Рішення
від 13.11.2019 по справі 328/2134/19
ТОКМАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

328/2134/19

13.11.2019

2/328/873/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 листопада 2019 року м. Токмак

Токмацький районний суд Запорізької області у складі головуючого судді Новікової Н.В., за участю секретаря судового засідання Похвалітової М.В.,

розглянувши у підготовчому засіданні у залі суду у загальному позовному провадженні цивільну справу №328/2134/19 за позовом ОСОБА_1 до Балківської сільської ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Токмацька районна державна нотаріальна контора Запорізької області, про визнання права власності в порядку спадкування за заповітом,-

встановив:

Позивач ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до Балківської сільської ради, в якому просить визнати на нею право власності за заповітом на земельну ділянку площею 7,1 га., яка розташована на території Балківської сільської ради Токмацького району Запорізької області, з цільовим призначенням - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що належала ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , на підставі державного акту на право приватної власності на землю серії ІІІ-ЗП №008007.

Позов обґрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько позивача ОСОБА_2 . Після його смерті відкрилася спадщина на належне йому майно, до складу якої увійшло право власності спірну земельну ділянку. 06.03.2018 спадкодавець склав заповіт, яким заповів спірну земельну ділянку позивачу. Позивач прийняла спадщину та звернулась до нотаріуса за свідоцтвом про право на спадщину за заповітом. У видачі свідоцтва нотаріус відмовив у зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документу на спірну земельну ділянку. Відмова нотаріуса порушує право позивача на спадкування і є підставою для визнання за нею права власності на спірну земельну ділянку.

Відзив на позовну заяву та пояснення третьої особи щодо позову суду не надані.

Ухвалою від 27.08.2019 за клопотанням позивача витребувана копія Спадкової справи №231/2018, відкритої після смерті ОСОБА_2 . Витребуваний доказ наданий суду 06.09.2019.

Позивач у підготовче засідання не з`явилась, надала заяву про розгляд справи без її участі.

Представник відповідача у підготовче засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи без його участі, та про визнання позову.

Представник третьої особи у підготовче засідання не з`явився, був повідомлений належним чином про дату час і місце розгляду справи, причини неявки не повідомив.

Відповідно до ч.3, 4 ст.200, ч.4 ст.206 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем. У разі визнання відповідачем позову суд, за наявності для того законних підстав, ухвалює рішення про задоволення позову.

Оскільки особи, які беруть участь у справі в судове засідання не з`явились, відповідно до вимог ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши письмові докази, дійшов висновку про те, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

ІНФОРМАЦІЯ_2 року помер ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть від 11.05.2018.

Позивач ОСОБА_1 є донькою померлого ОСОБА_2 , що підтверджується її паспортом, свідоцтвом про народження від 11.12.1969, свідоцтвом про одруження від 26.11.1999.

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина, до складу якої увійшли всі права і обов`язки, які належали спадкодавцю за життя.

06 березня 2019 року ОСОБА_2 склав заповіт, яким заповів земельну ділянку площею 7,10 га., що розташована на території Балківської сільської ради Токмацького району Запорізької області, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, позивачу ОСОБА_1 , що підтверджується заповітом, який знаходиться у Спадковій справі №231/2018.

Позивач прийняла спадщину, подавши 12.09.2018 нотаріусу Токмацької районної нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини, що підтверджується її заявою, яка знаходиться у Спадковій справі №231/2018.

30 січня 2019 року позивач звернулась до нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за заповітом, до складу якої входить земельна ділянка. У видачі вказаного свідоцтва нотаріус відмовила у зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документу на земельну ділянку. Вказані обставини підтверджуються постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 30.01.2019.

Відповідно до довідки міськрайонного управління у Токмацькому районі та м. Токмаку Головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області від 13.02.2019 №217/120-19 спадкодавцю ОСОБА_2 був виданий Державний акт на право приватної власності на землю серії ІІІ-ЗП №008007, яким охоплена земельна ділянка площею 7,10 га.

Державний акт на право приватної власності на землю серії ІІІ-ЗП №008007 був втрачений, що підтверджується оголошенням у газеті.

Відмова нотаріуса порушує право позивача ОСОБА_1 на спадкування за заповітом після смерті батька ОСОБА_2 та є підставою для визнання за нею права власності на спірну земельну ділянку відповідно до ст.392 ЦК України.

Згідно зі ст.392 ЦК України, особа, яка вважає, що її речові права порушені, має право звернутися до суду як з позовом про визнання права власності.

Статтею 16 ЦК України передбачено, що звертаючись до суду позивач за власним розсудом обирає спосіб захисту.

Юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, які виникають у державі, в разі відсутності правовстановлюючого документа юридичний факт набуття нерухомості у власність за зверненням зацікавлених осіб може бути визнаний, а невизнані державою права спадкоємців - захищені в судовому порядку.

Суд встановив, що спір виник у зв`язку з відсутністю умов для оформлення спадщини нотаріально.

Відповідно до положень п.23 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 №7 Про судову практику у справах про спадкування , вимоги про визнання права на спадщину судовому розгляду не підлягають тільки у тому випадку, якщо наявні умови для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину, а при відмові нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Враховуючи, що спірна земельна ділянка належала на праві власності спадкодавцю ОСОБА_2 , спадщину за заповітом після смерті якого прийняла позивач ОСОБА_1 , вимоги про визнання за позивачем права власності у порядку спадкування за заповітом на спірну земельну ділянку є законними, ґрунтуються на вищезазначених нормах матеріального права, підтверджені належними, допустимими та достатніми доказами, та підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.2, 10, 19, 263-265 ЦПК України, суд,-

вирішив:

Позов ОСОБА_1 до Балківської сільської ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Токмацька районна державна нотаріальна контора Запорізької області, про визнання права власності в порядку спадкування за заповітом - задовольнити.

Визнати на ОСОБА_1 право власності за заповітом на земельну ділянку площею 7,10 га., яка розташована на території Балківської сільської ради Токмацького району Запорізької області, з цільовим призначенням - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що належала ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , на підставі державного акту на право приватної власності на землю серії ІІІ-ЗП №008007.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Запорізького апеляційного суду через Токмацький районний суд Запорізької області. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду;

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Реквізити учасників справи:

Позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Відповідач - Балківська сільська рада, місцезнаходження: вул. Миру, буд. 125, м. Балкове, Токмацький район, Запорізька область, код ЄДРПОУ 20512587.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Токмацька районна державна нотаріальна контора Запорізької області, місцезнаходження: вул. Гагаріна, буд. 1/21, м. Токмак, Запорізька область, код ЄДРПОУ 25821672.

Суддя:

Дата ухвалення рішення13.11.2019
Оприлюднено14.11.2019
Номер документу85602185
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності в порядку спадкування за заповітом

Судовий реєстр по справі —328/2134/19

Рішення від 13.11.2019

Цивільне

Токмацький районний суд Запорізької області

Новікова Н. В.

Ухвала від 27.08.2019

Цивільне

Токмацький районний суд Запорізької області

Новікова Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні