Рішення
від 06.11.2019 по справі 628/2517/19
КУП'ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 628/2517/19

Провадження № 2/628/1101/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 листопада 2019 року Куп`янський міськрайонний суд Харківської області

в складі: головуючого - судді Волчек О.О.

за участю секретаря Дюкової Г.Б.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в порядку загального позовного провадження в залі суду в м. Куп`янську цивільну справу за позовною заявоюОСОБА_1 до Виконавчого комітету Курилівської сільської ради Куп`янського району Харківської області, Виконавчого комітету Куп`янської міської ради Харківської області, третя особа: ОСОБА_2 про встановлення факту, що має юридичне значення та визнання права власності в порядку спадкування за законом першої черги після смерті батька на 1/4 частку квартири,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з вказаним вище позовом, у якому просить встановити юридичний факт постійного проживання його, як спадкоємця за законом першої черги, разом із своїм батьком - спадкодавцем ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , на час відкриття спадщини ІНФОРМАЦІЯ_1 , за однією адресою: АДРЕСА_1 , а також визнати за ним право особистої приватної власності на 1/4 частину квартири АДРЕСА_3 , загальною площею 49,3 кв. метрів, житловою прощею 34,8 кв. метрів, в порядку спадкування за законом першої черги після смерті батька ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , посилаючись на те, що на час відкриття спадщини він не був зареєстрований разом зі спадкодавцем за однією адресою: АДРЕСА_1 , але фактично з січня 2002 року вони проживали разом, позивач здійснював догляд за батьком. Оскільки спадкодавець заповіту не залишив, то позивач є спадкоємцем 1 черги за законом, зі заявами до нотконтори ніхто не звертався та позивач він неї не відмовляється. Спадщина складається з 1/4 частини приватизованої квартири за адресою: АДРЕСА_3 , 3 /4 частки з якої належить позивачу. З приводу строку позовної давності, то позивач вказав, що про порушення свого права він дізнався 25.07.2019 року з постанови державного нотаріуса, яка відмовила йому у видачі свідоцтва про право на спадщину. До цього він вважав, що оскільки він проживав з батьком, то фактично прийняв спадщину. На підставі вказаних вище обставин, позивач звернувся до суду.

Відомостей про звернення позивача з аналогічним позовом до суду немає.

Ухвалою судді від 22.08.2019 року провадження по справі будо відкрито та призначено підготовче засідання.

Учасники процесу надали до суду заяви про розгляд справи у їх відсутності. Позивач ОСОБА_1 позов підтримав і просив задовольнити. Представники Виконавчого комітету Курилівської сільської ради Куп`янського району Харківської області та Виконавчого комітету Куп`янської міської ради Харківської області у своїх заявах позовні вимоги визнали повністю, заперечень не мали. Також третя особа - ОСОБА_2 позов визнала (а.с.34,36,44,45).

Враховуючи надані учасниками справи заяви, згідно вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксація судового процесу технічними засобами не проводилася.

У зв`язку з наданням відповідачами і третьої особою заяв та відсутність відзивів і заперечень проти позову, суд, у відповідності до вимог ст. ст. 200, 206 ЦПК України, ухвалює рішення по наявним доказам про задоволення даного позову у підготовчому засіданні, оскільки для цього існують законні підстави та це не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси учасників справи та інших осіб.

Суд, з`ясувавши позиції учасників процесу та перевіривши письмові докази, встановив такі факти та відповідні їм правовідносини.

Відповідно до вимог статей 76, 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог. Доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Курилівка, Куп`янського району, Харківської області, помер ОСОБА_3 (а.с.11), який був батьком позивача, що підтверджується копією відповідних свідоцтв ( а.с. 11,13).

Як убачається з копії довідки Курилівської сільської ради Куп`янського району Харківської області за № 1070 від 23.07.2019 року, а також довідки начальника сектору реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання фізичних осіб відділу державної реєстрації Виконкому Куп`янської міськради Харківської області Листунової Н. за № 12-12/5139 від 23.07.2019р., спадкодавець ОСОБА_3 з 24.11.1982р. по 20.07.2005 р. був зареєстрований в АДРЕСА_3 , на день смерті спадкодавець значився зареєстрованим і мешкав у будинку АДРЕСА_1 , разом з колишньою дружиною ОСОБА_2 , 1942 року народження, шлюб з якою розірваний 05.07.1985 року, ОСОБА_4 , 1921 року народження. Спадкоємцями є дружина померлого ОСОБА_2 , син ОСОБА_1 та син ОСОБА_5 . Сини мають інші адреси проживання. Заповіт ОСОБА_3 виконавчим комітетом сільської ради не посвідчувався ( а.с.10,14,17).

Після смерті ОСОБА_3 залишилася спадщина, яка складається з: частини приватизованої квартири, розташованої за адресою: АДРЕСА_3 .

Спадкодавець заповіту не залишив.

Як вбачається з копій технічного паспорту на квартиру, що знаходиться у власності ОСОБА_3 , виготовленого Куп`янським БТІ станом на 23.08.1996р., свідоцтва про право власності на житло, виданого Аудиторською фірмою Аудит-Купянск згідно з розпорядженням від 27.08.1996р. № 2101, звітом про експертну оцінку трикімнатної квартири від 12.08.2019р., складеним ТОВ ТРЕНД ІНВЕСТ , Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна № 177369677 від 14.08.2019 р., квартира за адресою: АДРЕСА_3 , спочатку згідно свідоцтва про право власності на житло належала на праві спільної сумісної власності по 1/4 частині за кожним: ОСОБА_3 , ОСОБА_2 , ОСОБА_5 та ОСОБА_1 ; на підставі цього свідоцтва Куп`янською ДНК 30.07.2019 р. за реєстровим номером 1-1585 був посвідчений договір дарування, по якому ОСОБА_2 та ОСОБА_5 подарували ОСОБА_1 2/4 частини вказаної у свідоцтві квартири, про це також міститься інформація і в Державному реєстрі про реєстрацію за ОСОБА_1 на праві спільної часткової власності 2/4 частки у зазначеній вище спадковій квартирі; ринкова вартість нерухомого майна станом на 12.08.2019 р. складає 146040,00грн (а.с. 15,18-24).

Відповідно до ст. 16 ЦК України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Ст. 1216 ЦК України передбачає, що спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до статті 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно зі ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Стаття 1268 ЦК України передбачає, що спадкоємець за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Відповідно до статті 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця і той з подружжя, який його пережив та діти.

Спадщину після батька ОСОБА_3 прийняв його син і позивач по справі ОСОБА_1 , не відмовляється від неї.

Згідно вимог ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини, тобто у даному випадку, з 09.11.2005 року.

Відповідно ч. 1 ст. 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.

Позивач спадщину прийняв, що вбачається з постанови нотаріуса.

Згідно копії постанови державного нотаріуса Куп`янської державної нотаріальної контори у Харківській області Колосовської С.О. від 25.07.2019 року, спадкодавець ОСОБА_3 не залишив заповіту на випадок своєї смерті, що встановлено за даними спадкового реєстру. Заяв про прийняття спадщини чи відмову від неї від будь-кого зі спадкоємців до будь-якої державної нотаріальної контори чи приватного нотаріуса не надходило, спадкова справа не заводилась, що встановлено за даними спадкового реєстру. У даний час ОСОБА_1 звернувся до Куп`янської держнотконтори з проханням про видачу йому свідоцтва про право на спадщину за законом на вищевказану частину квартири, вказавши, що він є сином спадкодавця та спадкоємцем першої черги згідно ст. 1261 ЦК України, фактично проживав разом з батьком та матір`ю за адресою: АДРЕСА_1 та здійснював догляд за батьком, який страждав від хвороби Паркінсона, продовжував проживати за вищевказаною адресою до смерті батька та проживає (а з 09.12.2009 року і зареєстрований) на цей час. Однак належних доказів фактичного прийняття спадщини після смерті батька він не надав. В даному випадку, факт спільного проживання разом зі спадкодавцем на день його смерті не встановлений в судовому порядку.

В силу ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлений строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Згідно з ч. З ст. 1268 ЦК України спадкоємець, який проживав разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого ст. 1270 ЦКУ він не заявив про відмову від неї. В силу ст. 1296 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину може одержати свідоцтво про право на спадщину. Оскільки ОСОБА_1 не прийняв спадщину після смерті батька у встановленому законом порядку, видати йому свідоцтво про право на спадщину за законом на частину квартири немає можливості . Факт прийняття ним спадщини після смерті батька може бути встановлений у судовому порядку ( а.с. 10).

У відповідності до вимог ч.1 і 2 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту: 1) родинних відносин між фізичними особами; 2) перебування фізичної особи на утриманні; 3) каліцтва, якщо це потрібно для призначення пенсії або одержання допомоги по загальнообов`язковому державному соціальному страхуванню; 4) реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу, усиновлення; 5) проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу; 6) належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті; 7) народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження;8) смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті; 9) смерті особи, яка пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави вважати її загиблою від певного нещасного випадку внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

У судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Законом не передбачено іншого порядку встановлення таких фактів.

Як убачається з копії Акту про факт проживання (не проживання) громадянина за місцем його реєстрації, складеного 25.07.2019 року комісією у складі депутата Курилівської сільської ради Куп`янського району Харківської області та мешканців АДРЕСА_4 , позивач ОСОБА_1 з 06.01.2002 року мешкав разом з батьком ОСОБА_3 до дня смерті останнього 09.11.2005 року за адресою: АДРЕСА_1 ( а.с. 12).

Таким чином, з урахуванням викладеного вище, беручи до уваги ті обставини, що наданими суду доказами позивач підтвердив факт його спільного проживання зі спадкодавцем за однією адресою на час відкриття спадщини, про що надав акт від 25.07.2019 року, а також враховуючи те, що ОСОБА_1 є спадкоємцем першої черги після батька ОСОБА_3 , не відмовляється від спадщини і бажає оформити документи на спадкове майно, але у позасудовому порядку зробити це не має можливості, крім того, позивач, якюридично необізнана особа, щиро помилявся та не звернувся до нотаріальної контори з відповідною заявою про прийняття спадщини, суд вважає, що позовна заява ОСОБА_1 є обґрунтованою і такою, що підлягає задоволенню у повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 81, 200, 206, 259,264-265,354 ЦПК України, ст. ст. 1216-1218, 1261, 1268-1270 ЦК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Позовну заяву заявоюОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , до Виконавчого комітету Курилівської сільської ради Куп`янського району Харківської області, розташованого за адресою: Харківська область, Куп`янський район, с. Курилівка, вул. Лозова,1, код ЄДРПОУ 04399170, Виконавчого комітету Куп`янської міської ради Харківської області, розташованого за адресою: Харківська область, м. Куп`янськ, пр-т Конституції, 3, код ЄДРПОУ 04058812, третя особа: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП невідомий, паспорт НОМЕР_2 , про встановлення факту, що має юридичне значення та визнання права власності в порядку спадкування за законом першої черги після смерті батька на 1/4 частку квартири - задовольнити.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 , спадкоємця за законом першої черги, разом із своїм батьком - спадкодавцем ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , на час відкриття спадщини ІНФОРМАЦІЯ_1 , за однією адресою: АДРЕСА_1 .

Визнати за ОСОБА_1 , право особистої приватної власності на 1/4 частину квартири АДРЕСА_3 , загальною площею 49,3 кв.метрів, житловою прощею 34,8 кв.метрів, в порядку спадкування за законом першої черги після смерті батька ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення може бути оскаржене до Харківського апеляційного суду через Куп`янський міськрайонний суд Харківської області шляхом подачі апеляційної скарги в 30-ти денний строк з дня проголошення рішення.

У відповідності до ч.1 ст. 354 ЦПК України якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений вище строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не буде подано.

Повний текст рішення суду виготовлений 11.11.2019 року.

На виконання вимог ч. 10 ст. 272 ЦПК України суд повідомляє учасникам справи веб-адресу сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою вони можуть отримати інформацію по даній справі: http://kpm.hr.court.gov.ua/sud2023/gromadyanam/csz/.

Головуючий О.О.Волчек

Дата ухвалення рішення06.11.2019
Оприлюднено12.11.2019
Номер документу85521997
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення та визнання права власності в порядку спадкування за законом першої черги після смерті батька на 1/4 частку квартири

Судовий реєстр по справі —628/2517/19

Рішення від 06.11.2019

Цивільне

Куп'янський міськрайонний суд Харківської області

Волчек О. О.

Рішення від 06.11.2019

Цивільне

Куп'янський міськрайонний суд Харківської області

Волчек О. О.

Ухвала від 22.08.2019

Цивільне

Куп'янський міськрайонний суд Харківської області

Волчек О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні