Рішення
від 11.11.2019 по справі 425/2409/19
РУБІЖАНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11.11.2019 Провадження №2-о/425/146/19

Справа № 425/2409/19

місто Рубіжне Луганської області

Рубіжанський міський суд Луганської області в складі:

головуючого - судді Москаленко В.В.,

за участю секретаря судового засідання - Окрошко О.О.,

без участі сторін, розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: приватний нотаріус Рубіжанського міського нотаріального округу Луганської області Меренков Юрій Вікторович, Верхньопокровська сільська рада Старобільського району Луганської області про встановлення факту, що має юридичне значення,

встановив:

11 липня 2019 року заявник звернулася до Рубіжанського міського суду Луганської області з заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, в якій просила встановити що вона є рідною дочкою ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , та відповідно племінницею ОСОБА_3 (а.с. 4-6).

Ухвалою Рубіжанського міського суду Луганської області від 16.07.2019 цю заяву залишено без руху, а заявнику надано семиденний строк для виправлення вказаних в ухвалі недоліків, який відраховується з дня отримання заявником копії ухвали про залишення заяви без руху (а.с. 18-19).

23 липня 2019 року до Рубіжанського міського суду Луганської області від представника заявника ОСОБА_1 - ОСОБА_4 надійшла виправлена заява ОСОБА_1 , заінтересовані особи: приватний нотаріус Рубіжанського міського нотаріального округу Луганської області Меренков Юрій Вікторович, Верхньопокровська сільська рада Старобільського району Луганської області про встановлення факту, що має юридичне значення, відповідно до якої вона просить встановити факт родинних відносин між заявником та ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , визнавши їх племінницею та тіткою.

Свою заяву мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла тітка заявника ОСОБА_3 , після смерті якої відкрилась спадщина на нерухоме майно, а саме: квартиру АДРЕСА_1 та дві земельні ділянки (паї) у КСП ім. К. Маркса села Верхня Покровка Старобільського району Луганської області загальною площею 12,11 га, які знаходяться на території Верхньопокровської сільської ради Старобільського району Луганської області. Заявник звернулася до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини та 05.07.2019 отримала свідоцтво про право на спадщину, яке охоплене заповітом, а саме: на квартиру АДРЕСА_1 . У видачі свідоцтва про право на спадщину за законом їй було відмовлено через відсутність документів, які підтверджують родинний зв`язок зі спадкодавцем, тому вона змушена звернутися до суду для встановлення факту родинних відносин (а.с. 22-24).

Ухвалою Рубіжанського міського суду Луганської області від 24.07.2019 прийнято до розгляду цю заяву, відкрито провадження у зазначеній цивільній справі та призначено справу до розгляду у порядку окремого провадження (а.с. 25-26).

В судове засідання заявник та представник заявника не з`явилися, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, представник заявника надала заяву про розгляд справи без її участі за наявними у справі доказами, вимоги заяви підтримала (а.с. 57).

Заінтересована особа - приватний нотаріус Рубіжанського міського нотаріального округу Луганської області Меренков Ю.В. у судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, надіслав суду заяву про розгляд справи без його присутності, в якій проти вимог заявника не заперечує (а.с. 32).

Представник заінтересованої особи - Верхньопокровської сільської ради Старобільського району Луганської області у судове засідання не з`явився, надіслав суду заяву про розгляд справи без участі представника, заперечень проти задоволення заяви не має (а.с. 40).

Згідно ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, розглянувши цивільну справу в межах заявлених вимог, об`єктивно оцінивши докази, які містяться в матеріалах справи дійшов наступного.

Судом встановлено, що згідно копії паспорту ОСОБА_1 народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 у місті Рубіжне Луганської області та зареєстрована за місцем проживання в АДРЕСА_2 (а.с. 7).

Згідно копії свідоцтва про народження НОМЕР_1 ОСОБА_5 народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 у місті Рубіжне Луганської області, актовий запис № 564 від 20 липня 1976 року, її батьками записані: ОСОБА_2 та ОСОБА_6 (а.с. 8).

08 серпня 2008 року ОСОБА_7 уклала шлюб з ОСОБА_8 та змінила прізвище на ОСОБА_9 . Рішенням Рубіжанського міського суду Луганської області від 08.02.2011 шлюб між ОСОБА_8 та ОСОБА_10 було розірвано (копія Витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб щодо підтвердження дошлюбного прізвища - а.с. 11).

З копіє свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_2 вбачається, що ОСОБА_10 уклала шлюб з ОСОБА_11 та змінила прізвище на ОСОБА_12 (а.с. 9).

Батько заявника ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , у віці 66 років, у селі Верхня Покровка Старобільського району Луганської області, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 від 07.11.2014 (а.с. 12).

Згідно копії Витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження відповідно до статей 126, 133, 135 СК України ОСОБА_13 народився ІНФОРМАЦІЯ_5 , його батьками зазначені: ОСОБА_14 та ОСОБА_15 (а.с. 10).

Згідно копії свідоцтва про народження ОСОБА_3 народилася ІНФОРМАЦІЯ_6 в селі Верхня Покровка Старобільського району Луганської області, її батьками зазначені: ОСОБА_16 та ОСОБА_17 (а.с. 46).

З копії довідки № 437 від 27.06.2019 виданої виконавчим комітетом Верхньопокровської сільської ради Старобільського району Луганської області вбачається, що згідно запису в по господарській книзі за 1961-1963 р.р., особистий рахунок № 30 , на території Верхньопокровської сільської ради Старобільського району Луганської області проживав ОСОБА_16 , ІНФОРМАЦІЯ_1, та мав родину: сина - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5, сина - ОСОБА_18 , ІНФОРМАЦІЯ_7, доньку - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6, сестру - ОСОБА_19 , ІНФОРМАЦІЯ_4 (а.с. 14), що також підтверджується копією листів з по господарської книги (а.с. 53-56).

Таким чином, батько заявника ОСОБА_2 був рідним братом ОСОБА_3 , а розбіжності у написанні їх прізвищ виникли внаслідок їх неоднакового перекладу з російської мови на українську.

ОСОБА_3 , померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , у віці 83 років, у місті Рубіжне Луганської області, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_5 від 26.12.2018 (а.с. 13).

Того ж дня відкрилась спадщина до якої ввійшли усі права та обов`язки, що належали останній на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок її смерті відповідно до вимог ст. 1218 ЦК України.

З копії свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 05.07.2019 вбачається, що спадкоємицею зазначеного в заповіті майна ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , є - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Спадщина, на яку видане це свідоцтво, складається з: квартири, розташованої за адресою: АДРЕСА_3 (а.с. 47).

Також, з копії державних актів про право власності на земельні ділянки від 15 вересня 2006 року вбачається, що земельні ділянки площею 6,19 га та 5,92 га у межах згідно з планом, які знаходяться на території Верхньопокровської сільської ради, належать ОСОБА_3 на підставі свідоцтва про право на спадщину за заповітом (а.с. 51, 52).

08 липня 2019 року заявник звернулася до приватного нотаріуса Рубіжанського міського нотаріального округу Луганської області Меренкова Ю.В. з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом на майно, яке складається з права на 2 земельні ділянки (паї) у КСП ім. К. Маркса села Верхня Покровка Старобільського району Луганської області, після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 .

Відповідно до копії постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії приватного нотаріуса Рубіжанського міського нотаріального округу Луганської області Меренкова Ю.В. від 08.07.2019 № 209/02-31 ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на майно ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , у зв`язку з тим, що не надані документи, які підтверджують її родинні відносини із спадкодавцем, дублікати яких витребувати неможливо,так як не відомі дата та місце їх видачі (а.с. 15).

З наданих приватним нотаріусом Рубіжанського міського нотаріального округу Луганської області Меренковим Ю.В. на запит суду документів вбачається, що після смерті ОСОБА_3 за заявою ОСОБА_1 13 червня 2019 року була заведена спадкова № 85/2019 (а.с. 63-67).

Відповідно п. 1 ч. 1 ст. 256 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Згідно ч. 2 ст. 256 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Факт, який просить встановити ОСОБА_1 , має для неї юридичне значення, оскільки необхідний для отримання свідоцтва про право на спадщину за законом після її померлої тітки ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Пункт 2 Постанови Пленуму ВСУ Про судову практику у справах про спадкування № 7 від 30.05.2008 передбачає, що якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення родинних відносин із спадкодавцем, проживання з ним однією сім`єю, постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, прийняття спадщини, яка відкрилася до 1 січня 2004 року тощо.

Таким чином, повно і всебічно з`ясувавши обставини справи, дослідивши надані докази в їх сукупності, суд дійшов висновку про наявність підстав для встановлення факту родинних відносин між ОСОБА_1 та ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Отже, заява ОСОБА_1 , заінтересовані особи: приватний нотаріус Рубіжанського міського нотаріального округу Луганської області Меренков Юрій Вікторович, Верхньопокровська сільська рада Старобільського району Луганської області про встановлення факту, що має юридичне значення є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 4, 13, 211, 247, 293, 315-319, 354 ЦПК України, суд

ухвалив:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: приватний нотаріус Рубіжанського міського нотаріального округу Луганської області Меренков Юрій Вікторович, Верхньопокровська сільська рада Старобільського району Луганської області про встановлення факту, що має юридичне значення - задовольнити повністю.

Встановити факт родинних відносин між ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , визнавши їх племінницею та тіткою.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Луганського апеляційного суду через Рубіжанський міський суд Луганської області відповідно до п. 15.5 Перехідних положень ЦПК України, або безпосередньо до Луганського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його складання. Учасник справи, якому рішення суду не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного розгляду.

Заявник: ОСОБА_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_4 , РНОКПП НОМЕР_6 .

Представник заявника: ОСОБА_4 , проживає за адресою: АДРЕСА_4 , РНОКПП НОМЕР_7 .

Заінтересована особа: приватний нотаріус Рубіжанського міського нотаріального округу Луганської області Меренков Юрій Вікторович, місцезнаходження: АДРЕСА_5 , РНОКПП невідомий.

Заінтересована особа: Верхньопокровська сільська рада Старобільського району Луганської області, місцезнаходження: 92713, вулиця Центральна, 144, село Верхня Покровка, Старобільського району, Луганської області, код ЄДРПОУ 04337452.

Суддя: В. В. Москаленко

Дата ухвалення рішення11.11.2019
Оприлюднено12.11.2019
Номер документу85518384
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —425/2409/19

Рішення від 11.11.2019

Цивільне

Рубіжанський міський суд Луганської області

Москаленко В. В.

Ухвала від 24.07.2019

Цивільне

Рубіжанський міський суд Луганської області

Москаленко В. В.

Ухвала від 16.07.2019

Цивільне

Рубіжанський міський суд Луганської області

Москаленко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні