Постанова
від 17.03.2010 по справі 6/296-б-07
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 березня 2010 р. № 6/296-Б-07

Вищий господарський суд України у складі колегії суд дів:

Ткаченко Н.Г. - головуюч ого

Катеринчук Л.Й.

Яценко О.В. ( доповідач у сп раві)

розглянувши касаційні ска рги 1.Управління Пенсійного фо нду України в Комсомольськом у районі м. Херсона

2.Державного комунального п ідприємства "Теплоенергожил комплект", м. Херсон

на постанову Запорізького апеляційног о господарського суду від 19.11.20 09р.

у справі

господарського суду №6/296-Б-07

Херсонської області

за заявою

до

про Управління Пенсійного ф онду України в Комсомольсько му районі м. Херсона

Державного комунального п ідприємства "Теплоенергожил комплект", м. Херсон

банкрутство

в судовому засіданні взяли участь представники сторін від КП "Херсонтеплоенерго"

Баленко В.С. дов.№3602-15 в ід 11.12.2009р.

ВСТАНОВИВ :

Ухвалою господарського суду Херсонської області ві д 03.12.2007р. (суддя Пригуза П.Д.) пору шено провадження у справі № 6/2 96-Б-07 за заявою Управління Пенсійного фонду України в К омсомольському районі м. Хер сона про банкрутство Державн ого комунального підприємст ва "Теплоенергожилкомплект", м.Херсон, введений мораторій на задоволення вимог кредит орів, призначені розпорядник майна боржника та підготовч е засідання суду, вжиті заход и щодо забезпечення вимог кр едиторів шляхом заборони бор жникові та власнику боржника укладати угоди без згоди роз порядника майна.

Ухвалою господарського су ду від 17.01.2008р. за результатами п ідготовчого засідання визна ні грошові вимоги ініціюючог о кредитора у розмірі - 535.831,79гр н., зобов' язано кредитора по дати до офіційного друковано го органу оголошення про пор ушення справи про банкрутств о боржника.

Відповідно до ухвали госпо дарського суду Херсонської о бласті від 27.03.2008р. за результата ми попереднього засідання ви знані грошові вимоги конкурс них кредиторів та затверджен ий реєстр вимог кредиторів.

Постановою господарського суду Херсонської області ві д 22.04.2008р. за клопотанням комітет у кредиторів боржника визнан о банкрутом, відкрито ліквід аційну процедуру, ліквідатор ом призначено арбітражного к еруючого - Бурдо О.В.

Від Фонду комунального май на Херсонської міської ради до господарського суду Херсо нської області 02.12.2008р. надійшла скарга на дії ліквідатора що до безпідставного включення до ліквідаційної маси підпр иємства - банкрута будівель, щ о знаходяться у місті Херсон і по вул. Дорофеєва, 26 загально ю площею - 214,7 кв.м., та по вул. Ше нгелія, 2 загальною площею - 20 8,8 кв.м.

Ухвалою господарський суд Херсонської області від 14 тра вня 2009р. скаргу Фонду комуналь ного майна Херсонської міськ ої ради на дії ліквідатора за лишено без розгляду, у зв' яз ку з ненаданням тривалий час заявником - Фондом комунальн ого майна Херсонської місько ї ради витребуваних від ньог о господарським судом доказі в передачі спірних майнових активів в управління Фонду: р ішень виконкому, міської рад и тощо.

Не погоджуючись з ухвалою місцевого господарського су ду, Фонд комунального майна Х ерсонської міської ради, под ав апеляційну скаргу, в якій, п росив ухвалу господарський суд Херсонської області від 14 травня 2009р. скасувати.

Постановою Запорізького апеляційного господарськог о суду від 19.11.2009р. у справі №6/296-Б-07 ( судді Кричмаржевський В.А.; Ка гітіна Л.П.; Мойсеєнко Т.В.) апел яційну скаргу Фонду комуналь ного майна м. Херсона задовол ено частково. Ухвалу господа рського суду Херсонської обл асті від 14.05.2009р. у справі № 6/296-Б-07 с касовано. Провадження у спра ві припинено.

Не погоджуючись з пр ийнятою постановою Управл іння Пенсійного фонду Укра їни в Комсомольському районі м. Херсона та Державне комуна льне підприємство "Теплоенер гожилкомплект", м. Херсон звер нулися до Вищого господарськ ого суду України з касаційни ми скаргами, в яких просять ск асувати постанову Запорізь кого апеляційного господарс ького суду від 19.11.2009р., а ухвалу г осподарського суду Запорізь кої області від 14.05.2009р. залишити без змін, аргументуючи поруш енням норм процесуального пр ава, зокрема, частини 8 статті 5 Закону України "Про відновле ння платоспроможності боржн ика або визнання його банкру том".

10.03.2010р. в судовому засіданні оголошено перерву до 17.03.2010р.

Колегія суддів Вищого госп одарського суду України, пер еглянувши у касаційному поря дку постанову суду апеляційн ої інстанції, на підставі вст ановлених фактичних обстави н справи, перевіривши застос ування судами попередніх інс танцій норм матеріального та процесуального права, дійшл а висновку, що касаційні скар ги підлягають частковому за доволенню, виходячи з такого .

Відповідно до статті 41 Госп одарського процесуального к одексу України, статей 5 та 24 За кону України "Про відновленн я платоспроможності боржник а або визнання його банкруто м" господарські суди вирішую ть господарські спори у поря дку позовного провадження, п ередбаченому цим Кодексом. Г осподарські суди розглядают ь справи про банкрутство у по рядку провадження, передбач еному Господарським процесу альним кодексом України, з ур ахуванням особливостей, вста новлених Законом України "Пр о відновлення платоспроможн ості боржника або визнання й ого банкрутом", провадження у справах про банкрутство рег улюється цим Законом, Господ арським процесуальним кодек сом України, іншими законода вчими актами України, у лікві даційній процедурі господар ський суд розглядає скарги н а дії учасників ліквідаційно ї процедури.

Від Фонду комунального май на Херсонської міської ради до господарського суду Херсо нської області 02.12.2008р. в межах ц ієї справи надійшла скарга н а дії ліквідатора щодо безпі дставного включення до лікві даційної маси підприємства - банкрута будівель, що розташ овані у місті Херсоні по вул. Д орофеєва, 26, загальною площею - 214,7 кв.м., та по вул. Шенгелія, 2, за гальною площею - 208,8 кв.м.

Як встановлено судом апеля ційної інстанції, рішенням с есії Херсонської міської рад и від 18.02.2009р. № 1025 (т.5 а.с.113), було прий нято рішення про незастосува ння до комунального підприєм ства міської ради - КП "Теплоен ергожилкомплект", яке є об' є ктом права комунальної власн ості, положень Закону Україн и "Про відновлення платоспро можності боржника або визнан ня його банкрутом".

Боржник у справі - Комунальн е підприємство "Теплоенергож илкомплект", м. Херсон, належит ь до власності територіально ї громади міста Херсона, тобт о, форма власності є комуналь ною, і підпорядковане Херсон ській міській раді, про що сві дчать Статут підприємства, С відоцтво про його державну р еєстрацію, довідка органів с татистики, витяг з Єдиного де ржавного реєстру юридичних о сіб.

Пунктом 8 статті 5 Закону Укр аїни "Про відновлення платос проможності боржника або виз нання його банкрутом" встано влено, що положення цього Зак ону не застосовуються до юри дичних осіб - підприємств, що є об' єктами права комунально ї власності, якщо стосовно ни х виключно на пленарному зас іданні відповідної ради орга нів місцевого самоврядуванн я прийняті рішення щодо цьог о.

Отже, висновок суду апеляці йної інстанції, що на боржник а в даний час поширюється дія пункту 8 статті 5 Закону Украї ни "Про відновлення платоспр оможності боржника або визна ння його банкрутом" незалежн о від того, коли було прийняте рішення місцевою радою - до чи після порушення справи про б анкрутство, є обґрунтованим і відповідає нормам чинного законодавства.

Про зазначене свідчить так ож і Рішення Конституційного Суду України у справі №1-14/2007 від 20.06.2007р., яке є преюдиціальним, і в инесене за результатами розг ляду конституційного зверне ння ВАТ "Кіровоградобленерго " про офіційне тлумачення пол ожень частини восьмої статті 5 Закону України "Про відновле ння платоспроможності боржн ика або визнання його банкру том" (справа щодо кредиторів п ідприємства комунальної фор ми власності), де зазначено, що провадження у справі про бан крутство комунальних унітар них підприємств у випадках, п ередбачених частиною восьмо ю статті 5 Закону України "Про відновлення платоспроможно сті боржника або визнання йо го банкрутом", підлягає припи ненню незалежно від того, при йнято рішення відповідної ра ди органу місцевого самовряд ування про незастосування по ложень цього Закону до цих пі дприємств до чи після поруше ння судом загальної юрисдикц ії провадження у справі про ї х банкрутство.

В ході перегляду справи в ап еляційному порядку виникли п ротиріччя у найменуванні бор жника.

Фонд комунального майна м.Х ерсона та його представник у судовому засіданні стверджу вали, що зазначене у рішенні с есії Херсонської міської рад и від 18.02.2009р. №1025 найменування: КП "Теплоенергожилкомплект" та боржник у справі №6/296-Б-07 - Держа вне комунальне підприємство "Теплоенергожилкомплект", м. Х ерсон, є однією і тією ж юридич ною особою, але документальн о довести це не змогли, зазнач ивши лише про те, що підприємс тво "Теплоенергожилкомплект ", м.Херсон, раніше найменувало ся як "Державне комунальне пі дприємство", а в даний час його правильним найменуванням є: "Комунальне підприємство".

Зокрема, провадження у спра ві про банкрутство № 6/296-Б-07 пору шено відносно Державного ком унального підприємства "Тепл оенергожилкомплект", м.Херсо н, а на пленарному засіданні Х ерсонської міської ради від 18.02.2009р. за № 1025 (т.5 а.с.113) депутатами м іської ради прийнято рішення про незастосування положень Закону України "Про відновле ння платоспроможності боржн ика або визнання його банкру том" до комунального підприє мства міської ради - КП "Теплое нергожилкомплект", яке є об' єктом права комунальної влас ності.

Арбітражний керуючий Зап орожець Д.Ю., навпаки, вважає ці підприємства різними юри дичними особами.

Апеляційний господарський суд обґрунтовано з метою пов ного і об' єктивного розгляд у апеляційної скарги Фонду к омунального майна м.Херсона на ухвалу господарського суд у Херсонської області від 14.05. 2009р. у справі № 6/296-Б-07 про банкрут ство Державного комунальног о підприємства "Теплоенергож илкомплект", зобов' язав Хер сонського міського голову, В ідділ державної реєстрації в иконкому Херсонської місько ї ради, Державну податкову ін спекцію у м. Херсоні надати на ступну інформацію: - "Чи є Держ авне комунальне підприємств о "Теплоенергожилкомплект", м .Херсон, та Комунальне підпри ємство "Теплоенергожилкомпл ект", м.Херсон, однією і тією ж ю ридичною особою, чи це різні ю ридичні особи з однаковим на йменуванням?".

Одержавши необхідну інфор мацію від вищезгаданих осіб, суд апеляційної інстанції д ійшов до вірного висновку пр о те, що Комунальне підприємс тво "Теплоенергожилкомплект ", м. Херсон, і Державне комунал ьне підприємство "Теплоенерг ожилкомплект", м. Херсон, - це од на і та ж юридична особа, про щ о свідчить однаковий ідентиф ікаційний код юридичної особ и згідно з Єдиним державним р еєстром підприємств і органі зацій України - 24956252.

Відповідно до частини 8 стат ті 5 Закону України "Про віднов лення платоспроможності бор жника або визнання його банк рутом" положення цього Закон у не застосовуються до юриди чних осіб - підприємств, що є о б' єктами права комунальної власності, якщо стосовно них виключно на пленарному засі данні відповідної ради орган ів місцевого самоврядування прийняті рішення щодо цього .

Отже, висновок суду апеляці йної інстанції, оскільки бор жник належить до об' єктів к омунальної власності та стос овно нього прийнято рішення про незастосування норм Зак ону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом ", і тому господарському суду Х ерсонської області слід було припинити провадження у спр аві, є обгрунтованим.

Проте, посилання апеляційн ого господарського суду, що п ровадження слід припинити на підставі пункту 1 статті 80 Гос подарського процесуального кодексу України, оскільки сп ір не підлягає вирішенню в го сподарських судах України, є помилковим.

З таким висновком погодивс я Верховний Суд України, зазн ачивши у пункті 36 Постанови Пл енуму №15 "Про судову практику в справах про банкрутство" ві д 18.12.2009року: " Законом не врегуль овано подальшого перебігу пр овадження у справі у випадка х, коли у встановленому закон одавством порядку виявлено безпідставність вимог кре дитора (кредиторів), за зая вою якого (яких) було порушено справу про банкрутство борж ника, або коли порушено прова дження у справі про банкрутс тво підприємств, стосовно як их діє законодавча заборона порушувати справи про банкру тство. У таких випадках суд ам слід припиняти провадженн я у справі на підставі пункту 7 частини першої статті 40 Зако ну (за відсутності інших підс тав для такого припинення) та пункту 11 частини першої статт і 80 ГПК України (за відсутніст ю предмету спору). "

З огляду на зазначе не, постанову Запорізького а пеляційного господарського суду від 19.11.2009р. у справі №6/296-Б-07 сл ід змінити та викласти її рез олютивну частину у такій ред акції: "На підставі викладено го та керуючись пунктом 7 час тини першої статті 40 Закону та пунктом 11 частини першої стат ті 80 ГПК України , статтею 86 ГПК України, суд постановив:

Провадження у справі № 6/296-Б-07 про банкрутство Де ржавного комунального підпр иємства "Теплоенергожилкомп лект", м. Херсон (місто, Херсо н, вул. Патона,

4-А, 76-А, код ЄДРПОУ 24956252) порушене за заявою ініціюючого креди тора Управління Пенсійн ого фонду України в Комсомол ьському районі м. Херсона (міс то Херсон, вул. Комкова, 76-А) при пинити".

Колегія суддів Вищог о господарського суду Україн и вважає необхідним зобов'яз ати державного реєстратора з а адресою місцезнаходження б оржника внести до Єдиного де ржавного реєстру юридичних т а фізичних осіб-підприємців дані про припинення провадже ння у справі № 6/296-Б-07, оскільки т акі зміни правового статусу боржника підлягають внесенн ю до державного реєстру.

На підставі вик ладеного, та керуючись пункт ом 7 частини першої статті 40 За кону України "Про відновленн я платоспроможності боржник а або визнання його банкруто м", пунктом 11 частини першої ст атті 80 ГПК України , статтями 86, 1115, 1117, 1119, 11111 Господарського проце суального кодексу України, В ищий господарський суд Украї ни,

ПОСТАНОВИВ:

1.Касаційні скарги 1.Упра вління Пенсійного фонду Укра їни в Комсомольському районі м. Херсона та 2.Державного ком унального підприємства "Тепл оенергожилкомплект", м. Херсо н на постанову Запорізького апеляційного господарськог о суду від 19.11.2009р. у справі №6/296-Б-07 задовольнити частково.

2.Постанову Запорізького ап еляційного господарського с уду від 19.11.2009р. у справі №6/296-Б-07 змі нити та викласти її резолюти вну частину у такій редакції :

"На підставі викладеного т а керуючись пунктом 7 частини першої статті 40 Закону та пун ктом 11 частини першої статті 8 0 ГПК України , статтею 86 ГПК Укр аїни, суд постановив:

Провадження у справі №6/296 -Б-07 про банкрутство Держ авного комунального підприє мства "Теплоенергожилкомпле кт", м. Херсон (місто, Херсон, вул. Патона,

4-А, 76-А, код ЄДРПОУ 24956252) порушене за заявою ініціюючого креди тора Управління Пенсійн ого фонду України в Комсомол ьському районі м. Херсона (міс то Херсон, вул. Комкова, 76-А) при пинити".

3.Державному реєстратору за місцезнаходженням боржника Державного комунального під приємства "Теплоенергожилко мплект", м. Херсон внести до Єд иного державного реєстру юри дичних та фізичних осіб-підп риємців дані про припинення провадження у справі № 6/296-Б-07 пр о банкрутство 6/296-Б-07 (код ЄДРПОУ 24956252).

Головуючий Н.Г. Ткаченко

Судді Л .Й. Катеринчук

О.В. Яценко

Дата ухвалення рішення17.03.2010
Оприлюднено08.04.2010
Номер документу8551851
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —6/296-б-07

Постанова від 17.03.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Яценко О.В.

Ухвала від 03.02.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Яценко О.В.

Постанова від 22.04.2008

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні