Рішення
від 24.10.2019 по справі 638/16182/18
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 638/16182/18

Провадження № 2/638/248/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

/заочне/

24.10.2019 Дзержинський районний суд м. Харкова у складі:

Головуючого судді Омельченко К.О.,

за участю секретаря Юрченко Д.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Харкові цивільну справу за позовом Кредитної спілки Слобожанський Фінансовий союз до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором, -

встановив:

Представник позивача звернувся до суду з позовною заявою та з уточненим позовною заявою, в якій просить стягнути з ОСОБА_1 заборгованість за кредитним договором.

Позовні вимоги обґрунтовує тим, що 02 листопада 2016 року між Кредитною спілкою СЛОБОЖАНСЬКИЙ ФІНАНСОВИЙ СОЮЗ та фізичною особою ОСОБА_1 був укладений Кредитний договір № 021116.01, згідно якому Відповідачем були отримані кошти у розмірі 5 000,00 грн. (п`ять тисяч грн. 00 коп.) зі сплатою 72% річних за користування кредитними коштами та строком погашення до 05.11.2017р. Відповідно до умов п. 5.1.3. Кредитного договору Відповідач зобов`язується вчасно здійснювати платежі щодо погашення кредиту і процентів, нарахованих за користування кредитом відповідно до графіка розрахунків. Відповідно до п. 3.7. Кредитного договору у разі несвоєчасного надходження планового платежу повністю або частково з четвертого дня прострочення, цей кредит визнаватиметься кредитом з підвищеним ризиком. Протягом строку визнання кредиту кредитом з підвищеним ризиком процентна ставка за цим кредитом встановлюється у розмірі 120% річних від суми кредиту за кожен день користування кредитом.

Свої зобов*язання за договором кредиту відповідач не виконав, у звязку з чим в нього виникла заборгованість станом на 24.07.2019 року в загальному розмірі 1007,76 грн. На підставі викладеного позивач просить стягнути з відповідача заборгованість за кредитним договором у сумі 1007,76 грн. та судові витрати.

Представник позивача в судове засідання не з*явився, просив справу розглядати без його участі, в разі неявки в судове засідання відповідача, не заперечував проти винесення заочного рішення.

Належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи відповідач, згідно вимог ч.8 ст.128 ЦПК України , у судове засідання повторно не з*явивася, в порушення ч.3 ст.131 ЦПК України про причини неявки суд не повідомив, відзив на позовну заяву не подав, у звязку з чим на підставі ухвали Дзержинського районного суду м.Харкова від 24.10.2019 року проведено заочний розгляд даної справи згідно з вимогами ст.ст.280-282 ЦПК України на підставі наявних у справі доказів.

Згідно вимог ч.2 ст.247 ЦПК України у разі відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу технічними засобами не здійснюється.

Суд, дослідивши матеріали справи, встановивши факти та відповідні їм правовідносини, оцінивши кожний доказ окремо та у їх сукупності та взаємозв*язку, вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що 02 листопада 2016 року між Кредитною спілкою СЛОБОЖАНСЬКИЙ ФІНАНСОВИЙ СОЮЗ (далі - Позивач) та фізичною особою ОСОБА_1 (ділі - Відповідач) був укладений Кредитний договір № 021116.01 (далі - Кредитний договір), згідно якому Відповідачем були отримані кошти у розмірі 5 000,00 грн. (п`ять тисяч грн. 00 коп.) зі сплатою 72% річних за користування кредитними коштами та строком погашення до 05.11.2017р.

При укладенні Кредитного договору сторони керувались ч.1 ст.634 ЦК України , згідно умов якої договором приєднання договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору.

Відповідно до ч.2 ст.638 ЦК України , договір укладається шляхом пропозиції однієї сторони укласти договір (оферти) і прийняття пропозиції (акцепту) другою стороною.

Статтею 509 ЦК України передбачено, що зобов`язання є правовідношення, в яких одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Згідно ст. 1054 ЦК України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язуються надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти.

Позивачем виконані взяті на себе зобовязання за кредитним договором № 021116.01 від 02.11.2016 року щодо видачі кредиту.

Відповідно до умов п. 5.1.3. Кредитного договору Відповідач зобов`язується вчасно здійснювати платежі щодо погашення кредиту і процентів, нарахованих за користування кредитом відповідно до графіка розрахунків.

Відповідно до п. 3.7. Кредитного договору у разі несвоєчасного надходження планового платежу повністю або частково з четвертого дня прострочення, цей кредит визнаватиметься кредитом з підвищеним ризиком. Протягом строку визнання кредиту кредитом з підвищеним ризиком процентна ставка за цим кредитом встановлюється у розмірі 120% річних від суми кредиту за кожен день користування кредитом.

Внаслідок невиконання відповідачем своїх зобов`язань за кредитним договором виникла заборгованість станом на 24.07.2019 року у загальному розмірі 1007,76 грн., що підтверджується наданим позивачем розрахунком.

Статтею 1049 ЦК України передбачено, що позичальник зобовязаний повернути позикодавцеві позику в строк, що встановлені договором. Крім того, відповідно до ч.1 ст.530 ЦК України , якщо у зобовязанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно ч.2 ст.1050 ЦК України якщо договором встановлений обов`язок позичальника повернути позику частинами (з розстроченням), то вразі прострочення повернення чергової частини позикодавець має право вимагати дострокового повернення частини позики, що залишилася, та сплати процентів, належних йому відповідно до ст.1048 цього Кодексу .

Відповідно до положень ст.599 ЦК України зобов*язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Приписами цивільного законодавства передбачено, що Договір є обовязковим для виконання сторонами (ст.629 ЦК України ).

Договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обовязків (ч.1 ст.626 ЦК України ).

Відповідно до положень ст.ст. 525 , 526 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов`язання не допускається, а зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу , інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

У разі порушення зобовязання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема: зміна умов зобовязання; сплата неустойки; відшкодування збитків та моральної шкоди (ст.611 ЦК України ).

Порушенням зобовязання є його невиконання або неналежне виконання з порушенням умов, визначених змістом зобовязання (неналежне виконання) (ст.610 ЦК України ).

Одним із видів порушення зобовязання є прострочення невиконання зобовязання в обумовлений строк.

За таких обставин суд дійшов висновку, що заявлені позовні вимоги КС Слобожанський фінансовий союз обґрунтовані та підлягають задоволенню з урахуванням досліджених у судовому засіданні доказів.

Відповідно до ст.133 ЦПК України , судові витрати складаються із судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом судової справи, належать витрати, пов`язані з вчиненням процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду.

Відповідно до ст.141 ЦПК України , судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, у разі задоволення позову покладаються на відповідача.

На підставі викладеного, ст.ст. 525 , 526 , 610 , 611 , 626 , 629 , 1048 , 1050 , 1054 ЦК України , керуючись ст.ст. 4 , 10 , 133 , 141 , 259 , 263 , 265 , 268 , 273 , 280-283 , 289 , 352 , 354 ЦПК України , суд,-

ухвалив:

Позов Кредитної спілки Слобожанський Фінансовий союз до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором - задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН НОМЕР_1 , Паспорт серія НОМЕР_2 виданий Дзержинським РВ ХМУ ГУМВС України в Харківській області 25.10.2011р, АДРЕСА_1 ) на користь Кредитної спілки СЛОБОЖАНСЬКИЙ ФІНАНСОВИЙ СОЮЗ (61058, м. Харків, пр. Правди, буд. 7, оф. 250

код ЄДРПОУ 36817359, р/р НОМЕР_3 в ПАТ КБ ПРИВАТБАНК , МФО 351533) заборгованість за кредитним договором № 021116.01 від 02.11.2016 року у загальному розмірі 1007 (одна тисяча сім) гривень 76 копійок. та сплачений судовий збір у розмірі 1921 (одна тисяча дев*ятсот ) гривень 00 копійок.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів днів з дня його складення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд, якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Харківського апеляційного суду через Дзержинський районний суд м.Харкова протягом тридцяти днів з дня його складення. Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Відповідно ч.3 ст.354 ЦПК України строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу .

Головуючий - суддя:

Дата ухвалення рішення24.10.2019
Оприлюднено15.11.2019
Номер документу85630075
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за кредитним договором

Судовий реєстр по справі —638/16182/18

Рішення від 24.10.2019

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Омельченко К. О.

Ухвала від 24.10.2019

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Омельченко К. О.

Ухвала від 15.01.2019

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Омельченко К. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні