Рішення
від 14.11.2019 по справі 954/1060/19
НОВОВОРОНЦОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 954/1060/19

Номер провадження 2/954/230/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 листопада 2019 рокусмт Нововоронцовка

Нововоронцовський районний суд Херсонської області в складі:

головуючого судді Каневського В.О.,

за участю секретаря судового засідання Свяцького О.О.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в смт Нововоронцовка Нововоронцовського району Херсонської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Михайлівської сільської ради Нововоронцовського району Херсонської області про визнання права власності на житловий будинок у порядку спадкування за заповітом,

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Михайлівської сільської ради Нововоронцовського району Херсонської області про визнання права власності на житловий будинок у порядку спадкування за заповітом. В обґрунтування позову посилався на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати позивача - ОСОБА_2 , після смерті якої відкрилася спадщина, у тому числі на житловий будинок, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 . За життя померла склала заповіт, згідно з яким заповіла йому вказаний житловий будинок. Окрім нього осіб, які б мали право на спадкування за заповітом не має. Після звернення до нотаріальної контори для оформлення спадкових прав після смерті матері на житловий будинок, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , позивачу було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на вищевказаний житловий будинок, у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів щодо його належності спадкодавцеві. За життя мати не оформила документи про право власності на будинок. Отримати зараз правовстановлюючий документ в позасудовому порядку неможливо, так як власник будинку помер, тому й успадкувати будинок без належних правовстановлюючих документів він не може. У зв`язку з цим, просив суд визнати право власності на житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами по АДРЕСА_1 в порядку спадкування за заповітом після смерті матері ОСОБА_2 та розглянути справу без його участі.

Представник відповідача Михайлівської сільської ради Нововоронцовського району Херсонської області в підготовче засідання не з`явився, надав до суду заяву про розгляд справи без його участі, позов визнав.

Відповідно до ч. 3 ст. 200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Оцінюючи належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також, достатність і взаємний зв`язок в їх сукупності за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженню наявних у справі доказів, суд приходить до висновку, що позовні вимоги позивача знайшли своє доведення в судовому засіданні, є такими, що ґрунтуються на вимогах чинного законодавства України, у зв`язку з чим позов підлягає задоволенню.

Так, суд встановив та підтверджується наявними в справі доказами, що ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 (копія свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 29.06.2016 року, виданого Михайлівською сільською радою Нововоронцовського району Херсонської області, актовий запис №11, а. с. 13).

Згідно з копією заповіту, посвідченого секретарем Михайлівської сільської ради Нововоронцовського району Херсонської області від 28.08.2007 року та зареєстрованого за №48, ОСОБА_2 заповідала ОСОБА_1 все належне їй майно (а. с. 15).

За довідками, виданими Михайлівською сільською радою Нововоронцовського району Херсонської області від 02.09.2019 року № 745, 746, за даними погосподарської книги №1, особовий рахунок № НОМЕР_2 , власником житлового будинку, розташованого по АДРЕСА_1 , є ОСОБА_2 , яка була зареєстрована та до дня смерті постійно проживала за вказаною адресою (а. с. 17-18).

Як вбачається з технічного паспорту на садибний (індивідуальний) житловий будинок по АДРЕСА_1 зазначено під літерами: А - житловий будинок, загальною площею 56,7 кв.м, у тому числі житловою 23,3 кв.м; а - прибудова; Б - сарай, В - сарай, Гпд - підвал з шийкою, Д- сарай; Е - гараж, Ж - душ, К - вбиральня, №1 - ворота, №2 - паркан, №3 - водопровід, І- вимощення, загальною вартістю 63 788,00 грн (а. с. 4-11).

Отже, позивач являється спадкоємцем за заповітом після смерті матері, та має право на спадкування на житловий будинок, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , власником якого є ОСОБА_2 .

Однак, після звернення до нотаріальної контори, у видачі свідоцтва про право на спадщину на вказаний житловий будинок приватним нотаріусом Нововоронцовського районного нотаріального округу Херсонської області позивачу відмовлено, у зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документу щодо належності житлового будинку спадкодавцю, що вбачається з відповіді від 23.08.2019 року №878/02-14 (а. с. 16).

З копії спадкової справи №172/2016 вбачається, що після смерті ОСОБА_2 із заявою про прийняття спадщини звернувся ОСОБА_1 .

Статтею 328 ЦК України передбачено, що право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Однією з таких підстав є спадкування майна, у тому числі за заповітом, відповідно до ст.1217 ЦПК України.

Згідно з ч. 1 ст. 1297 ЦК України, спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно. Дане зобов`язання встановлено законодавством у зв`язку з тим, що право власності на спадкове нерухоме майно виникає у спадкоємця тільки з моменту державної реєстрації цього майна.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини, відповідно до ст.1218 ЦК України, входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

За ч. 4 ст. 206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Отже, суд встановив, що ОСОБА_2 , померлій ІНФОРМАЦІЯ_1 , на праві власності належав житловий будинок, що розташований по АДРЕСА_1 , даний будинок входить в спадкову масу, та, оскільки, правовстановлюючий документ у позасудовому порядку позивачу, як спадкоємцю, отримати неможливо, що позбавляє його права успадкувати будинок, тому, зібрані в справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність підстав для задоволення позову.

На підставі ст. ст. 376, 1217, 1261, 1268, 1297 Цивільного Кодексу України, керуючись ст. ст. 12, 13, 89, 200, 206, 259, 263-265 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_3 ) до Михайлівської сільської ради Нововоронцовського району Херсонської області (місцезнаходження: 74230, Херсонська область, Нововоронцовський район, с. Михайлівка, вул.Леонтіївська, 40; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України - 26283417) про визнання права власності на житловий будинок у порядку спадкування за заповітом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , право власності на житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , у порядку спадкування за заповітом після смерті матері - ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Херсонського апеляційного суду через Нововоронцовський районний суд Херсонської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

СуддяВ.О. Каневський

СудНововоронцовський районний суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення14.11.2019
Оприлюднено15.11.2019
Номер документу85618622
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —954/1060/19

Рішення від 14.11.2019

Цивільне

Нововоронцовський районний суд Херсонської області

Каневський В. О.

Ухвала від 14.11.2019

Цивільне

Нововоронцовський районний суд Херсонської області

Каневський В. О.

Ухвала від 16.10.2019

Цивільне

Нововоронцовський районний суд Херсонської області

Каневський В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні