Рішення
від 13.11.2019 по справі 153/1424/19
ЯМПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"13" листопада 2019 р.

Справа153/1424/19

Провадження2/153/394/19-ц

Ямпільський районний суд Вінницької області

у складі головуючого судді Дзерина М.М.

за участю секретаря судового засідання Гулковської Т.Т.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Ямпіль, Вінницької області цивільну справу за правилами загального позовного провадження за позовом ОСОБА_1 до Качківської сільської ради, Ямпільського району, Вінницької області, про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернулась до суду із вищевказаним позовом. Свої вимоги мотивує наступним: ІНФОРМАЦІЯ_1 червня ІНФОРМАЦІЯ_2 в селі Качківка, Ямпільського району Вінницької області померла її мати ОСОБА_2 . Її мати до дня смерті проживала одиноко в с.Качківка, Ямпільського району Вінницької області, батька немає. До шести місяців після смерті матері вона не зверталась до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини з поважної причини, а саме їй не було відомо, що її мати за життя була власником земельної ділянки, а дізналась про це лише у вересні 2019 року, коли прибирала у її будинку та знайшла у шухляді документи на землю. Зважаючи на те, що в іншому порядку вона немає можливості поновити свої права на спадщину після смерті матері, вважає, що нею пропущено строк з поважних причин, тому вимушена звернутися до суду з цим позовом з метою поновлення свої прав та інтересів на спадкове майно матері. Інших спадкоємців немає. Заповіт матір`ю не складався. Просить суд визначити їй додатковий строк терміном три місяці для подання заяви до нотаріуса про прийняття спадщини в порядку спадкування за законом, що відкрилась після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Качківка, Ямпільського району Вінницької області.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилась. Надала суду заяву вх. №7482 від 22.10.2019 року про розгляд справи у його відсутність. Заявлені позовні вимоги підтримав та просив суд їх задоволити.

Представник відповідача Качківської сільської ради Ямпільського району, Вінницької області в судове засідання не з`явився. Надав суду заяву вх..№7819 від 01.11.2019 року про розгляд даної справи у їх відсутність. Не заперечують проти позову.

Згідно ч.3 ст.211 ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Судом встановлені такі обставини та визначені відповідно до них правовідносини:

Із досліджених судом письмових доказів, що є у справі встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в селі Качківка, Ямпільського району Вінницької області померла ОСОБА_2 (копія свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 (а.с.5)).

З копії свідоцтва про народження (виданого повторно) серії НОМЕР_2 встановлено, що ОСОБА_2 являється матір`ю ОСОБА_3 (а.с.6).

З копії свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_3 встановлено, що ОСОБА_3 після реєстрації шлюбу своє дівоче прізвище змінила на прізвище ОСОБА_4 (а.с.7)).

З довідки виданої виконавчим комітетом Качківської сільської ради Ямпільського району Вінницької області встановлено, що ОСОБА_2 до дня смерті, 30 ІНФОРМАЦІЯ_3 2018 ІНФОРМАЦІЯ_2 була зареєстрована по АДРЕСА_1 , інших зареєстрованих осіб в даному будинку немає (а.с.8).

З копії державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯА № НОМЕР_4 встановлено, що ОСОБА_2 є власником земельної ділянки площею 1,7763 га на території Качківської сільської ради Ямпільського району Вінницької області (а.с.9).

З інформаційної довідки зі Спадковго реєстру №58231647 від 07.11.2019 року встановлено, що після померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_2 спадкова справа не заводилась.

Згідно ст.55 Конституції України права і свободи людини і громадянина захищаються судом.

Відповідно до статті 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи (частина перша та друга статті 1220 ЦК України).

Частиною першою та другою статті 1269 ЦК України передбачено, що спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (частина перша статті 1270 ЦК України).

Наслідки пропущення строку для прийняття спадщини визначені статтею 1272 ЦК України.

Відповідно до частини першої статті 1272 ЦК України якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

Разом з тим, частиною третьою статті 1272 ЦК України передбачено, що за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до ст.1261 ЦК України ОСОБА_1 є спадкоємцем першої черги в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_2 .

З пункту 24 постанови Пленуму Верховного Суд України від 30.05.2008р. №7 "Про судову практику у справах про спадкування" випливає, що при вирішенні питання про продовження строку для прийняття спадщини суд має дослідити поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини, при цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Як вбачається зі змісту позовної заяви та доданих до неї документів, ОСОБА_1 пропустила строк, встановлений статтею 1270 Цивільного кодексу України для прийняття спадщини, у зв`язку з тим, що проживала окремо від ОСОБА_2 та не знала про наявність спадкового майна.

Суд зазначає, що незнання про наявність спадкового майна, на що посилається ОСОБА_1 як підстави позову, не перешкоджало їй у встановлений статтею 1270 Цивільного кодексу України строк вчинити дії з прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , а відтак не вчинення нею цих дій не пов`язано з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами, тобто причини, з яких вона не вчинила ці дії, не є поважними.

Разом з тим, оскільки інші спадкоємці ОСОБА_2 , які прийняли спадщину, відсутні, а відповідач Качківська сільська рада Ямпільського району Вінницької області позов визнала. Визнання позову не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб. Тому суд вважає, що визначення ОСОБА_1 додаткового строку для прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_2 відповідатиме таким загальним засадам цивільного законодавства як справедливість, добросовісність та розумність (пункт 6 частини першої статті 3 Цивільного кодексу України).

Виходячи із наведеного, суд має підстави для задоволення позову в повному обсязі.

На стягнення судових витрат позивач не наполягає. Користуючись принципом диспозитивності визначеним ч.1 ст.13 ЦПК України, суд не виходить за межі заявлених позовних вимог, а тому підстав для стягнення судових витрат із відповідача на користь позивача не вбачається.

Керуючись ст.ст.11, 206, 258- 265 ЦПК України і на підставі ст.ст. 1262, 1270, 1272 ЦК України, суд

У Х В А Л И В :

Позовні вимоги - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , додатковий строк терміном в три місяці для подання заяви до нотаріуса про прийняття спадщини в порядку спадкування за законом, що відкрилась після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 в селі Качківка, Ямпільського району Вінницької області.

Судові витрати залишити за позивачем.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Вінницького апеляційного суду через Ямпільський районний суд Вінницької області. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , жителька с.Писарівка, Ямпільського району, Вінницької області, РНОКПП НОМЕР_5 .

Відповідач: Качківська сільська рада Ямапільського району Вінницької області, місцезнаходження вул.Рутковського, 118 с.Качківка, Ямпільського району Вінницької області, Код ЄРДПОУ 04325851.

Головуючий М.М. Дзерин

СудЯмпільський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення13.11.2019
Оприлюднено14.11.2019
Номер документу85597355
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —153/1424/19

Рішення від 13.11.2019

Цивільне

Ямпільський районний суд Вінницької області

Дзерин М. М.

Ухвала від 23.10.2019

Цивільне

Ямпільський районний суд Вінницької області

Дзерин М. М.

Ухвала від 27.09.2019

Цивільне

Ямпільський районний суд Вінницької області

Дзерин М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні