Рішення
від 01.11.2019 по справі 199/6359/19
АМУР-НИЖНЬОДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 199/6359/19

(2/199/3045/19)

РІШЕННЯ

Іменем України

01 листопада 2019 року Амур-Нижньодніпровський районний суд м. Дніпропетровська в складі:

головуючого - судді Богун О.О.,

при секретареві - Рудовій М.Ю.,

за участі учасників справи -

позивача ОСОБА_1

представника відповідача ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до органу опіки та піклування виконавчого комітету Амур-Нижньодніпровської районної у м. Дніпрі ради, треті особи: управління-служба у справах дітей Амур-Нижньодніпровської районної у місті Дніпрі ради, Центр соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді Амур-Нижньодніпровської районної у місті Дніпрі, про повернення дитини, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до відповідача про повернення дитини.

Позовні вимоги вмотивовані тим, що позивач є матір`ю малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яку було відібрано від матері за рішенням Амур-Нижньодніпровського районного суду м. Дніпропетровська від 14 грудня 2017 року без позбавлення її батьківських прав.

Позивач наголошує на тому, що на даний час відпали причини, які перешкоджали належному вихованню дитини та були підставою для відібрання дитини без позбавлення її батьківських прав. Позивач усвідомила наслідки безвідповідального ставлення до стану здоров`я дитини, її недоліків у методах виховання, ОСОБА_1 змінила свою поведінку, змінила побутові умови проживання, тому просить повернути їй сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

У судовому засіданні позивач позовні вимоги підтримала та просила їх задовольнити. Надала пояснення, аналогічні викладеним у позовній заяві, додатково зазначивши що наразі дитина ОСОБА_3 перебуває на лікуванні в КП Дніпропетровське обласне клінічне лікувально-профілактичне об`єднання Фтизіатрія ДОР , де вона відвідує дитину кожні чотири дні.

Представник відповідача у судовому засіданні позовні вимоги визнала у повному обсязі, зазначаючи про те, що повернення малолітньої дитини на виховання матері можливе та не суперечить інтересам малолітнього.

Представники третіх осіб у судове засідання не з`явилися, про дату, час та місце судового розгляду повідомлялися належним чином, причини неявки судові не повідомили.

Заслухавши пояснення сторін, вивчивши та дослідивши матеріали справи, з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню виходячи з наступного.

В судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_1 є матір`ю малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішенням Амур-Нижньодніпровського районного суду м. Дніпропетровська від 14 грудня 2017 року ухвалено відібрати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від матері ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , без позбавлення її батьківських прав.

Відповідно до зазначеного рішення, 27.10.2017 року до управління-служби у справах дітей Амур-Нижньодніпровської районної у м. Дніпропетровську ради надійшло повідомлення КЗ Дніпропетровське обласне лікувально-профілактичне об`єднання ФТИЗІАТРІЯ`ДОР щодо дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка знаходиться на лікуванні з 22.09.2017 року. У дитини виявлено туберкульоз правої легені з бацило виділенням. Мати дитини, ОСОБА_1 , самовільно забрала дитину з відділення 25.10.2017 року і не повернула до цього часу, перервавши тим самим лікування дитини, склалася реальна загроза здоров`ю і життю цієї дитини. На підставі рішення виконавчого комітету Амур-Нижньодніпровської районної у м. Дніпропетровську ради від 31.10.2017 № 258 Про негайне відібрання малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , від батьків представниками управління-службою у справах дітей Амур- Нижньодніпровської районної у місті Дніпропетровську ради разом з представником уповноваженого підрозділу органів Національної поліції, представником закладу охорони здоров`я були вжиті заходи щодо відібрання дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , у матері ОСОБА_1 , 1988 р.н., у зв`язку з виникненням безпосередньої загрози для життя та здоров`я дитини.

На даний час малолітня дитина перебуває на лікуванні в КП Дніпропетровське обласне клінічне лікувально-профілактичне об`єднання Фтизіатрія ДОР .

Відповідно до ч. 1 ст. 150 СК України батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

Відповідно до ч. 1 ст. 12 ЗУ Про охорону дитинства батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Кожна дитина має право на виховання в сімейному оточенні, незалежно від того, може її біологічна родина забезпечити нормальні умови життя та виховання чи ні.

Згідно із ч.1 ст. 152 СК України, право дитини на належне батьківське виховання, забезпечується системою державного контролю, що встановлена законом.

Відповідно до принципу 6 Декларації прав дитини, прийнятої резолюцією 1386 (XIV) Генеральної Асамблеї ООН від 20 листопада 1959 року, дитина для повного і гармонійного розвитку її особистості потребує любові і розумінні. Вона повинна, якщо це можливо, зростати під опікою і відповідальністю своїх батьків і у принаймні в атмосфері любові і моральної та матеріальної забезпеченості; малолітню дитину не слід, крім тих випадків, коли є виняткові обставини, розлучати зі своєю матір`ю.

Згідно ч.3 ст. 170 СК України передбачено, якщо відпадуть причини, які перешкоджали належному вихованню дитини її батьками, суд за заявою батьків може постановити рішення про повернення їм дитини.

Європейський суд з прав людини в рішенні у справі Савіни проти України від 18 грудня 2008 року звернув особливу увагу на те, що застосовуючи такий захід, як відібрання дитини від батьків без позбавлення їх батьківських прав, необхідно виходити з інтересів дитини й враховувати право на повагу до його сімейного життя, проголошене ст.8 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

Даним рішенням Європейського суду з прав людини викладено позицію, відповідно до якої у будь-якому разі передання дитини під державну опіку слід зазвичай розглядати як тимчасовий захід, здійснення якого має одразу припинятися, коли це дозволяють обставини.

В судовому засіданні встановлено, що на сьогоднішній час позивач змінила своє ставлення до виховання сина, вона відвідувала сина в КП Дніпропетровське обласне клінічне лікувально-профілактичне об`єднання Фтизіатрія ДОР , зробила відповідні висновки.

ОСОБА_1 на обліку і лікарів психіатра та нарколога не перебуває, що підтверджується сертифікатом про проходження профілактичного наркологічного огляду серії РРТ № 008155 від 29.10.2019 та медичною довідкою про проходження обов`язкових попереднього та періодичного психіатричних оглядів серії 10ААЄ № 772719 від 31.10.2019.

За станом здоров`я ОСОБА_1 може виховувати дитину, що підтверджується висновком про стан здоров`я від 15.10.2019 № 02/4187.

За місцем проживання ОСОБА_1 характеризується позитивно, що підтверджується копією характеристики від 06.03.2019, затвердженої головою квартального комітету № 15.

Відповідно до акту обстеження умов проживання від 29.03.2019, складеного спеціалістами управління-служби у справах дітей Амур-Нижньодніпровської районної у місті Дніпрі ради, за місцем проживання ОСОБА_1 створені належні умови для проживання та розвитку дітей.

З огляду не вищевикладене, суд вважає, що на даний час є підстави для повернення малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , позивачу, оскільки для проживання, виховання та розвитку дитини створені всі належні умови, безпосередньої загрози життю та здоров`ю дитини не встановлено.

Керуючись ст.ст. 19, 258, 259, 263, 264, 268, 272, 293, 294, 310, 313, 314 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до органу опіки та піклування виконавчого комітету Амур-Нижньодніпровської районної у м. Дніпрі ради, треті особи: управління-служба у справах дітей Амур-Нижньодніпровської районної у місті Дніпрі ради, Центр соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді Амур-Нижньодніпровської районної у місті Дніпрі, про повернення дитини - задовольнити.

Повернути ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 (місце проживання зареєстровано за адресою: АДРЕСА_1 , ІПН НОМЕР_1 ), малолітню дитинуОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яку було відібрано у ОСОБА_1 без позбавлення її батьківських правна підставі рішення Амур-Нижньодніпровського районного суду м. Дніпропетровська від 14 грудня 2017 року у цивільній справі № 199/7822/17.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

У відповідності до п.п. 15.5) п. 15 розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України в редакції, яка набрала чинності з 15.12.2017, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається до Дніпровського апеляційного суду через Амур-Нижньодніпровський районний суд м. Дніпропетровська.

Повний текст рішення суду складено 08.11.2019.

Позивач ОСОБА_1 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 , ІПН НОМЕР_1 .

Відповідач орган опіки та піклування виконавчого комітету Амур-Нижньодніпровської районної у м. Дніпрі ради, юридична адреса: пр. Мануйлівський, 31, м. Дніпро, ЄРДПОУ 04052436.

Третя особа управління-служба у справах дітей Амур-Нижньодніпровської районної у місті Дніпрі ради, юридична адреса: пр. Мануйлівський, 31, м. Дніпро, ЄРДПОУ 34655399.

Третя особа Центр соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді Амур-Нижньодніпровської районної у місті Дніпрі, юридична адреса: вул. Кожемяки, 11, м. Дніпро, ЄРДПОУ 24443653.

Суддя О.О.Богун

01.11.2019

Дата ухвалення рішення01.11.2019
Оприлюднено09.11.2019
Номер документу85480588
СудочинствоЦивільне
Сутьповернення дитини

Судовий реєстр по справі —199/6359/19

Рішення від 01.11.2019

Цивільне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

Богун О. О.

Ухвала від 10.10.2019

Цивільне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

Богун О. О.

Ухвала від 05.08.2019

Цивільне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

Богун О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні