Ухвала
від 23.10.2019 по справі 911/1253/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"23" жовтня 2019 р. м. Київ Справа № 911/1253/18

За позовом Національного Банку України, м. Київ

до Компанії «Мелреді Венчерз Лімітед» , ОСОБА_1 , м. Лондон

третя особа 1 Приватне акціонерне товариство «Білоцерківська теплоелектроцентраль» , Київська обл., м. Біла Церква

третя особа 2 Публічне акціонерне товариство «Банк «Фінанси та Кредит» , м. Київ

третя особа 3 Публічне акціонерне товариство «Національний депозитарій України» , м. Київ

про стягнення 12 890 016 грн. 50 коп.

Суддя- Мальована Л.Я.

Представники сторін:

позивача - Софін О.В.;

відповідача - не з`явився.;

третя особа 1 - Довбиш С.П.;

третя особа 2 - не з`явився.;

третя особа 3 - не з`явився.

Обставини справи:

Позивач звернувся до суду з позовом про звернення стягнення за договором застави корпоративних прав на частку в статутному капіталі, що належить відповідачу.

Розгляд справи здійснювався в закритому режимі.

20.08.2019 р. представником Приватного акаціонерного товариства «Білоцерківська теплоелектроцентраль» подано клопотання відповідно до ст. 50 ГПК України про залучення третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача:

- Приватне акціонерне товариство "Росава" (ідентифікаційний код 30253385, адреса: 09108, Київська обл., м. Біла Церква, вул. Леваневського, 91);

- Публічне акціонерне товариство «Білоцерківська теплоелектроцентраль» (ідентифікаційний код: 05407737; 09100, Київська обл., м. Біла Церква, вул. Петра Запорожця, 361);

- Компанію Lavoy Alliance Limited (реєстраційний номер 5157179; адреса: Bower Mount Roud, буд. 7, Maidstone, Kent, MEI6 8AX, Великобританія);

- Компанію DALEBROOK CONSULTANTS LIMITED (реєстраційний номер НОМЕР_1 ; адреса: Ріджент Стріт, буд. 302, оф. 401, м. Лондон, WIR 6НН, Великобританія);

- Компанію LINK BUSINESS SOLUTION LTD ( реєстраційний номер 5222736; адреса: вул. Фінчлі Роуд. буд. 176, оф. 8, м. Лондон, NW З 6ВТ, Великобританія);

- Компанію FROLD PROJECT LIMITED (реєстраційний номер 5216369; адреса: Вілтон Роуд, буд. 95. оф. Сьют 22, Лондон, Великобританія);

- Компанію UNIVITA Іпс. (реєстраційний номер НОМЕР_2 ; адреса: Роуд Таун, буд. 3175, Тортола. Віргінські острови).

18.09.2019 р. представник позивача через канцелярію суду подав заперечення на клопотання про залучення третіх осіб, в яких просить суд відмовити в його задоволенні, оскільки станом на 2019 р. та на протязі п`яти років до початку розгляду справи в суді кількість акціонерів Приватного акаціонерного товариства «Білоцерківська теплоелектроцентраль» могла як збільшитись або зменшитись, також до клопотання додано довідку в якій зазначено ряд компаній нерезедентів та товариств, однак зазначені компанії нерезиденти та товариства згідно Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадьских формувань відсутні в переліку учасників юридичної особи, у тому числі не зазначено також частки кожного з учасників. Відповідно до ст. 42 ГПК України, Приватне акціонерне товариство «Білоцерківська теплоелектроцентраль»подавши клопотання навмисно затягує розгляд справи, належним чином не обґрунтовано яким чином рішення у даній справі вплине на права та обов`язки компаній нерезидентів та товариств.

В судовому засіданні оголошувалась перерва з 18.09.2019 р. по 23.10.2019 р.

На день розгляду справи представник позивача через канцелярію суду подав клопотання в якому зазначає, що Національний банк з метою уточнення відомостей щодо Компанії LAVOY ALLIANCE LIMITED, Компанії DALEBROOK CONSULTANS LIMITED, Компанії MULREADY VENTURES LIMITED, Компанії LINK BUSINESS SOLUTION LTD., Компанії FROLD PROJECT LIMITED, Компанії UNTVITA Inc. звернувся до Міністерства закордонних справ України з запитом про надання інформації та отримано відповідь, згідно якої: Компанія LAVOY ALLIANCE LIMITED (Reg. Number 05157179) була розпущена 17.01.2017, Компанія DALEBROOK CONSULTANS LIMITED (Reg. Number: 05190341) була розпущена 19.04.2016, Компанія LINK BUSINESS SOLUTION LTD (Reg. Number 05222736) була розпущена 08.03.2016.

В судовому засіданні представник Приватного акаціонерного товариства «Білоцерківська теплоелектроцентраль» зазначає, що це не свідчить про припинення діяльності зазначених компаній, наполягає на залученні третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача.

Представник відповідача, третьої особи 2 та третьої особи 3 в засідання суду не з`явились, про причини неявки не повідомили суд належним чином.

Заслухавши пояснення представника позивача та представника Приватного акаціонерного товариства «Білоцерківська теплоелектроцентраль» суд зазначає, що відповідно до ч. 8 ст. 7 Закону України «Про акціонерні товариства» у разі виникнення права звернення стягнення на акції приватного акціонерного товариства у зв`язку з їх заставою, відчуження таких акцій здійснюється з дотриманням переважного права акціонерів на придбання цих акцій.

Враховуючи, що окрім відповідача, акціонерами ПрАТ «Білоцерківська теплоелектроцентраль» є й інші юридичні особи, в разі звернення стягнення на належні відповідачеві акції в ПрАТ «Білоцерківська теплоелектроцентраль» , в інших акціонерів виникне право на переважне придбання акцій в порядку, передбаченому Законом України «Про акціонерні товариства» .

Таким чином, судове рішення у справі № 911/1253/18 про звернення стягнення на належні відповідачу акції в ПрАТ «Білоцерківська теплоелектроцентраль» може вплинути на права всіх акціонерів відповідного емітента щодо переважної купівлі акцій, належних відповідачеві (аналагічна справа знаходиться в Господарському суді Київської області № 911/1252/18).

Відповідно до ст. 50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки та яким чином може вплинути рішення у справі.

Таким чином, суд дійшов висновку про необхідність залучення Приватного акціонерного товариства "Росава"; Публічного акціонерного товариства «Білоцерківська теплоелектроцентраль» ; Компанії Lavoy Alliance Limited; DALEBROOK CONSULTANTS LIMITED; Компанії LINK BUSINESS SOLUTION LTD; Компанію FROLD PROJECT LIMITED; Компанії UNIVITA Іпс, в якості третіх осіб без самостійних вимог щодо предмет спору на стороні відповідача, оскільки рішення у справі може вплинути на їх права щодо переважної купівлі акцій, належних іншому акціонеру - відповідачу.

Згідно з п. 2 ч. 2 ст. 183 Господарського процесуального Кодексу суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках, зокрема, залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача.

Ч. 1 ст. 367 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що у разі якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Відповідно до ч. 2 ст. 367 Господарського процесуального кодексу України судове доручення надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено - Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами.

Порядок передачі судових та позасудових документів для вручення за кордоном регулюється Конвенцією «Про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах» від 15.11.1965 року, до якої Україна приєдналася 19.10.2000 року, прийнявши відповідний нормативний акт - Закон України «Про приєднання України до Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах» , а Сполучене Королiвство Великої Британiї - 10.02.1969 року.

Як визначено ст.1 Гаазької Конвенції «Про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах» від 15.11.1965 року, ця Конвенція застосовується у цивільних та комерційних справах щодо всіх випадків, коли існує потреба в передачі судових та позасудових документів для вручення за кордоном.

В ч. 2 ст. 15 Гаазької Конвенції «Про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах» від 15.11.1965 року, зазначено, що кожна Договірна Держава може заявити, що суддя, незалежно від положень частини першої цієї статті, може постановити рішення, навіть якщо не надійшло жодного підтвердження про вручення або безпосередню доставку, у разі, якщо виконані всі наступні умови:

a) документ було передано одним із способів, передбачених цією Конвенцією,

b) з дати направлення документа сплинув термін, який суддя визначив як достатній для даної справи і який становить щонайменше шість місяців.

c) не було отримано будь-якого підтвердження, незважаючи на всі розумні зусилля для отримання його через компетентні органи запитуваної Держави.

Також, з огляду на ст. 16 Конвенції, дотримання наведеного порядку вручення виклику до суду має значення при прийнятті звернення про оскарження рішення.

Таким чином, підготовче засідання у справі 911/1253/18 підлягає відкладенню у відповідності до п. 2 ч. 2 ст. 183 Господарського процесуального Кодексу з урахуванням умов, наведених в ч. 2 ст. 15 Гаазької Конвенції «Про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах» від 15.11.1965 року, щонайменше на шість місяців, а саме до 22.04.2020 р.

Якщо документ має бути вручений відповідно до частини першої ст. 5 вказаної Конвенції, то Центральний Орган може вимагати, щоб документ був складений або перекладений офіційною мовою або однією з офіційних мов запитуваної держави.

Відповідно до ст. 3 Конвенції «Про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах» орган влади чи судовий працівник, компетентний відповідно до права запитуючої держави, направляють Центральному Органу запитуваної держави прохання згідно з формуляром, що додається до цієї Конвенції, без потреби легалізації або виконання інших аналогічних формальностей.

Згідно з п.6.7 Інструкції про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 27.06.2008 року №1092/5/54 суд чи інший компетентний орган України надсилає доручення на підставі Конвенції про вручення до Центрального органу іноземної держави, визначеного запитуваною державою відповідно до статті 2 цієї Конвенції, напряму.

Відповідно до інформації, розміщеної на веб-сайті Гаазької конференції з міжнародного приватного права http://www.hcch.net, Центральним Органом Сполученого Королiвства Великої Британiї є Ministry of Justice, Justice Policy Group of the United Kingdom of Great Britain (Міністерство юстиції Сполученого Королівства Великої Британії), який знаходиться за адресою: 6.01, 6th floor (Red Core) 102 Petty France LONDON SW1H 9AJ (6.01, 6 поверх (Червоне Ядро) 102 Франція, Лондон SW1H 9AJ).

За таких обставин, третім особам без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача для належного повідомлення про дату підготовчого засідання, судові документи та матеріали по справі необхідно вручати в нотаріально засвідченому перекладі на англійську мову через Центральний Орган Сполученого Королiвства Великої Британiї - Ministry of Justice, Justice Policy Group of the United Kingdom of Great Britain.

Ураховуючи викладене, керуючись ст. 50, п. 2 ч. 2 ст. 183, ст. 234 Господарського процесуального кодексу України, суд -

постановив:

1. Підготовче засідання відкласти на 22.04.2020 о 10:30. Засідання відбудеться за адресою: м. Київ, вул. С.Петлюри, 16/108.

2. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Приватне акціонерне товариство "Росава" (ідентифікаційний код 30253385, адреса: 09108, Київська обл., м. Біла Церква, вул. Леваневського, 91)

3. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Публічне акціонерне товариство «Білоцерківська теплоелектроцентраль» (ідентифікаційний код: 05407737; 09100, Київська обл., м. Біла Церква, вул. Петра Запорожця, 361)

4. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Компанію Lavoy Alliance Limited (реєстраційний номер 5157179; адреса: Suite 95 30 ІНФОРМАЦІЯ_1 , London, WC1H OJR)

5. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - DALEBROOK CONSULTANTS LIMITED (реєстраційний номер 5190341; адреса: 207 Regent Street, 3 АДРЕСА_1 Floor, London, W1B 3HH)

6. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Компанію LINK BUSINESS SOLUTION LTD ( реєстраційний номер 5222736; адреса: 95 Wilton Road, London, England, SW1V 1BZ)

7. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Компанію FROLD PROJECT LIMITED (реєстраційний номер 5216369; адреса: 24 Pembridge АДРЕСА_2 , W2 4DR)

8. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Компанію UNIVITA Іпс. (реєстраційний номер 621286; адреса: P.O. Box 4649 Road Town Tortola VIRGIN ISLANDS, BRITISH)

9.Зобов`язати Приватне акціонерне товариство Білоцерківська теплоелектроцентраль здійснити переклад на англійську мову даної ухвали Господарського суду Київської області, доручення про вручення документів, підтвердження про вручення документів та виклик (повідомлення) про день судового розгляду і надати суду нотаріально засвідчений переклад вказаних документів у п`яти примірниках в строк до 15.01.2020 року.

10. Зобов`язати третіх осіб надати письмові пояснення по справі.

11. Викликати уповноважених представників учасників процесу та третіх осіб в судове засідання. Визнати їх явку обов`язковою.

12. Інформацію по справі сторони можуть отримати на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет ( http://court.gov.ua/fair/ ).

13. Ухвалу направити учасникам справи та третім особам.

Ухвала господарського суду набирає законної сили в порядку статті 235 Господарського процесуального кодексу України.

Ухвала господарського суду оскаржується в порядку та строки, визначені статтями 254-256 Господарського процесуального кодексу України

Суддя Л.Я. Мальована

Дата ухвалення рішення23.10.2019
Оприлюднено14.11.2019

Судовий реєстр по справі —911/1253/18

Ухвала від 31.01.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Мальована Л.Я.

Ухвала від 12.01.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Мальована Л.Я.

Ухвала від 08.12.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Мальована Л.Я.

Ухвала від 15.11.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Мальована Л.Я.

Ухвала від 22.09.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Мальована Л.Я.

Ухвала від 28.04.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Мальована Л.Я.

Ухвала від 07.06.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Мальована Л.Я.

Ухвала від 09.05.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Мальована Л.Я.

Ухвала від 08.02.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Мальована Л.Я.

Ухвала від 01.09.2021

Господарське

Господарський суд Київської області

Мальована Л.Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні