Ухвала
від 13.11.2019 по справі 758/13985/19
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Подільський районний суд міста Києва

Справа № 758/13985/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 листопада 2019 року слідчий суддя Подільського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури № 7 ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів,

В С Т А Н О В И В :

Прокурор Київської місцевої прокуратури № 7 ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

Обґрунтовуючи клопотання, прокурор зазначав, що відомості про кримінальне правопорушення за ч. 3 ст. 191 КК України внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42019101070000198 від 03.07.19.

Досудовим розслідуванням встановлено, що до слідчого відділу УП в метрополітені ГУНП у м. Києві надійшли матеріали з ГУ СБУ у м. Києві та Київської області, про те, що невстановлені посадові особи КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », у тому числі члени тендерного комітету по закупівлі послуг та товарно-матеріальних цінностей для потреб структурних підрозділів метрополітену, з метою власного збагачення вступили в змову із представниками ряду комерційних структур, зокрема: ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ПП « ОСОБА_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ПП « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ).

У період з 2018 року по теперішній час зазначені комерційні структури брали участь у 11 процедурах публічних закупівель, опублікованих замовником КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в єдиній системі електронних публічних закупівель « ІНФОРМАЦІЯ_4 ».

З метою реалізації власних злочинних намірів, посадові особи КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » запровадили протиправний механізм сприяння та надання переваг вищезазначеним суб`єктам господарювання, шляхом відготовки технічніх умов тендерної документації, у якій зазначаються вимоги під конкретного учасника, що виключає можливість участі інших суб`єктів господарювання.

Окрім цього, згідно отриманої інформації, встановлено, що під час укладання договорів, зазначеними суб`єктами господарювання до структурних підрозділів КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » постачалися матеріали, які не відповідають заявленим якісним показникам, а капітальні ремонти на визначених об`єктах проводились без дотримання вимог державних будівельних норм.

Після отримання розрахунків за надані послуги ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ПП « ОСОБА_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ПП « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) з метою подальшого привласнення, представниками останніх суб`єктів господарської діяльності здійснювалося перерахування грошових коштів на рахунки фірм-представників, а останні в свою чергу на рахунки суб`єктів господарювання транзитно-конвертаційної спрямованості з ознаками фіктивності.

Таким чином, службовими особами КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за попередньою змовою із представниками зазначених комерційних структур впроваджено механізм по закупівлі неякісних товарів та послуг за завищеними цінами з метою виведення державних коштів в тіньовий обіг і їх подальшого привласнення.

З метою дослідження в рамках кримінального провадження документів, щодо фінансово-господарських взаємовідносин між ПП « ОСОБА_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), а також обставин, що мають значення для кримінального провадження та тих обставин, які підлягають доказуванню, 13.08.2019 направлено вимогу в порядку ст. 93 КПК України на адресу ПП « ОСОБА_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ).

Від засновника ПП « ОСОБА_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) ОСОБА_6 отримано відповідь, згідно якої вказано, що документи, які вказані у вимозі містять комерційну та банківську таємницю та розповсюдження зазначених даних без письмової згоди КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та громадян є не законним.

Відтак, необхідність в проведенні тимчасового доступу полягає в тому, що стороні обвинувачення необхідно доказати чи спростувати причетність службових осіб ПП « ОСОБА_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » до вчинення кримінального правопорушення, дослідити обставини порушень вказаними особами законодавства України, встановити інших осіб, причетних до вчинення кримінального правопорушення та встановити інші важливі обставини, які мають значення для кримінального провадження, шляхом здійснення виїмки та приєднання до матеріалів кримінального провадження копій документів, які перебувають у володінні ПП « ОСОБА_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 , а саме: первісні бухгалтерські документи по фінансово господарським взаємовідносинам між ПП « ОСОБА_7 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) з КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) за період 30.03.2019 року 13.08.2019 року по договору № 208-ДБМ-18 від 30.03.2019 , а саме: додаткові угоди до договору № 208-ДБМ-18 від 30.03.2019, додатки і доповнення до них, специфікації, журнали-ордери, оборотно-сальдові відомості, книги обліку придбання і продажу товарів, робіт (послуг), довіреностей, товарно-транспортні накладні, податкові накладні, реєстри податкових накладних, накладні, видаткові накладні, рахунки, рахунки-фактури, акти виконаних робіт (послуг) і прийому передачі товару, робіт (послуг), листування, платіжні доручення, банківські виписки, які укладалися для проведення капітального ремонту приміщень КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в будівлі станції « ІНФОРМАЦІЯ_5 »;

Отже, оригінали вказаних документів необхідно вилучити, з метою їх приєднання до матеріалів кримінального провадження та подальшого аналізу з метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

Посилаючись на те, що іншим способом, ніж здійсненням тимчасового доступу, отримати документи не є можливим, прокурор просив надати тимчасовий доступ із можливістю вилучення оригіналів документів прокурору Київської місцевої прокуратури № 7: ОСОБА_3 , слідчому слідчого відділу управління поліції в метрополітені ГУНП у м. Києві старшому лейтенанту поліції ОСОБА_8 або за їх дорученням працівнику ІНФОРМАЦІЯ_6 ОСОБА_9 , які перебувають у володінні ПП « ОСОБА_4 », а саме: первісні бухгалтерські документи по фінансово господарським взаємовідносинам між ПП « ОСОБА_7 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) з КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) за період 30.03.2019 року 13.08.2019 року по договору № 208-ДБМ-18 від 30.03.2019 , а саме: додаткові угоди до договору № 208-ДБМ-18 від 30.03.2019, додатки і доповнення до них, специфікації, журнали-ордери, оборотно-сальдові відомості, книги обліку придбання і продажу товарів, робіт (послуг), довіреностей, товарно-транспортні накладні, податкові накладні, реєстри податкових накладних, накладні, видаткові накладні, рахунки, рахунки-фактури, акти виконаних робіт (послуг) і прийому передачі товару, робіт (послуг), листування, платіжні доручення, банківські виписки, які укладалися для проведення капітального ремонту приміщень КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в будівлі станції « ІНФОРМАЦІЯ_5 ».

Прокурор у судове засідання не з`явився, подав до суду заяву, у якій просив розглянути клопотання за його відсутності.

Слідчий суддя ухвалив розглядати клопотання за відсутності прокурора.

Представник особи, у володінні якої знаходяться речі та документи, у судове засідання не викликався на підставі ч. 2 ст. 163 КПК України.

Вивчивши клопотання та додані до нього документи, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Судом установлено, що відомості про кримінальне правопорушення за ч. 3 ст. 191 КК України внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42019101070000198 від 03.07.19.

Частиною 1 ст. 159 КПК України передбачено, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Згідно з ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Ураховуючи те, що інформація, яка перебуває у володінні ПП « ОСОБА_10 » може мати суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, прокурором у клопотанні доведено можливість використання як доказу інформації, яка знаходиться в ПП « ОСОБА_10 », та іншим способом довести обставини, які передбачається довести за допомогою даної інформації неможливо, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню частково.

Відповідно до ч. 7 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Разом з тим, клопотання в частині вилучення оригіналів документів задоволенню не підлягає, оскільки в клопотанні у порушення ч. 7 ст. 163 КПК України не викладено обставин на обгрунтування необхідності вилучення оригіналів документів.

Керуючись ст.ст. 159-166 КПК України, -

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури № 7 ОСОБА_3 задовольнити частково.

ПП « ОСОБА_10 » (адреса: АДРЕСА_1 ) надати прокурору Київської місцевої прокуратури № 7: ОСОБА_3 , слідчому слідчого відділу управління поліції в метрополітені ГУНП у м. Києві старшому лейтенанту поліції ОСОБА_8 або за їх дорученням працівнику ГУ СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_9 тимчасовий доступ із можливістю вилучення копій документів, а саме: первісних бухгалтерських документів по фінансово господарським взаємовідносинам між ПП « ОСОБА_7 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) з КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) за період 30.03.2019 року 13.08.2019 року по договору № 208-ДБМ-18 від 30.03.2019: додаткові угоди до договору № 208-ДБМ-18 від 30.03.2019, додатки і доповнення до них, специфікації, журнали-ордери, оборотно-сальдові відомості, книги обліку придбання і продажу товарів, робіт (послуг), довіреностей, товарно-транспортні накладні, податкові накладні, реєстри податкових накладних, накладні, видаткові накладні, рахунки, рахунки-фактури, акти виконаних робіт (послуг) і прийому передачі товару, робіт (послуг), листування, платіжні доручення, банківські виписки, які укладалися для проведення капітального ремонту приміщень КП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в будівлі станції « ІНФОРМАЦІЯ_5 ».

У задоволенні решти клопотання відмовити.

Строк дії ухвали становить один місяць з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала виготовлена у двох примірниках, один з яких знаходиться в матеріалах справи.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження у суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення13.11.2019
Оприлюднено22.02.2023

Судовий реєстр по справі —758/13985/19

Ухвала від 13.11.2019

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Захарчук С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні