Рішення
від 12.09.2019 по справі 758/8369/18
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 758/8369/18

Категорія 23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(ЗАОЧНЕ)

12 вересня 2019 року м. Київ

Подільський районний суд міста Києва у складі головуючого судді Гребенюка В.В., за участю секретаря судового засідання Добривечір А.О., розглянувши в порядку спрощеного провадження цивільну справу за позовом Комунального підприємства Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Подільського району м. Києва , Комунального підприємства "Мостицький Подільського району міста Києва до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , про стягнення боргу за житлово-комунальні послуги,-

В С Т А Н О В И В :

В червні 2018 року Комунальне підприємство Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Подільського району м. Києва (надалі за текстом - позивач 1), Комунальне підприємство Мостицький Подільського району міста Києва (надалі за текстом - позивач 2, а разом надалі по іменовані - співпозивачі) звернулися до суду з позовом до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 (надалі за текстом - співвідповідачі), про стягнення боргу за житлово-комунальні послуги.

Свої вимоги обґрунтовують тим, що співвідповідачі є наймачами квартири АДРЕСА_1 , проживають в ній та користуються послугами, що надавалися співпозивачами. Відповідно до розрахунку заборгованості на житлово-комунальні послуги заборгованість співвідповідачів перед позивачем 1 складає 9942,51 грн., перед позивачем 2 - 7993,27 грн.

12.11.2018 року відкрито провадження у цій справі та з урахуванням ч. 4 ст. 19 ЦПК України суд вирішив її розглянути у порядку спрощеного провадження. Сторони не подавали клопотання про розгляд справи у загальному позовному провадженні.

Представник співпозивачів надав суду заяву про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги підтримав в повному обсязі (а.с. 65, 103, 115).

Співвідповідачі в судове засідання не з`явились, про причини неявки суд не повідомили, про дату та час судового засідання повідомлені належним чином, судові повістки повертались з позначками: за закінченням терміну зберігання (а.с. 57-62 71-75, 83-87, 109-114), у встановлений судом строк не подали відзиву на позов, у зв`язку з чим, суд розглянув справу на підставі наявних у справі доказів у заочному порядку.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступних висновків.

Як встановлено судом, співвідповідачі є наймачами та зареєстровані в квартирі АДРЕСА_1 (а.с.27-32). Наймачі, як споживачі житлово-комунальних послуг, згідно ст.ст. 156, 162 ЖК України, зобов`язані не тільки брати участь у витратах по утриманню квартири і прибудинкової території, а й своєчасно і в повному обсязі вносити плату за отримані комунальні послуги.

Позивач 1 - створене на підставі Рішення Київської міської ради від 09.10.2014 року № 270/270 Про удосконалення структури управління житлово-комунальним господарством м. Києва та є балансоутримувачем будинку АДРЕСА_2 . Позивач 2 - створене на підставі Рішення Подільської районної у місті Києві ради від 07.12.2007 року № 240 Про удосконалення структури управління житловим господарством Подільського району , що надає житлового-комунальні послуги.

Відповідно до згаданих рішень Київської міської ради, співпозивачі надають послуги утримання вказаного будинку та прибудинкової території, нараховують та збираються квартирну плату з мешканців житлового фонду комунальної власності територіальної громади на обслуговуючій території і збір з власників приватизованих квартир за відшкодування експлуатаційних втрат утримання будинку та прибудинкової території.

Згідно з розрахунком співпозивачів, співвідповідачі не сплачували за надані їм житлово-комунальні послуги, у зв`язку з чим, за ними утворилась заборгованість, що становить 17935,78 грн.

Законом України Про житлово-комунальні послуги визначено основні засади організаційних, господарських відносин, що виникають у сфері надання та споживання житлово-комунальних послуг між їхніми виробниками, виконавцями і споживачами, а також їхні права та обов`язки.

Відповідно до ст. 19 Закону України Про житлово-комунальні послуги учасниками відносин у сфері житлово-комунальних послуг є: власник, споживач, виконавець, виробник. Виробник послуг може бути їх виконавцем. Особливими учасниками відносин у сфері житлово-комунальних послуг є балансоутримувач та управитель, які залежно від цивільно-правових угод можуть бути споживачем, виконавцем або виробником.

Згідно з п. 7 Правил користування приміщеннями житлових будинків затверджених Постановою КМУ № 45 від 24 січня 2006 року Про внесення змін до постанови Кабміну від 08 жовтня 1992 року № 572 , власник та наймач квартири зобов`язаний оплачувати надані житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Законом України Про житлово-комунальні послуги врегульовані права та обов`язки споживача та виконавця житлово-комунальних послуг, якими є власник, споживач, виконавець та виробник, серед яких обов`язком виконавця є надання послуг вчасно та відповідної якості, згідно із законодавством та умовами договору, а також підготовка та укладання із споживачем договору про надання житлово-комунальних послуг з визначенням відповідальності за недотримання умов його виконання, згідно з типовим договором.

Правом споживача є одержання вчасно та відповідної якості житлово-комунальних послуг згідно із законодавством та умовами договору на надання житлово-комунальних послуг, а його обов`язком - оплатити житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Крім того, відповідно до Закону України Про захист прав споживачів співвідповідачі є споживачами комунальних послуг. Даним Законом передбачено, що під договором слід розуміти усну чи письмову угоду між споживачем та виконавцем послуг. Цей Закон також передбачає оформлення письмової угоди через посередництво квитанцій та інших розрахункових документів.

Відповідно до п. 1 ч. 3 ст. 20 Закону України Про житлово-комунальні послуги споживач зобов`язаний укласти договір на надання житлово-комунальних послуг, підготовлений виконавцем на основі типового договору.

Згідно з ст. 20 Закону України Про житлово-комунальні послуги споживачі зобов`язані оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Статтею 509 Цивільного кодексу України (надалі за текстом - ЦК України) визначено, що зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (сплатити гроші), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання має ґрунтуватися на засадах добросовісності, розумності та справедливості.

Статтею 526 ЦК України визначено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а статтею 525 ЦК України передбачено, що одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається.

Згідно з ч. 3 ст. 12 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ч.ч. 1, 5, 6, 7 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом

Співвідповідачами, всупереч положенню ч. 1 ст. 81 ЦПК України не надано належних та допустимих доказів своєчасної та у повному обсязі сплати наданих їм житлово-комунальних послуг та відсутності заборгованості перед співпозивачами по оплаті цих послуг.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає встановленим факт порушення прав співпозивачів, а відтак, позовні вимоги щодо стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги в сумі 17935,78 грн. є законними і обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України з співвідповідачів на користь співпозивачів необхідно стягнути суму сплаченого судового збору.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст.ст. 509, 525, 526 ЦК України, ст.ст. 10, 66, 162 ЖК України, ст.ст. 12, 13, 76-89, 258, 259, 265, суд -

У ХВ А Л И В :

Позов Комунального підприємства Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Подільського району м. Києва , Комунального підприємства Мостицький Подільського району міста Києва до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , про стягнення боргу за житлово-комунальні послуги - задовольнити;

Cтягнути солідарно з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 на користь Комунального підприємства Мостицький Подільського району міста Києва заборгованість за спожиті послуги за період з 01.09.2010 року по 31.03.2015 року у розмірі 7993 (сім тисяч дев`ятсот дев`яносто три) гривні 27 копійок, а також на користь Комунального підприємства Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Подільського району м. Києва заборгованість за спожиті послуги за період з 01.04.2015 року по 01.05.2018 року у розмірі 9942 (дев`ять тисяч сорок дві) гривні 51 копійка;

Cтягнути пропорційно з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , на користь Комунального підприємства Мостицький Подільського району міста Києва витрати по сплаті судового збору 261 (двісті шістдесят одна) гривню 75 копійок з кожного;

Cтягнути пропорційно з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , на користь Комунального підприємства Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Подільського району м. Києва витрати по сплаті судового збору в сумі 325 (триста двадцять п`ять) гривень 58 копійок з кожного;

Повне найменування сторін:

Позивач 1 - Комунальне підприємство Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Подільського району м. Києва (Код ЄДРПОУ 39609111, м. Київ, вул. Хорива, 36);

Позивач 2 - Комунальне підприємство Мостицький Подільського району міста Києва (Код ЄДРПОУ 35669397, м. Київ, провул. Квітневий, буд. 4);

Відповідач 1 - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_3 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 );

Відповідач 2 - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_3 , ідентифікаційний код - невідомо);

Відповідач 3 - ОСОБА_3 (адреса: АДРЕСА_3 , ідентифікаційний код - невідомо);

Заочне рішення може бути переглянуто Подільським районним судом м. Києва за письмовою заявою відповідача(ів).

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано відповідачем(ами) до Подільського районного суду м. Києва протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Заочне рішення суду може бути оскаржено позивачем(ами) в апеляційному порядку до Київського апеляційного суду, шляхом подання через Подільський районний суд м. Києва апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення набирає законної сили після закінчення зазначених строків або після розгляду справи в апеляційному порядку Київським апеляційним судом, якщо його не буде скасовано.

Суддя В.В. Гребенюк

Дата ухвалення рішення12.09.2019
Оприлюднено12.11.2019
Номер документу85515149
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення боргу за житлово-комунальні послуги

Судовий реєстр по справі —758/8369/18

Рішення від 12.09.2019

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Гребенюк В. В.

Ухвала від 12.11.2018

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Гребенюк В. В.

Ухвала від 07.08.2018

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Гребенюк В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні