Рішення
від 12.11.2019 по справі 229/5261/19
ДРУЖКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 229/5261/19

Номер провадження 2/229/1170/2019

Категорія 51

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 листопада 2019 року Дружківський міський суд Донецької області

у складі:

головуючого -судді Гонтар А.Л.

при секретарі Білик О. А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду м. Дружківка цивільну справу за позовною заявою Органу опіки та піклування Ясинуватської районної державної адміністрації до ОСОБА_1 про позбавлення батьківських прав,

в с т а н о в и в :

позивач Орган опіки та піклування Ясинуватської районної державної адміністрації 09 вересня 2019 р. звернувся до Дружківського міського суду з позовною заявою до ОСОБА_1 про позбавлення батьківських прав відносно неповнолітньої дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , стягнення з неї аліментів на утримання дитини в розмірі по 1/3 частини від їх доходу на місяць.

Позивач у позовній заяві вказав, що відповідач ОСОБА_1 ,, будучи матір"ю неповнолітньої дитини, не займається її вихованням. Свої позовні вимоги позивач обґрунтовує наступним.

Взимку 2016 року до служби в справах дітей Ясинуватської райдержадміністрації в телефонному режимі від мешканки селища Ласточкине Ясинуватського району, надійшла інформація, що за адресою: АДРЕСА_1 мешкає жінка із дитиною, до якої приходять люди, які зловживають спиртними напоями та ведуть аморальний спосіб життя, порушують громадський порядок.

В результаті проведеної перевірки представниками служби в справах дітей спільно з центром соціальних служб для сім"ї та молоді, було з"ясовано, що за вказаною адресою проживає відповідач ОСОБА_1 з малолітньою дитиною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . На момент огляду в будинку було брудно, відсутня їжа, відсутній зимовий одяг, жінка була агресивно налаштована, з нею була проведена бесіда щодо профілактики вживання алкоголю.

Під час наступної перевірки було встановлено, що відповідач виїхала із вказаного будинку разом із дитиною.

З 02.11.2017 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , перебуває в Центрі соціально-психологічної реабілітації дітей Добропільської міської ради, проте без необхідного пакету документів.

Службою в справах дітей Ясинуватської райдержадміністрації було отримано свідоцтво про народження дитини на мідставі медичного свідоцтва про народження.

При перевірці умов проживання ймовірного місця пеербування ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_2 , було виявлено, що в будинку ніхто не мешкає, двері заколочені, вікна розбиті. Місце перебування матері дитини ОСОБА_3 невідоме.

Відповідач ОСОБА_1 характеризується як людина конфліктна, яка зловживає спиртними напоями, веде аморальний спосіб життя, ніде не працює, дитиною не піклується. За час пеербування дитини в центрі соціально-психологічної реабілітації, ОСОБА_1 жодного разу дитину не відвідала, життям та здоров"ям сина не поцікавилась.

У зв`язку з тим, що ОСОБА_1 не займається вихованням дитини, представник органа опіки та піклування просить суд позбавити її батьківських прав відносно сина ОСОБА_2 , стягнути з неї аліменти на утримання дитини та передати дитину органу опіки та піклування Ясинуватської райдержадмінінстрації для вирішення питання щодо його подальшого влаштування.

Ухвалою Дружківського міського суду Донецької області від 16 вересня 2019 року провадження в справі було відкрито та справу призначено до підготовчого судового засідання на 08 жовтня 2019 року (а.с.24-25).

Відповідно до ухвали суду від 08 жовтня 2019 року підготовче провадження в справі було закрито та справу призначено до розгляду по суті на 23 жовтня 2019 року (а.с.31-32).

Представник позивача в судове засідання не з"явилась, про час та місце розгляду справи була повідомлена належним чином - судовою повісткою, надала до суду заяву про розгляд справи у відсутності представника позивача, в якому також просить позбавити ОСОБА_1 батьківських прав відносно ОСОБА_3 та стягнути з неї аліменти на утримання сина (а.с.26).

Відповідач ОСОБА_1 у судове засідання не з`явилася, про час та місце розгляду справи її було повідомлено належним чином, про що в матеріалах справи є розписки. Заяву з клопотанням про відкладення розгляду справи вона не надала причини неявки суду не повідомила.

З огляду на це, на підставі ст.247 ЦПК України, суд вважає за можливе розглядати справу у відсутності сторін, без фіксації судового процесу, на підставі наявних у справі доказів.

Зі згоди позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст.. 280 ЦПК України.

Судом установлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

Відповідач ОСОБА_1 є матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується актовим записом про його народження № 3, зробленим 12 лютого 2019 року Покровським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Донецькій області (а.с. 3,5).

Відомості про батька дитини записані відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України, що підтверджується витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до ч.1 ст.135 СК України №00022093703 від 12.02.2019 року (а.с.5)

Відповідно до ч. 1 п. 2 ст. 164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Дослідивши докази по справі, суд дійшов висновку, що мати ОСОБА_1 ухиляється від виконання своїх обов`язків по вихованню своєї неповнолітньої дитини. Про це свідчать наступні обставини.

Дублікат медичного свідоцтва про народження №190 був виданий 15 січня 2019 року провідному спеціалісту служби у справах дітей Ясинуватської райдержадміністрації (а.с.6).

Довідкою виконавчого комітету Орлівської сільської ради №166 від 15.01.2019 року встановлено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_3 (а.с.13).

Актом обстеження умов проживання, складеним 20.10.2015 року, встановлено, що при перевірці умов проживання сім"ї ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_3 , умови проживання в будинку незадовільні, в будинку дуже брудно, всюди розкидане сміття та мотлох, територія двора будинку засмічена, заросла бур"яном, продуктів харчування достатньо (а.с.15).

Актом обстеження умов проживання, складеним 19.01.2016 року, встановлено, що при перевірці умов проживання сім"ї ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_3 , умови проживання в будинку незадовільні, в будинку дуже брудно, посуд не вимитий, приготовлена для дитини їжа відсутня, зимовий одяг для дитини відсутній (а.с.16).

Відповідно до акту обстеження умов проживання за адресою: АДРЕСА_2 , було встановлено, що в будинку ніхто не мешкає, зовні дім в заброшеному вигляді, не має вікон, двері заколочені (а.с.10). Це також підтверджується відповіддю служби у справах дітей Військово-цивільної адміністрації м. Авдіївки Донецької області №01-45/170 від 11.04.2019 року, наданою на запит начальника служби у справах дітей Ясинуватської районної державної адміністрації (а.с.9).

Відповідно довідки №43 від 11.01.2019 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , перебуває в центрі соціально-психологічної реабілітації дітей Добропільської міської ради з 02.11.2017 року по теперішній час (а.с.11).

Також, довідкою №1114 від 30.08.2019 року, начальник служби у справах дітей Ясинуватської РДА був повідомлений про те, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , перебуває в центрі соціально-психологічної реабілітації дітей Добропільської міської ради з 02.11.2017 року по теперішній час . Мати дитини ОСОБА_1 життям та здоров"ям сина не цікавиться та жодного разу не відвідувала його в центрі (а.с.12).

Актом від 12.08.2019 року затвердженим заступником голови з питань діяльності виконавчих органів Орлівської сільської ради, встановлено, що за адресою: АДРЕСА_3 , зареєстровані: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та її син ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , які з січня 2016 року по теперішній час за даною адресою не мешкають та виїхали за територію Орлівської сільської ради (а.с.20).

На запит служби у справах дітей Ясинуватської РДА, центром соціально-психологічної реабілітації дітей Добропільської міської ради була надана відповідь №361 від 08.04.2019 року про те, що малолітній ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , був доставлений до центру начальником служби у справах дітей військово-цивільної адмінінстрації м. Авдіївки за клопотанням від 02.11.2017 року №01-45/310 (родина опинилась у складних життєвих обставинах і мати невзмозі виконувати батьківські обов"язки) (а.с.22).

Відповідно до положень ст. 19 СК України орган опіки та піклування подав до суду письмовий висновок щодо вирішення спору, відповідно до якого вважає доцільним позбавити відповідача ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , батьківських прав у відношенні її малолітньої дитини - сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 19).

Згідно з п. 15 Постанови Верховного Суду України від 30 березня 2007 р. № 3 Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав , позбавлення батьківських прав , що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

П.16 вищевказаного ПВС України вказує, що ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Частиною 1 ст. 164 СК встановлено вичерпний перелік підстав для позбавлення батьківських прав.

Відповідно до ч. 1 п. 2,3 ст. 164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини; жорстоко поводяться з дитиною.

Суд на підставі зібраних доказів у справі прийшов до висновку, що відповідачка, ОСОБА_1 ухиляється від виконання своїх обов`язків по вихованню неповнолітньої дитини, тому згідно ст. 164 Сімейного кодексу України суд вважає за необхідне позбавити їх батьківських прав відносно дитини.

Згідно зі ст.180 Сімейного кодексу України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Згідно ст..188 Сімейного кодексу України особа, яка позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язків по утриманню дитини. У зв`язку з чим аліменти підлягають стягненню з ОСОБА_1 на малолітню дитину - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до ст. 183 СК України частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом.

Суд вважає за необхідне стягнути аліменти на утримання дитини у розмірі по 1/3 части від доходу відповідача.

Відповідно до ст.141 ЦПК України стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати. Оскільки позов задоволено повністю, то необхідно з відповідача на користь держави стягнути судові витрати у сумі 768,40 грн.

Керуючись ст. 10, 11, 60, 61, 81, 263-265, 268,280 ЦПК України, на підставі ст. 164 - 166,180,183,188 Сімейного кодексу України, суд -

в и р і ш и в:

позовні вимоги Органу опіки та піклування Ясинуватської районної державної адміністрації до ОСОБА_1 про позбавлення батьківських прав задовольнити.

Позбавити батьківських прав ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженку селища Ласточкіне Ясинуватського району Донецької області, РНОКПП НОМЕР_1 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_3 , відносно малолітньої дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , актовий запис про його народження №3, зроблений 12 лютого 2019 року Покровським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Донецькій області.

Стягувати щомісяця з ОСОБА_1 , яка народилась ІНФОРМАЦІЯ_5 у с. Ласточкіна Ясинуватського району Донецької області, РНОКПП НОМЕР_1 , аліменти на користь ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у розмірі 1/3 частини її доходу, але не менше 50% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку, починаючи з 09 вересня 2019 р. і до досягнення дитиною повноліття.

Передати малолітнього ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 органу опіки та піклування Ясинуватської районної державної адмінінстрації для вирішення питання щодо його подальшого влаштування.

Рішення у частині стягнення аліментів за один місяць надати негайному виконанню.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , РНОКПП НОМЕР_2 , на користь держави, отримувач коштів: ГУК у м. Києві/м. Київ/22030106, ЄДРПОУ 37993783, банк отримувача - Казначейство України (ЕАП), на рахунок отримувача (IBAN) UA798999980000031211256026001, код класифікації доходів бюджету 22030106 судовий збір у сумі 768 (сімсот шістдесят вісім) грн. 40 коп..

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Апеляційного суду Донецької області. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження , якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Повний текст судового рішення складений в нарадчій кімнаті 12 листопада 2019 року.

Суддя: А.Л. Гонтар

Дата ухвалення рішення12.11.2019
Оприлюднено13.11.2019

Судовий реєстр по справі —229/5261/19

Ухвала від 04.03.2020

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Гонтар А. Л.

Ухвала від 30.01.2020

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Гонтар А. Л.

Рішення від 12.11.2019

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Гонтар А. Л.

Ухвала від 08.10.2019

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Гонтар А. Л.

Ухвала від 16.09.2019

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Гонтар А. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні