Постанова
від 22.03.2010 по справі 2а-864/10/0870
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ А ДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

м. Запоріжжя, вул. Кремлівсь ка, 65-в

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 березня 2010 року Спр ава № 2а-864/10/0870

14 год. 58 хв.

Запорізький окружний адм іністративний суд у складі:

головуючого - судді Лазаренко М.С.

при секретарі Гонч аренко Н.А.

за участю представників

від позивача: Олійника І.В . (дов. №5/12 від 04.01.2010)

від відповідача: не з' явив ся

розглянув в відкритому с удовому засіданні адмініст ративну справу

за позовом: Управління Пенсійного фонду України в О рджонікідзевському районі м. Запоріжжя

до: Приватного підприєм ства «Запорізький завод Све рдел-ДСС»

про: стягнення 5234 грн. 40 ко п. витрат на виплату та достав ку пільгової пенсії

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фон ду України у Орджонікідзевс ькому районі м. Запоріжжя зве рнулось з адміністративним п озовом до ПП «Запорізький за вод Свердел-ДСС» про стягнен ня заборгованості по відшкод уванню фактичних витрат на в иплату пенсій, призначених н а пільгових умовах пенсіонер у ОСОБА_2 та ОСОБА_3 у ро змірі 5234 грн. 40 коп. за період з л истопада 2009р. по січень 2010 р. вкл ючно, посилаючись на те, що кол ишнім працівникам ПП «Запор ізький завод Свердел-ДСС» пр изначено пенсію на пільгови х умовах за Списком № 1 виробни цтв, робіт, професій, посад і п оказників, затверджених пост ановою Кабінету Міністрів Ук раїни від 16.01.2003 р. № 36, згідно п. «а» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення». Відп овідно до Закону України «П ро загальнообов' язкове пен сійне страхування», для плат ників збору об' єктом опода ткування є фактичні витрати на виплату і доставку пенсій , призначений відповідно до п . п. «а» ст. 13 Закону України «Пр о пенсійне забезпечення» до досягнення працівниками пен сійного віку, передбаченого ст. 12 Закону України «Про пенс ійне забезпечення». Порядок відшкодування витрат на вип лату і доставку пенсій, призн ачених на пільгових умовах р егулюється «Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрах ованими особами внесків на з агальнообов' язкове держав не пенсійне страхування до п енсійного фонду України» ві д 19.12.2003р. та Прикінцевими Положе ннями Закону України «Про за гальнообов' язкове пенсійн е страхування». За з листопад а 2009р. по січень 2010 р. включно ПП « Запорізький завод Свердел - Д СС» не сплачує вказані плате жі, внаслідок чого у відповід ача виникла заборгованість п еред Управлінням Пенсійного фонду України по відшкодува нню фактичних витрат на випл ату пільгових пенсій вищевка заним пенсіонерам в сумі 5234 гр н. 40 коп., що підтверджується ві дповідними розрахунками, і я ку позивач просить стягнути на його користь.

Представник позивача в суд овому засіданні позов підтри мала у повному обсязі, просил а його задовольнити та дала п ояснення в його обґрунтуванн я аналогічні викладеним у по зовній заяві.

Представник відповідача в судове засідання не з' явив ся, про день, місце та час розг ляду справи відповідач повід омлявся належним чином, про п ричини неявки до суду предст авника не повідомив, у зв' яз ку з чим суд розглянув справу на підставі наявних доказів у відсутності представника відповідача.

Вислухавши пояснення пред ставника позивача, з' ясував ши обставини справи та перев іривши їх доказами, суд прихо дить до висновку, що позов під лягає задоволенню з наступни х підстав.

Судом встановлено, що колиш нім працівникам ПП «Запоріз ький завод Свердел- ДСС» ОС ОБА_2 та ОСОБА_3 призначе но пенсію на пільгових умова х відповідно до п. «а» ст.13 Зако ну України «Про пенсійне заб езпечення» за Списком № 1 виро бництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених п остановою Кабінету Міністрі в України від 16.01.2003 р.

Пенсія була призначена на п ідставі уточнюючої довідки, яка встановлювала характер п раці та право на призначення пільгової пенсії колишнім п рацівникам ПП «Запорізький з авод Свердел-ДСС», ОСОБА_2 довідка № 93 від 10.05.2005 р., та на підс таві розпорядження № 148732 від 25.05 .2009 р., ОСОБА_3 довідка б/н, б/д, та на підставі протоколу № 557655 від 02.06.2009 , виданої відповідаче м.

Загальний стаж роботи ОС ОБА_2 на підприємстві відпо відача становить 06 років 06 міс яців при необхідному пільгов ому стажі 10 років 00 місяців, від повідно частка відповідача у покритті фактичних витрат н а виплату і доставку пільгов ої пенсії ОСОБА_2 становит ь 65,33 %.

Загальний стаж роботи ОС ОБА_3 на підприємстві відпо відача становить 07 років 10 міс яців при необхідному пільгов ому стажі 10 років 00 місяців, від повідно частка відповідача у покритті фактичних витрат н а виплату і доставку пільгов ої пенсії ОСОБА_2 становит ь 79,11 %.

Відповідачу направлялись позивачем Розрахунки пр о суми фактичних витрат на ви плату пільгових пенсій за пе ріод з листопада 2009р. по січень 2010 р. включно, але заборгованіс ть в сумі 5234 грн. 40 коп. не сплаче на.

З 01.01.2004 р. набрав чинності Зак он України «Про загальнообов ' язкове державне пенсійне с трахування» від 09.07.2003 р. № 1058 (далі за текстом - закон № 1058), який в изначив принципи, засади і ме ханізм функціонування систе ми загальнообов' язкового д ержавного пенсійного страху вання, призначення, перераху нку і виплати пенсій, надання соціальних послуг з коштів П енсійного фонду.

Згідно абзацу 1 ч. 2 Прикінце вих положень Закону № 1058, пенсі йне забезпечення застрахова них осіб, які працювали або пр ацюють на роботах з особливо шкідливими і особливо важки ми умовами праці за Списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердж ених Кабінетом міністрів Укр аїни та за результатами атес тації робочих місць, на посад ах, що дають право на призначе ння пенсії за віком на пільго вих умовах або за вислугу рок ів, які відповідно до законод авства, що діяло раніше, мали п раво на пенсію на пільгових у мовах або за вислугу років, зд ійснюється згідно з окремим законодавчим актом через про фесійні та корпоративні фонд и.

Пунктом «а» ст. 13 Закону У країни «Про пенсійне забезпе чення» № 1788 від 05.11.1991 р. пере дбачено, що на пільгових умов ах мають право на пенсію за ві ком, незалежно від місця оста нньої роботи: працівники зай няті повний робочий день на р оботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами п раці - за списком № 1 виробниц тв, робіт, професій, посад і по казників, затверджених поста новою Кабінету міністрів Укр аїни, і за результатами атест ації робочих місць, за якими п ідтверджується право праців ника на пільги та компенсаці ї, пов' язані із зайнятістю в несприятливих умовах праці:

• чоловіки - після дося гнення 50 років і при стажі роб оти не менше 20 років, з них не ме нше 10 років на зазначених робо тах;

• жінки - після досягнен ня 45 років і при стажі роботи н е менше 15 років, з них не менше 7 років 6 місяців на зазначених роботах.

Відповідно до частини 2 аб з. 2 п. 1 Прикінцевих положень За кону № 1058, до запровадження пен сійного забезпечення через п рофесійні та корпоративні фо нди особам, зазначеним в абза ці першому цього пункту, пенс ії призначаються за нормами Закону № 1058 в разі досягнення п енсійного віку та при наявно сті трудового стажу, передба ченого Законом України «Про пенсійне забезпечення». При цьому зберігається порядок п окриття витрат на виплату і д оставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності Законом № 1058.

Відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пільгови х пенсій за Списком № 1. До запр овадження пенсійного забез печення через професійні та корпоративні фонди відшкоду вання вказаних витрат здійсн юється підприємствами та орг анізаціями з коштів, признач ених на оплату праці, в розмір і плати, що покриває фактичні витрати Пенсійного фонду на виплату і доставку пільгови х пенсій до досягнення праці вниками загальновстановлен ого пенсійного віку: чоловік ам - 60 років, жінкам - 55 років в таких розмірах: 20 відсотків з наступним збільшенням її щ ороку на 10% до 100 % розміру відшко дування фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, пр изначених застрахованим осо бам, які працювали або працюю ть на роботах за списком № 1, за тверджених Постановою Кабін ету міністрів України від 16.01.20 03 р. № 36, і за результатами атест ації робочих місць, на посада х, що дають право на призначе ння пенсії за віком на пільго вих умовах.

Таким чином, відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій до досягне ння працівником пенсійного віку, призначених за Списком № 1, з 01.01.2004 р. має здійснюватися н езалежно від того, за яким Зак оном призначена ця пенсія, в п орядку передбаченому ч. 2 Прик інцевих Положень Закону № 1058 т а пункту «а» ст. 13 Закону Украї ни «Про пенсійне забезпеченн я» всіма підприємствами, уст ановами, організаціями Украї ни.

Порядок відшкодування вка заних витрат Пенсійному фонд у України врегульований розд ілом 6 Інструкції «Про порядо к обчислення і сплати страху вальниками і застрахованими особами внесків на загально обов' язкове державне пенсі йне страхування до пенсійног о фонду України» № 21-1 від 19.12.2003 р., яка зареєстрована в Мінюсті України 16.01.2004 р. за № 64/8663. (далі за текстом - Інструкція № 21-1)

Так, абз.3 п. 6.1. Інструкції № 21-1 в изначено коло осіб та розмір и, в яких повинні відшкодовув атись пенсійному фонду Украї ни витрати на виплату на дост авку пільгових пенсій за спи ском № 1. Зокрема в цьому абзац і вказано, що такий порядок вс тановлений для платників, за значених у підпункті 2.1.1. пункт у 2.1. цієї Інструкції.

Підпункт 2.1.1. п. 2.1. Інструкції № 21-1 містить перелік роботодав ців, що є страхувальниками в р озумінні цієї Інструкції та Закону № 1058, а саме підприємств а, установи, організації, ство рені відповідно до законодав ства України, незалежно від ф орм власності, виду діяльнос ті та господарювання, об' єд нання громадян, профспілки т а політичні партії, фізичні о соби - суб' єкти підприємни цької діяльності та інші осо би, які використовують працю фізичних осіб, на умовах труд ового контракту, або на інших умовах , передбачених законо давством або за договорами ц ивільно-правового характеру .

Отже, згідно абз.3 п. 6.1. Інструк ції № 21-1 відшкодування підляг ають витрати Пенсійного фонд у на виплату та доставку пенс ій, призначених на пільгових умовах відповідно до частин и 2 Прикінцевих положень Зако ну № 1058 в таких розмірах: для пл атників, зазначених у підпун кті 2.1.1. пункту 2.1. цієї Інструкці ї - фактичні витрати на випл ату і доставку пенсій праців никам, зайнятим повний робоч ий день на роботах з особливо шкідливими і особливо важки ми умовами праці - за списко м № 1 виробництв, робіт, профес ій, посад і показників, затвер джених постановою Кабінету м іністрів України.

Згідно п. 6.2 Інструкції № 21-1 ви трати на виплату і доставку п енсій, призначених на пільго вих умовах особам, які мають с таж, що дає право на призначен ня цих пенсій на декількох пі дприємствах, покривається ци ми підприємствами пропорцій но стажу роботи. При цьому ста ж роботи на останньому підпр иємстві враховується у повно му розмірі, а з попередніх міс ць роботи осіб він додається до стажу необхідного для при значення пенсій на пільгових умовах.

Пунктом 6.3. Інструкції № 21-1 пер едбачено, що у разі ліквідаці ї або зміни власника підприє мства, суми зазначених витра т Пенсійному фонду вносять п равонаступники.

Відповідно до п.6.4 вказаної І нструкції розмір сум до відш кодування на поточний рік ви значається управлінням Пенс ійного фонду щорічно в повід омленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій , які надсилаються підприємс твам до 20-го числа січня поточ ного року, та протягом 10-ти дні в з новопризначених пенсій.

Згідно з п.6.8 Інструкц ії № 21-1 підприємства щомісяця , до 25 числа, вносять до Пенсійн ого фонду зазначену в повідо мленні місячну суму фактични х витрат на виплату та достав ку пільгових пенсій.

Позивач розмір суми до від шкодування фактичних витрат на виплату і доставку пенсій , призначених за віком на піль гових умовах ОСОБА_2 , ОС ОБА_3 за спірний період у вст ановлений законодавством ст рок відповідачу довів, що під тверджується Розрахунками ф актичних витрат на виплату т а доставку пенсій, призначен их відповідно до частини 2 при кінцевих положень закону Укр аїни «Про загальнообов' язк ове державне пенсійне страху вання» в частині пенсій приз начених відповідно до пункті в «а» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», які за спірний період направлял ися відповідачу за його юрид ичною адресою, відповідачем були отримані, про що свідчат ь відмітки уповноважених осі б на цих розрахунках.

На підставі викладеного, с уд приходить до висновку, що ПП «Запорізький завод Сверд ел-ДСС» як платник збору на об ов' язкове державне пенсійн е страхування та юридична ос оба, працівники якої вийшли н а пільгову пенсію, зобов' яз аний відшкодовувати Пенсій ному фонду фактичні витрати на виплату і доставку пільго вих пенсій, призначених прац івникам відповідача, у повно му розмірі, і тому заборгован ість, яка виникла у ПП «Запорі зький завод Свердел-ДСС» пер ед Управлінням Пенсійного Фо нду України в Орджонікідзевс ькому районі м. Запоріжжя у р озмірі 5234 грн. 40 коп. за період з листопада 2009р. по січень 2010 р. вк лючно внаслідок виплати піль гової пенсії пенсіонерам ОСОБА_2, ОСОБА_3 підлягає стягненню з відповідача.

Відповідно до приписів п. 4 с т. 94 КАС України, у справах, в як их позивачем є суб' єкт влад них повноважень, а відповіда чем - фізична чи юридична ос оба, судові витрати, здійснен і позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст. ст. 11, 17, 94, 160, 163 КАС У країни, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з Приватного підп риємства «Запорізький завод Свердел ДСС» (ЄДРПОУ 31425986) забор гованість по відшкодуванню ф актичних витрат на виплату т а доставку пенсій, призначен их відповідно до п. «а» ст.. 13 За кону України «Про пенсійне з абезпечення» у розмірі 5234 (п' ять тисяч двісті тридцять чо тири) грн. 40 (сорок) коп. на корис ть Управління Пенсійного фо нду України в Орджонікідзевс ькому районі м. Запоріжжя на р /р 2560530120180, МФО 313957, банк Запорізьке обласне управління ВАТ «Дер жавний ощадний банк України, код ЄРПОУ 20508396 .

Постанова набирає закон ної сили після закінчення ст років подання заяви про апел яційне оскарження та апеляці йної скарги, якщо вони не були подані у встановлені строки . У разі подання апеляційної с карги постанова , якщо її не ск асовано, набирає законної си ли після закінчення апеляцій ного розгляду справи.

Постанова може бути оска ржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеля ційного адміністративного с уду через Запорізький окружн ий адміністративний суд шлях ом подачі в 10-денний строк з дн я проголошення постанови, а у разі складання постанови в п овному обсязі - з дня складанн я в повному обсязі, заяви про а пеляційне оскарження і подан ня після цього протягом 20 днів апеляційної скарги, з подаче ю її копії відповідно до кіль кості осіб, які беруть участь у справі.

Якщо постанову було прог олошено у відсутності особи, яка бере участь у справі, то с трок подання заяви про апеля ційне оскарження обчислюєть ся з дня отримання нею копії п останови.

Апеляційна скарга може бу ти подана без попереднього п одання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга пода ється у строк, встановлений д ля подання заяви про апеляці йне оскарження.

Копія апеляційної скарги о дночасно надсилається особо ю, яка її подає, до суду апеляц ійної інстанції.

Постанову в повному обсязі буде виготовлено відповідно до ч.3 ст. 160 КАС України.

Суддя М.С. Лазаренко

Постанову виготовлено у по вному обсязі та підписано 26 бе резня 2010 року.

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення22.03.2010
Оприлюднено26.10.2010
Номер документу8561531
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-864/10/0870

Постанова від 22.03.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Лазаренко Максим Сергійович

Постанова від 22.03.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Лазаренко Максим Сергійович

Постанова від 22.03.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Лазаренко Максим Сергійович

Ухвала від 17.02.2010

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Лазаренко Максим Сергійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні