Рішення
від 22.10.2019 по справі 673/1595/18
ДЕРАЖНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 673/1595/18

Провадження № 2/673/155/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 жовтня 2019 р. м. Деражня

Деражнянський районний суд

Хмельницької області

в складі: головуючий - суддя Дворнін О.С.

при секретарі судових засідань Демчишиної Н.Г. ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу, за правилами ч. 2 ст. 247 Цивільного процесуального кодексу України, цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Деражнянської районної державної адміністрації та Клопотівецької сільської ради Деражнянського району Хмельницької області, про визнання права на земельну частку (пай), -

В С Т А Н О В И В :

У вересні 2018 року позивач ОСОБА_1 звернувся із зазначеним позовом до суду, вказавши, що з 1969 року по 1978 рік та з 1993 рік по 2001 рік він працював трактористом, комбайнером в КСП Правда с. Клопотівці, реорганізованому в СТОВ Клопотівецьке , у зв`язку з чим має право на земельну частку (пай) в землі, що перебувала в колективній власності вказаного сільськогосподарського підприємства. Однак у квітні 2018 року позивачу стало відомо про те, що його не було включено до списку громадян-членів КСП та на його ім`я не було видано сертифіката на право на земельну частку (пай), а відтак - і державного акту на право власності на земельну ділянку. Позивач стверджує, що він не включений до списку громадян-членів КСП Правда помилково, оскільки на момент паювання землі та видачі державного акту на землю вказаному КСП він був членом колгоспу, а тому, посилаючись на порушення внаслідок наведеної обставини його права на земельну частку (пай), передбаченого законодавством, позивач просив задовольнити його позов та визнати за ним право на земельну частку (пай) у землі КСП Правда на території Клопотівецької сільської ради Деражнянського району без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості).

Ухвалою судді від 24.09.2018 року відкрито провадження у справі та призначено її до підготовчого розгляду.

В ході судового розгляду позивач уточнив позовні вимоги і просить суд поновити строк звернення до суду за захистом

порушеного права на земельну частку (пай) та визнати за ним право на земельну частку (пай), із земель сільськогосподарського призначення колективної власності колективного сільськогосподарського підприємства Клопотівецьке Деражнянського району Хмельницької області, що розташована за межами населених пунктів на території Клопотівецької сільської ради Деражнянського району Хмельницької області, розміром 2,84 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості) вартістю 14559,00 грн.

В судове засідання позивач та його представник не з`явилися, надали заяву про слухання справи у їх відсутності, в якій уточненні вимоги позову підтримали.

Представник відповідача - Клопотівецької сільської ради Деражнянського району Хмельницької області, в судове засідання призначене на 22.10.2019 року не з`явився, проте надав заяву про завершення розгляд справи у його відсутності. Зі змісту заяви відповідача, крім того, вбачається, що позовні вимоги він не визнає.

Представник відповідача - Деражнянської районної державної адміністрації в судове засідання не з`явився проте подав на адресу суду відзив на позов в якому просить суд відмовити в задоволенні позову.

Дослідивши матеріали справи відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, згідно з якою у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється, суд вважає позовну заяву такою, що підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. 4 ЦПК України , кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Статтею 263 ЦПК України зазначено, що судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Як встановлено судом, 11.09.1995 року колективному сільськогосподарському підприємству Правда с. Клопотівці Деражнянського району Хмельницької області було видано державний акт на право колективної власності на землю серії ХМ № 0021.

До даного державного акту було додано список громадян членів колективного сільськогосподарського підприємства, з якого вбачається, що ОСОБА_1 до такого списку включений не був.

Ця ж обставина підтверджується письмовим повідомленням Відділу у Деражнянському районі Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області №Г 400/0-0.23-472/137-18 від 23.04.2018 року, із яких, крім того, вбачається, що згідно

Книги реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) Деражнянської райдержадміністрації запису про реєстрацію сертифікату на право на земельну частку (пай) на ім`я ОСОБА_1 не виявлено, а також що державний акт на право власності на земельну ділянку на його ім`я не видавався.

Разом із цим, вирішуючи обґрунтованість доводів сторони позивача, наведених в обґрунтування позовних вимог, судом враховується наступне.

Земельна частка (пай) - це умовна частка землі, визначена у результаті поділу земель, переданих у колективну власність, серед членів сільськогосподарського підприємства.

Відповідно до ст. 2 Указу Президента України №720/95 від 08.08.1995 року Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям (далі - Указ Президента) право на земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначеного підприємства, кооперативу, товариства, відповідно до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю.

Пунктами 23, 24 постанови Пленуму Верховного Суду України №7 від 16 квітня 2004 року Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ встановлено, що згідно зі статтею 25 Земельного кодексу України при приватизації земель державних та комунальних сільськогосподарських підприємств, установ, організацій земельні ділянки передаються їх працівникам, а також пенсіонерам з числа працівників з визначенням кожному з них земельної частки (паю) за рішенням органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування і кожна з цих осіб має гарантоване право одержати безоплатно свою земельну частку (пай), виділену в натурі (на місцевості).

Сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення земельної ділянки в натурі (на місцевості) та видачі державного акта про право власності на землю (пункт 17 розділу X Перехідні положення ЗК). Член колективного сільськогосподарського підприємства (далі - КСП), включений до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю, набуває права на земельну частку (пай) з дня видачі цього акта. Невнесення до зазначеного вище списку особи, яка була членом КСП на час передачі у колективну власність землі, не може позбавити її права на земельну частку.

Виходячи із системного аналізу вказаних положень Указу Президента, особа набуває права на земельний пай за наявності трьох умов: перебування в членах КСП на час паювання, включення до списку осіб, доданого до державного акта на право колективної власності на землю та одержання КСП цього акта.

З огляду на таке, право власності на земельну частку (пай) виникає не з часу внесення членів КСП до списків, доданих до державного акта на право колективної власності на землю, перевірки, уточнення і затвердження цих списків, а з моменту передачі власності на землю конкретному КСП, членом якого вони є.

Таким чином, спірні правовідносини щодо права на земельну частку (пай) виникли з часу отримання КСП Правда державного акта на право колективної власності на землю 11.09.1995 року.

Відповідно до належної ОСОБА_1 трудової книжки виданої на його ім`я та архівної довідки Деражнянського районного трудового архіву від 10.04.2018 рою за вих. № 213 вбачається, що у період з 1969 року по 2001 рік включно він працював на посаді тракториста та комбайнера та являвся членом КСП Правда с. Клопотівці Деражнянського району Хмельницької області реформованого в СТОВ Клопотівці .

Наявною в матеріалах справи довідкою архівного відділу від 10.08.2018 року №213 підтверджується про перереєстрацію статуту СТОВ Клопотівецьке с. Клопотівці.

Разом тим судом встановлено, що 01.02.2002 року на ім`я позивача ОСОБА_1 видане свідоцтво про право власності на майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства (майновий сертифікат) серії НОМЕР_1 , в якому зазначено, що він мав право на пайовий фонд майна колективного сільськогосподарського підприємства СТОВ Клопотівецьке .

Вирішуючи питання поновлення строку звернення до суду, суд керується правилами ст.ст. 71 , 75 , 76 ЦК УРСР 1963 року (чинному на час виникнення спірних правовідносин), згідно з якими загальний строк для захисту права за позовом особи, право якої порушено (позовна давність), встановлюється в три роки. Позовна давність застосовується судом незалежно від заяви сторін. Перебіг строку позовної давності починається з дня виникнення права на позов. Право на позов виникає з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення свого права.

Перебіг строку позовної давності починається з дня виникнення права на позов, яке в свою чергу виникає з дня, коли особа дізналася або повинна буда дізнатися про порушення свого права.

В обґрунтування позову позивач стверджують, що про порушення свого права на земельну частку (пай) позивач дізнався у квітні 2018 року .

Судом приймаються до уваги такі доводи сторони позивача, оскільки вони підтверджуються наявними в матеріалах справи та безпосередньо дослідженим судом письмовими доказами.

Згідно із ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Таким чином, судом встановлено, що позивач на дату видачі КСП Правда державного акта на право колективної власності на землю, тобто з 11.09.1995 року, був членом цього КСП та працював по 2001 року, що підтверджується в судовому засіданні дослідженими письмовими доказами, даних про його виключення чи звільнення немає, а в списки членів КСП, які додаються до державного акта на право колективної власності та мають право на сертифікат за земельну частку (пай), включений не був.

За положеннями статті 2 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) від 05.06.2003 року основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), є сертифікат на право на

земельну частку (пай), виданий районною (міською) державною адміністрацією. Документами, що посвідчують право на земельну частку (пай), також є: свідоцтво про право на спадщину; посвідчені у встановленому законом порядку договори купівлі-продажу, дарування, міни, до яких додається сертифікат на право на земельну частку (пай); рішення суду про визнання права на земельну частку (пай).

Таким чином, аналізуючи вищезазначене, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного вищевказаного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими та приходить до висновку про наявність підстав для визнання за позивачем права на земельну частку (пай) у землі, яка перебуває у колективній власності КСП Правда Деражнянського району Хмельницької області за рахунок земель сільськогосподарського призначення, що розташовані за межами населеного пункту на території Клопотівецької сільської ради Деражнянського району Хмельницької області, в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості).

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 4, 10, 23, 81, 258, 259, 263-268, 273 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити.

Поновити ОСОБА_1 строк звернення до суду за захистом порушеного права на земельну частку (пай).

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , право на земельну частку (пай), із земель сільськогосподарського призначення колективної власності колективного сільськогосподарського підприємства Клопотівецьке Деражнянського району Хмельницької області за межами населених пунктів на території Клопотівецької сільської ради Деражнянського району Хмельницької області, розміром 2,84 в умовах кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі ( на місцевості) вартістю 14559 грн.

Складання повного рішення було відкладено на строк не більш як десять днів з дня закінчення розгляду справи, у зв`язку з чим строк апеляційного оскарження обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Апеляційного суду Хмельницької області через Деражнянський районний суд.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне найменування сторін та інших учасників справи, які при проголошенні рішення суду суддя не оголошує:

позивач - ОСОБА_1 , зареєстрований та проживає в с. Вівсяники Деражнянського району Хмельницької області, код облікової картки платника податку - НОМЕР_2 ;

Відповідач - Клопотівецька сільська рада Деражнянського району Хмельницької області, код ЄДРПОУ 04406271, адреса: 32232, с. Клопотівці Деражнянський район, Хмельницька область;

Відповідач - Деражнянська районна державна адміністрація Хмельницької області, місцезнаходження м. Деражня вул. Миру, 13 Хмельницької області , код ЄДРПОУ 02739666.

Повне рішення складено 23.10.2019 року.

Суддя: О. С. Дворнін

СудДеражнянський районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення22.10.2019
Оприлюднено12.11.2019
Номер документу85531194
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —673/1595/18

Ухвала від 06.12.2018

Цивільне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Дворнін О. С.

Рішення від 22.10.2019

Цивільне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Дворнін О. С.

Ухвала від 24.09.2018

Цивільне

Деражнянський районний суд Хмельницької області

Дворнін О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні