Рішення
від 08.11.2019 по справі 392/1541/19
МАЛОВИСКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 392/1541/19

Провадження № 2/392/899/19

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08.11.2019 року Маловисківський районний суд Кіровоградської області у складі:

Головуючої- судді Кавун Т.В.

при секретарі Стець Т.М.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в м.Мала Виска справу за позовом ОСОБА_1 до Лозуватської сільської ради Маловисківського району Кіровоградської області про визнання права власності в порядку спадкування за законом, -

ВСТАНОВИВ:

23.10.2019 року позивач звернувся до суду з вказаним позовом, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його баба - ОСОБА_2 , після смерті якої відкрилася спадщина на земельну ділянку під № НОМЕР_1 площею 3,50 га., розташовану на території Лозуватської сільської ради Маловисківського району Кіровоградської області. Спадкоємицями даної земельної ділянки є її доньки - ОСОБА_3 , ОСОБА_4 та ОСОБА_5 (його мати), яка фактично прийняла спадщину, однак дооформити її не встигла та свідоцтво про право на спадщину не отримала, так як померла ІНФОРМАЦІЯ_2 . Звернувшись до нотаріальної контори із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину, отримав відмову через відсутність документів на підтвердження права власності. Тому, просить суд встановити факт прийняття спадщини ОСОБА_5 після смерті її матері - ОСОБА_2 , яка складалася із 1/3 частки земельної ділянки, а також визнати за ним право власності на 1/3 частку земельної ділянки в порядку спадкування після смерті матері - ОСОБА_5 .

Позивач в судове засідання не з`явився, надіслав заяву про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги підтримав.

Від представника відповідача надійшла заява про розгляд справи у їх відсутність, не заперечують проти задоволення позову.

Відповідно до ч.3 ст.200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлено наступні обставини.

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 .

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина на земельну ділянку площею 3,50 га., розташовану на території Лозуватської сільської ради Маловисківського району Кіровоградської області, яка належала їй на підставі державного акту на право приватної власності на землю серії КР МВ в„– 856 , виданого Лозуватською сільською радою Маловисківського району Кіровоградської області 30.07.1999 року, зареєстрованого в книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 733-693.

Згідно свідоцтва про право на спадщину за законом, спадкоємицями майна померлої ОСОБА_2 є її доньки - ОСОБА_4 на 1/3 частку у спадщині, ОСОБА_3 на 1/3 частку у спадщині, ОСОБА_5 на 1/3 частку у спадщині.

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_5 , відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_4 .

Спадкоємицями майна померлої ОСОБА_5 є її син - ОСОБА_1 та донька - ОСОБА_6 .

Згідно заяви, поданої нотаріусу, ОСОБА_6 відмовилася від прийняття спадщини після смерті ОСОБА_5 .

ОСОБА_1 , звернувшись до нотаріальної контори із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_5 , отримав відмову через відсутність документів на підтвердження права власності померлої на земельну ділянку.

Згідно ч.1,ч.2 ст. 549 ЦК України ( 1963 року, що діяв на момент виникнення правовідносин), визнається, що спадкоємець прийняв спадщину, якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном, якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини. Зазначені дії повинні бути вчинені протягом шести місяців з дня відкриття спадщини.

Відповідно до ст.1261 ЦК України, у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Відповідно до ст.1216, 1217,1218 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до свідоцтв про право на спадщину за законом від 19.09.2012 року, зарееєстрованих в реєстрі за № 1-1154 та за № 1-1150, вбачається, що спадкоємцями ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_3 та ОСОБА_4 було отримано свідоцтво про право на спадщину за законом на 1/3 частки земельної ділянки, при цьому ОСОБА_5 свідоцтво про право на спадщину за законом не отримала.

Згідно постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії №15 від 11.10.2019 року, вбачається, що державним нотаріусом заведено спадкову справу за № 62/2019 року на підставі заяви про прийняття спадщини від імені сина спадкоємиці ОСОБА_1 . Державним нотаріусом відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину, після смерті ОСОБА_5 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка була спадкоємицею ОСОБА_2 , що померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , обгрунтовано тим, що ОСОБА_5 прийняла спадщину фактично ( так як на момент смерті була зареєстрована разом із спадкодавицею), але не оформила своїх спадкових прав, після смерті своєї матері ОСОБА_2 .

Враховуючи, що позивач є спадкоємцем померлої за законом першої черги, інші спадкоємці відсутні, відповідач не заперечує проти задоволення даного позову, тому суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 200, 206, 259, 264- 265 ЦПК України,-

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити.

Встановити факт прийняття спадщини, яка складалася із 1/3 частки земельної ділянки № НОМЕР_1 , площею 3,50 га., розташованої на території Лозуватської сільської ради Маловисківського району Кіровоградської області, спадкоємицею ОСОБА_5 після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В порядку спадкування за законом першої черги після смерті ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , визнати за ОСОБА_1 право власності на 1/3 частку земельної ділянки № НОМЕР_1 , площею 3,50 га., розташовану на території Лозуватської сільської ради Маловисківського району Кіровоградської області.

Рішення може бути оскаржено протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Учасники справи:

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , паспорт серії НОМЕР_5 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_6 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Лозуватська сільська рада Маловисківського району Кіровоградської області, код ЄДРПОУ: 04364727, місцезнаходження: с.Лозуватка Маловисківського району Кіровоградської області, вул.Миру, 33А.

Суддя Т.В. Кавун

СудМаловисківський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення08.11.2019
Оприлюднено14.11.2019
Номер документу85593311
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —392/1541/19

Рішення від 08.11.2019

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кавун Т. В.

Ухвала від 25.10.2019

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кавун Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні