Рішення
від 30.10.2019 по справі 346/3359/19
КОЛОМИЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 346/3359/19

Провадження № 2/346/1764/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 жовтня 2019 р.м. Коломия Коломийський міськрайонний суд Івано - Франківської області

у складі: головуючого судді Беркещук Б.Б.,

секретаря Матушевської Г.Д.,

розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Коломия справу за позовом ОСОБА_1 до Загайпільської сільської ради Коломийського району Івано-Франківської області про визнання права власності на спадкове майно, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 подав до суду даний позов посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його бабуся ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть, актовий запис №12, виданого Загайпільською сільською радою Коломийського району Івано-Франківської області і після її смерті відкрилась спадщина за заповітом на все її майно до складу котрого входить і домоволодіння за адресою АДРЕСА_1 , яке відносилось до типу колгосний двір.

Те, що він - позивач є онуком померлої підтверджується його свідоцтвом про народження, де його батьком є ОСОБА_3 та свідоцтвом про народження його батька, де його матір`ю вказана ОСОБА_2 .

Заповіт складений ОСОБА_2 посвідчений секретарем виконкому Загайпільської сільської ради та зареєстрований в реєстрі за № 20.

Спадкодавиця ОСОБА_2 як голова колгоспного двору отримала свідоцтво про право власності, виданого 11.08.1989 року виконкомом Коломийської Районної Ради на підставі рішення №125 від 14.06.1989 року, що підтверджується випискою з інвентаризаційних матеріалів Коломийського МБТІ вих. №63986 від 25.04.2019 року.

Після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина на належне їй майно, за заповітом.

Відповідно до довідки Загайпільської сільської ради Коломийського району за вихідним №315 від 20.06.2019 року, ОСОБА_2 належав житловий будинок з господарськими будівлями і спорудами в АДРЕСА_1 , а станом на 01.07.1990 року у спадковому будинку проживала: голова колгоспного двору: ОСОБА_2 . Крім померлої в спадковому будинку більше ніхто не проживав.

Його батько, ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 . актовий запис свідоцтва про смерть №259 серія НОМЕР_1 від 06.05.2006 року зареєстрований в відділі реєстрації актів цивільного стану по м. Коломия Коломийського міськрайонного управління юстиції в Івано-Франківській області.

Окрім його та батька, інших спадкоємців та осіб передбачених законом, зокрема малолітніх, неповнолітніх, недієздатних осіб, а також осіб, цивільна дієздатність яких обмежена не було.

Факт, що він є спадкоємцем за заповітом та прийняв спадщину підтверджується довідкою з сільської ради с. Загайпіль за №315 від 20.06.2019 р., де вказано що після смерті ОСОБА_2 він вступив в управління спадковим майном, якого взяв під охорону, обробляє земельну ділянку та сплачує страхові та податкові платежі. Також даною довідкою підтверджується й те, що від імені померлої ОСОБА_2 посвідчувався заповіт на його ім`я 23.05.2006 року за реєстром №20 , яки й не змінювався та не скасовувався.

Однак нотаріус відмовив у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на спірне нерухоме майно із-за відсутності правовстановлювального документа про що ухвалив 24.05.2019р. постанову про відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом.

Свідоцтво про право власності на житловий будинок по АДРЕСА_1 втрачено у зв язку з чим він, позивач, подав оголошення в газету ЗР-Інформ випуск №28 (1235) від 12 липня 2019 року, де було надруковано, щоб вважати недійсним - 945. Втрачене свідоцтво про право власності на жилий будинок в АДРЕСА_1 , видане 11.08.1989 р. виконкомом Коломийської районної Ради на підставі рішення №125 від 14.06.1989 р. на прізвище ОСОБА_2 , вважати недійсним .

Вартість спадкового майна згідно зі звітом про оцінку майна від 08.05.2018 року на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, без врахування вартості земельного компоненту за адресою: АДРЕСА_1 , становить - 44 558,00, 00 грн. (сорок чотири тисячі п`ятсот п`ятдесят вісім) грн.

Просить визнати його, позивача, власником домоволодіння: житлового будинку, позначеного літерою А та огорожі, позначеної N1 , відповідно до технічного паспорта на садибний (індивідуальний) житловий будинок, що знаходиться по АДРЕСА_1 .

Позивач та представник позивача в судове засідання не з`явився, представник позивача подав до суду заяву про розгляд справи у його відсутності, позовні мотиви та вимоги підтримує у повному обсязі, просить позов задовільнити.

Представник відповідача Загайпільської сільської ради Коломийського району Івано-Франківської області в судове засідання не з`явився, подав заяву згідно якої з позовними вимогами згідний.

Враховуючи заяви сторін, дослідивши матеріали справи суд вважає, що позов підставний і підлягає до задоволення виходячи з наступних підстав.

Статтею 41 Конституції України передбачено, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Відповідно ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу і способом цього захисту може бути визнання права.

Згідно з положеннями ст. 317 ЦК України власникові належить право володіння, користування та розпорядження своїм майном, а ст. 321 ЦК України передбачено, що право власності є непорушним і ніхто не може бути протиправно позбавлений його або обмежений у здійсненні.

Відповідно до ст. 319 ЦК України, власник володіє, користується та розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону.

Згідно ст. 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до вимог ч. 1ст. 1220 ЦК України, спадщина відкривається внаслідок смерті особи.

Згідно до ст. 1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщина) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців).

Стаття 1218 ЦК України передбачає, що до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Статтею 1268 ЦК України передбачено, що за заповітом чи за законом особа має право прийняти спадщину або не прийняти її. Згідно з вимогами ч. 1 ст. 1297 ЦК України, спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі котрої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

У відповідності до ч.1 ст. 328 ЦК України , право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Крім того, п.23 Постанова Пленуму Верховного суду України Про судову практику у справах про спадкування від 30 травня 2018 року за №Х передбачено, що свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку , установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду з правилами позовного провадження.

В Постанові ПВСУ №20 від 22.12.1995 Про судову практику у справах за позовом про захист права приватної власності надано роз`яснення з питань власності згідно законодавства, яке діяло на той час: До правовідносин, що виникли раніше, застосовується діюче на той час законодавство. Зокрема, спори щодо майна колишнього колгоспного двору, яке було придбане до 15 квітня 1991 року, мають вирішуватися за нормами , що регулювали власність цього двору, а саме: право власності на майно, яке належало колгоспному двору і збереглося після припинення його існування, мають ті члени двору, котрі до 15 квітня 1991 року не втратили права на частку в його майні. Такими, що втратили не право, вважаються працездатні члени двору, які не менше трьох років підряд до цієї дати не брали участі своєб працею і коштами у веденні спільного господарства двору (в цей строк не включається час перебування на дійсній строковій службі, навчання в учбовому закладі, хвороба); розмір частки члена двору визначається виходячи з рівності часток усіх його членів, включаючи неповнолітніх та непрацездатних. Частку працездатного члена двору може бути зменшено або відмовлено у її виділенні при недовгочасному його перебуванні у складі двору або незначній участі працею чи коштами в господарському двору. Особам, які вибули з членів двору, але не втратили права на частку в його майні, воан визначається виходячи з того майна двору, яке було на час їх вибуття і яке збереглося; у випадках, коли за рахунок майна колгоспного двору було внесено вклад у кредитну установу на ім`я члена двору, його частка має бути зменшена на суму вкладу, а якщо вклад перевищує належну цьому члену частку, з нього стягуються відповідні грошові суми на користь інших членів колгоспного двору.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла бабуся позивача ОСОБА_2 , що стверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 від 25 травня 2007 року, про що в Книзі реєстрації смертей 25 травня 2007 року зроблено відповідний актовий запис за № 12 (а.с.10).

З свідоцтва про народження ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , вбачається, що його батьком є ОСОБА_3 (а.с.8).

Відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 ОСОБА_3 , помер ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с.11).

З заповіту, посвідченого секретарем виконкому Загайпільської сільської ради Коломийського району 23 травня 2006 року за реєстровим №20 вбачаєтьтся, що спадкодавиця ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 заповіла все своє майно та належні їй права, які належатимуть їй на момент складання заповіту та майно і права, які належатимуть їй в майбутньому позивачу ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ) (а.с.12).

Після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина за заповітом до складу котрої входить і нерухоме майно - домоволодіння за адресою АДРЕСА_1 .

Спадкодавиця ОСОБА_2 як голова колгоспного двору отримала свідоцтво про право власності, виданого 11.08.1989 року виконкомом Коломийської Районної Ради на підставі рішення №125 від 14.06.1989 року, що підтверджується випискою з інвентаризаційних матеріалів Коломийського МБТІ вих. №63986 від 25.04.2019 року(а.с.13).

06.05.2019 року Коломийським МБТІ виготовлено технічний паспорт на спірне нерухоме майно, де житловий будинок позначений буквою А , огорожа позначена літерою N1 (а.с.14-16).

Позивач ОСОБА_1 спадщину прийняв, що стверджується копією спадкової справи № 5/2019, зареєстрованої 25.01.2019р. у книзі обліку та реєстрації спадкових справ за № 13, наданої суду приватним нотаріусом Коломийського РНО Трачук В.Є. (а.с.51-67) Однак нотаріус відмовив позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на спірне нерухоме майно із-за відсутності правовстановлювального документа, про що ухвалив 24.05.2019р. постанову про відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом (а.с.9).

З довідок наданих позивачу ОСОБА_1 Загайпільською сільською радою Коломийського району 20 червня 2019 за №№315, 316 стверджується також той факт, що він є спадкоємцем за заповітом так як після смерті ОСОБА_2 вступив в управління спадковим майном, взяв його під охорону, обробляв земельну ділянку та сплачував страхові та податкові платежі, що вищезгаданий заповіт не змінювався та не скасовувався (а.с.39-40).

Встановлено, що свідоцтво про право власності на житловий будинок по АДРЕСА_1 втрачено про що позивач ОСОБА_1 подав оголошення в газету ЗР-Інформ , випуск №28 ( 1235 ) від 12 липня 2019 року (а.с.41-42).

Відповідно до звіту наданого 01 липня 2019 року ТОВ Віконт-сервіс ЛТД вартість житлового будинку за адресою АДРЕСА_1 становить 44 558,00 коп. без ПДВ. (а.с.17-38).

Отже, суд прийшов до переконання, що за позивачем ОСОБА_1 , в порядку спадкування слід визнати право власності на на будинковолодіння до складу якого входить житловий будинок позначений буквою А , огорожа N1 за адресою АДРЕСА_1 .

На підставі наведеного та ст. ст.346, 392,122,1234,1268 ЦК України, керуючись постановою Пленуму Верховного Суду України за № 20 від 22.12.1995 року „ Про судову практику у справах за позовами про захист права приватної власності " та ст.ст. 247 ч.2, 268, 273, 354 ЦПК України,-

В И Р І Ш И В:

Позов задовільнити .

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 в порядку спадкування право власності на домоволодіння - житловий будинок позначений буквою А , огорожа N1 вартістю 44 558 гривень за адресою АДРЕСА_1 , належних ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_6 в с.Назірна Коломийського району Івано-Франківської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Найменування та ім`я сторін, їх місцезнаходження та проживання:

ОСОБА_1 , місце проживання АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платників податків НОМЕР_4 .

Загайпільська сільська рада Коломийського району Івано-Франківської області, місцезнаходження 78264 Івано-Франківська область Коломийський район с. Загайпіль, вул. Українська, 44 Код ЄДРПОУ: 04356834.

Суддя Беркещук Б. Б.

СудКоломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення30.10.2019
Оприлюднено12.11.2019
Номер документу85517111
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —346/3359/19

Рішення від 30.10.2019

Цивільне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Беркещук Б. Б.

Ухвала від 28.10.2019

Цивільне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Беркещук Б. Б.

Ухвала від 22.07.2019

Цивільне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Беркещук Б. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні