Ухвала
від 13.11.2019 по справі 260/1483/19
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

і м е н е м У к р а ї н и

про залишення позовної заяви без розгляду

13 листопада 2019 рокум. Ужгород№ 260/1483/19

Закарпатський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Гаврилка С.Є.,

з участю секретаря судового засідання - Кубічек Н.І.

учасники справи:

позивач: Головне управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області - представник - не з`явився;

відповідач: Товариство з додатковою відповідальністю "Ужгородський механічний завод" - представник - не з`явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Закарпатського окружного адміністративного суду адміністративну справу за позовом Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області до Товариства з додатковою відповідальністю "Ужгородський механічний завод" про стягнення заборгованості,-

ВСТАНОВИВ:

17 жовтня 2019 року до Закарпатського окружного адміністративного суду із позовною заявою звернулося Головне управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області (88000, Закарпатська область, м. Ужгород, пл. Народна, 4, код ЄДРПОУ 20453063) до Товариства з додатковою відповідальністю "Ужгородський механічний завод" (88000, Закарпатська область, м. Ужгород, вул. Гагаріна, буд. 30, код ЄДРПОУ 14308374), якою просить суд: "1. Звільнити Головне управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області від сплати судового збору; 2. Розглянути справу за правилами спрощеного позовного провадження та стягнути з відповідача на користь Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пенсії, призначених по Списку 2, яка виникла за спірний період в сумі 10 371,55 грн.".

Ухвалою Закарпатського окружного адміністративного суду від 18 жовтня 2019 року було прийнято вказану позовну заяву до розгляду та відкрито провадження в даній адміністративній справі.

Учасники справи у судове засідання не з`явилися та не забезпечили явку представників, хоча судом вживалися заходи щодо їх виклику, що передбачені Главою 7 Розділу І КАС України. Заперечення проти позову суду не надано.

У відповідності до витягу з журналу вихідної кореспонденції Закарпатського окружного адміністративного суду, 28 жовтня 2019 року позивачем було отримано ухвалу про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження в даній адміністративній справі від 18 жовтня 2019 року (а.с. 32).

У відповідності до статті 205 частини 1, 3 пункту 1 КАС України, неявка у судове засідання будь-якого учасника справи, за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті. Якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі, зокрема, неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки.

А відтак, оскільки учасники справи належним чином повідомлені про дату, час та місце розгляду даної справи, у відповідності до статті 205 КАС України неявка учасників справи не перешкоджає розгляду даної справи.

Ухвалою Закарпатського окружного адміністративного суду про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження в даній адміністративній справі від 18 жовтня 2019 року клопотання Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області про звільнення від сплати судового збору було задоволено частково. Відстрочено Головному управлінню Пенсійного фонду України в Закарпатській області сплату судового збору за даним позовом до 11 листопада 2019 року (а.с.а.с. 2-5).

Копію ухвали від 18 жовтня 2019 року позивачем було отримано 28 жовтня 2019 року (а.с. 32).

Станом на 13 листопада 2019 року позивачем не надано до суду документу про сплату судового збору у сумі 1921 грн. за заявлену вимогу майнового характеру.

Згідно відомостей з автоматизованої системи КП "Діловодство спеціалізованого суду" відсутні відомості про зарахування сплати позивачем судового збору згідно ставок, передбачених Законом України "Про судовий збір" за подання адміністративного позову майнового характеру у розмірі 1921 грн..

Таким чином, вимоги ухвали від 18 жовтня 2019 року щодо необхідності сплатити судовий збір до 11 листопада 2019 року позивачем не виконані.

Законодавцем встановлені наслідки не сплати судового збору у випадку, коли відповідно до ухвали суду таку сплату було відстрочено на певний термін.

Зокрема, згідно зі статтею 133 частиною 2 КАС України, якщо у строк, встановлений судом, судові витрати не будуть оплачені, позовна заява залишається без розгляду або витрати розподіляються між сторонами відповідно до судового рішення у справі, якщо сплату судових витрат розстрочено або відстрочено до ухвалення судового рішення у справі.

Норма, що встановлена у статті 133 частині 2 КАС України, є імперативною, тобто обов`язковою для суду.

Приписами статті 240 частини 1 пункту 7 КАС України встановлено, що суд своєю ухвалою залишає позов без розгляду, якщо провадження в адміністративній справі було відкрито за позовною заявою, яка не відповідає вимогам статей 160, 161, 172 цього Кодексу, і позивач не усунув цих недоліків у строк, встановлений судом.

Відповідно до статті 161 частини 3 КАС України, до позовної заяви додається документ про сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Таким чином, оскільки позивачем станом на 13 листопада 2019 судовий збір не сплачено, суд приходить висновку про наявність підстав для залишення позовної заяви без розгляду у відповідності до статті 133 частини 2 та статті 240 частини 1 пункту 7 КАС України.

Керуючись статтями 133, 240, 248 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області (88000, Закарпатська область, м. Ужгород, пл. Народна, 4, код ЄДРПОУ 20453063) до Товариства з додатковою відповідальністю "Ужгородський механічний завод" (88000, Закарпатська область, м. Ужгород, вул. Гагаріна, буд. 30, код ЄДРПОУ 14308374) про стягнення заборгованості - залишити без розгляду.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено КАС України. Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання суддею (суддями). Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або у разі розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції (з урахуванням особливостей, що встановлені Розділом VII КАС України (пункт 15.5)).

Відповідно до статті 243 частини 3 КАС України 13 листопада 2019 року було проголошено вступну та резолютивну частини ухвали. Ухвалу у повному обсязі було виготовлено 14 листопада 2019 року.

СуддяС.Є. Гаврилко

Дата ухвалення рішення13.11.2019
Оприлюднено18.11.2019
Номер документу85640191
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —260/1483/19

Ухвала від 13.11.2019

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гаврилко С.Є.

Ухвала від 18.10.2019

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гаврилко С.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні