Рішення
від 12.11.2019 по справі 169/786/19
ТУРІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 169/786/19

Провадження № 2-о/169/27/19

ТУРІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 листопада 2019 року смт Турійськ

Турійський районний суд Волинської області в складі

головуючого судді Тітівалова Р.К.,

з участю

секретаря судового засідання Веремчук Л.Ю.,

заявника ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - Новосілківська сільська рада Турійського району Волинської області, про встановлення факту, що має юридичне значення,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення.

Заява мотивована тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати заявника ОСОБА_2 , після смерті якої відкрилася спадщина. За життя ОСОБА_2 склала заповіт, яким усе належне їй майно заповіла своєму синові ОСОБА_1 З 2003 року заявник доглядав за матір`ю та проживав разом з нею на час відкриття спадщини в селі Комарів Турійського району Волинської області. Вказуючи, що відсутність реєстрації у встановленому законом порядку місця проживання разом із матір`ю унеможливлює прийняття ним спадщини після її смерті, просив встановити факт, що він постійно проживав разом із ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , в селі Комарів Турійського району Волинської області на час відкриття спадщини.

Заявник у судовому засіданні заяву підтримав із викладених у ній підстав та просив її задовольнити.

Представник заінтересованої особи у судове засідання не з`явився, хоча про дату, час і місце розгляду справи був повідомлений належним чином, про причини неявки суд не повідомляв, жодних клопотань не подавав.

Заслухавши заявника, свідків, всебічно, повно і об`єктивно з`ясувавши обставини справи, дослідивши та оцінивши наявні у справі докази в їх сукупності, суд дійшов до такого висновку.

Відповідно до частини другої статті 315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в селі Комарів Турійського району Волинської області (а.с. 6) і після її смерті відкрилася спадщина.

За життя 15 вересня 1988 року ОСОБА_2 склала заповіт, відповідно до якого усе належне їй майно заповіла своєму синові ОСОБА_1 (а.с. 8).

Родинні відносини між заявником ОСОБА_1 і спадкодавцем ОСОБА_2 підтверджуються відповідними свідоцтвами про народження та одруження (а.с. 7).

Відповідно до акту Новосілківської сільської ради Турійського району Волинської області № 482 від 16 вересня 2019 року ОСОБА_1 з січня 2003 року по цей час проживає без реєстрації місця проживання за адресою: АДРЕСА_1 . На день смерті своєї матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживав разом із нею (а.с. 11).

Факт постійного спільного проживання заявника із матір`ю ОСОБА_2 на час смерті останньої в судовому засіданні також підтвердили свідки ОСОБА_4 та ОСОБА_5 .

Як встановлено у ході розгляду справи, заявнику підтвердження факту постійного проживання з ОСОБА_2 необхідне для отримання свідоцтва про право на спадщину після смерті останньої.

Інших спадкоємців, окрім заявника, немає, чоловік ОСОБА_2 - ОСОБА_6 , помер ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с. 10).

З витягів зі Спадкових реєстрів видно, що складений ОСОБА_2 15 вересня 1988 року заповіт не змінювався та є дійсним, спадкова справа після смерті ОСОБА_2 не заводилася, свідоцтва про спадщину не видавалися (а.с. 29, 30).

За таких обставин справи та відповідно до зазначених норм процесуального права, а також враховуючи, що відсутність реєстрації місця проживання заявника з спадкодавцем унеможливлює оформлення заявником права на спадщину, надані заявником докази на підтвердження факту постійного проживання з спадкодавцем у контексті положень статей 77-80 ЦПК України є належними, допустимими, достовірними та достатніми, встановлення такого факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про спадкове майно, то суд дійшов висновку, що заява ОСОБА_1 є підставною та її належить задовольнити.

Відповідно до частини сьомої статті 294 ЦПК України при ухваленні судом рішення у справах окремого провадження судові витрати не відшкодовуються.

Керуючись статтями 77-80, 263, 264, 265, 268, 273, 293, 294, 315, 354 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , постійно проживав разом із спадкодавцем - матір`ю ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , на час відкриття спадщини після її смерті.

Рішення може бути оскаржене до Волинського апеляційного суду через Турійський районний суд Волинської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник: ОСОБА_1 , адреса місця проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Заінтересована особа: Новосілківська сільська рада Турійського району Волинської області, адреса місця знаходження: село Новосілки, Турійський район, Волинська область, код в ЄДРПОУ 04333336.

Головуючий

Дата ухвалення рішення12.11.2019
Оприлюднено13.11.2019
Номер документу85554170
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення

Судовий реєстр по справі —169/786/19

Рішення від 12.11.2019

Цивільне

Турійський районний суд Волинської області

Тітівалов Р. К.

Ухвала від 08.10.2019

Цивільне

Турійський районний суд Волинської області

Тітівалов Р. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні