Рішення
від 11.11.2019 по справі 922/2697/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"11" листопада 2019 р.м. ХарківСправа № 922/2697/19

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Прохорова С.А.

при секретарі судового засідання Яковенко Ю.В.

розглянувши в порядку загального позовного провадження матеріали справи

за позовомТовариства з обмеженою відповідальністю "Дорожньо-будівельна компанія "Уровень", 61153, м. Харків, пр. Ювілейний, 56, код 36986775 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Дорспецбуд", 61166, м. Харків, пр. Науки, 40, к. 405-А, код 40814060 про стягнення 1 260 583,28 грн. за участю представників:

позивача - Єршова О.І. (довіреність від 15.08.2019)

відповідача - не з`явився

ВСТАНОВИВ:

До господарського суду Харківської області надійшла позовна заява ТОВ "ДБК "Уровень" (позивач) про стягнення з ТОВ "Дорспецбуд" (відповідач) 979 745,03 грн. безпідставно набутих (зайво сплачених) коштів, 57 600 грн. штрафу за несвоєчасну реєстрацію податкової накладної та 223 238,25 грн. штрафу за порушення строків виконання зобов`язання.

В обґрунтування своїх вимог, позивач вказує на неналежне виконання відповідачем зобов`язань за договором субпідряду № 13/05/17-1 від 13.05.2017.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 20.08.2019, для розгляду справи було визначено суддю Прохорова С.А.

Ухвалою суду від 21.08.2019 було відкрито провадження по справі, призначено справу до розгляду в порядку загального позовного провадження та розпочато підготовче провадження.

Про розгляд справи сторони були повідомлені належним чином, про що свідчить відмітка про направлення ухвали про призначення справи до розгляду за адресою, вказаною у позовній заяві .

Проте ухвала суду, яка направлялася на адресу відповідача, повернута без вручення адресатові з позначкою поштового відділення "інші причини".

Судом перевірено адресу відповідача, згідно з наданого витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, станом на 17.09.2018 року, місцезнаходження відповідача - м. Харків, пр. Науки, 40, к.405-А, та саме на цю адресу судом надсилались процесуальні документи, а позивачем позовну заяву.

Відповідно до вимог частин 1, 3 ст. 18 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб-підприємців", якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін.

Як визначено у п. 3.9.1 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 18 від 26.12.2011 року, особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце розгляду судом справи у разі виконання останнім вимог частини першої статті 64 та статті 87 ГПК. За змістом цієї норми, зокрема, в разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв`язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом.

Таким чином, суд вважає, що ним вжито всі заходи для належного повідомлення відповідача про розгляд справи.

Ухвалою суду від 30.09.2019 було закрито підготовче провадження по справі та призначено розгляд справи по суті

Відповідач правом на участь представника у судовому засіданні не скористався, причину неявки не повідомив.

Відповідно до ч. 9 ст. 165 ГПК України, ч.2 ст.178 ГПК України визначено, що у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Згідно із ч. 1 ст. 202 ГПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

В ході розгляду даної справи господарським судом Харківської області, у відповідності до п. 4 ч. 5 ст. 13 ГПК України, було створено учасникам справи умови для реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом у межах строків, встановлених ГПК України.

В ході розгляду даної справи судом було в повному обсязі досліджено письмові докази у справі, пояснення учасників справи, викладені в заявах по суті справи - у відповідності до приписів ч. 1 ст. 210 ГПК України, а також з урахуванням положень ч. 2 цієї норми, якою встановлено, що докази, які не були предметом дослідження в судовому засіданні, не можуть бути покладені судом в основу ухваленого судового рішення.

Присутній в судовому засіданні представник позивача погодилися з тим, що судом досліджено всі докази, які надано сторонами у відповідності до ст. 74 ГПК України.

Враховуючи положення ст.ст. 13, 74 ГПК України якими в господарському судочинстві реалізовано конституційний принцип змагальності судового процесу, суд вважає, що господарським судом, в межах наданих йому повноважень, створені належні умови для надання сторонами доказів та заперечень та здійснені всі необхідні дії для забезпечення сторонами реалізації своїх процесуальних прав, а тому вважає за можливе розглядати справу за наявними в ній матеріалами і документами без явки в судове засідання відповідача.

Відповідно до ст. 219 Господарського процесуального кодексу України, рішення у даній справі прийнято у нарадчій кімнаті за результатами оцінки доказів, поданих сторонами та витребуваних судом.

У судовому засіданні 11.11.2019 відповідно до ст. 240 Господарського процесуального кодексу України судом проголошено вступну та резолютивну частини рішення.

З`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, всебічно та повно дослідивши надані учасниками судового процесу докази, суд встановив наступне.

Між Товариством з обмеженою відповідальністю Дорожньо-будівельна компанія Уровень , і Товариством з обмеженою відповідальністю Дорспецбуд , укладено договір субпідряду № 13/05/17-1 від 13.05.2017 (далі - Договір ).

Відповідно до п. 2.1. Договору в порядку та на умовах, визначених цим Договором, Субпідрядник зобов`язується за замовленням Генерального підрядника з поставки його матеріалів виконати та здати йому в строк, установлений цим Договором та згідно з графіком виконання робіт Додаток 3, роботи з благоустрою території на об`єкті: Реконструкція комплексу нежитлових будівель та споруд з добудовою скіадських та допоміжних приміщень та будівель за адресою Сумська область, Недригайлівський район, с. Вільшана, вул. Київський шлях, 16 (далі - Об`єкт будівництва)(надалі - Роботи ), а Генеральний підрядник зобов`язується надати Субпідряднику будівельний майданчик (фронт робіт), передати проектну документацію, прийняти від Субпідрядника Закінчені Роботи та оплатити їх, згідно з умовами даного Договору.

З пункту 4.2. Договору вбачається, що ...загальна сума виконання будівельних робіт Субпідрядника згідно Додатку 1 становить - 2 957 424,11 грн. (Два мільйона дев`ятсот п`ятдесят сім тисяч чотириста двадцять чотири грн. 11 коп.) з ПДВ., в т.ч. Р1ДВ - 492 904,02 грн. (Чотириста дев`яносто дві тисячі дев`ятсот дві грн. 02 коп.), сума може буди зменшена за рахунок наймання/залучення власних/орендованих транспортних засобів або спецтехніки Генеральним підрядником та вирахувана з актів виконаних робіт при закритті актів виконаних робіт.

Одиничні розцінки Робіт, на підставі яких розрахована Договірна ціна, не підлягають зміні протягом строку дії цього Договору.

Договірна ціна Робіт та одиничні розцінки Робіт враховують:

витрати на відрядження і проживання;

кошторисний прибуток і адміністративні витрати;

загальновиробничі витрати;

роботу машин та механізмів, вартість опалубки та пристроїв;

вартість основних та витратних матеріалів необхідних для виконання Робіт;

перевезення і облаштування будівельного містечка перебазування механізмів і пристосувань;

розвантажувально-навантажувальні роботи, переміщення будівельних матеріалів, конструкцій і устаткування по будівельному майданчику;

звільнення будівельного майданчика (фронту робіт) після завершення Робіт (очищення від сміття, відходів, непотрібних матеріальних ресурсів, тимчасових споруд, приміщень тощо);

Договірна ціна, визначена у Додатку №1, переглядається тільки у наступних випадках:

при зміні обсягів Робіт за погодженням Сторін на підставі проекту або виконавчих схем, підписаних компетентними представниками обох сторін;

при вимушеній зміні обсягів робіт, що виникли в процесі виконання робіт та були узгоджені Генеральним підрядником до початку їх виконання.

зменшення Генеральним підрядником обсягів Робіт;

у разі прострочення строку виконання окремого виду Робіт, зазначеного у Графіку виконання робіт (Додаток №3 до цього Договору), строком більш ніж на 15 календарних днів. У цьому випадку Генеральний підрядник має право зменшувати загальну Договірну ціну на суму штрафних санкцій, нарахованих у відповідності до вимог пункту 15.3 цього Договору. Перерахунок включається до Акту приймання виконаних робіт як від 'ємна сума після суми всього по акту і застосовується до всього обсягу виконаних Робіт.

Утримані суми Субпідряднику не повертаються.

При збільшенні за ініціативи Генерального підрядника обсягів Робіт, зафіксованих у Додатку №1, укладається відповідна додаткова угода. Вартість Робіт визначається на підставі твердих розцінок на Роботи, зафіксованих у додатку №1.

Вартість робіт, які не зазначені в Додатку №1, визначається згідно з ДСТУ Б Д. 1.1- 1:2013 з урахуванням показників, що зазначені в Додатку №2 до даного Договору, а також цінових пропозицій, які можуть надходити Генеральному підряднику при проведенні додаткових тендерів на необхідні види робіт від потенційних підрядних організацій.

При визначенні вартості додаткових робіт, ціни на будівельні матеріали та обладнання узгоджуються із Генеральним підрядником шляхом підписання протоколу погодження ціни або додаткової угоди.

Відповідно до п. 4.4. Договору зміна Договірної ціни, яка визначена додатковими угодами, може проводитися лише за згодою Сторін з підписанням відповідної іншої додаткової угоди.

В подальшому п. 4.2. Договору було викладено у новій редакції:

Відповідно до Додаткової угоди №1 від 30.10.2018 Сторони домовились викласти п.4.2. Договору у наступній редакції:

4.2. Перелік робіт, що виконуються за договором, Договірна ціна Робіт та одиничні розцінки на Роботи, вказуються в Додатку №1.1., який є невід`ємною частиною даного Договору.

Вартість робіт та послуг за договором складає - 2 866 078,41 грн. (два мільйона вісімсот шістдесят шість тисяч сімдесят вісім гривень 41 коп.), з ПДВ., у тому числі ПДВ - 477 679,73 грн. (чотириста сімдесят сім тисяч шістсот сімдесят дев`ять гривень тисяч 73 коп.).

У разі наймання/залучення власних/орендованих транспортних засобів або спецтехніки Генеральним підрядником ціна договору та вартість робіт підлягає зменшенню на вартість послуг з залучення транспортних засобів або спецтехніки, в т.ч., але не виключно транспортування транспортних засобів або спецтехніки до будівельного майданчика, послуги з використання транспортних засобів або спецтехніки, тощо та вирахуванню з актів виконаних робіт.

Одиничні розцінки Робіт, на підставі яких розрахована Договірна ціна, не підлягають зміні протягом строку дії цього Договору.

Договірна ціна Робіт та одиничні розцінки Робіт враховують:

витрати на відрядження і проживання;

кошторисний прибуток і адміністративні витрати;

загальновиробничі витрати;

роботу машин та механізмів, вартість опалубки та пристроїв;

вартість основних та витратних матеріалів необхідних для виконання Робіт;

перевезення і облаштування будівельного містечка перебазування механізмів і

пристосувань;

розвантажувально-навантажувальні роботи, переміщення будівельних матеріалів, конструкцій і устаткування по будівельному майданчику;

звільнення будівельного майданчика (фронту робіт) після завершення Робіт (очищення від сміття, відходів, непотрібних матеріальних ресурсів, тимчасових споруд, приміщень тощо);

Договірна ціна, визначена у Додатку №1.1., переглядається тільки у наступних випадках:

при зміні обсягів Робіт за погодженням Сторін на підставі проекту або виконавчих схем, підписаних компетентними представниками обох сторін;

при вимушеній зміні обсягів робіт, що виникли в процесі виконання робіт та були узгоджені Генеральним підрядником до початку їх виконання.

зменшення Генеральним підрядником обсягів Робіт;

у разі прострочення строку виконання окремого виду Робіт (відмови від виконання робіт), зазначеного у Графіку виконання робіт (Додаток №3 до цього Договору), строком більш ніж на 15 календарних днів.

У цьому випадку Генеральний підрядник має право зменшувати загальну Договірну ціну на суму штрафних санкцій, нарахованих у відповідності до вимог пункту 15.3 цього Договору. Перерахунок включається до Акту приймання виконаних робіт як від 'ємна сума після суми всього по акту і застосовується до всього обсягу виконаних Робіт. Утримані суми Субпідряднику не повертаються.

Генеральний підрядник має право звернутися з окремою вимогою про стягнення штрафних санкцій.

При збільшенні за ініціативи Генерального підрядника обсягів Робіт, зафіксованих у Додатку №1.1., укладається відповідна додаткова угода. Вартість Робіт визначається на підставі твердих розцінок на Роботи, зафіксованих у додатку №1.1.

При визначенні вартості додаткових робіт, ціни на будівельні матеріали та обладнання узгоджуються із Генеральним підрядником шляхом підписання протоколу погодження ціни або додаткової угоди.

Оскільки Генеральним підрядником було здійснено наймання/залучення власних/орендованих транспортних засобів або спецтехніки ціна договору та вартість робіт підлягала коригуванню, та сторони домовились викласти п. 4.2. Договору у наступній редакції:

Ціна робіт за цим договором з врахуванням вартості матеріалів становить

1 488 254,97 грн. (один мільйон чотириста вісімдесят вісім тисяч двісті п`ятдесят чотири грн.97 копійок), в т.ч. ПДВ.

Ціна договору та вартість робіт за домовленістю сторін зменшена на вартість послуг з залучення транспортних засобів або спецтехніки, найманих/залучених власних/орендованих Генеральним підрядником, в т.ч., але не виключно транспортування транспортних засобів або спецтехніки до будівельного майданчика, послуги з використання транспортних засобів або спецтехніки, тощо. Зазначені у цьому пункті послуги підлягають виключенню з актів виконаних робіт.

Вартість матеріалів, у разі забезпечення виконання робіт матеріальними ресурсами повністю або частково Генеральним підрядником та/або Замовником, виключається з загальної вартості робіт, що виконуються за договором.

Остаточна вартість робіт за договором визначається загальною вартістю підписаних актів виконаних робіт.

Договірна ціна Робіт та одиничні розцінки Робіт враховують:

витрати на відрядження і проживання;

кошторисний прибуток і адміністративні витрати;

загальновиробничі витрати;

роботу машин та механізмів, вартість опалубки та пристроїв;

перевезення і облаштування будівельного містечка перебазування механізмів і пристосувань;

розвантажувально-навантажувальні роботи, переміщення будівельних матеріалів, конструкцій і устаткування по будівельному майданчику;

звільнення будівельного майданчика (фронту робіт) після завершення Робіт (очищення від сміття, відходів, непотрібних матеріальних ресурсів, тимчасових споруд, приміщень тощо);

Договірна ціна, визначена у Додатку №1, переглядається у наступних випадках:

при зміні обсягів Робіт;

зменшення Генеральним підрядником обсягів Робіт;

у разі прострочення строку виконання окремого виду Робіт, зазначеного у Графіку виконання робіт (Додаток №3 до цього Договору), строком більш ніж на 15 календарних днів. У цьому випадку Генеральний підрядник має право зменшувати загальну Договірну ціну на суму штрафних санкцій, нарахованих у відповідності до вимог пункту 15.3 цього Договору. Перерахунок включається до Акту приймання виконаних робіт як від`ємна сума після суми всього по акту і застосовується до всього обсягу виконаних Робіт.

Утримані суми Субпідряднику не повертаються.

При збільшенні за ініціативи Генерального підрядника обсягів Робіт, зафіксованих у Додатку №1, укладається відповідна додаткова угода.

При визначенні вартості додаткових робіт, ціни на будівельні матеріали та обладнання узгоджуються із Генеральним підрядником шляхом підписання протоколу погодження ціни або додаткової угоди.

Вартість зайво сплаченого авансового платежу повертається Генеральному підряднику не пізніше 5 робочих днів з моменту направлення відповідної вимоги Субпідряднику. Строк позовної давності для цієї вимоги за домовленістю Сторін складає п`ять років.

Тобто, з врахуванням додаткових угод обсяг робіт та їх вартість змінилася і склала1 488 254,97 грн. (один мільйон чотириста вісімдесят вісім тисяч двісті п`ятдесят чотири грн.97 копійок).

Одночасно, відповідно до п. 5.1. Договору Розрахунки за виконання Робіт здійснює Генеральний підрядник таким чином:

згідно календарного графіку платежів Додаток 4 до договору Генеральний підрядник перераховує авансові платежі, у розмірі 2 468 000,00 грн. (Два мільйони чотириста шістдесят вісім тисяч грн. 00 коп.) в т.ч. ПДВ 20%, що здійснює Генеральний підрядник у якості попередньої оплати за майбутнє виконання Робіт та/або, перебазування техніки, придбання горюча-мастильних матеріалів, перераховується Генеральним підрядником протягом 10-ти банківських днів з дати підписання сторонами цього Договору .

З матеріалів справи вбачається, що Генеральним підрядником своєчасно та у повному обсязі здійснено розрахунки за договором, а саме, починаючи з 17.05.2017 по 03.11.2017 сплачено ТОВ "Дорспецбуд" 2 468 000,00 грн.

Відповідно до додатку №3 до Договору субпідряду № 13/05/17-1 від 13.05.2017 р. роботи мали бути виконані до 04.08.2017 року.

Відповідно до п. 3.4 Договору датою закінчення виконання Робіт вважається дата їх прийняття Генеральним підрядником після підписання остаточного Акту приймання виконаних робіт, а датою закінчення розрахунків, на підставі підписаного Акту про відсутність зауважень, є дата списання грошових коштів з поточного рахунку Замовника.

Одночасно, відповідно до акту № 1 за травень 2019 року вбачається, що прийнято роботи на загальну суму 1 488 254,97 грн. з ПДВ., тобто роботи було прийнято у травні 2019 року.

Тобто, затримка у виконанні робіт склала понад 20 місяців. Роботи виконанні на суму 1 488 254,97 грн. Виплачено авансовий платіж на суму 2468000,00 гривень. Тобто, кошти у сумі 979745,03 грн. (вартість авансового платежу-вартість виконаних робіт=2468000,00 -1 488 254,97)безпідставно набуті.

Відповідно до ст. 837 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов`язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов`язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Відповідно до ч. 1 ст. 853 ЦК України замовник зобов`язаний прийняти роботу, виконану підрядником відповідно до договору підряду, оглянути її і в разі виявлення допущених у роботі відступів від умов договору або інших недоліків негайно заявити про них підрядникові. Якщо замовник не зробить такої заяви, він втрачає право у подальшому посилатися на ці відступи від умов договору або недоліки у виконаній роботі.

Частиною 1 ст. 854 ЦК України встановлено, що якщо договором підряду не передбачена попередня оплата виконаної роботи або окремих її етапів, замовник зобов`язаний сплатити підрядникові обумовлену ціну після остаточної здачі роботи за умови, що роботу виконано належним чином і в погоджений строк.

Згідно з ч. 1 ст. 846 ЦК України строки виконання роботи або її окремих етапів встановлюються у договорі підряду.

Статтею 509 ЦК України визначено, що Зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

За змістом ст.ст. 525, 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного (господарського) законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Зобов`язання припиняється його виконанням, проведеним належним чином (ст. 599 ЦК України). Належним є виконання зобов`язання, яке прийняте кредитором і в результаті якого припиняються права та обов`язки сторін зобов`язання.

Частина 1 статті 651 ЦК України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.

Частина 1 статті 653 ЦК України у разі зміни договору зобов`язання сторін змінюються відповідно до змінених умов щодо предмета, місця, строків виконання тощо.

Частина 3 статті 653 ЦК України у разі зміни або розірвання договору зобов`язання змінюється або припиняється з моменту досягнення домовленості про зміну або розірвання договору, якщо інше не встановлено договором чи не обумовлено характером його зміни. Якщо договір змінюється або розривається у судовому порядку, зобов`язання змінюється або припиняється з моменту набрання рішенням суду про зміну або розірвання договору законної сили.

Відповідно до частини 2 статті 570 ЦК України, якщо не буде встановлено, що сума, сплачена в рахунок належних з боржника платежів, є завдатком, вона є авансом. Однак, з припиненням дії договору підряду така грошова сума втрачає ознаки авансу та стає майном (грошовими коштами), набутими підрядником без достатньої правової підстави.

Відповідно до частини 1 статті 1212 ЦК України, особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов`язана повернути потерпілому це майно. Особа зобов`язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала.

Відтак, зазначена норма застосовується за наявності сукупності таких умов: набуття (збереження) майна (майном також є грошові кошти) однією особою за рахунок іншої; відсутність для цього підстав; або коли така підстава згодом відпала.

Випадок, коли зобов`язання було припинено відповідно до умов додаткової угоди до договору належить до таких підстав.

Про можливість виникнення позадоговірного грошового зобов`язання на підставі статті 1212 ЦК України зазначала також Велика Палата Верховного Суду у Постанові від 10.04.2018 у справі №910/10156/17 та Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду у постанові від 15 лютого 2019 року у справі № 910/21154/17.

З огляду на зазначене, до спірних правовідносин необхідно застосувати положення статті 1212 ЦК України.

Тобто, 979745,03 (дев`ятсот сімдесят дев`ять тисяч сімсот сорок п`ять гривень 03 копійки) надлишково сплачених коштів підлягає поверненню Замовнику.

Одночасно, за змістом статей 525-527 ЦК України зобов`язання повинні виконуватись належним чином і у встановлений строк відповідно до умов договору, одностороння відмова від виконання зобов`язання не допускається.

Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, що передбачено ст. 525 Цивільного кодексу України.

Згідно зі статтею 629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Згідно з частиною 1 статті 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до статей 216, 218 ГК України порушення зобов`язання є підставою для застосування господарських санкцій в порядку, передбаченому законодавством та договором.

За змістом частин 1, 2 статті 883 ЦК України підрядник відповідає за недоліки збудованого об`єкта, за прострочення передання його замовникові та за інші порушення договору (за недосягнення проектної потужності, інших запроектованих показників тощо), якщо не доведе, що ці порушення сталися не з його вини. За невиконання або неналежне виконання обов`язків за договором будівельного підряду підрядник сплачує неустойку, встановлену договором або законом, та відшкодовує збитки в повному обсязі.

Штрафними санкціями у Господарському кодексі України визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання (частина перша статті 230 ГК України).

Згідно із статтею 549 ЦК України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов`язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

Відповідно до п. 15.3.Договору в разі недотримання строків виконання робіт, встановлених даним Договором або додатками до нього, (невиконання робіт) та або/ виправлення робіт неналежної якості перевищує 15 календарних днів, Субпідрядник сплачує Генеральному підряднику штраф в розмірі 5 % від вартості робіт, по яким відбулися порушення.

Одночасно , відповідно до п. 15.3.1. Договору в разі, якщо недотримання строків виконання робіт, встановлених даним Договором або додатками до нього, (невиконання робіт) та або/ виправлення робіт неналежної якості перевищує 20 календарних днів, Субпідрядник сплачує Генеральному підряднику понад суму штрафу, указану в п.15.3. цього Договору, суму штрафу в розмірі 10 % від вартості робіт, по яким відбулися порушення.

Відповідно до умов договору, Роботи мали бути виконані до 04.08.2017 року.

У травні 2019 представниками Генерального підрядника та субпідрядника було підписано акт здачі-приймання виконаних робіт відповідно до яких загальна вартість виконаних робіт становить 1 488 254,97 грн.

Тобто, виконання робіт на суму 1 488 254,97 грн. прострочено на строк понад 20 календарних днів.

Таким чином, у зв`язку з недотриманням строків виконання робіт, встановлених Договором та додатками до нього, більше ніж на 20 календарних днів, Субпідрядник зобов`язаний сплатити Генеральному підряднику штраф в розмірі 15 % від вартості робіт, по яким відбулися порушення, тобто 223 238,25 грн. (вартість робіт, по яким відбулося прострочення*5%+(вартість робіт, по яким відбулося прострочення* 10%)=1 488 254,97*5%+( 1 488 254,97* 10%)).

Одночасно, відповідно до п. 15.12. Договору Субпідрядник зобов`язується своєчасно та у відповідності до вимог чинного законодавства України виписувати та реєструвати податкові накладні на вартість послуг, наданих за цим Договором, у зв`язку з чим Субпідрядник підтверджує, що він ознайомлений з вимогами чинного Податкового кодексу України, згідно якого реєстрація податкових накладних у Єдиному державному реєстрі податкових накладних (ЄДРПН) повинна бути здійснена у встановлений законодавством строк, а також з нормою чинного законодавства щодо виникнення у Замовника права на податковий кредит лише а) у разі наявності факту реєстрації Підрядником податкової накладної у Єдиному реєстрі податкових накладних та б) якщо Підрядником не порушено вимоги чинного законодавства щодо заповнення податкової накладної.

Відповідно до п. 15.13. Договору Замовник залишає за собою право:

або призупинити розрахунки за цим Договором в разі виявлення факту відсутності в передбачені чинним законодавством строки реєстрації Субпідрядником податкових накладних в ЄДРПН та/або порушення порядку заповнення податкової накладної, в розмірі

суми ПДВ незареєстроеаних та/або неналежним чином зареєстрованих податкових накладних;

або у разі, якщо потягом 7-й робочих днів з дня отримання відповідної вимоги, Субпідрядник не усуне допущене порушення у складанні та/або реєстрації податкових накладних в ЄДРПН, Субпідрядник зобов 'язаний сплатити Генеральному підряднику штраф у розмірі 20% від вартості господарських операцій, щодо яких податкові накладні були неналежно складені та/або не зареєстровані Субпідрядником, зокрема за операціями з надання послуг та/або попередньої оплати за послуги. При цьому у випадку стягнення Генеральний підрядником з Субпідрядника штрафу, розрахунки Генерального підрядника за цим Договором не призупиняються.

Відповідно до ст. 1 Закону України Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні від 16.07.1999 № 996-ХІУгосподарська операція - дія або подія, яка викликає зміни в структурі активів та зобов`язань, власному капіталі підприємства.

Як зазначалося раніше 25.10.2017 здійснено платіж на суму 65000,00 грн., 27.10.2017 - 53000,00 грн., 03.11.2017-170000,00 грн. (всього на суму 288000 грн.) Тобто вартість господарських операцій за якими не складено податкові накладні складає 288 000 грн.

Реєстрація податкових накладних/розрахунків коригування у ЄРПН повинна здійснюватися з урахуванням граничних строків:

для податкових накладних/розрахунків коригування, складених з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця, - до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому вони складені;

для податкових накладних/розрахунків коригування, складених з 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця, - до 15 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені;

для розрахунків коригування, складених постачальником до податкової накладної, складеної на отримувача - платника ПДВ, в яких передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, - протягом 15 календарних днів з дня отримання такого розрахунку коригування отримувачем.

Зазначена норма передбачена п. 201.1, п. 201.10 ст. 201 Податкового кодексу та п. З Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних , затвердженого постановою КМУ від 29.12.2010 № 1246.

При цьому за п. 198.2. ст. 198 Податкового кодексу України Датою віднесення сум податку до податкового кредиту вважається дата тієї події, що відбулася раніше:

дата списання коштів з банківського рахунка платника податку на оплату товарів/послуг;

дата отримання платником податку товарів/послуг.

Тобто, податкові накладні мали бути складені до 15.11.2017.

Вимога (претензія) щодо реєстрації податкових накладних та повернення безпідставно набутих коштів направлена на адресу Субпідряднику 04 червня 2019 року, 14 червня 2019 року, 12 серпня 2019 року.

Однак, як зазначає Позивач у своїй позовній заяві та, що не було спростовано Відповідачем під час розгляду справи, порушення до цього часу не усуненні, у зв`язку з чим Субпідрядник зобов`язаний сплатити Генеральному підряднику штраф в розмірі 20% від вартості господарських операцій, щодо яких податкові накладні були неналежно складені та/або не зареєстровані, тобто на суму 57600 грн. (20% *вартість господарських операцій=20%*288 000).

При цьому, хоча Відповідачем й не було подано будь-яких заяв про застосування до вимог позивача строків позовної давності, суд приймає до уваги, що п. 15.11. Договору встановлено, що за погодженням Сторін позовна давність, що застосовується до вимог про стягнення неустойки, штрафу, пені, вимог, пов`язаних з неякісним виконанням робіт, становлять 5 років, якщо більший строк не передбачено чинним законодавством.

Згідно із ст.129 Конституції України однією з засад судочинства є змагальність.

За змістом ст. 13 Господарського процесуального кодексу України (в редакції, яка набула чинності 15.12.2017р.) встановлений такий принцип господарського судочинства як змагальність сторін, згідно з яким судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Відповідно до ст.74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів.

За приписом ст. 76 Господарського процесуального кодексу України предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Тобто, змагальність полягає в тому, що сторони у процесуальній формі доводять перед судом свою правоту, за допомогою доказів переконують суд у правильності своєї правової позиції. Викладене вимагає від сторін ініціативи та активності в реалізації їхніх процесуальних прав.

оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Відповідно до ст. 236 Господарського процесуального кодексу України судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права при дотриманні норм процесуального права. Судове рішення має відповідати завданню господарського судочинства, визначеному цим Кодексом. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні, з наданням оцінки всім аргументам учасників справи.

Таким чином, виходячи з меж заявлених позовних вимог, системного аналізу положень чинного законодавства України та матеріалів справи, зважаючи на встановлені факти та вимоги вищезазначених норм, а також враховуючи, що Відповідач в установленому порядку обставини, які повідомлені Позивачем не спростував, відзив на позов не надав, суд дійшов висновку, що позовні вимоги обґрунтовані, підтверджуються наявними у матеріалах справи доказами та підлягають задоволенню у повному обсязі.

Також суд має вирішити питання розподілу та стягнення судових витрат.

Згідно з ч. 1 ст. 123 Господарського процесуального кодексу України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Судовий збір, відповідно приписів ст. 129 Господарського процесуального кодексу України, покладається судом на Відповідача.

Окрім судового збору, Позивачем було заявлено до відшкодування 40 000,00 грн. витрат на правову допомогу.

Статтею 126 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

За результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами.

Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Відповідно до ч. 8 ст. 129 Господарського процесуального кодексу України розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо).

Статтею 16 ГПК України передбачено право учасників справи користуватися правничою допомогою. Представництво у суді, як вид правничої допомоги, здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога), крім випадків, встановлених законом.

Суд, дослідивши надані позивачем докази, дійшов висновку, що заявлена сума витрат на професійну правничу допомогу є співрозмірною зі складністю справи та виконаними адвокатом роботами (послугами), часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (послуг), обсягом наданих послуг та виконаних робіт, ціною позову та значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи, а тому, суд покладає зазначені витрати на Відповідача.

Враховуючи викладене та керуючись статтями 124, 129-1 Конституції України, статтями 1, 4, 5, 20, 73, 74, 76-79, 86, 126, 129, 130, 185, ст. ст. 236-239, Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов Товариства з обмеженою відповідальністю "Дорожньо-будівельна компанія "Уровень" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Дорспецбуд" задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Дорспецбуд" (61166, м. Харків, пр. Науки, 40, к. 405-А, код 40814060) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Дорожньо-будівельна компанія "Уровень" (61153, м. Харків, пр. Ювілейний, 56, код 36986775) - 979 745,03 грн. безпідставно набутих (зайво сплачених) коштів, 57 600 грн. штрафу за несвоєчасну реєстрацію податкової накладної та 223 238,25 грн. штрафу за порушення строків виконання зобов`язання.

Судові витрати по сплаті судового збору та витрати на правову допомогу покласти на відповідача - Товариство з обмеженою відповідальністю "Дорспецбуд".

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Дорспецбуд" (61166, м. Харків, пр. Науки, 40, к. 405-А, код 40814060) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Дорожньо-будівельна компанія "Уровень" (61153, м. Харків, пр. Ювілейний, 56, код 36986775) - 18 908,75 грн. судового збору та 40 000 грн. витрат на правову допомогу.

Видати накази після набрання рішенням законної сили.

Згідно із ст. 241 Господарського процесуального кодексу України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга відповідно до ст. 256 Господарського процесуального кодексу України на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга може бути подана учасниками справи до Східного апеляційного господарського суду через господарський суд Харківської області (п.17.5 Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України).

УЧАСНИКИ СПРАВИ

Позивач - Товариство з обмеженою відповідальністю "Дорожньо-будівельна компанія "Уровень" (61153, м. Харків, пр. Ювілейний, 56, код 36986775).

Відповідач - Товариство з обмеженою відповідальністю "Дорспецбуд" (61166, м. Харків, пр. Науки, 40, к. 405-А, код 40814060).

Повне рішення складено "14" листопада 2019 р.

Суддя С.А. Прохоров

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення11.11.2019
Оприлюднено18.11.2019
Номер документу85649107
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/2697/19

Судовий наказ від 05.12.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

Судовий наказ від 05.12.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

Рішення від 11.11.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

Ухвала від 16.10.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

Ухвала від 30.09.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

Ухвала від 30.09.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

Ухвала від 16.09.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

Ухвала від 21.08.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

Ухвала від 21.08.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Прохоров С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні