні 2019 року до суду із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини та просив встановити факт, що ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , на день смерті постійно проживала разом з ОСОБА_1 в будинку, що за адресою: АДРЕСА_1 .

Заява мотивована тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати заявника ОСОБА_4 .

Після її смерті відкрилась спадщина, яка складається із ј частки квартири, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 .

Спадкодавець проживала на момент смерті у будинку в АДРЕСА_1 , також була там і зареєстрована.

Заявник зазначає, що мати останнім часом постійно хворіла та потребувала стороннього догляду і заявник почав фактично проживати з нею у цьому будинку, допомагав та доглядав за матір`ю, періодично їздив до м. Вінниці, привозив своїх рідних: дружину, дітей, які також допомагали по господарству. ОСОБА_1 проживав з матір`ю по день смерті, приймав участь у її похованні.

Іншими спадкоємцями є дочка померлої - сестра заявника ОСОБА_3 , та син померлої - брат заявника ОСОБА_3 , які спадщину не прийняли так як, подали до нотаріату заяви про відмову, а тому не претендують на спадщину.

Заявник ОСОБА_1 з метою оформлення спадщини звернувся до приватного нотаріуса. При цьому нотаріусом було роз`яснено, що йому буде відмовлено в оформленні спадщини так як в нього пропущений строк прийняття спадщини та не має доказу спільного проживання разом із померлою, а факт спального проживання можливо встановити лише у суді, в зв`язку з чим було рекомендовано звернутися до суду.

Тому, за таких обставин, заявник змушений звернутися до суду з даною заявою про встановлення факту постійного проживання разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Представник заявника ОСОБА_5 в судовому засіданні заяву підтримав.

Заінтересована особа ОСОБА_3 підтвердив обставини, викладені в заяві, та просив заяву задовольнити.

Заінтересована особа ОСОБА_3 надала суду заяву про розгляд справи без її участі та заяву ОСОБА_1 підтримала.

Представник Флоринської сільської ради Бершадського району Вінницької області надав суду заяву із зазначенням, що згідно по господарської книги, ОСОБА_4 прибула із м. Вінниці 26.03.2004 року, була зареєстрована і проживала за адресою: АДРЕСА_1 до дня смерті. Також представник просив розглядати справи без їх участі.

Свідки ОСОБА_6 , ОСОБА_7 в судовому засіданні повідомили, що ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , на день смерті постійно проживала разом із ОСОБА_1 в будинку, що за адресою: АДРЕСА_1 .

Дослідивши матеріали справи, оцінивши докази у їх сукупності, суд вважає, що заява обґрунтована та підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до положень ст. 315 ЦПК України, факти, що мають юридичне значення встановлюються судом.

Відповідно до ст. 1261 ЦК України заявник має право на спадкування за законом в першу чергу, але у визначений законом строк не звернувся до державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини.

Судом встановлено, що мати ОСОБА_1 ОСОБА_4 померла у віці 85 років ІНФОРМАЦІЯ_1 року, що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 30.01.2013 року.

Після її смерті відкрилась спадщина, яка складається із ј частки квартири, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 .

Відповідно до копії свідоцтва на право власності на житло від 25.01.2001 року квартира за адресою: АДРЕСА_2 дійсно належить на праві приватної, спільної власності ОСОБА_1 - 1/4 та членам його сім`ї ОСОБА_8 - 1/4, ОСОБА_6 - 1/4 та ОСОБА_4 - 1/4.

З довідки виданої Флоринською сільською радою Бершадського району Вінницької області 13.09.2018 року № 1236 видно, що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 дійсно була зареєстрована і проживала до дня своєї смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 в АДРЕСА_1 .

ОСОБА_3 та ОСОБА_3 відмовилися від спадщини, що підтверджується відповідними заявами.

Відповідно до договору купівлі - продажу від 18.08.2015 року заявник ОСОБА_1 продав ОСОБА_9 належний продавцю на праві приватної власності житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами розташований по АДРЕСА_1 .

Відповідно до постанови про відмову у вчинені нотаріальної дії приватного нотаріуса Бершадського районного нотаріального округу Вінницької області Гонтарук Т.І. від 13.02.2019 року відмовлено ОСОБА_1 у видачі на його ім`я свідоцтва про право на спадщину за законом на ј частку нерухомого майна, а саме квартири, яка розташована за адресою: АДРЕСА_2 , яка належить ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у зв`язку із пропущеним строком для прийняття спадщини.

Згідно ч. 2 ст. 315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначеного іншого порядку їх встановлення.

Згідно ч. 3 ст. 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Постанова Пленуму Верховного Суду України Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення № 5 від 31 березня 1995 року дає роз`яснення, що в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Згідно ч. 5 ст. 293 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту в порядку окремого провадження.

Встановлення вказаного факту необхідно для можливості реалізації права на отримання спадщини.

Матеріалами справи та дослідженими в судовому засіданні сукупністю доказів, поясненнями свідків, доводиться факт, що ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , на день смерті постійно проживала разом з ОСОБА_1 в будинку, що за адресою: АДРЕСА_1 .

За таких обставин, суд вважає, що зазначений факт знайшов своє підтвердження в судовому засіданні, а отже заяву про встановлення вказаного факту слід задовольнити.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 12, 13, 81, 89, 263, 265, 315 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ :

Заяву ОСОБА_1 , за участю заінтересованих осіб: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Флоринської сільської ради Бершадського району Вінницької області про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини задовольнити повністю.

Встановити факт, що ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , на день смерті постійно проживала разом з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 в будинку, що за адресою: АДРЕСА_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Вінницького апеляційного суду через Вінницький міський суд Вінницької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 , адреса: АДРЕСА_2 .

Заінтересована особа ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ідентифікаційний номер НОМЕР_3 , адреса: АДРЕСА_3 .

Заінтересована особа ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ідентифікаційний номер НОМЕР_4 , адреса: АДРЕСА_4 .

Заінтересована особа Флоринська сільська рада Бершадського району Вінницької області, код ЄДРПОУ 04329694, адреса: вул. Чкалова, 142, с. Флорино, Бершадський район, Вінницька область.

Суддя

СудВінницький міський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення05.11.2019
Оприлюднено09.11.2019
Номер документу85479764
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —127/20478/19

Рішення від 05.11.2019

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Сичук М. М.

Рішення від 05.11.2019

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Сичук М. М.

Ухвала від 06.08.2019

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Сичук М. М.

Ухвала від 29.07.2019

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Сичук М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні