Рішення
від 15.11.2019 по справі 578/1558/19
КРАСНОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 578/1558/19>

провадження № 2/578/350/19

Рішення

Іменем України

15 листопада 2019 року смт. Краснопілля

Краснопільський районний суд Сумської області у складі головуючого судді Басової В.І., з участю секретаря Авраменко О.Є., розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в приміщенні Краснопільського районного суду Сумської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 в особі представника позивача -адвоката Дем`яненко Наталії Петрівни до Бранцівської сільської ради Краснопільського району Сумської області, третя особа яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: відділ у Краснопільському районі Головного управління держгеокадастру у Сумській області про визнання права на спадкове майно,

встановив:

У жовтні 2019 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом, яким просив визнати за ним, право на земельну частку /пай/, яка перебувала у колективній власності сільськогосподарського акціонерно-пайового товариства закритого типу ім. Паризької комуни на території Бранцівської сільської ради Краснопільського району Сумської області, розміром 4.36 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі, належне ОСОБА_2 на підставі Сертифікату на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_1 , виданого на підставі розпорядження голови Краснопільської районної державної адміністрації №164 від 26.03.1996 року та зареєстрованого в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) ІНФОРМАЦІЯ_1 за №518 по праву спадкування після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 , мотивуючи свої вимоги тим, що після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина, зокрема, на вищезазначене майно. Позивач є спадкоємцем на все майно померлої ОСОБА_2 п`ятої черги за законом відповідно до ст. 1265 ЦК України. Спадщину він прийняв у встановленому законом порядку, а саме шляхом звернення із заявою про прийняття спадщини до приватного нотаріуса в установлений рішенням суду строк. Інших спадкоємців після її смерті, які б прийняли спадщину у встановленому законом порядку, ні за законом ні за заповітом немає. Спадкоємець за заповітом, посвідченим секретарем Бранцівської сільської ради Краснопільського району Сумської області 01 грудня 2006 року, зареєстрованим в реєстрі за №08, - рідний брат позивача, ОСОБА_3 , помер та спадщину не прийняв. Але отримати свідоцтво про право на спадщину на спадкове майно у вигляді права на земельну частку /пай/ у землі по колишньому САПТЗТ ім.Паризької комуни на території Бранцівської сільської ради Краснопільського району Сумської області, розміром 4.36 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі, належне ОСОБА_2 позивач не може, оскільки правовстановлюючий документ на це майно - Сертифікат на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_2 001466 зареєстрований в книзі реєстрації сертифікатів за № 518 від 05.04.1996 року власником за життя був втрачений. Тобто, позивач не має можливості надати до нотаріуса правовстановлюючий документ на спадкове майно і оформити спадщину після смерті ОСОБА_2 нотаріально.

Сторони в підготовче судове засідання не прибули, повідомлені належним чином, від представника позивача - адвоката Дем`яненко Н.П. надійшла заява про розгляд справи без її участі, позовні вимоги підтримала, від відповідача надійшла заява про розгляд справи без їх участі, позовні вимоги визнають повністю.

Враховуючи наявність в справі достатніх матеріалів про права та правовідносини сторін, приймаючи до уваги відсутність підстав для відкладення розгляду справи, а також, зважаючи на визнання відповідачем вимог позивача, суд вважає за можливе розглянути справу по суті в підготовчому судовому засіданні.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши докази у їх сукупності, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з огляду на наступне.

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла - ОСОБА_2 , яка на день смерті була зареєстрована та проживала одна за адресою: село Бранцівка, Краснопільського району Сумської області ( ас.12).

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина, зокрема, на право на земельну частку /пай/ у землі, яка перебувала у колективній власності САПТЗТ ім.Паризької комуни, розміром 4.36 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі.

ОСОБА_1 є єдиним спадкоємцем на все майно померлої ОСОБА_2 п`ятої черги за законом відповідно до ст.1265 ЦК України. Спадщину він прийняв у встановленому законом порядку, а саме шляхом звернення із заявою про прийняття спадщини до приватного нотаріуса Вангородського В.В. в установлений рішенням Краснопільського районного суду Сумської області від 29 липня 2019 року строк (ас.14-16,17).

Родинні стосунки ОСОБА_1 з померлою ОСОБА_2 підтверджуються копією Свідоцтва про народження ОСОБА_1 , серія НОМЕР_3 , виданого Бранцівською сільською радою Краснопільського району Сумської області 22 вересня 1971 року; копією Архівного витягу про народження ОСОБА_4 , наданого Державним архівом Сумської області 10 квітня 2019 року за № К-80; копією Архівного витягу про народження ОСОБА_5 , наданого Державним архівом Сумської області 10 квітня 2019 року за № К-81 ( ас. 20, 21, 22).

Інших спадкоємців після її смерті, які б прийняли спадщину у встановленому законом порядку, ні за законом ні за заповітом немає.

Спадкоємець за заповітом, посвідченим секретарем Бранцівської сільської ради Краснопільського району Сумської області 01 грудня 2006 року, зареєстровано в реєстрі за № 08, - рідний брат позивача, ОСОБА_3 , помер та спадщину не прийняв (ас.18,19).

Але отримати свідоцтво про право на спадщину на спадкове майно у вигляді права на земельну частку / пай/ у землі по колишньому САПТЗТ ім. Паризької комуни на території Бранцівської сільської ради Краснопільського району Сумської області, розміром 4.36 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі, належне ОСОБА_2 позивач не може, оскільки правовстановлюючий документ на це майно - Сертифікат на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_2 001466 зареєстрований в книзі реєстрації сертифікатів за № 518 від 05.04.1996 року власником за життя був втрачений. Про втрату Сертифікату серії НОМЕР_2 001466 виданого на ім`я ОСОБА_2 розміщено оголошення в Краснопільській газеті Сумської області Перемога № 27 (10680) за 05 липня 2019 року (ас.34)

Відповідно до довідки відділу у Краснопільському районі Головного управління Держгеокадастру у Сумській області від 07.05.2019 року № 397/113-19 Відділ у Краснопільському районі невзмозі видати дублікат сертифікату на право на земельну частку (пай) з причини смерті власника ОСОБА_2 та відсутності факту встановлення спадкоємця (ас.23).

Постановою приватного нотаріуса Краснопільського районного нотаріального округу Сумської області Вангородського В.В. 23 вересня 2019 року позивачу відмовлено у вчиненні нотаріальної дії - видачі свідоцтва про право на спадщину на право на земельну частку /пай/ у землі по колишньому САПТЗТ ім. Паризької комуни на території Бранцівської сільської ради Краснопільського району Сумської області, розміром 4.36 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 у зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документа ( ас.33)

Згідно ст.1216 Цивільного Кодексу України спадкуванням є перехід прав та обов`язків /спадщини/ від фізичної особи, яка померла /спадкодавця/, до інших осіб /спадкоємців/.

Відповідно ст.1218 Цивільного Кодексу України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцю на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Частиною 5 ст.1268 ЦК України визначено, що незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцю з часу відкриття спадщини.

Ч.2 ст. 373 Цивільного Кодексу України передбачено , що право власності на землю / земельні ділянки / набувається і здійснюється відповідно до закону.

Право позивача ОСОБА_1 , як спадкоємця на спадкове майно у вигляді права на земельну частку /пай/ у землі по колишньому САПТЗТ ім. Паризької комуни на території Бранцівської сільської ради Краснопільського району Сумської області, розміром 4.36 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі, належного ОСОБА_2 підтверджується копією додатку №1 до Державного Акту на право колективної власності на землю СМ15 - Список громадян - членів акціонерно-пайового товариства ім. Паризької комуни Краснопільського району, Сумської області , де під № 518 значиться ОСОБА_2 ; копією витягу з Журналу реєстрації сертифікатів по колишньому САПТЗТ ім. Паризької комуни, де дійсно на ім`я ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 за номером НОМЕР_4 зареєстровано Сертифікат на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_1 по колишньому САПТЗТ ім. Паризької комуни на території Бранцівської сільської ради, розміром 4.36 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі.( ас.24-26, 27-29, 30-31).

Вартість спадкового майна відповідно до Витягу з технічної документації по грошовій оцінці земель відділу у Краснопільському районі Головного управління Держгеокадастру у Сумській області становить 114284,00 грн (ас.32).

Як роз`яснено в п.24 постанови Пленуму Верховного Суду України 16.04.2004 N 7 Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ , член колективного сільськогосподарського підприємства, включений до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю, набуває права на земельну частку (пай) з дня видачі цього акта, і в разі його смерті успадкування права на земельний пай здійснюється за нормами ЦК, у тому числі й у випадку, коли з різних причин ця особа не отримала сертифікат на право на земельну частку (пай).

Пленум Верховного Суду України у п.11 своєї постанови Про судову практику у справах про спадкування від 30 травня 2008 року роз`яснив, що при вирішенні спору про спадкування права на земельну частку (пай) основним документом, що посвідчує таке право, є сертифікат на право на земельну частку (пай).

Згідно з п.17 Перехідних положень Земельного кодексу України від 25 жовтня 2001 року сертифікати на право на земельну частку (пай), отримані громадянами, вважаються правовстановлюючими документами при реалізації ними права вимоги на відведення земельної частки (паю) в натурі (на місцевості) відповідно до законодавства.

За змістом Указу Президента України від 08 серпня 1995 року № 720/95 Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям моментом виникнення права на земельну частку (пай) є момент виникнення відповідного права колективної власності на земельну ділянку та існує незалежно від його посвідчення сертифікатом.

Відповідно ч.3 ст.200, ч.4 ст.206 ЦПК України за результатами підготовчого провадження у випадку визнання позову відповідачем, за наявності для того законних підстав, суд ухвалює рішення про задоволення позову.

За відсутності будь-якого застереження, факт, визнаний сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі, вважається встановленим. Тобто, визнання позову відповідачем, згідно ст.82 ЦПК України, є обов`язковим для суду, оскільки обставини, визнані сторонами не підлягають доказуванню.

Із зазначених положень цивільного законодавства встановлено, що обраний позивачем спосіб захисту відповідає вимогам закону та змісту правовідносин.

В судовому засіданні встановлено, що визнання відповідачем позову не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

Ухвалюючи рішення про задоволення позову, суд врахував, що при такому вирішенні спору буде досягнуто справедливий баланс інтересів сторін та останнє відповідатиме загальноприйнятим нормам та духу цивільно правових відносин.

Питання про судові витрати, суд вважає за необхідне вирішити в порядку, передбаченому статтями 141,142 ЦПК України відповідно до Закону України Про судовий збір , та повертає позивачу з державного бюджету 384,20 грн. судового збору, сплаченого при поданні позову.

На підставі викладеного, керуючись ст. 7, 8, 10, 11, 13, 209, 259, 263 - 265 ЦПК України,

у х в а л и в:

Позов задовольнити

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ідентифікаційний номер - НОМЕР_5 , право на земельну частку /пай/, яка перебувала у колективній власності сільськогосподарського акціонерно-пайового товариства закритого типу ім. Паризької комуни на території Бранцівської сільської ради Краснопільського району Сумської області, розміром 4.36 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі, належне ОСОБА_2 на підставі Сертифікату на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_1 , виданого на підставі розпорядження голови Краснопільської районної державної адміністрації №164 від 26.03.1996 року та зареєстрованого в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) ІНФОРМАЦІЯ_1 за №518 по праву спадкування після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Повернути ОСОБА_1 з державного бюджету 384 /триста вісімдесят чотири/ гривні 20 копійок судового збору, сплаченого при поданні позову.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення через суд першої інстанції до апеляційного суду у межах територіальної юрисдикції яких перебуває місцевий суд, який ухвалив судове рішення, що оскаржується.

Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. Якщо було подано апеляційну скаргу і рішення за цією скаргою не скасовано, воно набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Повні найменування учасників справи:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_5 .

Адвокат позивача: ОСОБА_6 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2

Відповідач: Бранцівська сільська рада Краснопільського району Сумської області, місцезнаходження юридичної особи: с. Бранцівка, вул. Комсомольська, буд. 9 Краснопільського району Сумської області, код ЄДРПОУ 04389302.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: відділ у Краснопільському районі Головного управління держгеокадастру у Сумській області, юридична адреса: смт Краснопілля пров Шкільний, 1 Сумської області., ЄДРПОУ 39765885

Суддя В. І . Басова

СудКраснопільський районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення15.11.2019
Оприлюднено15.11.2019
Номер документу85649556
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —578/1558/19

Рішення від 15.11.2019

Цивільне

Краснопільський районний суд Сумської області

Басова В. І.

Ухвала від 15.10.2019

Цивільне

Краснопільський районний суд Сумської області

Басова В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні