Ухвала
від 08.11.2019 по справі 379/1467/19
ТАРАЩАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 379/1467/19

1-кс/379/919/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08.11.2019 року м.Тараща

Слідчий суддя Таращанського районного суду Київської області ОСОБА_1 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_2 ,

за участю сторін кримінального провадження:

прокурора: ОСОБА_3 ,

заявника: ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Тараща скаргу засновника-підписанта ТОВ «Агро-Проперті» ОСОБА_4 на бездіяльність начальника Таращанського ВП Миронівського ВП ГУНП в Київській області ОСОБА_5 , яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви про кримінальне правопорушення,

ВСТАНОВИВ:

06.11.2019 скаржник звернувся до Таращанського районного суду Київської області із скаргою, в якій просить:

- зобов`язати начальника Таращанського ВП Миронівського ВП ГУНП в Київській області вчинити дії по внесенню відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань по його заяві відносно вчинення службовою особою Першотравенської сільської ради Обухівського району Київської області, акредитованої у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно ОСОБА_6 , яка зареєстрована та проживає в Таращанському районі Київської області, з використанням службового становища, за відсутності підтверджуючих документів, на підставі яких наявне право на припинення за ТОВ «Агро-Проперті» права оренди на земельні ділянки з кадастровими номерами 3224488200:03:006:0010 та 3224488200:03:007:0028, незаконно припинила право оренди та скасувала реєстрацію договорів оренди від 01.11.2016 року тa від 03.09.2015 року, термін дії яких закінчується в 2026 році та сприяла у протиправному заволодінні іншими речовими правами щодо об`єктів нерухомого майні іншому підприємству, а саме ТОВ «Агросленд», чим вчинено злочин, відповідальність за який передбачено ст. ст. 364, 365-2 Кримінального кодексу України;

- зобов`язати видати довідку про внесення заяви до ЄРДР із зазначенням номеру кримінального провадження.

Ухвалою слідчого судді від 06.11.2019 року відкрито провадження за даною скаргою.

В судовому засіданні заявник скаргу та викладені в ній обставини підтримав в повному обсязі та просить її задовольнити.

Прокурор в судовому засіданні не заперечувала проти задоволення даної скарги.

Заслухавши заявника та прокурора, вивчивши скаргу та додані до неї матеріали, суд приходить до висновку про її задоволення з наступних підстав.

Слідчим суддею встановлено, що 29.10.2019 ОСОБА_4 , як засновник підписант ТОВ «Агро-Проперті», звернувся до начальника Таращанського ВП Миронівського ВП ГУНП в Київській області із заявою про вчинення службовою особою Першотравенської сільської ради Обухівського району Київської області, акредитованої у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно - ОСОБА_6 кримінального правопорушення, яке має ознаки передбачені ст.ст.364,365-2 КК України, яку було того ж дня зареєстровано у інформаційно-телекомунікаційній системі «Інформаційний портал Національної поліції України» (журналі єдиного обліку) про що видано талон-повідомлення єдиного одліку №3002 про прийняття і реєстрацію заяви (повідомлення) про кримінальне правопорушення та іншу подію.

Проте, в зв`язку з тим, що станом на 06.11.2019 відомості по даній заяві про вчинення злочину не внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, жодних письмових пояснень, відповідей чи відмов не отримано, заявник звернувся до суду за даною скаргою.

Порядок оскарження рішень, дій, бездіяльності слідчого, прокурора під час досудового розслідування чітко визначено та регламентовано Главою 26 Кримінального процесуального кодексу України. Частиною 1 ст. 303 КПК України передбачено, які рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора підлягають оскарженню під час досудового провадження.

Так, відповідно до п.1 ч. 1 ст. 303 КПК України бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення можуть бути оскаржені заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна, іншою особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування.

Згідно ч. 1 ст. 214 КПК України слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинення кримінального правопорушення зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Відповідно до ч. 4 ст. 214 КПК України слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Під час розгляду скарги встановлено, що станом на 07.11.2019 відомості про вчинення кримінального правопорушення за заявою ОСОБА_4 , як засновника підписанта ТОВ «Агро-Проперті» службовою особою Першотравенської сільської ради Обухівського району Київської області, акредитованої у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно - ОСОБА_6 , зареєстрованої Таращанським ВП Миронівського ВП ГУНП в Київській області за вх. №3002 від 29.10.2019 не внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

За таких обставин, вважаю, що Таращанським ВП Миронівського ВП ГУНП в Київській області була допущена бездіяльність яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, тому відповідно до ст.307 КПК України, слід зобов`язати Таращанське ВП Миронівського ВП ГУНП в Київській області, якому на розгляд надійшла вищезазначена заява, невідкладно зареєструвати відомості, які містяться в цій заяві до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Відповідно до узагальнення Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про практику розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність органів досудового розслідування чи прокурора під час досудового розслідування» обґрунтованою є практика слідчих суддів, які визнають протиправною бездіяльність слідчих та прокурорів із невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР, якщо заява, яка, на думку особи, що її подала, містила відомості про кримінальне правопорушення, однак була розглянута в порядку Закону України «Про звернення громадян».

На підставі викладеного та керуючись статтями 7, 9, 24, 303-307, 309, 372, 392 КПК України, слідчий суддя,

УХВАЛИВ:

Скаргу засновника-підписанта ТОВ «Агро-Проперті» ОСОБА_4 на бездіяльність начальника Таращанського ВП Миронівського ВП ГУНП в Київській області ОСОБА_5 , яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви про кримінальне правопорушення задовольнити.

Зобов`язати начальника Таращанського ВП Миронівського ВП ГУНП в Київській області майора поліції ОСОБА_5 внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості викладені в заяві ТОВ «Агро-Проперті», поданої 29.10.2019 ОСОБА_4 , засновником підписантом ТОВ «Агро-Проперті», та зареєстрованої за №3002 про вчинення кримінального правопорушення.

Ухвала набирає законної сили та підлягає негайному виконанню з моменту її оголошення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення08.11.2019
Оприлюднено22.02.2023
Номер документу85625148
СудочинствоКримінальне
Сутькримінальне правопорушення

Судовий реєстр по справі —379/1467/19

Ухвала від 08.11.2019

Кримінальне

Таращанський районний суд Київської області

Зінкін В. І.

Ухвала від 06.11.2019

Кримінальне

Таращанський районний суд Київської області

Зінкін В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні