Постанова
від 13.11.2019 по справі 337/4572/19
ХОРТИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

Провадження № 3/337/970/2019

ЄУН № 337/4572/19

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 листопада 2019 року Суддя Хортицького районного суду м. Запоріжжя Ширіна Світлана Анатоліївна, розглянувши протокол про адміністративне правопорушення № ОМС-ЗП2367/1057/НД/НП/АВ/П/ПТ , який надійшов з Управління з питань праці Запорізької міської ради про притягнення до адміністративної відповідальності у відношенні

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Запоріжжя, громадянина України, РНОКПП № НОМЕР_1 , який працює на посаді голови правління ОГК Хортицький , мешкає та зареєстрований за адресою : АДРЕСА_1 ,

за ч.1 ст. 41 КУпАП,

Роз`яснені права передбачені ст.268 КУпАП та ст.63 Конституції України,

в с т а н о в и л а :

27.09.2019 року під час проведення інспекційного відвідування, ОГК Хортицький , код ЄДРПОУ 20510341,(адреса : м. Запоріжжя, вул. Новобудов, буд.4-А) , на посаді голови правління якого працює ОСОБА_1 , маючи організаційно - розпорядчі функції , під час виконання посадових обов`язків порушив вимогу законодавства про працю, а саме : 07.09.2018 року ОСОБА_1 приступивши до роботи на посаді голови правління ОГК Хортицький , наказом №1 від 06.01.2019 р. прийнято на роботу ОСОБА_2 , наказом №18 від 11.09.2018 р. прийнято на роботу ОСОБА_3 , наказом №4 від 22.06.2019 р. прийнято на роботу ОСОБА_4 , наказом № 5 від 06.02.2017 р. прийнято на роботу ОСОБА_5 , які допущені до роботи за укладеним трудовим договором, але без подання повідомлення про прийняття працівника на роботу до територіального органу Державної фіскальної служби. Документального підтвердження подачі повідомлення до ДФС про прийняття працівників на роботу , керівництвом ОГК Хортицький не надано, про що 27.09.2019 року складено відповідний Акт № ОМС -ЗП2367/1057/НД/НП/АВ.

В судовому засіданні ОСОБА_1 надав пояснення щодо складеного відносно нього протоколу про адміністративне правопорушення та зазначив, що йому не було відомо про те, що необхідно було подавати відомості про працівників до управління праці. Акт в суді не оскаржував.

Згідно зі ст.251 КУпАП, доказами в справі про адміністративне правопорушення, є будь-які фактичні дані, на основі яких у визначеному законом порядку орган (посадова особа) встановлює наявність чи відсутність адміністративного правопорушення, винність даної особи в його вчиненні та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються протоколом про адміністративне правопорушення, поясненнями особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, потерпілих, свідків, висновком експерта, речовими доказами, показаннями технічних приладів та технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, у тому числі тими, що використовуються особою, яка притягається до адміністративної відповідальності, або свідками, а також працюючими в автоматичному режимі, чи засобів фото- і кінозйомки, відеозапису, у тому числі тими, що використовуються особою, яка притягається до адміністративної відповідальності, або свідками, а також працюючими в автоматичному режимі, які використовуються при нагляді за виконанням правил, норм і стандартів, що стосуються забезпечення безпеки дорожнього руху, протоколом про вилучення речей і документів, а також іншими документами.

Кодексом про адміністративні правопорушення визначено форму і основні елементи змісту рішення (постанови) , що приймається в конкретній справі. В ній зокрема, повинні бути викладені всі обставини вчинення правопорушення , отримані на підставі сукупності досліджених доказів на обґрунтування наявності складу правопорушення та правильності його юридичної кваліфікації . Відповідно до вимог ст.245, ст.280, ст.256 Кодексу України про адміністративні правопорушення , одним із завдань провадження у справах про адміністративні правопорушення є своєчасне, всебічне, повне й об`єктивне з`ясування обставин кожної справи. Необхідно також встановити, чи вчинено правопорушення, чи винна особа у його вчиненні а також інші обставини, які мають значення для справи.

Відповідальність за ч.1 ст. 41 КУпАП настає за порушення встановлених термінів виплати пенсій, стипендій, заробітної плати, виплата їх не в повному обсязі, терміну надання посадовими особами підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності та фізичними особами - підприємцями працівникам, у тому числі колишнім, на їхню вимогу документів стосовно їх трудової діяльності на даному підприємстві, в установі, організації чи у фізичної особи - підприємця, необхідних для призначення пенсії (про стаж, заробітну плату тощо), визначеного Законом України "Про звернення громадян".

Стаття 9 КУпАП передбачає винність діяння, як обов`язкову ознаку складу правопорушення. Вина правопорушника ОСОБА_1 підтверджується матеріалами справи, протоколом про адміністративне правопорушення ОМС-ЗП2367/1057/НД/НП/АВ/П/ПТ, Актом № ОМС -ЗП2367/1057/НД/НП/АВ від 27.09.2019 року, копією наказу №16 від 07.09.2018 року про прийняття на роботу, копією наказу про роботу №18 від 11.09.2018 р., копією наказу №4 від 22.06.2019 року, копією наказу №1 від 06.01.2019 р., та поясненнями правопорушника в судовому засіданні, яка у вчиненому правопорушенні вину визнав та зобов`язався не допускати подібних правопорушень.

Відповідно ст. 33 КпАП України, при накладенні адміністративного стягнення суд враховує характер скоєного правопорушення, особу правопорушника, ступінь його вини, майновий стан, обставини які пом`якшують відповідальність.

Дії ОСОБА_1 кваліфіковані судом за ч.1 ст. 41 КУпАП, як порушення встановлених термінів виплати пенсій, стипендій, заробітної плати, виплата їх не в повному обсязі, терміну надання посадовими особами підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності та фізичними особами - підприємцями працівникам, у тому числі колишнім, на їхню вимогу документів стосовно їх трудової діяльності на даному підприємстві, в установі, організації чи у фізичної особи - підприємця, необхідних для призначення пенсії (про стаж, заробітну плату тощо), визначеного Законом України "Про звернення громадян".

Згідно ч.1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (ратифіковано Україною 17.07.1997 року, набула чинності для України 11.09.1997 року) та правових позицій, викладених в рішенні Європейського Суду з прав людини по справі Бендерський проти України (заява № 22750/02 параграф 42) - відповідно до практики, яка відображає принцип здійснення правосуддя, судові рішення мають в достатній мірі висвітлювати мотиви, на яких вони базуються. Межі такого обов`язку можуть різнитися залежно від природи рішення та мають оцінюватись в світлині обставин кожної справи. Право може вважатися ефективним, тільки якщо зауваження сторін насправді заслухані , тобто належним чином вивчені судом.

Зміст принципу поза розумним сумнівом сформульований у пункті 43 рішення Європейського суду з прав людини від 14 лютого 2008 року у справі Кобець проти України , відповідно до якого доведення має випливати із сукупності ознак чи неспростовних презумпцій, достатньо вагомих, чітких і узгоджених між собою, а за відсутності таких ознак не можна констатувати, що винуватість обвинуваченого доведено поза розумним сумнівом. Розумним є сумнів, який ґрунтується на певних обставинах та здоровому глузді, випливає із зваженого розгляду всіх належних та допустимих відомостей, визнаних доказами, або з відсутності таких відомостей і є таким, який змусив би особу втриматися від прийняття рішення у питаннях, що мають для неї найбільш важливе значення. Отже, докази повинні бути настільки переконливими, що сумнівів при розгляді справи не повинно бути, а якщо вони є, то повинні тлумачитись тільки на користь особи, відносно якої вирішується питання щодо притягнення до відповідальності.

Суд вважає, що надані суду докази є належними та допустимими, оскільки зібрані в установленому законом порядку, і в своїй сукупності, взаємозв`язку, достатності та достовірності повністю підтверджують фактичні обставини вчинення даного адміністративного правопорушення, та винуватість в ньому ОСОБА_1 Підстав сумніватися в достовірності вказаних доказів у суду немає.

Об`єктивно з`ясувавши обставини справи, повно та всебічного дослідивши надані суду докази, беручи до уваги особу правопорушниці, яка своїми письмовими поясненнями повністю підтвердила обставини вчиненого правопорушення , суд прийшов до висновку, що стягнення ОСОБА_1 слід визначити необхідним та достатнім для досягнення ст.23 КУпАП мети, зокрема виховання в дусі додержання законів України та запобігання вчиненню нових правопорушень, адміністративне стягнення в межах санкції статті, за якою кваліфіковано правопорушення у вигляді штрафу.

Відповідно до ст.40-1 КУпАП та ЗУ Про судовий збір у провадженні по справі про адміністративне правопорушення у разі винесення судом (суддею) постанови про накладення адміністративного стягнення особою, на яку накладено таке стягнення, сплачується судовий збір. Розмір і порядок сплати судового збору встановлюється законом.

Керуючись ст. 33, 40-1, 41, 221, 283, 287-294 КУпАП, ЗУ Про судовий збір , суддя, -

ПОСТАНОВИЛА:

Визнати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Запоріжжя, громадянина України, РНОКПП № НОМЕР_1 винуватим у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.41 КУпАП та накласти на ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Запоріжжя, громадянина України, РНОКПП № НОМЕР_1 адміністративне стягнення у вигляді 30 (тридцяти) неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що складає 510 (п`ятсот десять) гривень.

Згідно ч. 1 ст. 307 КУпАП, штраф має бути сплачений порушником в прибуток держави не пізніш як через п`ятнадцять днів з дня вручення йому постанови про накладення штрафу за наступними реквізитами: Банк отримувача : Казначейство України(ЕАП), Код Банку МФО: 899998, отримувач : УК у Хорт.р-ні м.Зап./Хортиц./21081100, Код ЄДРПОУ отримувача : 38025414, номер рахунку отримувача : UA868999980000031111106008008.

У разі несплати у встановлений законом строк штрафу, на підставі ст.308 КУпАП стягнути зі ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Запоріжжя, громадянина України, РНОКПП № НОМЕР_1 у примусовому порядку подвійний розмір штрафу, тобто 1020,00 гривень.

Стягнути зі ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Запоріжжя, громадянина України, РНОКПП № НОМЕР_1 на користь держави (Банк отримувача : Казначейство України (ЕАП);Код банку (МФО): 899998; Отримувач: ГУК у м. Києві/м.Київ/22030106; Код ЕДРПОУ отримувача : 37993783; Номер рахунку отримувача: UA798999980000031211256026001.; Код класифікації доходів бюджету : 22030106 ) судові витрати у вигляді судового збору в розмірі - 384, 20 грн.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги.

Постанова може бути оскаржена до Запорізького апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги через Хортицький районний суд м. Запоріжжя на протязі 10 днів з дня її проголошення.

Суддя

Хортицького районного суду С.А. Ширіна

м. Запоріжжя

13.11.2019

СудХортицький районний суд м.Запоріжжя
Дата ухвалення рішення13.11.2019
Оприлюднено15.11.2019
Номер документу85633408
СудочинствоАдмінправопорушення

Судовий реєстр по справі —337/4572/19

Постанова від 13.11.2019

Адмінправопорушення

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Ширіна С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні