Рішення
від 04.11.2019 по справі 304/1601/19
ПЕРЕЧИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 304/1601/19

Провадження № 2-о/304/53/2019

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 листопада 2019 рокум. Перечин

Перечинський районний суд Закарпатської області в складі:

головуючого - судді Чепурнова В. О.,

з участю секретаря судового засідання - Гавій Л.В.,

розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду в порядку окремого провадження цивільну справу № 304/1601/19 за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи - ОСОБА_2 , служба у справах дітей Перечинського районної державної адміністрації Закарпатської області, Перечинський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області, про надання права на шлюб, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про надання їй права на шлюб. Свої вимоги мотивує тим, що у березні 2019 року познайомилася та почала зустрічатися зі ОСОБА_2 Між ними склалися дуже теплі і щирі стосунки, вони люблять один одного, поважають та розуміють, а тому мають намір одружитися. Однак на даний час вона не досягла вісімнадцятирічного віку і у зв`язку з цим Перечинський районний відділ РАЦСу відмовляє їм у реєстрації шлюбу. На сьогоднішній день вона вагітна шістнадцять тижнів, що стверджується довідкою від 03 жовтня 2019 року. На підставі наведеного, а також враховуючи те, що її мати померла, а відомості про батька зазначені відповідно до ч. 1 ст. 135 СК України, укладення ними шлюбу відповідає їх інтересам, тому просить задовольнити заяву.

У судове засідання ОСОБА_1 не з`явилася, подала заяву, в якій просила розглянути справу без її участі та просила таку задовольнити, посилаючись на викладені у ній обставини.

ОСОБА_2 як заінтересована особа у судове засідання також не з`явився, подав заяву про розгляд справи у його відсутності та не заперечив проти задоволення заяви.

Представник Перечинського районного відділу ДРАЦСу у судове засідання не з`явилася, однак подала суду заяву, в якій просила розглянути справу без її участі, вирішення заяви залишила на розсуд суду.

У судове засіданні представник служби у справах дітей також не з`явилася, подала заяву про розгляд справи у її відсутності, проти зниження шлюбного віку заявниці не заперечила, оскільки таке відповідає її інтересам.

Згідно ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до такого висновку.

Відповідно до ст. 12 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

У судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , має намір зареєструвати шлюб зі ОСОБА_2 , однак на даний час не досягла вісімнадцятирічного віку, що стверджується копіями свідоцтва про її народження серії НОМЕР_1 , повторно виданого 17 квітня 2018 року Перечинським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області та паспорту громадянина України № НОМЕР_2 , виданого 14 червня 2018 року (а. с. 5, 7).

Крім цього встановлено, що згідно довідки, виданої лікарем Перечинської центральної районної лікарні 03 жовтня 2019 року, заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , вагітна шістнадцять тижнів (а. с. 10).

Відповідно до ч. 2 ст. 23 CК України за заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам.

Як роз`яснено у п. 2 постанови Пленуму Верховного Суду України № 11 Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя від 21 грудня 2007 року, до участі в справі про надання особі права на шлюб залучаються один або обоє батьків (усиновлювачів) неповнолітньої особи, піклувальник, особа, з якою передбачається реєстрація шлюбу, а також інші заінтересовані особи. Заперечення батьків (піклувальників) щодо надання права на шлюб не є підставою для відмови в задоволенні заяви, оскільки головним критерієм для задоволення заяви про надання права на шлюб є встановлення судом факту про відповідність такого права інтересам заявника. Резолютивна частина рішення повинна відповідати вимогам ч. 2 ст. 23 СК України, згідно з якою суд надає право на шлюб (а не знижує шлюбний вік), а також містити прізвище, ім`я та по батькові особи, право на шлюб з якою надається судом.

Таким чином, зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність підстав для надання неповнолітній ОСОБА_1 права на шлюб, що відповідатиме її інтересам.

На підставі вищенаведеного та керуючись статтями 12, 81, 89, 258, 259, 263, 293, 315, 319 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи - ОСОБА_2 , служба у справах дітей Перечинського районної державної адміністрації Закарпатської області, Перечинський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області, про надання права на шлюб - задовольнити повністю.

Надати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , право на шлюб з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Закарпатського апеляційного суду шляхом подачі протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення апеляційної скарги. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Заявник: ОСОБА_1 ; місце проживання: АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа: ОСОБА_2 , місце проживання: АДРЕСА_2 .

Заінтересована особа: служба у справах дітей Перечинської районної державної адміністрації Закарпатської області, код ЄДРПОУ 35152206; місцезнаходження: 89200 Закарпатська область м. Перечин, пл. Народна, № 16.

Заінтересована особа: Перечинський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області, код ЄДРПОУ 25999080; місцезнаходження: 89200 Закарпатська область м. Перечин, вул. Ужгородська, № 43.

Головуючий: Чепурнов В. О.

Дата ухвалення рішення04.11.2019
Оприлюднено12.11.2019
Номер документу85520089
СудочинствоЦивільне
Сутьнадання права на шлюб

Судовий реєстр по справі —304/1601/19

Рішення від 04.11.2019

Цивільне

Перечинський районний суд Закарпатської області

Чепурнов В. О.

Ухвала від 17.10.2019

Цивільне

Перечинський районний суд Закарпатської області

Чепурнов В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні