Ухвала
від 07.11.2019 по справі 206/6173/19
САМАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 206/6173/19

Провадження № 1-кс/206/1295/19

У Х В А Л А

07.11.2019року в залі суду в м. Дніпро слідчий суддя Самарського районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2

розглянувши у закритому судовому засіданні клопотання прокурора Дніпропетровської місцевої прокуратури №1 Дніпропетровської області ОСОБА_3 про проведення обшуку по кримінальному провадженню внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019042630000212 від 12.09.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 191 КК України,

за участю:

прокурора ОСОБА_3

в с т а н о в и в:

07 листопада 2019 року до Самарського районного суду м. Дніпропетровська із даним клопотанням звернувся прокурор Дніпропетровської місцевої прокуратури №1 Дніпропетровської області ОСОБА_3 .

Вимоги клопотанняобґрунтовані тим,що провадженніслідчого відділуВідділення поліціїна станції№ 2ДВП ГУНПв Дніпропетровськійобласті перебуваютьматеріали досудовогорозслідування №42019042630000212 від 12.09.2019.

Досудовим розслідуванням встановлено, що до Дніпропетровської місцевої прокуратури № 1 надійшов лист з УСБУ в Дніпропетровській області стосовно службових осіб ТОВ «Спецторгснаб» (код ЄДРПОУ 41195682), ТОВ «Борен Груп» (код ЄДРПОУ 41799756), котрі, за попередньою змовою з службовими особами ПрАТ «Дніпропетровський тепловозоремонтний завод» (код ЄДРПОУ 00659101) шляхом зловживання службовим становищем заволоділи бюджетними коштами, виділеними на проведення публічних закупівель.

Зокрема, протягом 2018 року ПрАТ «ДТРЗ» здійснило закупівлю акумуляторних батарей Hawker ZeMa Rail до тепловозів ЧМЕ-3 за договорами у наступних постачальників: ТОВ «Спецторгснаб» (код ЄДРПОУ 41195682, станом на вересень 2019 року назву змінено на ТОВ «Верстайм») 15 комплектів, на суму 5372722 грн. (358181 грн. за один комплект) та ТОВ «Борен Груп» (код ЄДРПОУ 41799756) 13 комплектів, на суму 4703400 грн. (361 800 грн. за один комплект).

Так, в ході перевірки інформації було встановлено, що вказані акумуляторні батареї були ввезені на територію України та задекларовані ТОВ «Енерсіс» (код ЄДРПОУ 38322885, офіційний представник виробника на території України). При цьому, імпорт здійснювався та оформлювався не комплектами, а окремими елементами. За даними митної документації, вартість придбання одного елементу становила 217,6 євро (7012 грн. з врахуванням обов`язкових податків та митних зборів, згідно курсу НБУ на дату ввезення), тобто вартість комплекту 56096 грн.

Таким чином завищення вартості між початковою ціною на території України та сумою сплаченою ПрАТ «ДТРЗ» ТОВ «Спецторгснаб» та ТОВ «Борен Груп» відповідно становить 4531282 грн. та 3974152 відповідно.

З метою штучного завищення вартості продукції та ухилення від сплати обов`язкових податків та зборів представниками комерційних структур, за домовленістю з керівництвом ПрАТ «ДТРЗ» було здійснено документальне оформлення ланцюга безтоварних фінансово-господарських операцій з використанням реквізитів підприємств з ознаками фіктивності ТОВ «Міларекс Груп» (код ЄДРПОУ 40327306) та ТОВ «Енергозберігаючі системи України» (код ЄДРПОУ 38707864).

За отриманими даними, фактично вищезазначені ТМЦ безпосередньо відвантажувалися зі складських приміщень ТОВ «Енерсіс» та транспортувалися відразу на територію заводу, що вказує на фіктивність ряду фінансово-господарських операцій, проведених ТОВ «Спецторгснаб» та ТОВ «Боренк Груп» за допомогою ТОВ «Міларекс Груп» (код ЄДРПОУ 40327306) та ТОВ «Енергозберігаючі системи України» (код ЄДРПОУ 38707864).

Таким чином, протягом 2018 року внаслідок поставки на ПрАТ «ДТРЗ» акумуляторних батарей Hawker ZeMa Rail до тепловозів ЧМЕ-3 було виведено з державного підприємства в тіньовий сектор економіки та розподілено між учасниками протиправної схеми суму, яка складає 8505434 грн.

З метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, підтвердження або спростування причетності службових осіб до зазначеного злочину, а також проведення повного всебічного та об`єктивного досудового розслідування, в органу досудового розслідування виникла необхідність у проведенні обшуку фактичним місцем розташування ПрАТ «ДТРЗ», що знаходиться за адресою: м. Дніпро, вул. Академіка Белелюбського, 7 для відшукання договорів, додаткових угод, заяв, довіреностей, платіжних доручень, касових ордерів, висновків про оцінку майна, та іншої документації, що стосується договорів на щодо надання послуг з закупівлю акумуляторних батарей Hawker ZeMa Rail до тепловозів ЧМЕ-3 за договорами у наступних постачальників: ТОВ «Спецторгснаб» (код ЄДРПОУ 41195682) та ТОВ «Борен Груп» (код ЄДРПОУ 41799756) та можуть мати значення для досудового розслідування, оскільки існує загроза спотворення або знищення зазначених речових доказів у кримінальному провадженні.

Вказані документи мають суттєве значення для досудового розслідування, оскільки можуть підтвердити або спростувати причетність службових осіб ПрАТ «Дніпропетровський тепловозоремонтний завод» (код ЄДРПОУ 00659101) до вчиненого злочину.

Зазначені документи можуть бути розташовані за адресою: м. Дніпро, вул. Академіка Белелюбського, 7, де фактично знаходиться приміщення ПрАТ «Дніпропетровський тепловозоремонтний завод».

Як вбачається з інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомо майна, нерухоме майно, що розташоване за адресою: м. Дніпро, вул. Академіка Белелюбського, 7 належить Міністерству інфраструктури України ПРАТ «ДТРЗ» » (код ЄДРПОУ 00659101).

На підставі викладеного прокурор просить суд задовольнити клопотання та надати слідчому СВ Відділення поліції на станції № 2 ДВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_4 , іншим слідчим, що визначені постановою про створення слідчої групи у вказаному кримінальному провадженні, прокурору Дніпропетровської місцевої прокуратури № 1 Дніпропетровської області ОСОБА_3 , іншим прокурорам, що визначені постановою про створення групи прокурорів у вказаному кримінальному провадженні, або оперативним працівникам за дорученням прокурора дозвіл на проведення обшуку за адресою: м. Дніпро, вул. Академіка Белелюбського, 7 де фактично розташований ПрАТ «Дніпропетровський тепловозоремонтний завод» (код ЄДРПОУ 00659101), з вилученням речей та документів котрі мають значення для досудового розслідування, а саме: договорів, додаткових угод, заяв, довіреностей, платіжних доручень, касових ордерів, висновків про оцінку майна, та іншої документації, що стосується надання послуг та закупівлі акумуляторних батарей Hawker ZeMa Rail до тепловозів ЧМЕ-3 за договорами у наступних постачальників: ТОВ «Спецторгснаб» (код ЄДРПОУ 41195682) та ТОВ «Борен Груп» (код ЄДРПОУ 41799756).

В судовому засіданні прокурор подане клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Дослідивши подані матеріали в їх сукупності, приходжу до висновку про необхідність частково задовольнити клопотання про надання дозволу на проведення обшуку з огляду на наступне.

Змістом ст. 234 Кримінального процесуального кодексу України визначено, що обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді. У разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; підстави для обшуку; житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; речі, документи або осіб, яких планується відшукати. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання. Клопотання про обшук розглядається у суді в день його надходження за участю слідчого або прокурора. Слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

За сукупністю здобутих на теперішній час досудовим слідством доказами та інформацією, є обґрунтовані підстави вважати, що за адресою: м. Дніпро, вул. Академіка Белелюбського, 7 де фактично розташований ПрАТ «Дніпропетровський тепловозоремонтний завод» (код ЄДРПОУ 00659101), можуть знаходитись предмети, що були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, були здобуті внаслідок злочинної діяльності, а саме договори, додаткові угоди, заяви, довіреності, платіжні доручення, касові ордера, висновки про оцінку майна та іншої документації.

Враховуючи вище викладене слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання прокурора є обґрунтованим та підлягає частковому задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 234-236, 309, 369, 370, 371, 372 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя

постановив :

Клопотання прокурора Дніпропетровської місцевої прокуратури №1 Дніпропетровської області ОСОБА_3 про проведенняобшуку покримінальному провадженнювнесеного доЄдиного реєструдосудових розслідуваньза №42019042630000212від 12.09.2019за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.3ст.191КК України задовольнити частково.

Надати слідчому СВ Відділення поліції на станції № 2 ДВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_4 , іншим слідчим, що визначені постановою про створення слідчої групи у вказаному кримінальному провадженні, прокурору Дніпропетровської місцевої прокуратури № 1 Дніпропетровської області ОСОБА_3 , іншим прокурорам, що визначені постановою про створення групи прокурорів у вказаному кримінальному провадженні, дозвіл на проведення обшуку за адресою: м. Дніпро, вул. Академіка Белелюбського, 7 де фактично розташований ПрАТ «Дніпропетровський тепловозоремонтний завод» (код ЄДРПОУ 00659101), з вилученням речей та документів котрі мають значення для досудового розслідування, а саме: договорів, додаткових угод, заяв, довіреностей, платіжних доручень, касових ордерів, висновків про оцінку майна, та іншої документації, що стосується надання послуг та закупівлі акумуляторних батарей Hawker ZeMa Rail до тепловозів ЧМЕ-3 за договорами у наступних постачальників: ТОВ «Спецторгснаб» (код ЄДРПОУ 41195682) та ТОВ «Борен Груп» (код ЄДРПОУ 41799756).

В іншій частині задоволення клопотання відмовити.

Обшук на підставі даної ухвали слідчого судді можливо провести тільки один раз протягом одного місця з дня її постановлення, тобто по 07 грудня 2019р. включно.

Ухвала слідчого судді є остаточною і відповідно до ст. 309 Кримінального процесуального кодексу України оскарженню не підлягає

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення07.11.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу85516522
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку по кримінальному провадженню внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019042630000212 від 12.09.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 191 КК України,

Судовий реєстр по справі —206/6173/19

Ухвала від 07.11.2019

Кримінальне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Сухоруков А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні