Рішення
від 07.11.2019 по справі 910/9911/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07.11.2019Справа № 910/9911/19

Господарський суд міста Києва у складі головуючого судді Головіної К.І., при секретарі судового засідання Лук`янчук Д.Ю., розглянувши у спрощеному позовному провадженні справу

за позовом Акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк"

до 1) Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельний Майданчик";

2) ОСОБА_1

про стягнення 124 999, 97 грн.

за участю представників сторін:

від позивача: не з`явився

від відповідача-1: не з`явився

від відповідача-2: не з`явився

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду м. Києва звернулось Акціонерне товариство Комерційний банк "Приватбанк" (далі - АТ КБ "Приватбанк", позивач) з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельний Майданчик" (далі - ТОВ "Будмайданчик", відповідач-1) та ОСОБА_1 (далі - ОСОБА_1 , відповідач-2) про солідарне стягнення заборгованості 124 999, 97 грн. за кредитним договором від 02.10.2017 р. та договором поруки № POR1506928363752 від 02.10.2017 р.

У обґрунтування своїх вимог позивач посилається на порушення позичальником - ТОВ "Будмайданчик" (відповідачем-1) зобов`язань щодо повного і своєчасного повернення кредиту за договором від 02.10.2017 р., внаслідок чого у ТОВ "Будмайданчик" утворилась заборгованість. Також позивач вказує, що обов`язок повернути вказану заборгованість виник і у поручителя (фізичної особи) - ОСОБА_1 (відповідача-2) в силу договору поруки № № POR1506928363752 від 02.10.2017 р., яким забезпечувалось повернення кредиту.

У позові АТ КБ "Приватбанк" просило солідарно стягнути з ТОВ "Будмайданчик" та ОСОБА_1 заборгованість за кредитом в сумі 124 999,97 грн.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 31.07.2019 р. вказаний позов було прийнято до розгляду та відкрито провадження, справу вирішено розглядати в порядку спрощеного позовного провадження із повідомленням (викликом) учасників спору, сторонам надана можливість реалізувати свої процесуальні права та обов`язки.

Відповідачі - ТОВ "Будмайданчик" та ОСОБА_1 у строк, встановлений законом, відзиву на позов не надали, їх позиція щодо заявлених до них вимог суду невідома. Відповідно до ч. 9 ст. 165 ГПК України у разі ненадання відповідачами відзиву у встановлений строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

У судове засідання представники сторін повторно не з`явились, належним чином були повідомлені про дату, час та місце розгляду справи, про причини неявки суд не повідомили.

До початку розгляду по суті від позивача надійшло клопотання про залишення позову в частині вимог до відповідача-2 - ОСОБА_1 без розгляду. У цьому ж клопотанні просив розглянути справу без його участі.

Суд, розглянувши заяву АТ КБ "Приватбанк" про залишення позову без розгляду в частині вимог до відповідача-2 - ОСОБА_1, вважає, що вона підлягає задоволенню.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 226 ГПК України суд залишає позов без розгляду, якщо позивач до початку розгляду справи по суті подав заяву про залишення позову без розгляду.

Матеріалами справи підтверджено, що заяву про залишення позовних вимог до ОСОБА_1 без розгляду, було подано позивачем (банком) до початку розгляду справи по суті, указане клопотання підписане уповноваженим представником АТ КБ "Приватбанк" та воно є формою реалізації процесуальних прав учасників справи, передбачених ст. 42 ГПК України.

За таких обставин, суд вважає за необхідне залишити без розгляду позов АТ КБ "Приватбанк" до ОСОБА_1 про солідарне стягнення кредитної заборгованості.

У частині вимог АТ КБ "Приватбанк" до ТОВ "Будмайданчик" про стягнення заборгованості у сумі 124 999,97 грн., суд прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню.

Установлено, що 02.10.2017 р. ТОВ "Будмайданчик" (клієнт) звернулось до АТ КБ "Приватбанк" (банк) із анкетою-заявою про приєднання до Умов та правил надання послуги "Куб" (далі - Умови), відповідно до якої клієнт приєднується до розділу 3.2.8 вказаних Умов та правил, що розміщені на сайті банку http://pb.ua, приймає на себе всі зобов`язання, зазначені у цих Умовах та укладає кредитний договір.

Згідно з ч. 1 ст. 634 ЦК України договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору.

Відповідно до ст. 628 ЦК України зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Як вбачається із анкети-заяви від 02.10.2017 р., клієнт (ТОВ "Будмайданчик") приєднався до розділу 3.2.8 Умов та правил, що розміщені на сайті банку http://kub.pb.ua, чим уклав із банком кредитний договір.

Істотними умовами даного кредитного договору є: розмір кредиту - визначається банком та вказується у профайлі позичальника на сайті http://pb.ua; строк кредиту - 12 місяців з моменту видачі коштів; порядок погашення заборгованості за кредитом - щомісяця рівними частинами до календарного числа місяця, в який було здійснено видачу коштів.

Відповідно до ст. 1054 ЦК України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти. До відносин за кредитним договором застосовуються положення параграфа 1 глави 71 ЦК України, якщо інше не встановлено параграфом 2 глави 71 ЦК України і не випливає із суті кредитного договору

Пунктом 3.2.8.1 Умов визначено, що банк за наявності вільних грошових коштів зобов`язується надати клієнту "кредит Куб" для фінансування поточної діяльності клієнта, в обмін на зобов`язання клієнта з повернення кредиту, сплати відсотків, комісії та ін. винагород в обумовлені цим договором терміни. Кредитування клієнта здійснюється в межах встановленого банком ліміту кредитування, про який банк повідомляє клієнта через встановлені канали комунікацій. Істотні умови кредиту (сума кредиту, проценти за користування кредитом, розмір щомісячного платежу, порядок їх сплати) вказуються в заяві про приєднання по умов та правил надання банківських послуг (далі заява), а також в системі Приват24.

Клієнт приєднується до послуги шляхом підписання електронно-цифровим підписом заяви в системі Приват24 або у сервісі "Paperless" або іншим шляхом, що прирівнюється до належного способу укладення сторонами кредитного договору. Кредит також може надаватись шляхом видачі кредитних коштів з наступним їх перерахуванням на рахунок підприємства-продавця за товари та послуги.

Згідно з п. 3.2.8.3.1 Умов повернення кредиту здійснюється щомісячно шляхом забезпечення клієнтом позитивного сальдо на його поточному рахунку в сумах і в дати щомісячних внесків, зазначених в заяві.

Відповідно до п. 3.2.8.9.1 Умов за користування кредитом у період з дати списання коштів з позикового рахунку до дат погашення кредиту згідно з п.п. 3.2.8.1, 3.2.8.3 цього договору клієнт сплачує проценти в розмірі, зазначеному в п. 3.2.8.3.2.

Згідно з п. 3.2.8.3.2 Умов за користування послугою клієнт сплачує щомісячно на протязі всього терміну кредиту проценти за користування кредитом в розмірі та згідно графіку, визначених в заяві та тарифах. При несплаті процентів у строк, визначений графіком, вони вважаються простроченими.

Пунктом 3.2.8.3.3 Умов передбачено, що при порушенні клієнтом будь-якого грошового зобов`язання клієнт сплачує банку проценти за користування кредитом у розмірі, встановленому у заяві.

Нарахування прострочених процентів здійснюється щодня, при цьому проценти розраховуються на непогашену частину кредиту за фактичну кількість днів користування кредитними ресурсами, виходячи з 360 днів у році. День повернення кредиту в часовий інтервал нарахування процентів не враховується (п. 3.2.8.9.2 Умов).

Відповідно до п. 3.2.8.9.7 Умов розрахунок і нарахування процентів за користування кредитом здійснюється у терміни, вказані в заяві, кожного місяця, на наступний день після дня отримання клієнтом кредиту або дня погашення чергової частини боргу і проводиться до повного погашення заборгованості за кредитом на первісну суму кредиту.

Судом встановлено, на виконання умов кредитного договору від 02.10.2017 р., АТ КБ "Приватбанк" 16.11.2017 р. перерахувало на поточний рахунок ТОВ "Будмайданчик" (відповідачу-1) кредитні кошти у сумі 500 000,00 грн., що підтверджується наявною у матеріалах справи банківською випискою.

Проте, позичальник - ТОВ "Будмайданчик" неналежним чином виконав покладені на нього зобов`язання, визначені умовами кредитного договору та Умовами повернення кредиту, а саме - у встановлений договором строк суму наданого кредиту повернув не в повному обсязі. Отже, у відповідача-1 виникла заборгованість за кредитом у сумі 124 999,97 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 193 ГК України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Не допускаються одностороння відмова від виконання зобов`язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов`язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином (ч. 7 ст. 193 ГК України). Відповідно до ч. 1 ст. 202 ГК України господарське зобов`язання припиняється, зокрема, виконанням, проведеним належним чином.

Відповідач-1 - ТОВ "Будмайданчик" доказів, які б підтверджували належне виконання ним своїх зобов`язань за кредитним договором від 02.10.2017 р. суду не надав, доводів позивача не спростував, тому суд прийшов до висновку, що позовні вимоги про стягнення з позичальника кредитної заборгованості у сумі 124 999,97 грн. є обгрунтованими та підлягають задоволенню.

Отже, на користь банку підлягає стягненню кредитна заборгованість у сумі 124 999,97 грн. з відповідача-1 - ТОВ "Будмайданчик".

Відповідно до ст. 129 ГПК України витрати по сплаті судового збору у разі задоволення позову покладаються на відповідача-1.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 73-79, 129, 236-238, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов Акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельний Майданчик" та ОСОБА_1 про солідарне стягнення заборгованості у сумі 124 999, 97 грн. в частині позовних вимог до ОСОБА_1 про солідарне стягнення заборгованості у сумі 124 999,97 грн. залишити без розгляду.

Позовні вимоги Акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельний Майданчик" про стягнення заборгованості у сумі 124 999, 97 грн. задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельний Майданчик" (01001, м. Київ, вул. М. Берлінського, буд. 20, оф. 4, ідентифікаційний код 40871485) на користь Акціонерного товариства Комерційний банк "Приватбанк" (01001, м. Київ, вул. Грушевського, буд. 1Д, ідентифікаційний код 14360570) заборгованість за кредитом у сумі 124 999 (сто двадцять чотири тисячі дев`ятсот дев`яносто дев`ять) грн. 97 коп., судовий збір у сумі 1 921 (одна тисяча дев`ятсот двадцять одна) грн. 00 коп.

Рішення ухвалено в нарадчій кімнаті та проголошено його вступну та резолютивну частини в судовому засіданні 7 листопада 2019 року.

Повний текст рішення складений 12 листопада 2019 року.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до суду апеляційної інстанції через господарський суд міста Києва шляхом подачі апеляційної скарги в 20-денний строк з дня підписання повного тексту рішення.

Суддя Головіна К.І.

Дата ухвалення рішення07.11.2019
Оприлюднено13.11.2019
Номер документу85584887
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 124 999, 97 грн

Судовий реєстр по справі —910/9911/19

Рішення від 07.11.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 17.10.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 17.10.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 17.10.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 16.09.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 16.09.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 31.07.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні