Рішення
від 08.11.2019 по справі 605/405/19
ПІДГАЄЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 605/405/19

РІШЕННЯ

Іменем України

"08" листопада 2019 р. Підгаєцький районний суд

Тернопільської області

в складі:

головуючого судді Горуц Р.О.

за участю:

секретаря судового засідання Лежигубської О.В.

позивачів ОСОБА_1

ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі засідань в місті Підгайці цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Голгочанська сільська рада Підгаєцького району Тернопільської області про визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням,-

В С Т А Н О В И В :

Позивачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулись в суд з позовом до ОСОБА_3 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Голгочанська сільська рада Підгаєцького району Тернопільської області про визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням.

В судовому засіданні позивач ОСОБА_1 позовні вимоги підтримала повністю та з підстав викладених у заяві просить їх задовольнити. Крім того, додала, що її дочка - позивач ОСОБА_2 була одружена із відповідачем, який зареєструвався у їх житловому будинку приблизно у 2011 році. Вказаний шлюб було розірвано в 2017 року. З січня 2017 року відповідач не проживає у їх житловому будинку. Факт реєстрації відповідача у їх житловому будинку, не дає їм можливості оформити субсидії на житлово-комунальні послуги. Просить суд на підставі наявних у справі доказів постановити заочне рішення.

В судовому засіданні позивач ОСОБА_2 позовні вимоги підтримала повністю, обґрунтовуючи їх доводами викладеними у позовній заяві та просить задовольнити. Крім того, пояснила, що вона перебувала у зареєстрованому шлюбі із відповідачем з 2002 року. Відповідач хоча більше двох років не проживає у їх житловому будинку, що в АДРЕСА_1 , однак на даний час залишається там зареєстрованим. Шлюб між нею та відповідачем було розірвано в 2017 року, а з січня 2017 року відповідач не проживає за вищезазначеною адресою. Реєстрація відповідача у їх житловому будинку, перешкоджає в оформленні субсидії на житлово-комунальні послуги. Просить суд на підставі наявних у справі доказів постановити заочне рішення.

Відповідач в судове засідання без поважних причин не з`явився, хоча належним чином був повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, шляхом поміщення оголошення на веб-сайті суду. Причин своєї неявки суду не повідомив. Відповідач відзиву на позов не подав.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Голгочанської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області в судове засідання не з`явився, хоча належним чином був повідомлений про дату, час та місце розгляду справи. Крім того, визнання ним позову та прохання про розгляд справи у його відсутності викладено у адресованому суду письмовому клопотанні, яке долучене до матеріалів справи.

Свідки ОСОБА_4 та ОСОБА_5 в судовому засіданні пояснили, що вони проживають по сусідству із позивачами, а тому їм відомо, що відповідач не проживає в житловому будинку позивачів вже більше 2-ох років.

Суд, заслухавши пояснення позивачів, свідків ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , дослідивши матеріали справи, прийшов до переконання, що позов підлягає до задоволення виходячи із наступних підстав.

Відповідно до ст.41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю . Право приватної власності є непорушним.

Згідно ст.317 ЦК України власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном.

На зміст права власності не впливають місце проживання власника та місцезнаходження майна.

У відповідності із ч.1 ст.319 ЦК України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Положенням ст.391 ЦК України визначено, що власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

В силу ч.2 ст.406 ЦК України сервітут може бути припинений за рішенням суду на вимогу власника майна за наявності обставин, які мають істотне значення.

Судом встановлено, що позивачам на праві спільної часткової власності належить по ј частці житлового будинку з відповідною часткою господарських будівель, що в АДРЕСА_1 , що підтверджується витягом про реєстрацію права власності на нерухоме майно від 12 вересня 2007 року виданим Підгаєцьким РБТІ та свідоцтвом про право власності на нерухоме майно від 12 вересня 2007 року виданим Голгочанською сільською радою Підгаєцького району Тернопільської області.

Крім того, із вищезазначених документів видно, що іншими власниками житлового будинку з господарськими будівлями, що в АДРЕСА_1 , є сини позивачки ОСОБА_1 , а саме: ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , яким праві спільної часткової власності належить по ј частці вказаного житлового будинку з господарськими будівлями.

Рішенням Підгаєцького районного суду Тернопільської області від 27 липня 2017 року, яке набрало законної сили, шлюб між ОСОБА_8 та ОСОБА_3 , який зареєстрований 22 лютого 2002 року у Голгочанській сільській раді Підгаєцького району, актовий запис №2 - розірвано.

Відповідач з 19 січня 2012 року зареєстрований у житловому будинку за адресою: АДРЕСА_1 , однак більше 2 років за вказаною адресою непроживає, що підтверджено в судовому засіданні позивачами, а також вбачається із будинкової книги для прописки (реєстрації) громадян, які проживають в АДРЕСА_1 та актів встановлення факту не проживання за вих.№№596, 98, 352 відповідно від 15 вересня 2017 року, 13 лютого 2018 року і 22 липня 2019 року складених комісією Голгочанської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області.

Крім того, факт не проживання відповідача у житловому будинку позивачів, що в АДРЕСА_1 , на протязі більше 2-ох років, підтверджено в судовому засіданні свідками.

За таких обставин, суд дійшов висновку, про те, що позов ОСОБА_1 та ОСОБА_2 підставний, а тому підлягає до задоволення, оскільки право відповідача на користування чужим майном (спірним житловим будинком) підлягає припиненню на вимогу власника цього майна відповідно до положень ч.2 ст.406 ЦК України, що також відповідає правовій позиції Верховного Суду України викладеній у постанові від 15 травня 2017 року у справі №6-2931цс16.

Судові витрати, а саме судовий збір в сумі 768,40 грн. сплачений позивачкою ОСОБА_1 при подачі позову до суду, слід стягнути на її користь із відповідача.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 10, 12, 81, 141, 263, 265, 280-284 ЦПК України, ст.ст.317, 319, 391, 406 ЦК України, ст.41 Конституції України, Законом України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» , суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Голгочанська сільська рада Підгаєцького району Тернопільської області про визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням - задовольнити.

Визнати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , особою, що втратила право користування житловим приміщенням в житловому будинку, що в АДРЕСА_1 власниками якого на праві спільної часткової власності є - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 .

Стягнути із ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого в АДРЕСА_1 , жителя с. Сільце Підгаєцького району Тернопільської області на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жительки АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , судовий збір в сумі 768,40 грн.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Тернопільського апеляційного суду, або через Підгаєцький районний суд Тернопільської області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Позивачі: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жителька АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 .

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , жителька АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 .

Відповідач: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований в АДРЕСА_1 , житель с. Сільце Підгаєцького району Тернопільської області.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Голгочанська сільська рада Підгаєцького району Тернопільської області, с. Голгоча вул. Центральна, 6а, код ЄДРПОУ 04394929.

Головуючий: Р. О. Горуц

Дата ухвалення рішення08.11.2019
Оприлюднено12.11.2019
Номер документу85524828
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням

Судовий реєстр по справі —605/405/19

Рішення від 08.11.2019

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 28.10.2019

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 18.09.2019

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні