Ухвала
від 07.11.2019 по справі 372/2465/19
ОБУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 372/2465/19

Провадження 1-кс-1951/19

ухвала

Іменем України

07 листопада 2019 року Слідчий суддя Обухівського районного суду Київської області ОСОБА_1

при секретарі судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у залі судових засідань Обухівського районного суду Київської області клопотання слідчого СВ Обухівського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській області ОСОБА_3 про арешт майна,

В С Т А Н О В И В:

Слідчий СВ Обухівського ВП ГУ НП в Київській області звернувся до суду із клопотанням про арешт майна у кримінальному провадженні № 12018110230000727 від 25.07.2018 року, за ознаками злочину передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України, яке погоджено заступником начальника Обухівського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області ОСОБА_4 ..

На обґрунтування клопотання слідчий зазначив, що невстановлена службова особа у невстановлений слідством час та місці свідомо склала та видала завідомо неправдивий офіційний документ, а саме доручення, яким засновник приватного комерційного технічно транспортного підприємства «Магістраль» ОСОБА_5 , який також володіє часткою статутного капіталу у розмірі 100% вартістю 0,50 грн. доручив ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та надав право від його імені в усіх частинах світу виконувати всі або певні дії.

В подальшому на підставі підробленого доручення ОСОБА_6 13 червня 2018 року від імені ОСОБА_5 уклав договір купівлі продажу корпоративних прав відповідно до якого останній відпустив (передав у власність) Міжнародної господарської компанії «АМБЕРГ ІМПЕКС ЛТД» корпоративні права (статутного капіталу) розмір частки, яка відпускається становить 100%, що складає 0,50 гривень.

Таким чином корпоративні права ОСОБА_5 на приватного комерційного технічно транспортного підприємства «Магістраль» були незаконно відчужені на користь третіх осіб.

22.04.2019 року у приватного комерційного технічно-транспортного підприємства «Магістраль» змінився засновник на ІВЕРТА БІЗНЕС КОМПАНІ ЛІМІТЕД, при цьому змінилася юридична адреса з АДРЕСА_1 та статутний капітал з 0,5 грн. на 8859288,80 грн.

Згідно ч.1 ст.170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

З огляду на викладене чинним КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення:

- збереження речових доказів;

- конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи;

- відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

13.08.2019 земельна ділянка 3223186800:06:003:0031 та виробнича база ПКТТП «Магістраль», що розташована за адресою: Київська область, Обухівський район, село Підгріці, вул. Васильківська, 1-А, а саме ангар літера (А) загальна площа 547,1 кв. м., ангар літера (Б) загальною площою 560,5 кв. м., гаражі, склади літери (В, Д, Ж, Г, Е) загальною площею 130,7 кв. м., трансформаторна літера (З) загальною площею 2,7 кв. м., огорожа визнані - речовими доказами, адже вказана земельна ділянка та виробнича база, є матеріальними об`єктами та такими, що незаконно вибули із приватної власності, що спричинило шкоду її законному володільцю, а саме ОСОБА_5 і стали об`єктом злочинних дій.

Відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», державна реєстрація здійснюється за принципом екстериторіальності в межах України. Державною реєстрацією юридичних осіб - є офіційне визнання шляхом засвідчення державою факту створення або припинення юридичної особи, зміни відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, про юридичну особу, а також проведення інших реєстраційних дій, передбачених цим Законом.

Державним реєстратором є особа, яка перебуває у трудових відносинах з суб`єктом державної реєстрації, нотаріус. Оскільки саме державна реєстрація на право власності на земельні ділянки є моментом переходу права власності від однієї особи до іншої вбачається необхідним також застосування заборони державним реєстраторам у проведенні реєстраційних дій щодо внесення змін на право власності на земельну ділянку 3223186800:06:003:0031 та виробничу базу ПКТТП «Магістраль» (код ЄДРПОУ 13726916), що розташована за адресою: Київська область, Обухівський район, село Підгріці, вул. Васильківська, 1-А, а саме ангар літера (А) загальна площа 547,1 кв. м., ангар літера (Б) загальною площою 560,5 кв. м., гаражі, склади літери (В, Д, Ж, Г, Е) загальною площею 130,7 кв. м., трансформаторна літера (З) загальною площею 2,7 кв. м., огорожа.

Незастосування засобу забезпечення кримінального провадження у вигляді арешту на вище зазначену земельну ділянку і нерухоме майно ПКТТП «Магістраль» та заборони державним реєстраторам у проведенні реєстраційних дій щодо внесення змін щодо права власності на них, може призвести до їх відчуження (зникнення), втрати або настання інших наслідків.

На підставі вище викладеного з метою запобігання можливості відчуження вказаного майна, що належить: Міжнародної господарської компанії «АМБЕРГ ІМПЕКС ЛТД», ОСОБА_7 та директору ПКТТП «Магістраль» - ОСОБА_6 , існують обґрунтовані підстави для накладення арешту на вище зазначені земельні ділянки.

Одночасно, у кримінальному провадженні є необхідність розглядати клопотання про арешт майна без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться, у зв`язку з можливістю їх відчуженням з метою забезпечення арешту майна.

Беручи до уваги, вище викладене, слідчий просить клопотання задовольнити.

В судове засідання слідчий ОСОБА_3 не з`явився, про причини неявки суд не повідомив.

Інші учасники кримінального провадження ОСОБА_7 та ОСОБА_5 не з`явилися, про причини неявки суд не повідомили.

Згідно ч. 4ст. 107 КПК Українифіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Враховуючи, що слідчий та інші учасники кримінального провадження в судове засідання не з`явилися, на підставі ч. 4 ст. 107 КПК України, фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Дослідивши матеріали справи, вважаю клопотання таким, що не підлягає задоволенню зважаючи на наступне.

Судом встановлено, що слідчим Обухівського ВП ГУ НП в Київській області здійснюється досудове розслідування в кримінальному провадженні №12018110230000727, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 25.07.2018, за ознаками злочину, передбаченого ч. 1ст. 366 КК України.

У відповідності до ч. 1ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Так, завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

У відповідності до ч. 1ст. 173 КПК України, слідчий суддя, суд відмовляє у задоволенні клопотання про арешт майна, якщо особа, що його подала, не доведе необхідності такого арешту, а також наявність ризиків, передбачених абзацом другим частини першоїст. 170 КПК України.

Тобто, обов`язок доведення необхідності арешту майна та наявності відповідних ризиків, законодавцем покладено на особу, що звернулася з клопотання про арешт майна.

Згідно ст. 1 Першого протоколу Конвенції про захист прав та основоположних свобод, будь-яке обмеження права власності повинно здійснюватися відповідно до закону, а отже суб`єкт, який ініціює таке обмеження, повинен обґрунтувати свою ініціативу з посиланням на норми закону.

У відповідності до усталеної практики Європейського Суду з прав людини в контексті вищевказаних положень, володіння майном повинно бути законним (див. рішення у справі «Іатрідіс проти Греції» [ВП], заява N 31107/96, п. 58, ECHR 1999-II). Вимога щодо законності у розумінні Конвенції вимагає дотримання відповідних положень національного законодавства та відповідності принципові верховенства права, що включає свободу від свавілля (див. рішення у справі «Антріш проти Франції», від 22 вересня 1994 року, Series А N 296-А, п. 42, та «Кушоглу проти Болгарії», заява N 48191/99, пп. 49 - 62, від 10 травня 2007 року). Будь-яке втручання державного органу у право на мирне володіння майном повинно забезпечити «справедливий баланс» між загальним інтересом суспільства та вимогами захисту основоположних прав конкретної особи. Необхідність досягнення такого балансу відображена в цілому в структурі статті 1 Першого протоколу. Необхідного балансу не вдасться досягти, якщо на відповідну особу буде покладено індивідуальний та надмірний тягар (див., серед інших джерел, рішення від 23 вересня 1982 року у справі «Спорронг та Льонрот проти Швеції», пп. 69 і 73, Series A N 52). Іншими словами, має існувати обґрунтоване пропорційне співвідношення між засобами, які застосовуються, та метою, яку прагнуть досягти (див., наприклад, рішення від 21 лютого 1986 року у справі «Джеймс та інші проти Сполученого Королівства», n. 50, Series A N 98).

Перевіривши матеріали клопотання слідчий суддя не вбачає наявності сукупності підстав чи розумних підозр вважати, що земельна ділянка площею 0,9913 га (кадастровий номер 3223186800:06:003:0031) з цільовим призначенням для сільськогосподарського використання та розміщення ангарів для збереження сільськогосподарської продукції і матеріалів за адресою: Київська область, Обухівський район, село Підгріці, вул. Васильківська, 1-А, яка на праві постійного користування належить ПКТТП «Магстарль» та виробнича база ПКТТП «Магістраль», що розташована за адресою: Київська область, Обухівський район, село Підгріці, вул. Васильківська, 1-А, а саме ангар літера (А) загальна площа 547,1 кв. м., ангар літера (Б) загальною площою 560,5 кв. м., гаражі, склади літери (В, Д, Ж, Г, Е) загальною площею 130,7 кв. м., трансформаторна літера (З) загальною площею 2,7 кв. м., огорожа, вказані в клопотанні слідчого в кримінальному провадженні №12018110230000727 від 25.07.2018 за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.366 КК України, можуть бути приховані, пошкоджені, зіпсовані, знищені, перетворені, відчужені.

У клопотанні слідчим не доведено необхідність задоволення клопотання про накладення арешту, а в матеріалах справи відсутні достатні та переконливі докази, що майно може бути певним чином приховано, знищено, зіпсовано, втрачено, передано, перереєстровано чи відчужено.

При вирішенні питання про арешт майна, відповідно дост. 173 КПК України, слідчий суддя, суд повинен враховувати: правову підставу для арешту майна; достатність доказів, що вказують на вчинення особою кримінального правопорушення; розмір можливої конфіскації майна, можливий розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, та цивільного позову; наслідки арешту майна для інших осіб; розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження.

У відповідності до положень ст.173КПК України,слідчий суддя, суд відмовляють у задоволенні клопотання про арешт майна, якщо особа, що його подала, не доведе необхідність такого арешту.

На підставі викладеного слідчий суддя вважає, що клопотання слідчого є необґрунтованим та безпідставним, оскільки ним не доведено необхідність його задоволення, в матеріалах клопотання відсутні достатні та переконливі докази, що майно може бути певним чином приховано, знищено, зіпсовано, передано чи відчужено. Наведені слідчим обставини свідчать про відсутність підстав для накладення арешту саме з метою забезпечення конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи та відшкодуванню шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди а іншої мети ініціатором клопотання не зазначено та не доведено доданими до клопотання матеріалами наявність ризиків, передбачених частиною першою статті 170 КПК України. З огляду на це слідчий суддя вважає, що підстави накладення арешту відсутні.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.132,170,171-173,309,369-372,532 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В:

У задоволенні клопотання слідчого СВ Обухівського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській області ОСОБА_3 про арешт майна в кримінальному провадженні №12018110230000727 від 25.07.2019 за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України - відмовити.

Ухвалу може бути оскаржено в апеляційному порядку безпосередньо до апеляційного суду Київської області шляхом подачі апеляційної скарги в 5-денний строк з дня проголошення ухвали; у разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом 5 днів з дня отримання копії цієї ухвали.

Повний текст ухвали виготовлено та підписано 11 листопада 2019.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення07.11.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу85507485
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна

Судовий реєстр по справі —372/2465/19

Ухвала від 07.11.2019

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

Ухвала від 07.11.2019

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

Ухвала від 09.10.2019

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

Ухвала від 11.09.2019

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

Ухвала від 22.07.2019

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні