Рішення
від 12.11.2019 по справі 526/2338/19
ГАДЯЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 526/2338/19

Провадження № 2-о/526/83/2019

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 листопада 2019 рокуГадяцький районний суд Полтавської області в складі

головуючої судді Максименко Л.В.

секретаря судових засідань Павленко Т.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Гадяч цивільну справу № 526/2338/19 за поданням органу опіки та піклування виконавчого комітету Рашівської сільської ради Гадяцького району про встановлення опіки над фізичною особою, визнаною недієздатною та призначення опікуна, заінтересована особа: Рашівський психоневрологічний будинок-інтернат,

в с т а н о в и в :

до суду звернувся орган опіки та піклування при виконавчому комітеті Рашівської сільської ради з поданням про призначення опікуна над недієздатним ОСОБА_1

29 жовтня 2019 року провадження по справі відкрито.

Представник органу опіки та піклування при виконавчому комітеті Рашівської сільської ради Омельченко В.І. звернувся до суду з заявою про розгляд подання без його участі та просив подання задовольнити.

Представник заінтересованої особи Рашівського психоневрологічного будинку-інтернату Гузій С.М. звернувся до суду з заявою про розгляд подання без його участі, просив подання задовольнити.

Відповідно до ст. 247 ЦПК України фіксація судового процесу технічними засобами не здійснювалась.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що подання органу опіки та піклування при виконавчому комітеті Рашівської сільської ради про призначення опікуна недієздатному ОСОБА_1 підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що рішенням Кобеляцького районного суду Полтавської області від 13 листопада 2012 року ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 визнано недієздатним. Призначено опікуном ОСОБА_1 адміністрацію Ліщинівського психоневрологічного будинку-інтернату.

Ухвалою Кобеляцького районного суду від 30 липня 2019 року звільнено адміністрацію Ліщинівського психоневрологічного будинку-інтернату від виконання обов`язків опікуна над недієздатним ОСОБА_1 , який направлений на державне утримання до Рашівського будинку-інтернату.

Відповідно путівки Департаменту соціального захисту населення Полтавської обласної державної адміністрації № 143 від 12 липня 2019 року ОСОБА_1 , 1980 року народження направлено на державне утримання до Рашівського будинку-інтернату.

Відповідно до витягу з наказу Рашівського психоневрологічного будинку-інтернату від 26.06.2019 № 177/3, ОСОБА_1 . 26 червня 2019 року прибув на постійне місце проживання до Рашівського психоневрологічного будинку-інтернату.

Рішенням Рашівської сільської ради від 10 жовтня 2019 року затверджено висновок органу опіки і піклування про доцільність призначення Рашівського психоневрологічного будинку-інтернату в особі директора Гузій С.М., опікуном над недієздатним ОСОБА_1 .

З виписки Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань вбачається, що Гузій Сергій Миколайович являється керівником Рашівського психоневрологічного будинку-інтернату.

Статтею 55 ЦК України передбачено, що опіка встановлюється з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Відповідно до ст. 58 цього Кодексу, опіка встановлюється над фізичними особами, які визнані недієздатними.

Суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування, що передбачено ст. 60 ЦК України.

Згідно ст. 66 ЦК України, якщо над фізичною особою, яка перебуває у закладі соціального захисту населення, не встановлено опіку чи піклування або не призначено опікуна чи піклувальника, опіку або піклування над нею здійснює цей заклад.

Згідно п. 3.6 Правил опіки та піклування, якщо над особами, які потребують опіки (піклування) і влаштовані у відповідні лікувальні установи чи установи соціального захисту населення, опікуни (піклувальники) не призначені, то виконання обов`язків опікунів і піклувальників від імені держави здійснюють ці установи в особі керівників цих установ.

За приписами ст. 300 ЦПК України суд, ухвалюючи рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

При розгляді подання суд враховує, що ОСОБА_1 у встановленому законом порядку визнаний недієздатним, однак над ним, у зв`язку з переведенням з одного будинку-інтернату до іншого не встановлено опіку та не призначено опікуна. На даний час недієздатний знаходиться на повному державному утриманні і зарахований до числа підопічних Рашівського психоневрологічного будинку-інтернату, який фактично здійснює над ним опіку. За наведених обставин підстав, які б перешкоджали встановленню опіки судом не встановлено, а в поданні органу опіки та піклування зроблено висновок про доцільність призначення такого опікунства, тому суд вважає, що подання підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 55, 58, 60, 66 ЦК України, ст. 34 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні", ст.ст. 81, 263-265, 268, 273, 300 ЦПК України, суд, -

в и р і ш и в:

- подання органу опіки та піклування виконавчого комітету Рашівської сільської ради Гадяцького району про встановлення опіки над фізичною особою ОСОБА_1 , визнаною недієздатною та призначення опікуна, заінтересована особа Рашівський психоневрологічний будинок-інтернат задовольнити.

Призначити опікуном над недієздатним ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , Рашівський психоневрологічний будинок-інтернат в особі директора.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Полтавського апеляційного суду через Гадяцький районний суд протягом 30 днів з дня проголошення рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Повне найменування сторін:

Заявник - орган опіки і піклування Рашівської сільської ради Гадяцького району, місцезнаходження - вулиця Миру, 50 с. Рашівка Гадяцького району, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України - 21051243.

Заінтересована особа - Рашівський психоневрологічний будинок-інтернат Департаменту соціального захисту населення Полтавської обласної держаної адміністрації Полтавської області, місцезнаходження - вулиця Миру, 30 с. Рашівка Гадяцького району, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України - 03189216.

Головуюча: Л. В. Максименко

Дата ухвалення рішення12.11.2019
Оприлюднено14.11.2019
Номер документу85594538
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення опіки над фізичною особою, визнаною недієздатною та призначення опікуна, заінтересована особа: Рашівський психоневрологічний будинок-інтернат

Судовий реєстр по справі —526/2338/19

Рішення від 12.11.2019

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Максименко Л. В.

Ухвала від 29.10.2019

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Максименко Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні